الگوی بازگشتی در تحلیل تکنیکال چگونه عمل می کند؟
الگوی بازگشتی در تحلیل تکنیکال
الگوهای کلاسیک شکل پیشرفته خطوط روند و کانالها هستند. این الگوها با کمک پیوت ها شکل میگیرند. اشکالی که در انتهای روند تشکیل میشوند، الگوهایی را میسازند که با کمک آنها میتوان استراتژی معاملاتی بهتری داشت. الگوی بازگشتی در تحلیل تکنیکال و الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال به دو دسته بازگشتی و ادامه دهنده تقسیم میشوند. با شرکت در دوره تحلیل تکنیکال دیگر نگرانی از جهت نمودارها خواهید داشت.
از انواع الگوهای بازگشتی که در اینجا به آن خواهیم پرداخت، الگوی سروشانه، الگوی کف یا سقف دوقلو، الگوی کف یا سقف سه قلو و الگوی کنج هستند. الگوی بازگشت.
الگوی بازگشتی سر و شانه
الگوی سر و شانه به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، در انتهای روند شکل میگیرد و موجب برگشت روند میشود. این الگو سه سقف دارد. الگوی سروشانه، دارای دو شانه چپ و راست و یک سر است.
این الگو زمانی تشکیل میشود که در یک روند صعودی، قیمت نتواند سقف بالاتری از سقف قبلی بسازد. خطی که دو دره پایینی روند را به یکدیگر متصل میکند، خط گردن نام دارد.
در این الگو پس از اینکه قیمت خط گردن را شکست، با پولبک به آن ریزش قیمت آغاز میشود. بهتر است شیب الگوی سروشانه سقف کمی صعودی باشد و با شکست خط گردن اقدام به معامله کنید.
الگوی بازگشتی سر و شانه سقف
در یک روند نزولی الگوی سر و شانه معکوس با سه دره تشکیل میشود و موجب برگشت روند خواهد شد. در الگوی سر و شانه کف بهتر است شیب خط گردن مایل به نزولی باشد.
الگوی بازگشتی سر و شانه کف
در این الگو، در زمان شکست خط گردن یا پس از پولبک به خط گردن، اقدام به خرید سهم میکنیم . حد ضرر را زیر دره چپ میگذاریم تا در صورت نقض الگو با کمترین زیان از معامله خارج شویم. حد سود به اندازه ارتفاع سر تا خط گردن، از خط گردن در نظر گرفته میشود.
حد سود و حد ضرر در الگوی سر و شانه کف
الگوی سروشانه سقف در بازار ایران برای خروج از سهم است و در بازار آتی و فارکس برای باز کردن پوزیشن فروش مورد استفاده قرار میگیرد.
حد سود و حد ضرر در الگوی سر و شانه سقف
اگر قیمت حد ضرر الگو را بزند و به سمت سر برود، با شکست مقاومت میتواند به مسیر ادامه دهد اما اگر قیمت در زمان پولبک به اطراف خط گردن چرخش کند و مسیرش را انتخاب نکند، الگو نقض میشود.
الگوی بازگشتی سقف دوقلو
الگوی سقف دوقلو به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، در انتهای روند صعودی تشکیل میشود. این الگو زمانی تشکیل میشود که روند صعودی دیگر قادر به ساخت سقف بالاتر از سقف قبلی خود نیست.
پس از اینکه معاملهگران میبینند برای بار دوم قیمت نتوانسته سقف قبلی را بشکند، از بازار خارج میشوند. خطی که از آخرین کف بازار میگذرد، خط گردن نام دارد.
ساختار الگوی بازگشتی سقف دوقلو یا الگوی دو سقف یا M
معاملهگران با شکست خط گردن و شروع به ریزش روند، معاملات خرید خود را با فروش سهم به پایان میبرند.
در بازار سهام ایران از الگوی دو سقف به منظور خروج از بازار استفاده میشود، اما در بازارهای آتی و فارکس، میتوان برای باز کردن پوزیشن فروش از آن استفاده کرد.
به این صورت که پس از تشکیل دو سقف و شکست خط گردن، با ورود به موقعیت فروش، حد ضرر را کمی بالاتر از دو سقف و حد سود را به اندازه ارتفاع سقف الگو تا خط گردن قرار میدهیم. البته شکست خط گردن در بیشتر مواقع با پولبک به آن همراه میشود.
استراتژی فروش در الگوی دو سقف
نقض الگوی دو سقف زمانی اتفاق میافتد که پس از تشکیل سقف دوم، قیمت با قدرت خط گردن را نشکند یا با تعداد کندل بیشتری ریزش کند.
