علوم اجتماعی چیست؟
علوم اجتماعی Social Science
علوم اجتماعی مطالعه چگونگی تعامل افراد با یکدیگر است. شاخه های علوم اجتماعی شامل انسان شناسی، اقتصاد، علوم سیاسی، روانشناسی و جامعه شناسی است.
دانشمندان علوم اجتماعی نحوه عملکرد جوامع را مطالعه می کنند و همه چیز را از محرک های رشد اقتصادی و علل بیکاری گرفته تا آنچه که مردم را خوشحال می کند، بررسی می کنند. یافتههای آنها از سیاستهای عمومی، برنامههای آموزشی، طراحی شهری، استراتژیهای بازاریابی و بسیاری از تلاشهای دیگر خبر میدهد.
علوم اجتماعی به عنوان یک رشته تحصیلی جدا از علوم طبیعی است که موضوعاتی مانند فیزیک، زیست شناسی و شیمی را پوشش می دهد. علوم اجتماعی به جای مطالعه دنیای فیزیکی، روابط بین افراد و جوامع و همچنین توسعه و عملکرد جوامع را بررسی می کند. این رشته های دانشگاهی بیشتر بر روش های تفسیری و تحقیق کیفی متکی هستند.
به طور خلاصه:
- علوم اجتماعی گروهی از رشته های دانشگاهی است که بر نحوه رفتار افراد در جامعه تمرکز دارد.
- سعی میکند توضیح دهد که جامعه چگونه کار میکند، و همه چیز را از محرکهای رشد اقتصادی و علل بیکاری گرفته تا آنچه مردم را خوشحال میکند، بررسی میکند.
- علوم اجتماعی حوزه نسبتاً جدیدی از مطالعات علمی است که در قرن بیستم به شهرت رسید.
- مشاغل معمولی در علوم اجتماعی شامل کار به عنوان تبلیغ کننده، اقتصاددان، روانشناس، معلم، مدیر و مددکار اجتماعی است.
- عموماً دانشمندان علوم اجتماعی بیشتر بر تفسیر و روشهای تحقیق کیفی تکیه میکنند .
.
تاریخ علوم اجتماعی
ریشه علوم اجتماعی را می توان به یونانیان باستان جستجو کرد. زندگی آنها و همچنین مطالعات اولیه آنها در مورد ماهیت انسان، دولت، و مرگ و میر به شکل گیری تمدن غرب کمک کرد.
علوم اجتماعی به عنوان یک رشته تحصیلی آکادمیک از عصر روشنگری (یا عصر عقل) توسعه یافت، که در بسیاری از قرن هجدهم در اروپا شکوفاشد. آدام اسمیت، ولتر، ژان ژاک روسو، دنیس دیدرو، امانوئل کانت و دیوید هیوم از جمله روشنفکران اصلی در آن زمان بودند که پایه های مطالعه علوم اجتماعی را در جهان غرب پایه ریزی کردند.
افراد شروع به اتخاذ رویکرد منظم تری برای تعیین کمیت مشاهدات خود از جامعه کردند. با گذشت زمان، جنبه های مشابه جامعه، مانند زبان شناسی و روانشناسی، به حوزه های مطالعاتی منحصر به فردی تفکیک شد. در اینجا بیشتر در مورد پنج شاخه کلیدی است.
شاخه های علوم اجتماعی
برخی می گویند هفت علوم اجتماعی وجود دارد، در حالی که برخی دیگر ادعا می کنند که چهار، پنج، شش یا چیز دیگری وجود دارد. نظرات در مورد آنچه باید گنجانده شود متفاوت است، با این حال اکثر صاحب نظران موافق هستند که پنج زمینه زیر قطعاً در این دسته قرار می گیرند:
- مردم شناسی
- اقتصاد
- علوم سیاسی
- جامعه شناسی
- روانشناسی اجتماعی
تاریخ نیز گاهی به عنوان شاخه ای از علوم اجتماعی در نظر گرفته می شود، اگرچه بسیاری از مورخان اغلب این موضوع را پیوندهای نزدیک تری با علوم انسانی می دانند. هم علوم انسانی و هم علوم اجتماعی به مطالعه انسان می پردازند. آنچه آنها را از هم جدا می کند، تکنیک به کار رفته است: علوم انسانی بیشتر فلسفی و کمتر علمی دیده می شود.
حقوق نیز مانند جغرافیا، پیوندهایی با علوم اجتماعی دارد.
رشته های زیادی در علوم اجتماعی وجود دارد. پنج مورد اصلی عبارتند از انسان شناسی، اقتصاد، علوم سیاسی، روانشناسی و جامعه شناسی، اگرچه برخی از افراد تاریخ، جرم شناسی و جغرافیا را نیز در این گفتگو می گنجانند.
مردم شناسی
انسانشناسی، مطالعه منشأ و توسعه جوامع و فرهنگهای انسانی، برای قرنها یک نقطه کانونی بوده است، اما واقعاً در عصر روشنگری اهمیت پیدا کرد. در آن دوره تمرکز زیادی بر پیشرفت جامعه و دانش بود و رمز دستیابی به آن هدف درک رفتار انسان بود.
