قانون اوکان چیست؟
قانون اوکان Okun’s Law
قانون اوکان به افتخار آرتور اوکون، اقتصاددانی که تحقیقات خود را در مورد رابطه بین دو متغیر عمده اقتصاد کلان، بیکاری و تولید منتشر کرد، نامگذاری شده است. در این بیانیه آمده است که «به ازای هر ۱ درصد کاهش بیکاری در یک اقتصاد، تولید ناخالص داخلی (GDP) ۲ درصد و تولید ناخالص ملی (GNP) ۳ درصد افزایش مییابد». این بدان معناست که بیکاری با تولید ناخالص داخلی و تولید ناخالص داخلی نسبت معکوس دارد.
این قانون به دلیل سادگی و دقت آن شناخته شده است. با این حال، تردیدهای زیادی در مورد این قانون مطرح شده است، زیرا در هر ایالت برای هر اقتصادی مناسب نیست. برای روشن شدن، در یک اقتصاد صنعتی با قوی بازارهای کار، درصد تغییر در تولید ناخالص داخلی تأثیر کمتری بر نرخ بیکاری خواهد داشت.
به طور خلاصه:
- قانون اوکون یک رابطه مشاهده شده بین تولید ناخالص داخلی (یا GNP) یک کشور و سطوح اشتغال است.
- قانون اوکون توسط آرتور اوکون، اقتصاددان دانشگاه ییل که در شورای مشاوران اقتصادی پرزیدنت کندی خدمت می کرد، ابداع شد .
- قانون اوکون پیشبینی میکند که کاهش 1 درصدی اشتغال با کاهش حدود 2 درصدی تولید ناخالص داخلی همراه است. به همین ترتیب، افزایش 1 درصدی اشتغال با افزایش 2 درصدی تولید ناخالص داخلی همراه است.
- قانون اوکون خالی از بحث نیست و برخی از اقتصاددانان در مورد رابطه دقیق بین اشتغال و بهره وری اختلاف نظر دارند.
- اگرچه قانون اوکون از هیچ پیشبینی نظری مشتق نشده است، دادههای مشاهدهای نشان میدهد که قانون اوکون اغلب درست است.
آشنایی با قانون اوکان
آرتور اوکون استاد دانشگاه ییل و اقتصاددانی بود که رابطه بین بیکاری و تولید را مطالعه کرد. اوکون در نوامبر 1928 متولد شد و در مارس 1980 در سن 51 سالگی درگذشت. او در رشته اقتصاد در دانشگاه کلمبیا تحصیل کرد و در آنجا دکترای خود را دریافت کرد. در طول تصدی خود در ییل، اوکون به عضویت شورای مشاوران اقتصادی پرزیدنت جان کندی منصوب شد و در این سمت تحت ریاست لیندون بی. جانسون نیز باقی ماند.
اوکون به عنوان یک اقتصاددان کینزی از استفاده از سیاست مالی برای کنترل تورم و تحریک اشتغال حمایت می کرد. او برای اولین بار رابطه بین بیکاری و تولید ناخالص داخلی یک کشور را در دهه 1960 پیشنهاد کرد. به طور کلی، یافته های اوکون نشان داد که وقتی بیکاری کاهش می یابد، تولید یک کشور افزایش می یابد.
سالها بعد، بانک فدرال رزرو سنت لوئیس قانون اوکون را اینگونه تعریف کرد:
«[قانون اوکون] قصد دارد به ما بگوید وقتی نرخ بیکاری بالاتر از آن باشد، چه مقدار از تولید ناخالص داخلی (GDP) یک کشور ممکن است از بین برود. مقدار محصولی که یک اقتصاد تولید می کند به میزان نیروی کار (یا تعداد افراد شاغل) در فرآیند تولید بستگی دارد. زمانی که نیروی کار در فرآیند تولید بیشتر باشد، خروجی بیشتری وجود دارد (و بالعکس).
در بیانیه اصلی قانون اوکون، یک اقتصاد به ازای هر سه درصد کاهش تولید ناخالص داخلی نسبت به سطح بلندمدت خود (که GDP بالقوه نیز نامیده می شود) یک درصد افزایش بیکاری را تجربه می کند. به طور مشابه، افزایش سه درصدی تولید ناخالص داخلی نسبت به سطح بلندمدت آن با کاهش یک درصدی بیکاری همراه است. تولید ناخالص داخلی بالقوه سطح تولیدی است که زمانی می توان به دست آورد که تمام منابع (زمین، نیروی کار، سرمایه و توانایی کارآفرینی) به طور کامل به کار گرفته شوند.
علیرغم نام، اکثر اقتصاددانان قانون اوکون را به یک قانون سرانگشتی نزدیکتر می دانند.