در این صورت ممکن است که الگو ریزش نکرده و برای ساخت سقف سوم افزایش یابد و با شکست سقف قبلی به روند صعودی خود ادامه دهد. به همین دلیل پیشتر گفتیم که حد ضرر را کمی بالاتر از دو سقف قرار دهیم تا در صورت نقض الگو با کمترین ضرر از معامله خارج شویم.
الگوی بازگشتی کف دوقلو
الگوی کف دوقلو به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، در انتهای روند نزولی تشکیل میشود و از پایان روند نزولی خبر میدهد. این الگو زمانی تشکیل میشود که قیمت توانایی شکست کف قبلی را ندارد و فروشندگان تسلط خود را در بازار از دست میدهند و خریداران جدید وارد بازار میشوند.
خطی که از آخرین سقف میگذرد، خط گردن نام دارد. ممکن است قیمت در زمان صعود بار دیگر خط گردن را لمس کند و پس از آن به روند خود ادامه دهد.
ساختار الگوی بازگشتی کف دوقلو یا دو کف یا W
در زمان تشکیل الگوی دو کف، مانند سقف دوقلو باید منتظر شکست خط گردن باشیم. پس از شکست خط گردن یا پولبک به آن، میتوان اقدام به خرید سهم کرد.
در این حالت بهتر است حد ضرر را کمی پایینتر از دو کف قرار دهیم تا در صورت نقض الگو و ادامه ریزش با کمترین ضرر از بازار خارج شویم.
حد سود را به اندازه ارتفاع دو کف تا خط گردن قرار میدهیم. هر چند بهتر است قبل از رسیدن به این تارگت، از بازار خارج شد و کمی پایینتر از تارگت اقدام به فروش سهم کرد.
استراتژی خرید در الگوی دو کف
الگوی سقف یا کف سه قلو
در الگوی کف یا سقف دوقلو به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی، اگر به جای دو کف یا دو سقف، سه کف یا سه سقف تشکیل شود، الگو تغییر نام میدهد.
در الگوی سه سقف یا سه کف، اعتبار الگو بیشتر است. زیرا سقف مقاومت و کف حمایت بیش از دو بار آزموده شده و الگوی برای برگشت روند اعتبار بیشتری دارد.الگوی بازگشتی در تحلیل تکنیکال
ساختار الگوهای سه سقف و سه کف
الگوی کنج
الگوی دره یا کنج به عنوان یکی از الگوهای کلاسیک بازگشتی از نوع الگوهای مثلث است.
با این تفاوت که در الگوی مثلث دو خط حمایت و مقاومت در خلاف جهت یکدیگر حرکت میکنند، اما در الگوی کنج دو خط بالا و پایین الگو هم جهت هستند. این الگو از نوع برگشتی است و در انتهای روند ظاهر میشود.
اگر الگوی کنج در روند صعودی ظاهر شود، خود الگو به صورت صعودی است و مانند روند صعودی دره و قلههای بالاتر تشکیل میدهد؛ اما روند افزایش قلهها از روند افزایش درهها کم شیبتر است.
برای معامله در این الگو، از زمانی که الگو شکسته میشود و سهم شروع به ریزش میکند، حد سود به اندازه قاعده الگوی کنج است. همچنین حد ضرر بالاتر از آخرین قله قرار میگیرد. معامله با این الگو در بازارهای آتی و فارکس انجام میشود.
ساختار الگوی بازگشتی کنج در روند صعودی و حد سود برای معامله با این الگو
اگر الگوی کنج در روند نزولی تشکیل شود، خود الگو به صورت نزولی است و مانند روند نزولی، کف و سقفهای بالاتری تشکیل میدهد؛ اما شیب نزولی درهها کندتر از شیب نزول قلهها است.
از زمانی که الگو شکسته میشود، حد سود به اندازه قاعده الگو است. همچنین حد ضرر زیر آخرین دره قرار میگیرد.
ساختار الگوی کنج در روند نزولی و حد سود برای معامله با این الگو
نوع دیگری از الگوی کنج وجود دارد که برای استراحت قیمت و ادامه روند به کار میرود. این الگو در روند صعودی، به صورت نزولی و در روند نزولی به صورت صعودی ظاهر میشود.
نکات عمومی مربوط به الگوهای قیمتی
- حین تشکیل یک الگوی نموداری، تغییر حجم معاملات یک ابزار کمکی برای تایید صحت و قدرت الگو است.
- هرکدام از الگوهای قیمتی بر اساس ماهیتشان، یک هدف نموداری از پیشتعیین شده دارند. میزانتحقق این انتظارات، کاملاً به روند بازار بستگی دارد.
