شاخص مومنتوم نشاندهنده قدرت قیمت سهام است
مومنتوم Momentum
مومنتوم سرعت یا شتاب تغییرات قیمت در یک سهم، اوراق بهادار، یا ابزار قابل معامله است. مومنتوم نرخ تغییر در حرکت قیمت را برای یک دوره زمانی نشان میدهد تا به سرمایهگذاران کمک کند قدرت یک روند را تعیین کنند. سهامهایی که با قدرت مومنتوم حرکت میکنند به عنوان سهام مومنتوم نامیده میشوند.مومنتوم توسط سرمایهگذاران برای معامله سهام در یک روند صعودی با خرید سهام (یا ورود طولانی) و فروش سهام در یک روند نزولی (یا ورود کوتاه) استفاده میشود.
به طور خلاصه:
- مومنتوم سرعت یا شتاب تغییرات قیمت در یک سهم، اوراق بهادار، یا ابزار قابل معامله است.
- مومنتوم نرخ تغییر در حرکت قیمت را برای یک دوره زمانی نشان میدهد تا به سرمایهگذاران کمک کند قدرت یک روند را تعیین کنند.
- سرمایهگذاران از مومنتوم برای معامله سهام استفاده میکنند، جایی که یک سهم میتواند مومنتوم گاوی – قیمت در حال افزایش – یا مومنتوم خرسی – قیمت در حال کاهش – را نشان دهد.
جهت تهیه اندیکاتور پامپ و دامپ کلیک کنید.
جهت تهیه اندیکاتور نوسان گیری کلیک کنید.
درک مومنتوم
مومنتوم نرخ افزایش یا کاهش قیمتهای سهام را اندازهگیری میکند. برای تحلیل روند، مومنتوم یک شاخص مفید از قدرت یا ضعف در قیمت موضوع است. تاریخ نشان داده است که مومنتوم در باز
ارهای صعودی بسیار مفیدتر از بازارهای نزولی است چون بازارها بیشتر از اینکه بیفتند، میرشند. به عبارت دیگر، بازارهای گاوی معمولاً طولانیتر از بازارهای خرسی هستند.
مومنتوم شبیه به یک قطار است که به آرامی شتاب میگیرد وقتی شروع به حرکت میکند، اما در طول سفر، قطار دیگر شتاب نمیگیرد. با این حال، قطار با سرعت بالاتری حرکت میکند چون تمام مومنتوم ایجاد شده از شتاب، آن را به جلو میراند. در انتهای سفر، قطار کند میشود زیرا سرعت خود را کم میکند.
در بازارها، برخی سرمایهگذاران ممکن است زود وارد شوند و یک سهم را در حالی که قیمت شروع به افزایش سریع میکند، خریداری کنند، اما وقتی اصول اقتصادی اعمال میشوند و برای شرکتکنندگان بازار واضح میشود که سهم پتانسیل صعودی دارد، قیمت به شدت افزایش مییابد. برای سرمایهگذاران مومنتوم، سودآورترین بخش سفر زمانی است که قیمتها با سرعت بالایی حرکت میکنند.
البته، هنگامی که درآمد و سود محقق میشود، بازار معمولاً انتظارات خود را تنظیم میکند و قیمت برای بازتاب عملکرد مالی شرکت کاهش مییابد یا به عقب برمیگردد.
البته، هنگامی که درآمد و سود محقق میشود، بازار معمولاً انتظارات خود را تنظیم میکند و قیمت برای بازتاب عملکرد مالی شرکت کاهش مییابد یا به عقب برمیگردد.
محاسبه مومنتوم
برنامههای نرمافزاری نمودارسازی و وبسایتهای سرمایهگذاری زیادی وجود دارند که میتوانند مومنتوم یک سهم را اندازهگیری کنند تا سرمایهگذاران دیگر نیازی به محاسبه آن نداشته باشند. با این حال، درک اینکه چه چیزهایی در این محاسبات وارد میشوند برای درک بهتر متغیرهایی که در تعیین مومنتوم یا روند یک سهم استفاده میشوند، مهم است.
در کتاب “تحلیل فنی بازارهای مالی”، نویسنده جان جی. مورفی توضیح میدهد:
مومنتوم بازار با اندازهگیری مداوم تفاوت قیمتها برای یک بازه زمانی ثابت سنجیده میشود. برای ساختن خط مومنتوم ۱۰ روزه، فقط کافی است قیمت بسته شدن ۱۰ روز پیش را از آخرین قیمت بسته شدن کم کنید. این مقدار مثبت یا منفی سپس حول یک خط صفر نمایش داده میشود.
فرمول مومنتوم به این صورت است:
مومنتوم=V−Vxکه در آن: V=آخرین قیمت، Vx=قیمت بسته شدن x=تعداد روزها پیش
اندازهگیری مومنتوم
تکنسینها معمولاً از یک بازه زمانی ۱۰ روزه هنگام اندازهگیری مومنتوم استفاده میکنند. در نمودار زیر، مومنتوم برای حرکات قیمت شاخص S&P 500 نمایش داده شده است که نشاندهنده عالی روند کلی بازار سهام است. لطفاً توجه داشته باشید که به منظور نمونهسازی، نمودار زیر فقط مومنتوم S&P را نشان میدهد و قیمتها از شاخص حذف شدهاند.
