مکانیسم نرخ ارز چیست؟
مکانیسم نرخ ارز Exchange Rate Mechanism
مکانیسم نرخ ارز ERM وسیله ای است که توسط کشورها برای مدیریت قدرت ارز خود استفاده می شود. ERM یک ستون مهم در سیاست پولی هر اقتصادی است و اغلب توسط بانک های مرکزی استفاده می شود. برای تحریک تجارت بینالمللی از طریق مدیریت ارزهای داخلی با توجه به ارزهای بینالمللی که در بازار ارز معامله میشوند، کنترلهای قوی بر پول داخلی اعمال شود.
به طور خلاصه:
- کشورها قدرت ارزی کشور خود را از طریق دستگاهی به نام مکانیسم نرخ ارز (ERM) مدیریت می کنند.
- مکانیسم نرخ ارز به بانک های مرکزی اجازه می دهد تا بر قیمت ارز داخلی ارز در بازارهای ارز تأثیر بگذارند.
- نرخهای مبادلهای که فعالانه از طریق یک نرخ ثابت قابل تنظیم مدیریت میشوند، محدوده معاملاتی معقولی را برای نرخ مبادله ارز ایجاد میکنند.
تاریخچه مکانیسم نرخ ارز
اغلب ارزها از لحاظ تاریخی از ERM های ثابت شروع می شدند و قیمت آنها بر روی کالاهایی مانند طلا تنظیم می شد. در واقع، دلار آمریکا تا سال 1976 به طور رسمی بر قیمت طلا ثابت بود، زمانی که دولت ارجاع به طلا را از قوانین رسمی حذف کرد. برخی دیگر از کشورها شروع به تثبیت ارزهای خود به خود دلار آمریکا کردند تا نوسانات را محدود کنند. آنها شامل بزرگترین شریک تجاری ایالات متحده، چین است که تا به امروز سطحی از کنترل را حفظ کرده است.
در دهه 1990، بسیاری از کشورها ERM های انعطاف پذیر را پذیرفتند. اینها محبوب ترین گزینه برای حفظ نقدینگی و کاهش ریسک های اقتصادی باقی مانده اند. دولتهایی که از ERMهای انعطافپذیر استفاده میکنند معمولاً تا حدی مداخله میکنند تا نرخ ارز را در محدودههای خاصی نگه دارند.
مکانیسم های نرخ ارز چگونه کار می کنند؟
در ابتدا، ارزها به عنوان یک مکانیسم نرخ ارز ثابت شروع شدند که طلا یا سایر کالاها را ردیابی می کردند. مکانیسم نرخ ارز به بانک های مرکزی اجازه می دهد تا بر قیمت ارز داخلی ارز در بازارهای ارز تأثیر بگذارند. علاوه بر این، ERM بانک مرکزی را قادر میسازد تا پیوند ارز را برای اعمال تأثیر مادی بر واردات و صادرات و همچنین جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی و سرمایهگذاری پورتفولیوی خارجی تنظیم کند.
مکانیسم نرخ ارز برای ثابت نگه داشتن نرخ ارز و کنترل نوسانات نرخ ارز در بازار بسیار مهم است. کاهش نوسانات ارز خارجی مهم است، زیرا باعث می شود بازار برای سرمایه گذاران خارجی قابل پیش بینی تر شود. نرخهای مبادلهای که بهطور فعال از طریق مکانیسمهایی مدیریت میشوند تا محدوده معاملاتی معقولی را برای نرخ مبادله ارز ایجاد کنند. محدوده شامل یک کران پایین و یک کران بالا است. کشور باید این محدوده را از طریق مداخلات، معمولاً از طریق خرید یا فروش ارز، اعمال کند.
مثال زیر را در نظر بگیرید. کشور A مایل است پول خود را بیشتر از ارزش واحد پول کشور B نگه دارد. بانک مرکزی برای حفظ نرخ مطلوب ارز، از ذخایر خود اقدام به فروش ارز و بازخرید ارز داخلی می کند.
انواع مختلف مکانیسم های نرخ ارز
1- نرخ ارز ثابت
نرخ ارز ثابت نوعی رژیم نرخ ارز است که در آن یک ارز در برابر ارزش یک ارز دیگر، سبد ارزهای دیگر یا طلا ثابت می شود. نرخ ارز ثابت مزایا و معایبی دارد. یکی از مزایای اصلی این است که نرخ ارز ثابت معمولی بر اساس شرایط بازار تغییر نمی کند. این امر امکان تجارت و سرمایه گذاری بین المللی را بهبود می بخشد. سیستم نرخ ارز ثابت می تواند برای کنترل رفتار ارز از طریق محدود کردن تورم استفاده شود.
2- نرخ میخ قابل تنظیم
نرخ میخ قابل تنظیم در بازار شناور است و با توجه به شرایط اقتصادی تغییر می کند. به طور کلی، بانک مرکزی درجه ای از انعطاف پذیری را در برابر یک سطح یا میخ خاص تعیین می کند. سپس این مسئولیت بانک مرکزی است که از ثابت ماندن نرخ ارز هدف اطمینان حاصل کند. نرخ تثبیت به ویژه توسط چینی ها استفاده می شود که یوان چین را به دلار آمریکا متصل می کنند. چین از نرخ میخکوب استفاده می کند تا صادرات خود را برای خریداران بین المللی جذاب تر از سایر کشورهای عرضه کننده کالاهای مشابه کند.
مثال
مکانیسم نرخ ارز اروپا سیستمی است که توسط جامعه اقتصادی اروپا معرفی شده است. این سیستم به عنوان جزئی از سیستم پولی اروپا برای کاهش تغییرات کلی پیرامون نرخ ارز ایجاد شد.
ERM اروپا به اتحادیه اروپا کمک می کند تا یورو را تثبیت کند . علاوه بر این، به اتحادیه اروپا اجازه می دهد تا اعضای بالقوه منطقه یورو را از نظر فلسفه اقتصادی ارزیابی کند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.