بازار خرسی و بازار گاوی چیست؟ نحوه مدیریت این بازارها
بازار خرسی چیست؟
گفته میشود اصطلاح بازار خرسی از زمانی استفاده میشود که عدهای دلال فروش پوست خرس که به «خرسیها» معروف بودند با پیشبینی آینده قیمتها که به احتمال زیاد روندی نزولی خواهند داشت، پوستها را به قیمت روز میفرختند و هنگامی که قیمتها کاهش مییافتند پولی کمتر به فروشندگان اصلی میپرداختند.
اتفاقی که در بازار سهامی که از آن به عنوان بازار خرسی یاد میکنند، به همین صورت است، یعنی نرخ بازار نزولی است و قیمتها در حال کاهش و معمولا این اتفاق در نتیجه رکود اقتصادی اتفاق میافتد. البته هر صعودی در نرخ سهام به معنای قدرت اقتصادی نیست، بلکه ممکن است کاذب باشد.
اما در مورد بازارهای خرسی باید گفت که برعکس شرایطی که در بازار گاوی با آن مواجهیم، یعنی تقاضای زیاد و عرضه کم، در اینجا تقاضا کم و عرضه زیاد است، قیمتها کاهش پیدا کرده اما رمقی در بازار برای خرید وجود ندارد. بازار خرسی شرایطی است که بورس ریزش پیدا کرده و سرمایهگذاران ضرری را متحمل شدهاند.
در بازار خرسی ارزش سهام در نتیجه تصمیمها و رفتار سرمایهگذاران کاهش پیدا میکند. به عبارت دیگر باید گفت در بازار خرسی واقعی که نزول ارزش ۲۰% یا بیشتر اتفاق بیفتد و ارزش سهام کاهش پیدا میکند و قیمت کالاها افزایش مییابد و به طور کلی شرایط اقتصادی متزلزل و ناپایدار میشود.
علاوه بر آن اوضاع به گونهای است که اغلب سرمایهگذاران از تداوم آن اطمینان دارند. در نتیجه رکود اقتصادی تعدیل نیرو، اخراج کارگران و افزایش نرخ بیکاری اتفاق میافتد.
بازار گاوی چیست؟
بازار گاوی به بازاری گفته میشود که روند صعودی دارد. دلیل دقیقی برای این نامگذاری وجود ندارد، اما شاید بتوان گفت چون گاوها در هنگام جنگ شاخهای خود را بالا نگه میدارند، به بازارهایی با روند صعودی نیز بازار گاوی میگویند.
همانطور که گفتیم در بازارهای گاوی با نرخ صعودی مواجه هستیم این به آن معنا است که همزمان با زیاد شدن تقاضا قیمتها نیز بالا رفته است، اما در این زمان عرضه نیز کم میشود، انگار با بالا رفتن قیمتها سرمایهگذاران انتظار سود بیشتری دارند و حاضر نیستند سهامی که سودآور است را از دست بدهند.
اغلب بازارهای گاوی در شرایط آرامش و در نتیجه اوضاع خوب سیاسی و اقتصادی اتفاق میافتد. شرایطی را در نظر بگیرید که چرخ کارخانهها به خوبی میچرخد، در نتیجه فعالیتهای مفید کارخانهها سوددهی سهامشان بالا رفته، تقاضا بالا میرود و با افزایش قیمت هر سهم عرضه نیز کاهش مییابد. همان طور که گفته شد کمتر کسی حاضر میشود تا سهام ارزشمندی را از دست بدهد.
تاریخچه بازار خرسی و گاوی
ریشه اصلی این دو واژه بهطور قطع شناخته شده نیست، اما دو گمانه در رابطه با این مسئله وجود دارد که استناد به آنها رایجتر است. اولین توضیح، به نحوه جنگیدن این دو حیوان اشاره دارد.
