P/E یا نسبت قیمت به درآمد چیست؟
p/e چیست؟
اگر شما حتی برای مدت کمی در بورس فعالیت کرده باشید، حتما جملاتی مثل: p/e این سهم پایینه، p/e این سهم چندوقته خیلی بالا رفته، p/e این سهم خیلی مناسبه و…. به گوش شما خورده است. نسبت p/e یکی از اصطلاحاتی است که کاربرد زیادی در بین سرمایه گذاران بورس دارد.
p/e به چه معناست؟
یکی از فاکتورهایی که همیشه در بین سرمایه گذاران بورس کاربرد زیادی دارد نسبت p/e است. هر کدام از سرمایه گذاران به نوعی از این نسبت استفاده می کنند. برخی آن را درست و بسیاری نیز به شکل اشتباه مورد استفاده قرار می دهند. برای اینکه بتوانید از این نسبت به درستی استفاده کنید باید با مفهوم و کارکرد آن آشنایی پیدا کنید.
به طور خلاصه نسبت p/e خلاصه شده عبارت price تقسیم بر eps است: price / earning per share = P/E
در فارسی اصطلاحا به نسبت p/e نسبت قیمت به درآمد نیز گفته می شود (کلمه price به معنی قیمت و کلمه eps به معنی سود هر سهم است).
مفهوم نسبت قیمت به درآمد
نسبت p/e در واقع انتظارات سرمایه گذاران از بازدهی آینده یک دارایی را به ما نشان می دهد. به این معنی که یک سرمایه گذار حاضر است به ازای هر ۱ ریال بازدهی (در این مقاله بازدهی از سهام) که بدست می آورد، چند ریال پرداخت کند.
مثال:
فرض کنید شما ۱ میلیون تومان در بانک سپرده گذاری می کنید. بانک به شما می گوید که به ازای این پولی که شما سپرده گذاری کرده اید سالیانه ۲۰% سود به شما پرداخت می کند. یعنی در ازای ۱ میلیون تومان سپرده گذاری شما، سالیانه ۲۰۰ هزار تومان سود به شما پرداخت می کند.
برای اینکه در این مثال p/e را محاسبه کنید باید قیمتی که یرداخت می کنید (یعنی ۱ میلیون تومان) را به سودی که بدست می آورید (یعنی ۲۰۰ هزار تومان) تقسیم کنید: ۵ = ۲۰۰,۰۰۰ / ۱۰۰۰,۰۰۰
اینجا p/e برابر ۵ به این معنی است که شما حاضر شده اید به ازای هر ۱ ریال سودی که از بانک دریافت می کنید ۵ ریال پرداخت بکنید. برخی نیز اینگونه تفسیر می کنند که اگر p/e برابر ۵ است به این معنی است که ۵ سال زمان می برد تا سرمایه شما از طریق بازدهی های بدست آمده برگردد.
کاربرد نسبت قیمت به در آمد
اگر بخواهیم در یک جمله و خیلی ساده بگوییم که چه کاربردی دارد، می توان گفت این نسبت یکی از ابزارهایی است که برای ارزش گذاری سهام مورد استفاده قرار می گیرد.تاکید می کنیم این نسبت فقط یکی از ابزارهای ارزش گذاری سهام است، نه تنها ابزار ارزش گذاری. برای ارزش گذاری با استفاده از p/e باید عکس رابطه ای که توضیح دادیم مورد استفاده قرار بگیرد. به این شکل که یک p/e برای سهم محاسبه می شود، سپس در سود آن ضرب می شود و ارزش آن سهم بدست می آید: P/E * eps = price
وقتی شما ارزش سهم را با این روش محاسبه می کنید، باید ببینید که قیمت آن سهم در بازار بیشتر از قیمت محاسباتی شماست یا کمتر. اگر قیمت سهم در بازار بیشتر از این عدد باشد، یعنی آن سهم ارزنده نیست. ولی اگر قیمت سهم در بازار کمتر از این عدد باشد، به این معنی است که آن سهم ارزنده است و قابلیت رشد دارد.
