سهام عدالت چیست؟ واگذاری سهام عدالت
سهام عدالت
سهام عدالت ، فروش تسهیلات بخشی از سهام شرکتهای دولتی معین، به اقشار پایین درآمدی جامعه است. شاید به توان آن را نوعی یارانه غیر مستقیم خواند. این طرح در دولت نهم اجرایی شد و در میان طرحهای اقتصادی دولتی در جهت بهبود رفاه و حمایت از اقشار کمدرآمد جامعه و فقرا، بیشتر موردتوجه بوده است.
در حال حاظر دولت میخواهد سهام عدالت را در بازار عرضه کند و مالکیت آن را به مردم واگذار کند.
- آیا این واگذاری به نفع مردم است یا باعث خطراتی دربازار مثل ریزش بازار بورس می شود؟
- این واگذاری را چیکار کنیم وقتی این سهام را به دست اوردیم؟ نگه داریم یا اینکه بفروشیم؟
- فرق سرمایه گذاری به صورت مستقیم و غیر مستقیم چیست؟
واگذاری سهام عدالت به مردم
آیت الله خامنه ای، رهبر ایران با انتشار ابلاغیه ای، موافقت خود با درخواست حسن روحانی، رئیس جمهور این کشور برای “آزادسازی سهام عدالت” را اعلام کرد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رهبر ایران، آیت الله خامنه ای شروط سهگانهای را برای موافقت خود با آزادسازی سهام عدالت عنوان کرده است.
رهبر ایران در این ابلاغیه شروط زیر را برای واگذاری سهام عدالت به مردم و فروش آن در بورس تعیین کرده است:«دارندگان سهام عدالت مجازند در محدوده زمانی مشخص مالکیت مستقیم سهام شرکتهای سرمایهپذیر را انتخاب نمایند و به تناسب، نقش مدیریتی خود را ایفا کنند.
مقررات مورد نیاز جهت انتقال سهام به صاحبان سهام عدالت توسط شورایعالی بورس تدوین و تصویب شود. این مصوبات برای کلیه دستگاههای اجرایی لازمالاجراست. نسبت به سهام باقیمانده در شرکتهای سرمایهگذاری استانی، شورایعالی بورس موظف است ضمن تشویق ماندگاری صاحبان سهام در شرکتهای مذکور، از طریق مبادی ذیربط هرچه زودتر زمینهی ورود آن شرکتها را در بورس فراهم نماید.»
وی همچنین خواستار تسریع روند واگذاری سهام عدالت از سوی دولت به مردم شده است. گفتنی است طرح توزیع سهام عدالت در ایران در سال ۱۳۸۵ خورشیدی آغاز و بر اساس آن مالکیت بخشی از سهام برخی کارخانجات و بنگاه های دولتی به گروه هایی از شهروندان این کشور منتقل شد اما مالکان این سهام حق فروش سهام خود و دریافت سود تا ده سال یعنی ۱۳۹۵ را نداشتند.
سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم در سهام عدالت
دولت برای دادن این سهام به مردم دو روش را در نظر گرفته است:
- روش مستقیم
- روش غیر مستقیم
روش مستقیم
یک مقدار سهام برای شما درنظر گرفته شده بود و سود بهتون تعلق میگرفت ولی در حال حاظر اصل سهام را به نام شما میزنند و برای خرید و فروش اختیار آن را دارید.
سهامدار محترم سهامعدالت، در صورت انتخاب آزادسازی به روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهامعدالت بهصورت مستقیم و بدون واسطه با لحاظ مراتب ذیل به شما تخصیص و انتقال مییابد:
به میزان سهام تخصیصیافته به هر فرد در شرکتهای سرمایه پذیر سهامعدالت و به تناسب ارزش مقطع واگذاری، تعدادی از سهام ۳۶ شرکت بورسی به شما تخصیص خواهد یافت.علاوه بر آن، این دسته از سهامداران سهام عدالت، به ازای سهام شرکتهای غیر بورسی سرمایهپذیر سهام عدالت، سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی را نیز دریافت خواهند نمود.
در این حالت مسئولیت حفظ، نگهداری و مدیریت سهام اختصاصیافته به عهده سهامدار بوده و در راستای حفظ ارزش سهام تخصیصیافته، قابلیت نقلوانتقال سهام مزبور به غیر و فروش آن بر اساس محدودیتهای زمانی و مقداری تعیینشده توسط شورای عالی بورس صورت خواهد گرفت.مطابق قانون تجارت شما سهامدار محسوب شده و از مزایای سهام تخصیصیافته ازجمله سود و … بهرهمند خواهید شد.
خاطرنشان میسازد، دو ماه پس از تاریخ انتخاب روش مذکور میتوانید با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) از تعداد سهام تخصیصیافته نزد شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت مطلع شوید.شایانذکر است بهرهمندی از خدمات قابلارائه از جمله ایجاد امکان معامله پذیری سهام تخصیصیافته در آینده منوط به مراجعه به سامانه سجام، ثبتنام و احراز هویت در مراکز تعیینشده میباشد.
روش غیر مستقیم
مالکیت سهام دست شما است و اختیار و تصمیم گیری آن دست دولت است.
سهامدار محترم سهامعدالت، در صورت انتخاب آزادسازی به روش غیرمستقیم، مالکیت و مدیریت سهامعدالت شما با لحاظ مراتب ذیل از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی ساماندهی خواهد شد و شما حق انتقال به غیر و دخل و تصرف در آن را نخواهید داشت.با این تفویض اختیار، سهام شرکتهای سرمایه پذیر سهامعدالت متعلق به شما توسط شرکتهای سرمایهگذاری استانی ساماندهی خواهد شد.سهام مزبور در قالب صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله (۷۰%) و صندوقهای سرمایهگذاری پروژه استانی (۳۰%) ساماندهی خواهد شد.