از طرفی، با توجه به اینکه گاو به هنگام حمله به دشمن، شاخهای خود را بهطرف بالا میگیرد، روند صعودی بازار را گاوی مینامند. اما از سوی دیگر، خرس در مقابله با رقیب خود، پنجههایش را به سمت پایین میگیرد و با او میجنگد.
برخی بر این باورند که این مسئله علت استفاده از نام خرس به هنگام توصیف بازار نزولی است.
درگذشتهای دور، دلالانی وجود داشتند که پوست خرس میفروختند. درواقع، آنها پوست خرس را با قیمت همان روزبه مشتریان پیشفروش میکردند.
چون این افراد اعتقاد داشتند که قیمت آن در آینده نزدیک کاهش خواهد یافت، در موعد تحویل پوست با پرداخت مبلغی کمتر به شکارچیان، از تفاوت قیمت خرید فعلی و پیشفروش سود کسب میکردند.
این افراد به «خرسیها» شهرت یافته بودند و چون روند نزولی قیمت را پیشبینی میکردند، عدهای عقیده دارند که ریشه بازار خرسی از این افراد برگرفتهشده است. این مفسران در توجیه نام گاو نیز اشاره به مبارزات تاریخی گاو وحشی و خرس دارند که همواره در طول تاریخ، گاو نقطه مقابل خرس بوده است.
ویژگی های بازار خرسی و بازار گاوی
-
عرضه و تقاضا
روند صعودی و نزولی در بازار سهام تحت تاثیر میزان عرضه و تقاضا قرار دارد، به نحوی که با بالا رفتن تقاضا و شرایط مناسب اقتصادی به اصطلاح در بازار گاوی تقاضا بالا و عرضه کم است اما در بازار خرسی شرایط کاملا عکس است.
تقاضا کم و عرضه زیاد به دنبال آن به دلیل عرضه زیاد ارزش سهام نیز کاهش مییابد.
-
روان شناسی سرمایه گذاران
برداشت سرمایهگذاران از اوضاع و واکنش آنان به طور مستقیم بر شرایط بازار تاثیر میگذارد، به طوریکه رفتار سرمایهگذاران باعث ایجاد صعود یا نزول در روند بازار میشوند.
اما هر تغییر و کنشی در بازار نیز بر رفتار سهامداران تاثیر میگذارد، به عبارتی تاثیرگذاری بین بازار و سهامداران دو جانبه است. در بازار گاوی سرمایهگذاران از طریق خرید سهام به دنبال کسب سود بیشتر هستند.
در شرایطی که بازار خرسی حاکم است، سرمایهگذاران با وجود این که منتظر اتفاقی مثبت در بازار هستند سرمایه خود را از بازار بورس خارج کرده و در اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند. مثل بانکها که ریسک بسیار کمتری نسبت به بازار بورس را تجربه میکنند.
علاوه بر این کاهش نرخ در قیمتهای بازار، اعتماد سرمایهگذاران را نسبت به بازار سهام متزلزل میسازد و سبب میشود تا مردم تا جایی که میتوانند سهامشان را بفروشند و از بازار بورس خارج شوند. در نتیجه جریان خروجی پول از بازار، قیمتها به طور مداوم افزایش مییابد.
-
تغییرات در روند فعالیت های اقتصادی
از آن جایی که همه کسبکارهایی که در بازار سهام هستند، عضو یک مجموعه اقتصادی بزرگتر هستند، کوچکترین تغییر در فعالیتهای اقتصادی زیرمجموعهها بر مجموعه بزرگتر تاثیر میگذارد.
در بازار خرسی شرایط اقتصادی به شدت ضعیف میشود؛ زیرا به دنبال اینکه مصرفکنندگان قادر به خرید نیستند و زیاد هزینه نمیکنند، بیشتر مشاغل نیز قادر به ثبت سود کلان نخواهند بود. از دیگر پیامدها میتوان به کاهش مستقیم ارزش سهام بازار اشاره کرد.
