فردریش هایک که بود؟
فردریش هایک Friedrich Hayek
فردریش هایک اقتصاددان مشهوری بود که به دلیل مشارکت های متعددش در زمینه اقتصاد و فلسفه سیاسی شهرت داشت. رویکرد هایک بیشتر از مکتب اقتصادی اتریش سرچشمه می گیرد و بر ماهیت محدود دانش تأکید دارد. او به ویژه برای دفاع از سرمایه داری بازار آزاد مشهور است و از او به عنوان یکی از بزرگترین منتقدان اجماع سوسیالیستی یاد می شود.
به طور خلاصه:
- نظریه پرداز اجتماعی و فیلسوف سیاسی فردریش هایک و همکارش گونار میردال هر کدام برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال ۱۹۷۴ شدند.
- نظریه او در مورد چگونگی تغییر قیمت ها اطلاعاتی را که به مردم کمک می کند تا برنامه های اقتصادی خود را تعیین کنند، یک دستاورد خیره کننده در علم اقتصاد بود.
- رویکرد هایک به اقتصاد عمدتاً از مکتب اقتصاد اتریش سرچشمه می گیرد.
- او مدافع سرسخت سرمایه داری بازار آزاد بود.
- هایک را اکثر کارشناسان یکی از بزرگترین منتقدان اجماع سوسیالیستی می دانند.
سنین جوانی و تحصیل
فردریش هایک در ۸ مه ۱۸۹۹ در وین، اتریش به دنیا آمد. او در دانشگاه اتریش تحصیل کرد و در سال ۱۹۲۱ و ۱۹۲۳ به ترتیب در رشته حقوق و علوم سیاسی دکترا گرفت. او همچنین در سال ۱۹۲۴ کار خود را در دانشگاه نیویورک به پایان رساند.
هایک مؤسسه تحقیقات چرخه تجاری اتریش را تأسیس کرد و از سال ۱۹۲۷ تا ۱۹۳۱ به عنوان مدیر آن فعالیت کرد. در سال ۱۹۳۱، او برای پیوستن به مدرسه اقتصاد لندن (LSE) به عنوان استاد دانشگاه علوم اقتصادی و آمار تا سال ۱۹۵۰ رفت. پس از LSE، او را ترک کرد. تا سال ۱۹۶۲ در دانشگاه شیکاگو به عنوان استاد علوم اجتماعی و اخلاقی منصوب شد. از سال ۱۹۶۲ تا ۱۹۶۸ استاد دانشگاه فرایبورگ بود.
هایک که یک کهنه سرباز جنگ جهانی اول بود، بعداً گفت که تجربهاش در جنگ و تمایل او برای کمک به اجتناب از اشتباهاتی که باعث شعلهور شدن جنگ شد، او را به اقتصاد کشاند. هایک در اتریش، بریتانیا، ایالات متحده و آلمان زندگی می کرد و در سال ۱۹۳۸ تابع بریتانیا شد.
دستاوردهای قابل توجه
فریدریش هایک و گونار میردال هر کدام برنده جایزه نوبل علوم اقتصادی در سال ۱۹۷۴ شدند.
آثار منتشر شده
یکی از دستاوردهای کلیدی هایک کتاب او به نام راه بردگی بود که به دلیل نگرانی از دیدگاه عمومی در دانشگاه های بریتانیا مبنی بر اینکه فاشیسم واکنش سرمایه داری به سوسیالیسم است، نوشت. این عنوان بین سالهای ۱۹۴۰ و ۱۹۴۳ نوشته شده است. این عنوان از نوشتههای الکسیس دو توکویل، متفکر لیبرال کلاسیک فرانسوی در مورد «جاده بندگی» الهام گرفته شده است.
مکتب اقتصاد اتریشی اولین بار در اواخر قرن نوزدهم توسعه یافت و بر ایده استفاده از منطق برای کشف قوانین اقتصادی تمرکز دارد. این کتاب بسیار محبوب بود و در سال ۱۹۴۴ توسط دانشگاه شیکاگو در ایالات متحده منتشر شد که باعث شد حتی محبوبیت بیشتری نسبت به بریتانیا پیدا کند. به تحریک ویراستار ماکس ایستمن، مجله آمریکایی ریدرز دایجست نیز در آوریل ۱۹۴۵ نسخه مختصری را منتشر کرد که باعث شد «جاده بندگی» به مخاطبان بسیار بیشتری نسبت به دانشگاهیان دسترسی پیدا کند.
این کتاب در میان کسانی که طرفدار فردگرایی و لیبرالیسم کلاسیک هستند بسیار محبوب است. از دیگر آثار منتشر شده هایک می توان به فردگرایی و نظم اقتصادی ، جان استوارت میل و هریت تیلور ، نظریه ناب سرمایه و نظم حسی اشاره کرد.
افتخارات و جوایز
در سال ۱۹۸۴، هایک به دلیل “خدماتش در مطالعه اقتصاد” توسط ملکه الیزابت دوم، به توصیه نخست وزیر مارگارت تاچر، به عضویت نشان یاران افتخار منصوب شد. او اولین دریافت کننده جایزه هانس مارتین شلایر در سال ۱۹۸۴ بود. او همچنین مدال آزادی ریاست جمهوری ایالات متحده را در سال ۱۹۹۱ از رئیس جمهور جورج اچ دبلیو بوش دریافت کرد.
فردریش هایک برای چه چیزی برنده جایزه نوبل شد؟
فردریش هایک به خاطر کارش در زمینه نظریه پول و نوسانات اقتصادی برنده جایزه نوبل در علوم اقتصادی شد. او در سال ۱۹۷۴ با گونار میردال برنده آن شد.
فردریش هایک به چه چیزی اعتقاد داشت؟
فردریش هایک در رابطه با اقتصاد اعتقادات بسیاری داشت. او بخشی از مدرسه اقتصاد اتریش بود و به سرمایه داری بازار آزاد اعتقاد داشت. او همچنین معتقد بود که بازارهای آزاد اجازه خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی را می دهد که برای شکوفایی جوامع و شکوفایی شهروندان ضروری است.
آیا فردریش هایک یک سرمایه دار بود؟
فردریش هایک مدافع سرمایه داری بازار آزاد بود و علیه بسیاری از هنجارهای اقتصادی قرن بیستم مانند اقتصاد کینزی و سوسیالیسم سخن گفت.
نتیجه
هایک را نظریه پرداز اجتماعی و فیلسوف سیاسی اصلی قرن بیستم می دانند. نظریه او در مورد چگونگی تغییر قیمت ها اطلاعاتی را که به مردم کمک می کند تا برنامه های خود را تعیین کنند، به طور گسترده به عنوان یک دستاورد مهم در اقتصاد در نظر گرفته می شود. این نظریه همان چیزی است که او را به دریافت جایزه نوبل سوق داد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.