ارزش کل سهام واگذار شده در قالب سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ به ۴۹ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۷۴۱ نفر مشمول در ۶ دهک جمعیتی، از سهام ۵۰ شرکت شامل ۳۶ شرکت بورسی و ۱۴ شرکت غیر بورسی به ارزش کل ۲۶ تریلیون و ۶۳۶ میلیارد تومان بود که اکنون بعد از حدود ۱۳ سال ارزش کل سهام عدالت به حدود ۳۰۰ تریلیون تومان (حدود ۱۱.۲ برابر ) شده است.
بر اساس گفته صالح رئیس سازمان خصوصی سازی ، شورای عالی بورس قرار است ظرف ماه جاری در مورد نحوه ورود ۳۰۰ هزار میلیاردتومان سهام عدالت به بورس و حضور ۴۹ میلیون سهامدار جدید تصمیم گیری کند.
اصولا روش غیر مستقیم این گزینه جالبی نیست چون شما اختیار سهم را ندارید و زمانی سهم سودده نیست و نمیتوانید آن را بفروشید پیشنهاد ما گزینه مستقیم است که همه چیز در اختیار خودتان قرار بگیرد .
تاثیر سهام عدالت بر بازار
آیا برای بورس ضرر ندارد؟ چرا دولت در بازار بورس دخالت دارد؟ آیا این سهام عدالت باعث سقوط بازار بورس می شود؟
به طور خیلی ساده که بیان کنیم هر ماه یک یا دو شرکت وارد بازار بورس می شوند و سهام های عرضه های اولیه توسط افراد علاقه مند خریداری می شود سهام عدالت یک مدل عرضه اولیه است و بنابراین تاثیر منفی در بازار بورس ندارد غیر از اینکه بازار بورس را مستعد دریافت پول های بیشتر میکند که باعث رونق بیشتر در بازار بورس است.
آیا زمانی که سهام در اختیار خودتان قرار گرفت باید آن را بفروشید؟
جواب خیر است!
عرضه های اولیه باید خریداری و نگهداری شود سهام عدالت برمبنای این است که دهک های پایین درامدی جامعه را سهامی بگیرند که سودی را بگیرند دهک های بالا نیازمند این نیستند. ایده آل ترین استراتژی این است که این سهام را نگه داریدو از سود آن بهره مند شوید ولی اگر دانش بورسی دارید میتوانید در زمانی که صلاح دیدید آن را بفروشید و سهام بهتری بگیرید .
شرکت های موجود در سهام عدالت برای خرید و فروش سهام
شرکت های موجود در سهام عدالت شامل ۴۹ شرکت می باشد که شامل شرکت های آلومینیوم ایران یا ایرالکو با مالکیت ۳۰% و ایران خودرو یا خودرو با مالکیت %۳ و بانک تجارت با مالکیت ۴۰% و بانک صادرات ایران با مالکیت ۴۰% و بانک ملت با مالکیت ۳۰% و پارس سویچ با مالکیت ۴۶% و پالایش نفت بندر عباس با مالکیت ۲۰% و پالایش نفت تهران با مالکیت ۷۰% و پالایش نفت شیراز با مالکیت %۱۰ و پالایش نفت اصفهان با مالکیت ۲۰% و پالایش نفت تبریز با مالکیت ۲۰% و پتروشیمی مارون با مالکیت ۳۰% و پست بانک با مالکیت ۲۵% و چادرملو با مالکیت ۲۱% و حمل و نقل پتروشیمی با مالکیت ۲۹% و سایپا با مالکیت ۱% و سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران با مالکیت ۲۳% و سرمایه گذاری رنا با مالکیت ۲% و سیمان داراب با مالکیت ۵۰% و سیمان دشتستان با مالکیت ۳۴% و فولاد آلیاژی ایران با مالکیت ۳۹% و فولاد خوزستان با مالکیت ۳۰% و فولاد مبارکه اصفهان با مالکیت ۳۰% و کارخانجات مخابراتی ایران با مالکیت ۳۵% و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با مالکیت ۲۴% و گل گهر با مالکیت ۱۱% و مخابرات ایران با مالکیت ۲۰% و مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران با مالکیت ۲۶% و ملی صنایع مس ایران با مالکیت ۳۷% و نیرو ترانس با مالکیت ۳۱% و بیمه دانا با مالکیت ۵۵% و پالایش نفت لاوان با مالکیت ۲۰% و پتروشیمی ارومیه با مالکیت ۶% و پتروشیمی بندر امام با مالکیت ۳۰% و پتروشیمی بوعلی سینا با مالکیت ۳۰% و پتروشیمی بیستون با مالکیت ۳۰% و پتروشیمی تبریز با مالکیت ۱۰% و پتروشیمی خوزستان با مالکیت ۳۰% و پتروشیمی شهید تند گویان با مالکیت ۱۰% و پتروشیمی فجر با مالکیت ۳۰% و پتروشیمی جم با مالکیت ۱۵% و دخانیات ایران با مالکیت ۲۸% و ساختمان سد و تأسیات آبیاری یا سابیر با مالکیت ۴۹% و شهر صنعتی البرز با مالکیت ۲۳% و شهر صنعتی رشت با مالکیت ۵۸% و شهر صنعتی با مالکیت ۲۱% و مشانیر با مالکیت ۴۲% و مگا موتور با مالکیت ۰.۵% و صنایع پتروشیمی خلیج فارس با مالکیت ۴۰% می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.