اقتصاد
تاریخ اندیشه اقتصادی به فیلسوفان یونان باستان مانند افلاطون، ارسطو و گزنفون می رسد. آثار آنها اساس تقریباً تمام علوم اجتماعی، از جمله اقتصاد را بنا نهاد. همانطور که سفر در قرن ۱۵ تا ۱۸ آسان تر شد و کشورهای بیشتری توانستند در تجارت بین المللی شرکت کنند، سیستم اقتصادی مرکانتیلیسم رشد کرد. اقدامات اقتصادی بسیاری از کشورها به طور ناگهانی ناشی از این باور بود که یک کشور باید صادرات را به حداکثر و واردات را به حداقل برساند.
این مکتب فکری غالب توسط نویسندگانی مانند اسمیت، که معمولاً به عنوان پدر اقتصاد مدرن شناخته می شود، به چالش کشیده شد. ایدههای اسمیت، همراه با ایدههای روسو و جان لاک ، ایده اقتصاد خودتنظیمی را ترویج کرد و مفهومی را معرفی کرد که امروزه به عنوان اقتصاد کلاسیک شناخته میشود. کتاب ثروت ملل اسمیت هنوز هم امروزه مورد مطالعه و تحسین بسیاری از سیاستمداران است.
کارل مارکس و جان مینارد کینز دو اقتصاددان مهم دیگر که طرز تفکر ما را در مورد موضوع امروز شکل داده اند. مارکس با تأکید بر نظریه ارزش کار، سرمایه داری را به عنوان یک مدل اقتصادی مناسب به چالش کشید. در حالی که ایده های مارکس به هیچ وجه مورد تایید اکثر سیاستمداران امروزی نیست، نقد او از سرمایه داری تاثیر زیادی بر بسیاری از متفکران گذاشته است.
در این میان مکتب اقتصاد کینزی در میان اقتصاددانان امروزی بسیار محبوب است. اقتصاد کینزی یک نظریه اقتصاد کلان سمت تقاضا در نظر گرفته میشود که بر تغییرات اقتصاد در کوتاهمدت تمرکز دارد و اولین کسی بود که مطالعه رفتار اقتصادی و بازارها را بر اساس انگیزههای فردی از مطالعه متغیرها و ساختارهای کل اقتصاد ملی جدا کرد.
علوم سیاسی
ریشه علم سیاست را می توان در یونان باستان جستجو کرد. در آن زمان، افلاطون فیلسوف دیالوگ های مختلفی در مورد سیاست، عدالت و آنچه دولت خوب را تشکیل می دهد، نوشت.
آثار اولیه افلاطون به تدریج رویکرد علمی تری به خود گرفت که توسط متفکرانی از جمله ارسطو، توماس هابز، مارکس و ماکس وبر رهبری می شد. قرنها تحقیق در مورد سیاست به تقویت دموکراسی و کمک به سیاستمداران برای انتخاب سیاستهای عمومی و رسیدن به قدرت کمک کرد.
روانشناسی
روانشناسی یکی از رشته های علوم اجتماعی است که به سرعت در حال رشد است. این رشته به عنوان یک رشته تحصیلی پزشکی در اواخر دهه ۱۸۰۰ آغاز شد و تا حدودی به لطف کار زیگموند فروید در جهان غرب در سراسر قرن بیستم محبوبیت یافت.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، در سال ۲۰۱۹، ۲۰٫۳ درصد از بزرگسالان نوعی درمان برای سلامت روان دریافت کرده بودند. اگرچه بسیاری هنوز از روانپزشکی برای درمان مشکلات سلامت روان خود استفاده می کنند، اما افراد بیشتری در سال های اخیر به دنبال درمان های جایگزین مانند ذهن آگاهی و یوگا علاوه بر گفتار درمانی سنتی هستند.
علوم اعصاب، درمانهای دارویی، و انواع رو به رشد رویکردهای رواندرمانی به گزینههای درمان روانشناختی اضافه میکنند. تحقیق در مورد یادگیری حیوانات، روانشناسی اجتماعی و روانشناسی اقتصادی از دیگر شاخه های این رشته هستند.
جامعه شناسی
جامعه شناسی به عنوان یک علم در اواسط دهه ۱۸۰۰ در اروپا توسعه یافت، دوره ای از تغییرات اجتماعی سریع. انقلابهای سیاسی و انقلاب صنعتی بهشدت تعداد مردم را تغییر داد و نه همیشه برای بهتر شدن – و جامعهشناسان اولیه را به این فکر انداخت که چگونه میتوان ثبات را حفظ کرد وقتی همه چیز به سرعت در حال تغییر است.
در سال ۱۸۷۵، اولین دوره جامعه شناسی در ایالات متحده در دانشگاه ییل تدریس شد. در سالهای بعد، کالجهای دیگر نیز از این روند پیروی کردند و در سال ۱۹۱۱، این موضوع به دبیرستانها رسید.