فرمول قانون اوکان
فرمول زیر قانون اوکان را نشان می دهد:
جایی که:
- y = تولید ناخالص داخلی واقعی
- y * = تولید ناخالص داخلی بالقوه
- β = ضریب اوکون
- u = نرخ بیکاری در سال جاری
- u * = نرخ بیکاری سال قبل
- yy * = شکاف خروجی
بنابراین، شکاف تولید (تفاوت بین تولید ناخالص داخلی واقعی و تولید ناخالص داخلی بالقوه) تقسیم بر تولید ناخالص داخلی بالقوه برابر است با ضریب اوکون منفی (منفی نشان دهنده رابطه معکوس بین بیکاری و تولید ناخالص داخلی) ضرب در تغییر بیکاری است.
اگر از قانون سنتی اوکون استفاده کنیم، ضریب اوکون در همه موارد 2 خواهد بود. اما این ضریب در سناریوی امروزی همیشه دو نخواهد بود و ممکن است با توجه به شرایط اقتصادی متفاوت باشد.
نمونه هایی از فرمول قانون اوکان
مثال 1
اجازه دهید یک مثال فرضی در نظر بگیریم که در آن اجزای زیر را داریم و باید ضریب اوکون را با استفاده از آن محاسبه کنیم.
راه حل
از اطلاعات زیر باید ضریب اوکون را محاسبه کنیم.
مشخصات | میزان (٪) |
---|---|
تولید ناخالص داخلی واقعی (y) | ساعت 8.00 |
تولید ناخالص داخلی بالقوه (y*) | 5.30 |
نرخ بیکاری سال جاری (u) | 8.50 |
نرخ بیکاری سال قبل (u*) | ساعت 10.00 |
برای محاسبه ضریب Okun، ابتدا باید شکاف خروجی را محاسبه کنیم.
محاسبه شکاف خروجی به شرح زیر است:
- = 8.00-5.30
- شکاف خروجی = 2.7
محاسبه ضریب Okun را می توان به صورت زیر انجام داد:
- β =-2.7/(5.30*(8.50-10.00))
ضریب Okun خواهد بود
- β = 0.34
- ضریب اوکون (β) = 0.34
مثال 2
در مرحله بعد، اجازه دهید یک مثال صنعتی عملی از اقتصاد ایالات متحده را در نظر بگیریم و داده های زیر از تیم تحقیقاتی به ما ارائه شده است. از داده های ارائه شده در زیر، ما باید ضریب Okun را محاسبه کنیم.
راه حل:
از اطلاعات زیر باید ضریب اوکون را محاسبه کنیم.
مشخصات | میزان (٪) |
---|---|
تولید ناخالص داخلی واقعی (y) | 2.1 |
تولید ناخالص داخلی بالقوه (y*) | 3.21 |
نرخ بیکاری سال جاری (u) | 3.8 |
نرخ بیکاری سال قبل (u*) | 3.2 |
برای محاسبه ضریب Okun، ابتدا باید شکاف خروجی را محاسبه کنیم.
محاسبه شکاف خروجی به شرح زیر است:
- =2.1-3.21
- شکاف خروجی = -1.1
محاسبه ضریب Okun را می توان به صورت زیر انجام داد:
- β = -(-1.1)/(3.21*(3.8-3.2))
ضریب Okun خواهد بود.
- β = 0.58
ضریب اوکون 0.58 است
مثال 3
اجازه دهید یک مثال صنعتی عملی از اقتصاد بریتانیا را در نظر بگیریم و داده های زیر از تیم تحقیقاتی به ما ارائه شده است. از داده های ارائه شده در زیر، ما باید ضریب Okun را محاسبه کنیم.
راه حل
از اطلاعات زیر باید ضریب اوکون را محاسبه کنیم:
مشخصات | میزان (٪) |
---|---|
تولید ناخالص داخلی واقعی (y) | 5 |
تولید ناخالص داخلی بالقوه (y*) | 2 |
نرخ بیکاری سال جاری (u) | 1 |
نرخ بیکاری سال قبل (u*) | 2.2 |
برای محاسبه ضریب Okun، ابتدا باید شکاف خروجی را محاسبه کنیم.
محاسبه شکاف خروجی به شرح زیر است:
- = 5-2
- شکاف خروجی = 3
محاسبه ضریب Okun را می توان به صورت زیر انجام داد:
- β = -3/(2*(1-2.2))
ضریب Okun خواهد بود –
- β = 1.25
- ضریب اوکون = 1.25
نمودار قانون اوکون
نمودار زیر تصویر کلی قانون اوکون را با استفاده از داده های ساختگی نشان می دهد. چطور؟ خوب، زیرا نشان می دهد که تغییرات در بیکاری به طور دقیق توسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی پیش بینی شده است!