- هر چه شکلگیری یک الگو مدتزمان بیشتری طول بکشد، انتظار میرود که حرکات قیمتی بزرگتری در پیش باشد.
- بسیاری از الگوهای نموداری ازلحاظ جزئیات شباهت زیادی به یکدیگر دارند. از اینرو به منظور تمیز دادن آنها از یکدیگر، باید به عواملی نظیر شکستهای قیمتی، تغییر حجم معاملات و…، دقت کنیم.
- یکی از بهترین روشهای تشخیص شکست، افزایش حجم معاملات حین خروج قیمت از نواحی حمایت یا مقاومت است. هنگام استفاده از الگوهای قیمتی، همواره این نکته را در نظر داشته باشید.
- برخی صاحبنظران معتقدند به منظور اینکه الگوهای نموداری از قدرت بیشتری برخوردار باشند، باید در طول تشکیل الگو، حجم معاملات در نقاط کف و سقف به ترتیب از سمت چپ به راست نمودار کاهشیافته و در نقطه شکست، شاهد افزایش حجم معاملات باشیم.
اصول استفاده ازالگوی سر و شانه Head and shoulders Patern
الگوی سر و شانه یا همان Head and Shoulder یکی از معروف ترین الگوهای کلاسیک در بازارهای سرمایه می باشد. این الگو در انتهای یک روند رخ می دهد و روند صعودی را به نزولی و روند نزولی را به صعودی تبدیل می کند.
همانطور که در شکل مشاهده می شود اولین نشانه ایجاد این الگو با شکسته شدن خط روند صعودی به وجود می آید. پس از شکسته شدن خط روند روند نزولی (موجCD) تا حدود قیمت کف یا سقف قبلی که قیمت در محدوده نقطه B بازگشته بوده می رود و از آنجا روند صعودی جدید کوتاه مدتی آغاز می شود. غالبا این روند جدید در نقطه E به محدوده خط روند قبلی که مترادف با نقطه A باشد می رسد و روند جدیدی را آغاز می کند.
رد شدن قیمت از خط گردن که امتداد نقاط B و D می باشد نشانگر تغییر جهت روند از حالت صعودی به نزولی یا بالعکس است. نقطه ورود به معامله مناسب بازگشت قیمت برای لمس خط گردن در نقطه G می باشد. در عین حال در بازارهایی مثل مبادلات ارز که فراریت بالا است بسته شدن شمع پشت خط گردن (امتداد B و D) گواهی بر ورود به معامله است.
در صورت آغاز معامله در نقطه G حد ضرر این معامله کمی بیشتر از نقطه C می باشد. حد سود اولیه در این معامله فاصله بزگترین قله یا دره که سر الگو باشد را تا خط گردن اندازه گرفته و به همین میزان انتظار داریم بازار با شکست خط روند در خلاف روند قبلی پیش روی نماید. حد سود دوم این معامله نیز نقطه آغاز روند قبلی می باشد که می توانیم انتظار داشته باشیم بازار تا نقطه آغاز روند قبلی پیش روی نماید.الگوی بازگشتی در تحلیل تکنیکال
در زیر نمونه ای از الگوی سر و شانه را می بینید که با شکسته شدن خط گردن در امتداد خطوط B و D بازار یکبار دیگر در نقطه G خط گردن را لمس کرده و سپس به سمت هدف های قیمتی حد سود اول و دوم پیش روی کرده که هر دو این هدف های قیمتی لمس شده است.
اصول استفاده ازالگوی Double Top and Bottom
الگوی سقف دوقلو یا الگوی کف دوقلو نیز در انتهای روند صعودی یا روند نزولی تشکیل می شود. در این الگو دو قله داریم که دره ای بین این دو قله ایجاد شده است. تفاوت این الگو با الگوی سر شانه بدین صورت می باشد که سر(قله میانه) را نداریم. با شکسته شدن دره بین دوقله میتوان انتظار داشت که روند تغییر پیدا کند.
اغلب موارد با شکسته شدن دره بین دوقله قیمت دوباره به خط دره (نقطه E) باز می گردد اگر چه در بازارهای با فراریت بالا مانند مبادلات ارز امکان برنگشتن قیمت به امتداد دره بین دو قله نیز وجود دارد.
حد ضرر این معامله کمی بیشتر از نقاط A و C می باشد. حد سود اولیه به اندازه فاصله نقاط A یا C تا B می باشد و حد سود دوم از تا نقطه آغاز روند می باشد.الگوی بازگشتی در تحلیل تکنیکال
در شکل زیر نمونه ای از الگوی سقف دوقلو را می بینید که با شکسته شدن امتداد خط B بازار یکبار دیگر در نقطه E به این محدوده قیمت رسیده و سپس به روند نزولی خود ادامه داده است. شایان ذکر است دسترسی به هدف قیمتی حد سود اول در شکل زیر نمایان است.