اگر آخرین قیمت بسته شدن شاخص بیشتر از قیمت بسته شدن ۱۰ روز معاملاتی پیش باشد، عدد مثبت (از معادله) بالای خط صفر نمایش داده میشود. برعکس، اگر آخرین قیمت بسته شدن کمتر از قیمت بسته شدن ۱۰ روز پیش باشد، اندازهگیری منفی زیر خط صفر نمایش داده میشود.
خط صفر به طور اساسی منطقهای است که شاخص یا سهم احتمالاً به صورت افقی معامله میشود یا روندی ندارد. وقتی مومنتوم یک سهم افزایش مییابد—چه صعودی باشد یا نزولی—خط مومنتوم (خط زرد) از خط صفر (خط آبی) دورتر میشود.
بدون نگاه کردن به قیمت S&P و فقط با استفاده از مومنتوم، میتوان دید که احتمالاً شاخص S&P همزمان با افزایشهای بالای صفر در شاخص نوسان مومنتوم افزایش یافته است. برعکس، احتمالاً شاخص در حرکات بزرگ نزولی زیر صفر کاهش یافته است.
اگر قیمت S&P 500 را همراه با مومنتوم روی نمودار قرار دهیم، میتوانیم ببینیم که شاخص به خوبی با حرکات مومنتوم همخوانی یا ارتباط دارد.
- در تابستان ۲۰۱۶ (سمت چپ نمودار)، میتوانیم ببینیم که مومنتوم پرنوسان بود (جعبه آبی) در حالی که S&P 500 به صورت افقی معامله میشد.
- در سپتامبر ۲۰۱۷، میتوانیم ببینیم که هم مومنتوم و هم S&P شکست خوردند (فلشهای آبی) و رشد کردند که در نهایت S&P به ۲۸۷۵ رسید.
- در ژانویه و دسامبر ۲۰۱۸، مومنتوم شروع به سقوط کرد و زیر صفر رفت (فلشهای صورتی) و S&P را هم با خود به پایین کشید.
- بازار در اوایل ۲۰۱۹ رونق گرفت، اما مومنتوم دوباره به حالت گاوی تغییر کرد و بالای صفر شکست، در حالی که S&P به سرعت به حدود ۳۰۳۰ افزایش یافت.
از نمودار بالا، میتوانیم ببینیم که اگر مومنتوم بالای صفر باشد اما روند افزایشی نداشته باشد، ممکن است در نهایت منجر به کاهش قیمت S&P شود – مانند مورد میتا سپتامبر ۲۰۱۹ (بین دو فلش صورتی). بسیاری از سرمایهگذاران و معاملهگران حرکات مومنتوم و S&P را زیر نظر دارند زیرا اگر دو مورد همگام حرکت نکنند، چیزی ناهماهنگ است. به عبارت دیگر، یا S&P یا مومنتوم نیاز به تنظیم دارد.
جهت تهیه اندیکاتور پامپ و دامپ کلیک کنید.
جهت تهیه اندیکاتور نوسان گیری کلیک کنید.
نکات خاص
وقتی شاخص مومنتوم زیر خط صفر میرود و سپس به سمت بالا برمیگردد، لزوماً به این معنا نیست که روند نزولی تمام شده است. فقط به این معنا است که روند نزولی در حال کند شدن است. همین موضوع برای مومنتومی که بالای خط صفر قرار دارد نیز صادق است. ممکن است چند حرکت بالا یا پایین خط صفر لازم باشد تا یک روند مشخص شود.
مهم است بدانیم که عوامل زیادی بر مومنتوم تأثیر میگذارند. رشد اقتصادی در اقتصاد، گزارشهای درآمد، و سیاستهای پولی فدرال رزرو همگی بر شرکتها و اینکه آیا قیمت سهامشان بالا یا پایین میرود، تأثیر میگذارند.
به عبارت دیگر، مومنتوم پیشبینیکننده حرکت قیمت نیست، بلکه بازتابدهنده حال و هوا و اصول اساسی بازار است. همچنین، خطرات ژئوپلیتیکی و ژئومالی میتوانند مومنتوم و پول را به سمت یا از سهام دور کنند. اگرچه برای سرمایهگذاران فهمیدن مومنتوم بازار مفید است، اما دانستن عواملی که بر مومنتوم و در نهایت حرکات قیمت تأثیر میگذارند نیز مهم است.
نتیجه
مومنتوم شاخص خوبی برای تعیین حرکات قیمت و توسعه روند بعدی است. با این حال، مانند اکثر شاخصهای مالی، بهتر است مومنتوم را با سایر شاخصها و توسعههای بنیادی هنگام ارزیابی روندها در بازارها ترکیب کرد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.