در بازار گاوی شرایط عکس است مردم علاوه بر تمایل به خرید از قدرت خرید خوبی برخوردارند، در نتیجه اقتصاد قدرت مییابد.
چطور روند تغییرات بازار را تخمین بزنیم؟
بازه زمانی طولانی نکته کلیدی برای تشخیص گاوی بودن یا خرسی بودن بازار است، تنها اینکه مثلا در مدت یک هفته تعداد زیادی سهام فروخته شده و عده زیادی پولشان را خارج کردهاند به معنای خرسی بودن بازار نیست.
اتفاقاتی که در بازه زمانی کوتاهمدت میافتد، نشاندهنده اصلاح یا روندی است که در آن زمان صورت میگرفته است. حال قضاوت شرایط بازار مبنی بر اینکه بازار گاوی است یا خرسی فقط در بلندمدت ممکن است.
هرچند همیشه هر اتفاقی را نمیتوان نتیجه یا عاملی برای گاوی بودن یا خرسی بودن بازار در نظر گرفت. ممکن است کشور درگیر رکود اقتصادی بوده باشند و حالا رو به التیام است.
تذکر:
تعیین زمان برای بازارهای گاوی یا خرسی تقریبا غیرممکن است.
در هر بازار بهتر است چه کاری بکنیم؟
در شرایط بازار گاوی تا جایی که ممکن است باید عجله کرد و سهام ارزشمند تهیه کرد. باید از بالا رفتن قیمتها بهره برد و تا جایی که ممکن است سهام را هنگامی که قیمتش به اوج رسیده به فروش برسانید.
در طی زمانی که بازار روند گاوی دارد باید از ضررها صرف نظر کرد و آنها را موقت دانست، هر سرمایهگذاری میتواند در هر قسمتی از بازار بورس اوراق بهادار سرمایهگذاری کرده و سودهای متعددی دریافت کند.
در بازارهای خرسی ضررها بسیار جدیتر خواهد بود و نرخ بیشتری خواهد داشت، زیرا ارزش سهام مدام در حال کاهش است و اینکه تا چه زمانی این روند نزولی ادامه خواهد داشت مشخص نیست.
حتی اگر به امید صعود سهمی در این شرایط بخرید مطمئن باشید قبل از اینکه سودی نصیبتان شود، متحمل ضرر خواهید شد. سوددهیها بیشتر مختص به سرمایهگذاریهای کوتاهمدت یا سرمایهگذاری با درآمد ثابت خواهد بود مثلا سپردهگذاری در بانکها.
همچنین ممکن است برخی از سهامداران به سهامهای تدافعی روی آورند که عملکردشان تنها تحت تاثیر تغییرات روند بازار هستند. بنابراین میتوان گفت هم در زمان تاریکیهای اقتصادی و هم در زمانهای عالی اقتصادی سهام تدافعی حالت پایدار دارد.
این سهام معمولا مربوط به صنایع تاسیساتی میشوند که متعلق به دولت هستند که اغلب صرف نظر از شرایط اقتصادی مردم آنها را میخرند.
موضوع جالبی که در اینجا وجود دارد در ارتباط با سودی است که ممکن است عاید برخی از سرمایهگذاران در طی بازار خرسی شود. چند راه برای دریافت سود وجود دارد از جمله خرید و فروش سریع سهام، خرید صندوق با قابلیت معامله (EFT’s) یا خرید سهامی که با قیمتی پایینتر نسبت به گذشته به فروش میرسد.
اقدامات منطقی در بازار گاوی و بازار خرسی
در یک بازار صعودی، ایدهآلترین چیز برای یک سرمایه گذار این است که با خرید زودهنگام رمز ارز، از افزایش قیمت آن سود کسب کند و پس از رسیدن به تارگت خود، آن را بفروشد.
در این بازار، هر گونه ضرری باید کوچک و موقتی باشد؛ بنابراین تریدر میتواند با اطمینان بیشتری بر روی ارزهای دیجیتال دیگری با پتانسیل سوددهی بالا سرمایه گذاری کند.