نکته ای که اینجا وجود دارد این است که تمام این موارد به این بستگی دارد که شما نسبت p/e را به درستی محاسبه کنید. در غیر این صورت ارزشی که برای سهام بدست می آورید اشتباه خواهد بود.
انواع p/e
p/e دنباله دار
ساده ترین شکل آن است. نحوه محاسبه آن به این شکل است که قیمت روز سهم بر سود (eps) آن تقسیم می شود و p/e سهم بدست می آید. این نسبت نشان می دهد که سرمایه گذاران حاضر هستند به ازای هر ۱ ریال سود شرکت، چند ریال پرداخت کنند. پس هر چقدر قیمت سهام تغییر بکند این نسبت نیز به دنبال آن تغییر خواهد کرد.
p/e برآوردی
به این نوع تحلیلی یا پیشتاز هم گفته می شود. این نسبت با استفاده از روش های خاص و با در نظر گرفتن عواملی از قبیل نرخ رشد سود شرکت، نرخ بهره بانکی، تورم و …. محاسبه می شود. این نسبت همانی است که در ارزش گذاری مورد استفاده قرار می گیرد.
بعد از محاسبه آن، نسبت را در سود (eps) برآوردی سال آینده شرکت ضرب می کنیم و ارزش شرکت بدست می آید. اگر سود شرکت نیز توسط ما تحلیل شود و خود سود اعلامی شرکت مورد استفاده قرار نگیرد، این کامل ترین نوع ارزش گذاری بر مبنای p/e خواهد بود.
تفاوت بین p/e دنباله دار و p/e تحلیلی چیست؟
اگر خیلی ساده بخواهیم تفاوت این دو را بررسی کنیم باید بگوییم p/e دنباله دار آن چیزی است که در حال حاضر برای یک سهم وجود دارد. ولی p/e تحلیل آن p/e است که ما انتظار داریم سهم به آن برسد.
p/e بالا و پایین نشان دهنده چه چیزی هستند؟
وقتی p/e یک سهم بالاست، نشان دهنده این است که بازار توقع دارد که سود آن شرکت در آینده رشد پیدا بکند. اگر انتظار بازار درست باشد وقتی سود شرکت زیاد شود، مخرج فرمول محاسبه p/e نیز بزرگ شده و در نتیجه نسبت p/e سهم مجددا متعادل می شود.
همچنین اگر p/e یک سهم پایین باشد، نشان دهنده این است که بازار انتظار دارد در آینده سود آن شرکت کاهش پیدا کند. اگر انتظار بازار درست باشد، وقتی سود شرکت کم شود، مخرج فرمول محاسبه کوچک می شود و در نتیجه مجددا متعادل می شود.
نسبت قیمت به درآمد در بورس
در بورس نیز مفهوم کلی p/e شبیه به همین مثالی است که گفته شد. مثلا فرض کنید شرکتی در حال حاضر ۲۰۰ تومان قیمت دارد و eps (سودی) که برای سال جاری پیش بینی کرده است برابر با ۵۰ تومان است. برای محاسبه p/e این شرکت قیمت روز آن را بر سودی که دارد تقسیم می کنیم: ۴ = ۵۰ / ۲۰۰
اینجا ۴ به این معنی است که سرمایه گذاران بورس حاضر هستند به ازای هر ۱ ریال سودی که این شرکت دارد ۴ ریال پرداخت کنند.
نکاتی درباره p/e در بورس
- یکی از تاثیر گذار ترین آیتم های موثر در نسبت p/e یک شرکت سود یا eps آن شرکت است. وقتی شرکت ها برای محاسبه سود خود از روش های مختلف حسابداری استفاده می کنند، ممکن است این سود تحت تاثیر قرار بگیرد و کمتر یا بیشتر از مقدار واقعی خود نشان داده شود. پس باید این نکته را مد نظر خود قرار دهید.
- نسبت های p/e بالا یا پایین همیشه نشان دهنده ارزنده بودن و یا گران بودن سهم نیستند. بلکه همانطور که گفته شد بالا یا پایین بودن این نسبت، توقع بازار از آینده شرکت و سودآوری آن را نشان می دهد. در بسیار از موارد بازار اشتباه می کند، شما نباید به انتظار بازار بسنده کنید. سعی کنید خودتان نحوه صحیح محاسبه p/e را یاد بگیرید و از آن استفاده کنید.