همانطور که در نمودار نشان داده شده است، با افزایش نرخ بیکاری، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی کاهش می یابد. از آنجایی که بخشهای اصلی نمودار به جای کاهش شدید، یک افت ثابت را دنبال میکنند، اجماع عمومی بر این است که پارامتر قانون اوکون نسبتاً پایدار است.
محدودیت های قانون اوکان
اگرچه اقتصاددانان از قانون اوکون حمایت می کنند، اما محدودیت های خود را دارد و به عنوان کاملاً دقیق پذیرفته نشده است. به غیر از بیکاری، چندین متغیر دیگر بر تولید ناخالص داخلی یک کشور تأثیر می گذارد. اقتصاددانان بر این باورند که بین نرخ بیکاری و تولید ناخالص داخلی رابطه معکوس وجود دارد، اگرچه میزان تأثیرگذاری آنها متفاوت است.
بسیاری از تحقیقات در مورد ارتباط بین بیکاری و تولید، طیف وسیع تری از عوامل مانند اندازه بازار کار، تعداد ساعات کار توسط افراد شاغل، آمار بهره وری کارکنان و غیره را در نظر می گیرند. از آنجایی که عوامل زیادی وجود دارند که می توانند به تغییرات در نرخ اشتغال، بهره وری و بازده کمک کنند، این امر پیش بینی های دقیق را صرفاً بر اساس قانون اوکان چالش برانگیز می کند.
پیش بینی های قانون اوکون
قانون اوکون را میتوان بهتر به عنوان یک «قاعده سرانگشتی» توصیف کرد، زیرا مبتنی بر مشاهده تجربی دادهها است، نه نتیجهگیری برگرفته از یک پیشبینی نظری. قانون اوکون یک تقریب است زیرا عوامل دیگری نیز وجود دارند که بر خروجی تأثیر می گذارند، مانند استفاده از ظرفیت و ساعات کار. این همچنین توضیح می دهد که چرا یک رابطه یک به یک بین تغییرات در تولید و تغییرات در بیکاری وجود ندارد.
به عنوان مثال، اوکون همچنین تخمین زد که افزایش سه درصدی تولید ناخالص داخلی نسبت به سطح بلندمدت آن با افزایش 0.5 درصدی در نرخ مشارکت نیروی کار، افزایش 0.5 درصدی در ساعات کار به ازای هر کارمند و یک واحد درصدی مطابقت دارد. افزایش بهره وری نیروی کار (بازده به ازای هر کارگر در ساعت). این باعث می شود که یک درصد باقیمانده تغییر در نرخ بیکاری باشد.
رابطه بین بیکاری و تولید ناخالص داخلی یا (GNP) در کشورها متفاوت است. در کشورهای صنعتی با بازارهای کار که انعطافپذیری کمتری نسبت به ایالات متحده دارند، مانند فرانسه و آلمان، همان درصد تغییر در GNP نسبت به ایالات متحده تأثیر کمتری بر نرخ بیکاری دارد.
آیا قانون اوکون درست است؟
در حالی که قانون اوکون در زمان های خاصی در طول تاریخ ثابت کرده است، شرایطی نیز وجود داشته است که درست نبوده است. بانک فدرال رزرو کانزاس سیتی در سال 2007 با بررسی تغییرات سه ماهه بیکاری و مقایسه آن داده ها با رشد سه ماهه تولید واقعی، مروری بر قانون اوکون انجام داد.
طبق یافتههای آنها، قانون اوکون تا حد زیادی دقیق بود، اگرچه دورههای بیثباتی زیادی وجود داشت که در آنها بیکاری طبق فرمول پیشبینیشده تغییر نکرد. این مطالعه به این نتیجه رسید که «قانون اوکون یک رابطه تنگاتنگ نیست»، اما «پیشبینی میکند که کاهش رشد معمولاً با افزایش بیکاری همزمان است».
این بررسی یک همبستگی منفی بین تغییرات سه ماهه در اشتغال و بهرهوری پیدا کرد، اگرچه ضریب این رابطه متغیر بود. در بررسی های دیگر، قانون اوکون بهتر از آنچه محققان انتظار داشتند، عمل کرد. اگرچه ارقام اولیه تولید ناخالص داخلی نشان می دهد که رکود بزرگ انحرافی از قانون اوکون است، تجدید نظرهای بعدی در این ارقام تا حد زیادی پیش بینی های این قانون را تأیید کرد.