در بازار خرسی شانس از دست دادن پول بیشتر است. حتی اگر شما تصمیم بگیرید در رمز ارزی سرمایه گذاری کنید که امیدوارید در آینده رشد کند، قبل از سود کردن با ضرر مواجه میشوید.
شما برای کسب سود از بازارهای خرسی، میتوانید پوزیشن شورت (فروش) باز کنید و یا به دنبال کوین یا توکنهای امنتری بگردید. در بازار سهام سنتی، برخی سهامهای تدافعی وجود دارند که تغییرات روند بازار، تاثیر کمی بر روی قیمت آنها میگذارند.
برخی از این نوع سهامها شامل بازار املاک، شرکتهای بیمه، بانکها، خدمات درمانی، خطوط هوایی، جاده سازی، خدمات اینترنتی و یا صنایعی مثل خدمات شهری هستند که توسط دولتها مدیریت میشوند. اینها کالاهای ضروری هستند که مردم صرف نظر از شرایط بازار، آنها را خریداری میکنند.
تمایل به نزولی شدن یک بازار
انتظارات در رابطه با گاوی یا خرسی بودن یک بازار به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور کلی معاملهگران (تریدرها) ممکن است کمتر به صعودی یا نزولی بودن یک بازار یا دارایی اهمیت دهند.
این موضوع منوط به این است که بتوانند در هر دو نوع بازار به وسیله خرید استقراضی (long) و فروش استقراضی (short) معامله کنند.
آیا قوانینی برای تعریف بازارهای گاو و خرس وجود دارد؟
نه دقیقا! هیچ دستورالعمل خاص پذیرفته شده و کاملا محاسبه شده در سطح جهانی در مورد اینکه چه عددی بازار گاوی یا خرسی را به طور دقیق تعیین میکند، وجود ندارد. اما برخی تعاریف کمی پذیرفته شده هم برای آن در نظر گرفته شده است.
متداولترین روش اندازهگیری برای بازار گاوی یا خرسی قانون ۲۰ است: اگر سهم بازار ۲۰ درصد در بازارهای رو به افول (معروف به یک ناهمواری) افزایش یابد، بازار گاوی اتفاق میافتد. برای بازار خرسی، اگر سهم بازار ۲۰ درصد کاهش از نقطه ارتفاع خود (معروف به قله) کاهش یابد، بازار خرسی روی میدهد.
این به این معناست که شما باید به تغییرات تاریخی سهام یا بازار نگاه دقیقی داشته باشید تا بتوانید در هر کدام از این دو حالت تصمیم درسی بگیرید.
نمونههایی از بازارهای گاوی و خرسی در تاریخ
- تاریخچه مدرن بازار سهام با دورههای مداوم گاوی و خرسی تعریف میشود. دوره های رونق و رکود که در آن سهام به طور کلی بیش از ۲۰ درصد افزایش مییابد و سپس دورههایی که بیش از ۲۰ درصد سقوط میکند.
اما در سطح جهانی سرمایهگذاران از ۱۱ بازار گاوی از پایان جنگ جهانی دوم لذت بردهاند که هر کدام با واکنش احتمالی بازار خرسی هم همراه بوده است.
- بحران مالی که در سال ۲۰۰۸ روی داد بیشتر ناشی از سفتهبازی و بدهیهای ناپایدار در بازار املاک بود که باعث شد در نهایت بازار سهام به سرعت سقوط کند و به این ترتیب بیش از نیمی از ارزش سهام ۵۰۰ شرکت برتر در عرض بیش از یک سال از دست رفت. این اتفاق در آن دوره کافی بود تا یک دوره زمانی کوتاه در تاریخ بازار سهام، بازار خرسی ایجاد شود.