- p/e یک ابزار مناسب برای ارزش گذاری شرکت است، ولی به تنهایی کافی نیست. بهتر است برای خرید سهام علاوه بر استفاده از این نسبت کاربردی، ابزارهای بیشتری را نیز مورد استفاده قرار دهید.
- برای شرکت هایی که سود ندارند و اصطلاحا زیانده هستند، محاسبه p/e عملا کاربردی ندارد. چرا که این نسبت از تقسیم قیمت به درآمد بدست می آید. وقتی که سود یک شرکت منفی است یعنی آن شرکت درآمدی نداشته است. پس نسبت p/e منفی نداریم! برای ارزش گذاری شرکت هایی که اینگونه هستند از روش های دیگری استفاده می شود.
نسبت P/E فوروارد
بسته به استفاده هریک از این دو نوع EPS میتوان نسبت P/E را به دو گونه کلی فوروارد و پسرو تقسیمبندی کرد. P/E فوروارد (یا پیشرو) به جای استفاده از ارقام نهایی، از راهنمای درآمد آتی کمک میگیرد.
این شاخص که در برخی موارد، «قیمت برآورد شده درآمدها» (Estimated Price to Earnings) نامیده میشود، برای مقایسه سود فعلی با درآمد آینده مناسب است و کمک میکند تا تصویری واضحتر از درآمد آتی بدون تغییر در سایر تعدیلات حسابداری داشته باشیم.
مشکلات:
به عنوان مثال، ممکن است شرکتها به طور عمد سود را در مقدار کمتری تخمین بزنند تا هنگام اعلام سود سه ماهه بعدی، P/E را کم کنند یا سود را بیشتر بیان کنند و بعد آن را در اعلامیه بعدی سود، تعدیل کنند. علاوه بر این، تحلیلگران خارج از شرکت نیز ممکن است تخمینهایی ارائه دهند که با تخمینهای شرکت متفاوت باشند و باعث ایجاد سردرگمی شوند.
نسبت P/E پسرو
P/E پسرو از آنجا که با تقسیم قیمت فعلی سهام بر سود (EPS) طی ۱۲ ماه قبل به دست میآید، به عملکرد گذشته وابسته است.
با فرض اینکه شرکت درآمد خود را به طور دقیق گزارش کرده باشد، این معیار به جهت هدفمند بودن، محبوبترین مقیاس P/E است. برخی از سرمایهگذاران به دلیل عدم اطمینان به برآورد سود توسط افراد دیگر، ترجیح میدهند P/E پسرو را بررسی کنند. اما P/E پسرو نیز دارای نقایصی است از جمله اینکه عملکرد گذشته یک شرکت نمیتواند تضمین کننده رفتارهای آینده آن باشد.
مشکلات:
سرمایهگذاران در عوضِ عملکرد گذشته، روی قدرت سوددهی آینده سرمایهگذاری میکنند. میدانیم قیمت سهام دارای نوسان و تلاطم است. در حالی که EPS ثابت میماند و این امر نیز خود مشکل دیگری را به وجود میآورد. اگر یک اتفاق، قیمت سهام شرکت را به سمت بالا یا پایین تحت تاثیر قرار دهد، P/E پسرو کمتر منعکس کننده این موضوع خواهد بود.
از آنجا که سود به صورت فصلی اعلام میشود، نسبت پسرو با تغییرات روزانه قیمت سهام تغییر خواهد کرد. به همین دلیل برخی از سرمایهگذاران نسبت P/E فوروارد را ترجیح میدهند.
اهمیت P/E
این نسبت نشان میدهد قیمت روز سهام زیر ارزش واقعی یا بالای ارزش واقعی است. به علاوه میتوان با مقایسه نسبت قیمت به درآمد سهم با نسبت P/E گروه یا نسبت P/E صنعت به اطلاعات ارزشمندی دست یافت.