مشاغل علوم اجتماعی
مشاغل معمولی در علوم اجتماعی شامل کار به عنوان تبلیغ کننده، روانشناس، معلم، وکیل، مدیر، مددکار اجتماعی و اقتصاددان است.
موضوع علوم اجتماعی رفتار انسانی، روابط، نگرش ها، و اینکه چگونه این چیزها در طول زمان تغییر کرده اند. اطلاعات مفیدی برای داشتن هر کسب و کار موفقی است. مفاهیم علوم اجتماعی، مانند جمعیت شناسی، علوم سیاسی، و جامعه شناسی، اغلب در بسیاری از زمینه های مختلف تجاری به کار می روند. به عنوان مثال، متخصصان تبلیغات و بازاریابی اغلب از تئوریهای رفتار انسانی در این زمینهها استفاده میکنند تا محصولات خود را به طور مؤثرتری به مشتریان عرضه کنند.
طبیعتاً رشته مطالعات اجتماعی اقتصاد کلید بخش تجارت است. بسیاری از صنایع از تجزیه و تحلیل اقتصادی و روش های کمی برای مطالعه و پیش بینی تجارت، فروش و سایر روندهای بازار استفاده می کنند. در واقع، اقتصاددانان یکی از پرتقاضاترین کارگران در ایالات متحده هستند، به ویژه اقتصاددانان رفتاری، که از روانشناسی برای تحلیل و پیش بینی فرآیندهای تصمیم گیری اقتصادی افراد و موسسات استفاده می کنند.
با توجه به اداره آمار کار ایالات متحده (BLS) ، تغییر پیش بینی شده در اشتغال برای اقتصاددانان از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ ۱۳٪ است در مقابل میانگین ۸٪ برای همه مشاغل. انتظار می رود که مددکاران اجتماعی نیز تقاضای بالایی داشته باشند و BLS پیش بینی می کند که اشتغال در این زمینه خاص از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ رشد ۱۲ درصدی داشته باشد.
طبق گزارش BLS، اقتصاددانان و مددکاران اجتماعی از جمله کارکنان مورد تقاضا در ایالات متحده هستند.
دستمزد علوم اجتماعی
BLS همچنین گزارش می دهد که افرادی که دارای مدرک علوم اجتماعی هستند معمولاً حقوق بیشتری نسبت به همتایان خود دارند. طبق تحقیقات آن، متوسط دستمزد یک فارغ التحصیل علوم اجتماعی در سال ۲۰۱۹ ۶۴۰۰۰ دلار بوده است که کمی بالاتر از میانگین ۶۰۰۰۰ دلار است.
بدیهی است که حقوق ها بسیار متفاوت است، به طوری که برخی از مشاغل علوم اجتماعی بسیار بیشتر از دیگران پرداخت می کنند. به عنوان مثال، در سال ۲۰۲۱، متوسط دستمزد یک اقتصاددان ۱۰۵۶۳۰ دلار بود، در حالی که یک مددکار اجتماعی ۵۰۳۹۰ دلار درآمد داشت.
پنج شاخه اصلی علوم اجتماعی کدامند؟
پنج شاخه اصلی علوم اجتماعی عبارتند از انسان شناسی، اقتصاد، علوم سیاسی، روانشناسی و جامعه شناسی. برخی افراد تاریخ، حقوق و جغرافیا را نیز از علوم اجتماعی اصلی می دانند.
چرا علوم اجتماعی مهم است؟
علوم اجتماعی به این دلیل مهم هستند که به مردم کمک می کنند تا بفهمند چگونه نه تنها رفتار خود، بلکه رفتار و انگیزه های همسالان خود را نیز تجزیه و تحلیل کنند. علوم اجتماعی همچنین به ما درک بهتری از چگونگی ایجاد نهادهای فراگیرتر و مؤثرتر می دهد.
چگونه می توان یک دانشمند اجتماعی شد؟
به طور معمول، مسیر دستیابی به شغل در علوم اجتماعی با اخذ مدرک دانشگاهی چهار ساله در یکی از رشته های علوم اجتماعی آغاز می شود. اگر علاقه مند به دنبال کردن شغلی در زمینه مددکاری اجتماعی یا روانشناسی هستید، این مشاغل اغلب به تحصیلات، گواهینامه ها و مجوزهای اضافی نیاز دارند.
با مدرک علوم اجتماعی کدام مشاغل را می توانید بدست آورید؟
مدرک در علوم اجتماعی می تواند به شما کمک کند تا شغلی به عنوان اقتصاددان، روانشناس یا محقق نظرسنجی پیدا کنید و همچنین فرصت هایی را در بخش هایی مانند قانون، دولت و دانشگاه باز کند.
نتیجه
علوم اجتماعی به ما کمک می کند تا شناختی از همسالان خود و جامعه ای که در آن زندگی می کنیم به دست آوریم. رفتار انسان مهم است و داشتن درک مناسب از آن، در تئوری باید منجر به کارایی و کیفیت زندگی بیشتر برای همه شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.