- با محو شدن بحران، نهادهای مالی نجات یافتند و مشاغل رونق گرفتند، بهبود اقتصادی در مارس ۲۰۰۹ از نقطه پایین بازار (معروف به نقطه حفرهای) آغاز شد. در بیش از ۱۰۰ ماه از آن زمان، ارزش ۵۰۰ شرکت برتر جهانی رشد یافت و این روند تا اوایل سال ۲۰۲۰ ادامه یافت به این ترتیب بازار جهانی مدت طولانی، بازار گاو قابل توجهی را تجربه کرد. در حقیقت، این طولانیترین دوره بازار گاوی از زمان جنگ جهانی دوم بود.
- در فوریه و مارس ۲۰۲۰ مجدد به خاطر آشفتگی اقتصادی و عدم قطعیت ناشی از همهگیری کرونا، مجدد بازار سهام دچار سقوط تاریخی شد. اما در نهایت با سیاستهای کلی که در بازار جهانی رخ داد در نهایت بین مارس و آگوست ۲۰۲۰، دوباره بازار رشد صعودی به خود دید.
چه عواملی باعث ایجاد بازار گاوی و بازار خرسی میشود؟
تقریبا میتوان گفت همه چیز در بازارهای گاوی و خرسی به سادگی، بازتاب چگونگی حرکت سهام یا همان عرضه و تقاضا هستند. بنابراین هر چیزی که بر سهام تاثیر بگذارد بر گاوی یا خرسی بودن بازار هم تاثیر میگذارد.
در ادامه برخی از عوامل متداولی که باعث حرکت در بازار هستند و میتوانند باعث ایجاد یا نشان دادن بازارهای صعودی یا نزولی شوند را معرفی میکنیم:
-
وضعیت اشتغال جامعه
به طور کلی نرخ اشتغال یک شاخص اصلی برای ایجاد یک بازار گاوی یا خرسی است. در واقع این مساله یک رابطه دوسویه دارد یعنی در شرایطی که بازار خرسی است احتمال کاهش نرخ اشتغال وجود دارد و از طرفی کاهش نرخ اشتغال هم نشان از بازار خرسی دارد و برعکس.
-
وضعیت سرمایهگذاری بینالمللی
افزایش سرمایهگذاری خارجی یا تقاضای کالا از یک کشور خارجی میتواند اقتصاد را رشد دهد. اما کاهش سرمایهگذاری از یک کشور دیگر میتواند به تجارت آسیب برساند و بازار سهام آن کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
-
وضعیت اعتماد در سطح ملی
اشتیاق سرمایهگذاران میتواند محرک اصلی خرید یا فروش سهام باشد که باعث تحرک بازار شود. اگر سرمایهگذاران پول نقد داشته باشند و فکر کنند اقتصاد در مسیر درست یا غلط حرکت میکند، حرکتهایی را انجام میدهند که میتواند این روند را تقویت کند.
-
وضعیت تولید ناخالص داخلی یا GDP
تولید ناخالص داخلی، یک شاخص محکم برای بازارهای گاوی و خرسی است.
اگر تولید ناخالص داخلی یک کشور در حال افزایش باشد، احتمالا نشاندهنده یک اقتصاد رو به رشد است که مصرفکنندگان در آن آزادانه هزینه میکنند. در نتیجه در این حالت میتوان انتظار داشت که بازار صعودی شود.
اگر تولید ناخالص داخلی کاهش یابد، ممکن است حتی اقتصاد ویران شود. کاهش تولید ناخالص داخلی میتواند نتیجه چندین عامل باشد اما در نهایت منجر به کاهش قدرت خرید مصرفکننده میشود. و به این ترتیب با صرف هزینه کمتر از سوی مصرفکنندگان، میتوان انتظار داشت که بازار خرسی بروز کند.