P/E صنعت و گروه
براساس تقسیمبندی سازمان بورس اوراق بهادار، سهام شرکتها با توجه به نوع فعالیت، در گروههای مختلف دستهبندی میشوند. در این بین ممکن است صنایعی با نوع فعالیت شبیه یا مکمل یکدیگر، با هم در یک گروه جمع شوند.
سایت شرکت فناوری مدیریت بورس معمولا برای گروههای مختلف، P/E گروه را محاسبه و منتشر میکند، ولی تحلیلگران ممکن است برای صنایع یا زیرگروههای همان گروه نیز این رقم را محاسبه کنند و مورد استفاده قرار دهند. به عنوان مثال، میتوان به زیرگروه قطعه سازها در گروه خودرو و ساخت قطعات اشاره کرد. صنایع مختلف، محدودههای پی به ای متفاوتی دارند که در آن گروه ممکن است عادی بنظر برسد.
مثال:
برای مثال، P/E گروه محصولات شیمیایی برابر ۱۹٫۲ است درحالیکه برای گروه بانکها و موسسات اعتباری، این عدد برابر ۶۰٫۳ ذکر میشود و این موضوع بدلیل تفاوت در زمینه فعالیت و فاکتورهای بنیادی دیگر است و دلیل بر برتری یک صنعت نسبت به دیگری نیست.
P/E و بازدهی سود
اگر این نسبت را معکوس کنیم، به بازدهی سود خواهیم رسید. بنابراین، بازدهی سود از تقسیم سود هر سهم بر قیمت بازاری سهام به دست میآید و به صورت درصد گزارش میشود. این نسبت به اندازه نسبت قیمت به درآمد در بین تحلیلگران دارای شهرت نیست. بازدهی سود در ارتباط با نرخ بازگشت سرمایه مفید و قابل استفاده است.
بازدهی سود، هنگامی که شرکت سود صفر یا منفی داشته باشد، میتواند معیار مناسبی برای ارزشگذاری آن باشد. از آنجایی که چنین موردی در بین شرکتهای با فناوری پیشرفته، رشد بالا یا شرکتهای نوپا زیاد است، EPS منفی منجر به ایجاد نسبت P/E تعریف نشده خواهد شد.
اگر یک شرکت سود منفی داشته باشد، بازدهی سود آن نیز منفی خواهد شد که میتواند برای مقایسه و تفسیر، استفاده شود.
P/E مطلق و نسبی
ممکن است تحلیلگران بین نسبت نسبی و مطلق نیز تمایزهایی قائل شوند که در ادامه به توضیح این موارد خواهیم پرداخت.
نسبت قیمت به درآمد مطلق
صورت این کسر به طور کلی همان قیمت روز سهام و مخرج نیز ممکن است «سود پیشبینی شده TTM» یا سود برآورد شده ۱۲ ماه آتی یا مجموع سود دو فصل قبل با دوفصل آتی باشد. در محاسبه نسبت قیمت به درآمد مطلق توجه به این ث۳که قیمت روز در محاسبات دخیل بوده نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است.
نسبت قیمت به درآمد نسبی
نسبت قیمت به درآمد نسبی در واقع نسبت قیمت به درآمد مطلق را با یک شاخص یا یک محدوده از نسبت قیمت به درآمد های گذشته، طی یک دوره خاص مثلا ۱۰ ساله مقایسه میکند.
این نسبت نشان میدهد که پی به ای مطلق به چند درصد از نسبت های گذشته رسیده است. در این راستا معمولا پی به ای مطلق با بزرگترین یا کوچکترین مقدار خودش در گذشته مقایسه میشود تا مشخص شود چقدر به کف تاریخی خود نزدیک شده است.
چنانچه مقدار نسبت قیمت به درآمد نسبی بیشتر از ۱۰۰٪ باشد، معلوم میشود که این نسبت کنونی از نسبت های گذشته نیز عبور کرده است. و برعکس اگر مقدار نسبت نسبی کمتر از ۱۰۰٪ باشد، یعنی نسبت قیمت به درآمد کنونی هنوز به پی به ای گذشته نرسیده است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.