اصول استفاده ازالگوی Triple Top and Bottom
الگوی سه سقف و الگوی سه کف تشابه بسیاری با الگوی سقف های دوقلو و کف های دوقلو دارد با این تفاوت که به جای دو قله یا دو دره سه قله و سه دره ایجاد شده است. این الگو نیز در انتهای روند ایجاد می شود و شاهد سه سقف یا سه کف در نقاط A، C و E هستیم. دو دره در بین این سقف ها وجود دارد و با شکسته شدن دره ها(نقاط B و D) می توان انتظار داشت بازار از حالت صعودی به نزولی تبدیل شود.
در شکل زیر نمونه ای از الگوی سقف سه قلو را مشاهده می کنید که با شکسته شدن امتداد خطوط B و D بازار یکبار دیگر در نقطه G این خط را لمس کرده و سپس به روند نزولی جدیدی را در پیش گرفته است.
اصول استفاده ازالگوی ۱,۲,۳
الگوی ۱۲۳ (یا ABC) بسیار شبیه به الگوی سقف و کف دوقلو می باشد. با این تفاوت که سقف یا کف دوم به سقف یا کف پیش از خود نمی رسد. با رد شدن قیمت از محدوده بین دو سقف یا دو کف(خط شانه) که در امتداد نقطه B می باشد میتوان انتظار داشت که جهت روند تغییر یابد. حد ضرر معامله ورودی به این الگو با لحاظ مقداری فاصله از نقطه A می باشد.
حد سود اول این معامله به اندازه فاصله نقطه A تا B از نقطه شکسته شدن نقطه B می باشد حد سود دوم این معامله نیز نقطه آغاز روند اصلی قبلی است.
در زیر نمونه ای از الگوی ABC را می بینید که با شکسته شدن نقطه B روند نزولی بازار تبدیل به روند صعودی می شود. هر دو هدف قیمتی حد سود اول و دوم در این شکل این مثال دیده می شود.
آصول استفاده از الگوی لوزی Diamond Patern
الگو لوزی نیز در انتهای روند به وجود می آید. بعد از یک روند صعودی یا نزولی در ابتدا شاهد سقف و کف های کوچک هستیم. به مرور دامنه حرکت سقف و کف ها بزرگتر می شود دوباره در اواخر الگوی اندازه سقف و کف ها بزرگتر می شود. با شکسته شدن سقف یا کف الگو وارد معامله می شویم.
حد ضرر معامله ورودی از طریق این الگو با لحاظ مقداری فاصله از بالاترین سقف در حالت صعودی و با لحاظ مقداری از پایین ترین کف در حالت نزولی قرار می گیرد. حد سود اول به اندازه فاصله بزرگترین سقف و کف داخل الگو می باشد و حد سود دوم محدوده آغاز روند است.
نمونه الگوی الماس در بازار مبادلات ارز غالبا کم پیدا می شود با این حال می توانید نمونه ای را در نمودار زیر ببینید که با شکسته شدن امتداد خط گردن عمیقترین دره بازار به هدف قیمتی حد سود اول رسیده است.
اصول استفاده ازالگوی وی V
الگوی “وی” V با شکسته شدن خط روند تکمیل می شود و میتوان وارد معامله شد. شاخصه اصلی این الگو بازگشت ناگهانی قیمت می باشد و بازگشت های داخل الگو بسیار کوتاه و موقت است. مشخصه دیگر الگوی V شیب زیاد موج آخر حرکت روند قبلی می باشد و بازگشت ها معمولا با همان زاویه ای بر می گردد که بازار با آن شیب حرکت اصلی را آغاز کرده است.
حد ضرر در این الگو زیر نقطه زیرین یا رویین V می باشد و حد سود اضافه شده اندازه فاصله نقطه ورود تا نقطه آغاز الگوی V می باشد. در شکل خطوط قرمز رنگ اندازه و هدف قیمتی گرفتن حد سود را به ما نشان می دهند.الگوی بازگشتی در تحلیل تکنیکال
الگوهای برگشتی کلاسیک دیگری نیز در بازار وجود دارد که فعلا در بحث ما نمی گنجد و عمومیت و استفاده زیادی ندارد.
در زیر آخرین مثال که الگوی V باشد را می بینید. با شکسته شدن خط روند قبلی بازار از حالت نزولی تبدیل به صعودی شده و هدف قیمتی حد سود نیز تحقق پیدا کرده است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.