نحوه مدیریت بازار خرسی
-
اگر چند دهه از هدف سرمایهگذاری خود فاصله دارید
اگر شما در سن ۲۰، ۳۰ و یا حتی ۴۰ سالگی هستید و برای هدفی دورتر مانند بازنشستگی سرمایهگذاری میکنید، سعی کنید سهام خود را حفظ کرده و در هر بازاری سرمایهگذاری کنید. اگر در سبد سرمایهگذاری متنوع سرمایهگذاری میکنید، استراتژی سرمایهگذاری و داراییهای خود را با در نظر گرفتن بازارهای صعودی و نزولی طراحی کنید.
اگر وسوسه شدید که سرمایهگذاریهای خود را بفروشید تا مانع از دست دادن پول بیشتر در بازار خرسی شوید، درست است که شاید مانع تجربه ضرر شوید اما قطعا بعد برای تعیین زمان ورود مجدد به بازار سهام دچار مشکل و به عبارتی تردید خواهید شد.
زمانبندی بازار بسیار دشوار است و شما هرگز نمیدانید که چه زمانی بازار به اوج خود میرسد.
در عوض، به بازارهای خرسی به عنوان فرصت نگاه کنید: در جوانی، بازار خرسی به شما این فرصت را میدهد تا قبل از بهبودی از قیمت پایین سهام استفاده کنید. در حقیقت، ممکن است در مجموع هزینه کمتری برای هر سهم پرداخت کنید.
در حالی که باید سعی کنید در دوران رکود سهامتان را نفروشید، اما در کل بعد از بازار نزولی، درست زمانی که بازار رو به بهبود میرود، باید استراتژی سرمایهگذاری خود را دوباره تدوین کنید.
-
اگر به هدف سرمایهگذاری خود نزدیک هستید
اگر به پایان زمانبندی سرمایهگذاری خود نزدیک میشوید (یا چند سال تا تاریخ بازنشستگی مورد نظر خود فاصله دارید)، زمان کمتری برای بازیابی از افت بازار سهام دارید. در حالی که همه ما این مساله که بازار به طور تاریخی از هر بازار خرسی بهبود مییابد را میدانیم، ممکن است به طور متوسط حداقل دو سال فرصت نداشته باشید تا سرمایه گذاریهای شما به ارزشهای قبلی خود بازگردد.
به همین دلیل است که مشاوران مالی به شما توصیه میکنند در طول زندگی خود بارها و بارها مجموعه سرمایه خود خود را بازبینی کنید تا نحوه تخصیص سبد سهام خود را تنظیم کرده و در صورت لزوم تعادل ایجاد کنید. این کار ممکن است به معنای خرید یا فروش اوراق بهادار مختلف برای حفظ ترکیب مناسب سهام، اوراق بهادار و پول نقد برای رسیدن به اهداف مالی و سطح تحمل ریسک شما باشد.
اگر مطمئن نیستید که چگونه میتوانید سبد سهام خود را به طور مناسب با زمانبندی و تمایل خود برای پذیرش ریسک مالی مطابقت دهید، بهتر اس با یک مشاور مالی مشورت کنید تا مطمئن شوید تنوع و سرمایهگذاری مناسبی داشته باشید.
-
اگر بازنشسته هستید
هنگامی که دیگر جریان درآمد فعال ندارید، بهتر است استراتژیهای سرمایهگذاری خود را به جای تغییر به سمت حفظ تغییر دهید. به طور کلی این به این معنی است که سرمایهگذاریهای خود را محافظهکارتر یا مبتنی بر پول نقد، اوراق و درآمد ثابت کنید.
با این اوصاف، اگر نگران بازدهی بازار سهام در دوران بازنشستگی هستید، شاید در نهایت لازم باشد تنها ۳ درصد از سبد سهام خود را برداشت کنید. یک مشاور مالی یا کارشناس مالی میتواند به شما در تعیین نرخ برداشت مناسب برای داراییهای شما و تحمل ریسک کمک کند.