محققان بانک فدرال رزرو سانفرانسیسکو نوشتند: «قانون اوکون یک همبستگی آماری ساده است، اما در طول زمان به طرز شگفتانگیزی خوب عمل کرده است». با این وجود، آنها نتیجه گرفتند که “رابطه بین تولید و بیکاری که توسط قانون اوکون پیشنهاد شده بود به طور قابل ملاحظه ای مشابه رکودهای عمیق قبلی باقی ماند.”ضریب اوکون عددی است که نشان دهنده تغییر مورد انتظار در بیکاری مرتبط با افزایش 1 درصدی تولید ناخالص داخلی است. این رقم از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.
ارتباط و استفاده
دایره اقتصاد با سرمایه گذاری شروع می شود. وقتی مردم در هر کسب و کاری سرمایه گذاری می کنند، صنعت مربوطه تقویت می شود. سرمایه گذاری منجر به افزایش سطح تولید می شود که نیاز به نیروی کار دارد و مجدداً منجر به رشد نرخ اشتغال می شود. بنابراین، کاهش نرخ بیکاری در نهایت باعث افزایش تولید ناخالص داخلی کشور می شود. صنایع و بخش های مختلف (بخش کالا و خدمات) به تولید ناخالص داخلی کشور کمک می کنند.
فرمول Okun بر اساس این منطق اجرا می شود. قانون آرتور اوکون می گوید که به ازای هر 1 درصد کاهش بیکاری، تولید ناخالص داخلی 2 درصد افزایش می یابد. با این حال، این نظریه در سناریوی امروزی برای هر اقتصادی مناسب نیست. قانون اوکون نیز به همین صورت عمل می کند، یعنی زمانی که نرخ بیکاری کاهش می یابد، تولید ناخالص داخلی کشور افزایش می یابد و بالعکس، اما ضریب اوکون ممکن است بسته به شرایط اقتصادی متفاوت از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد.
معادله قانون اوکان چیست؟
چندین نسخه از قانون اوکون وجود دارد و معادله برای هر کدام کمی متفاوت است. یکی از ساده ترین اشکال از فرمول استفاده می کند: U = a + bx G
در جایی که U نشاندهنده تغییر نرخ بیکاری بین یک فصل و سهماهه دیگر است، G نشاندهنده رشد تولید ناخالص داخلی واقعی برای آن سهماهه و b نشاندهنده ضریب اوکون یا شیب رابطه بین رشد تولید ناخالص داخلی و بیکاری است.
قانون اوکون چقدر مفید است؟
در حالی که اکثر اقتصاددانان رابطه بین اشتغال و تولید را می پذیرند، دوره های زیادی وجود داشته است که داده های مشاهده شده از پیش بینی های مدل فاصله گرفته است. بررسی بانک فدرال رزرو شهر کانزاس نشان داد که رابطه بین بیکاری و بهرهوری در افقهای زمانی طولانیتر ناپایدار است، اگرچه قانون اوکون ممکن است همچنان برای سیاستگذاران مفید باشد تا زمانی که این بیثباتیها را در نظر بگیرند.
آیا قانون اوکون هنوز کار می کند؟
قانون اوکون مشاهده ای در مورد همبستگی آماری بین سطوح بیکاری و بهره وری کلی است. در حالی که بارها بوده است که این متغیرها آنطور که قانون اوکون پیشبینی میکند رفتار نکردهاند، به نظر میرسد که این قاعده در کل صادق است. یک بررسی در سال 2014 توسط بانک فدرال رزرو سانفرانسیسکو نشان میدهد که، علیرغم تغییرات چرخهای، این قانون «بهطور شگفتآوری در طول زمان به خوبی حفظ شده است».
آیا قانون اوکون نادرست است؟
با وجود این نام، اکثر اقتصاددانان قانون اوکون را به یک قانون سرانگشتی نزدیکتر می دانند تا یک قانون سخت و سریع اقتصاد. همچنین دوره های زیادی وجود داشته است که تغییرات مشاهده شده بزرگتر یا کوچکتر از آنچه قانون اوکون پیش بینی می کند بوده است. با این وجود، علیرغم این تغییرات، رابطه اساسی تا حد زیادی صادق است.
نتیجه
قانون اوکون مشاهده ای است که نشان می دهد تغییر 1% در بیکاری با تغییر در تولید ناخالص داخلی در حدود 2-3% همراه است. با این حال، اتکا به این قانون برای پیش بینی دقیق اقتصادی اشتباه خواهد بود. اگرچه رابطه بین اشتغال و بازده معمولاً مطابق انتظار رفتار می کند، متغیرهای مخدوش کننده زیادی وجود دارد که می تواند منجر به نتایج غیرمنتظره شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.