چگونه از مزایای بازار گاوی استفاده کنیم
سرمایهگذارانی که میخواهند از بازار صعودی بورس سود ببرند، باید زودتر خرید کنند تا از مزایای افزایش قیمت استفاده کرده و آنها را پس از رسیدن به اوج بفروشند. اگرچه تعیین زمان افت و نزول سخت است اما بیشتر ضرر حاصل شده در این زمان حداقل بوده و معمولا موقتی هستند.
در ادامه، چندین استراتژی برجسته که سرمایهگذاران در دورههای بازار صعودی یا بازار گاوی استفاده میکنند را معرفی میکنیم. با این حال، از آنجا که ارزیابی وضعیت بازار در شرایط فعلی دشوار است، این استراتژیها حداقل تا حدی ریسک هم دارند.
-
بخرید و نگه دارید
یکی از اساسیترین استراتژیها برای سرمایهگذاری، فرایند خرید یک اوراق بهادار خاص و نگه داشتن آن، به طور بالقوه برای فروش در آینده است.
این استراتژی لزوما نیاز به اعتماد سرمایهگذار دارد. به همین دلیل، خوش بینی همراه با بازارهای صعودی به تقویت رویکرد خرید و نگهداری کمک میکند.
-
افزایش خرید و نگه داشتن بازار گاوی
افزایش خرید و نگهداری یک تغییر در استراتژی خرید است و ریسک بیشتری را شامل میشود. فرض افزایش رویکرد خرید و نگهداری سهام یا سرمایه این است که یک سرمایهگذار تا زمانی که قیمت سهام افزایش یابد، به داراییهای خود در اوراق بهادار خاص اضافه میکند.
یک روش متداول برای افزایش داراییها نشان داده که یک سرمایهگذار به ازای هر افزایش قیمت سهام با مبلغ از پیش تعیین شده، مقدار ثابت بیشتری از سهام را خریداری میکند.
-
تجارت کامل نوسان بازار گاوی
شاید تهاجمیترین روش برای سرمایه گذاری در بازار صعودی، فرایندی است که به عنوان تجارت کامل شناخته میشود.
سرمایهگذاران که از این استراتژی استفاده میکنند، نقش های بسیار فعالی را ایفا میکنند. آنها با استفاده از روشهای فروش کوتاه و سایر تکنیکها، سعی میکنند حداکثر سود را از بین ببرند زیرا تغییرات در چارچوب بازار بزرگ گاوی اتفاق میافتد.
جمع بندی
- بازار گاوی به بازاری گفته میشود که نرخ صعودی دارد و بازار خرسی به بازاری گفته میشود که نرخ نزولی دارد.
- با وجود اینکه اوضاع سهام برخی از سرمایهگذاران ممکن است، خرسی باشد و برخی دیگر گاوی اما فراموش نکنید که شرایط بازار سهام و صعود و نزول نرخ سهام در بلندمدت بررسی میشود. یعنی به این صورت نیست که گفته شود این هفته بازار خرسی است یا بازار گاوی است. به طور معمول بورس اوراق بهادار در مدت زمان طولانی گرایش صعودی داشته است.
- اوضاع سرمایهگذاری در زمان بازار خرسی خطرناکتر و نگرانکنندهتر از هر وقتی است؛ زیرا، در نتیجه رکود اقتصادی کالاها ارزش خود را از دست داده و قیمتها ثبات ندارند.
- به عنوان یکی از پیامدهای بازار خرسی میتوان به زمانی اشاره کرد که مردم سهام خود را فروخته و نقدینگی افزایش مییابد این اتفاق تا زمانی که اوضاع بازار بهتر شود ادامه خواهد داشت.
برای مشاهده مطالب دیگر کلیک کنید.
برای مشاهده ویدئو های دیگر در یوتوب کلیک کنید.
برای مشاهده ویدئو های دیگر در آپارات کلیک کنید .
پیج اینستاگرام معین صادقیان کارشناس اقتصاد و مدرس بازار سرمایه
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.