NFT چیست؟ همه چیز درباره ان اف تی
همه چیز درباره NFT
هیچ چیز مثل شنیدن خبر های غوغایی بلاک چین، شما رو به این فکر فرو نمیبره که؛ « واقعا چه اتفاقی داره میوفته؟ ». این حرفی بود که من بعد از شنیدن خبرهای خرید و فروش میلیون دلاری NFT ها زدم. برای رقم زدن شگفتی در دوره تحلیل تکنیکال معین صادقیان شرکت کنید.
حتی زمانی که ما فکر میکنیم؛ « خب ما متوجه شدیم که قضیه از چه قراره! » موسس توییتر، جک دورسی، توییت خودش رو به عنوان یک NFT میفروشه! و اکنون بعد از ماه ها مطالعه درباره ی NFT، هنوز هم تیتر های خبری زیادی میبینیم که افرادی در ازای یک کلیپ سنگ ، مبلغی معادل پول یک خانه، هزینه میکنند! پس تعجبی نداره که مادر من هم هنوز متوجه نشده که واقعا NFT چیه. شما هم ممکنه برای شناخت دقیق تر این پدیده شگفت زده شده باشید. بعد از ساعت های پی در پی خوندن درباره ی NFT فکر کنم که بالاخره فهمیده باشم. در عین حال دلم میخواد گریه کنم! بیخیال… خب با یک توضیح ساده شروع کنیم:
این NFT چیست؟ مخفف چیست؟
توکن غیر قابل تعویض non-fungible token . تعویض پذیری به سادگی، معنای «توانایی یک آیتم برای جایگزینی با یک مورد مشابه دیگر» هست.
مثال میزنم، به وسایل خود مانند تلفن، صندلی، لب تاب فکر کن. هر چیزی که میتونی در eBay بفروشی در دسته ی موارد غیر قابل تعویض قرار میگیره.
-این توضیح کمکی به درکش نکرد..
درسته، معذرت میخوام! «غیر قابل تعویض» کمابیش به معنای توکن منحصر به فرد است و قابل جایگزین نیست. مثلا بیت کوین رو قابل تعویض میدونیم. یعنی میشه با خود بیت کوین معامله ش کرد. پس در واقع چیزی فرق نکرده!
این توکن های دیجیتالی در قالب یک «قرارداد هوشمند» روی بلک چین ذخیره میشن. میتونن برای نشان دادن مالکیت خیلی چیزا مثل هنر، ویدیو، موسیقی، تجربیات مجازی و حتی اشیاء دنیای واقعی ازشون استفاده بشه.
زمانی که یک NFT بر روی بلاک چین قرار میگیره، یک امضای دیجیتال منحصر به فرد محسوب میشه که فقط یک امضا میتونه مالک هر NFT باشه.
طریقه ی کار با NFT ها
از دید کلی، بیشتر NFT ها قسمتی از بلاک چین اتریوم هستند که در بازار خرید و فروش با استفاده از استاندارد “ERC_721” ذخیره میشن. اتریوم یک ارز دیجیتال قدیمی ست که بعد از بیت کوین در رتبه دوم قرار داره.
بلاک چین اتریوم یک دفتر عمومی غیر متمرکز هست که جزئیات تمام تراکنش ها را در خود شبکه ذخیره و تأیید میکنه. زمانی که شما با استفاده از اتریوم یک NFT رو خرید و فروش میکنی، بلاک چین مالک فعلی آن و همه ی صاحبان قبلی را پیگیری میکنه.
غیرمتمرکز بودن باعث میشه NFT ها در بلاک چین در سرور هیچ شخصی ذخیره نشه. سوابق مالکیت تمام NFT ها در بیشتر سرور ها و رایانه ها در سرار جهان ذخیره میشه که به اونا «گره» میگن. همین باعث شده کلاهبرداری عملا غیر ممکن باشه.
بلاک چین های مختلف برای NFT ها
NFT ها معمولا در بلاک چین اتریوم هستن اما میتونن در شبکه های دیگر مانند Solana، Polkadot و Avalanche نیز وجود داشته باشن. Opensea به طور خاص از بلاک چین اتریوم حمایت میکنه که در آن، برای پرداخت هزینه تراکنش از اتریوم استفاده میشه.
پولیگان یک بلک چین دیگر هست که تراکنش های امن و فوری را با ارز های مختلف اتریوم (اتریوم، DAI، USDC) فراهم میاره. میشه اتریوم و پولیگان رو به عنوان بلاک چین های خویشاوند در نظر بگیری. چون ارز ها با تفاوت های جزئی مشابه یکدیگر هستند.
یک مصرف کننده میتونه NFT ها رو بدون کارمزد تراکنش در پولیگان ایجاد کنه و بفروشه (بازار بدون هزینه ی تراکنش).تعداد زیادی بلاک چین مختلف برای NFT ها موجود هست و هر شبکه دارای کارمزد تراکنش، ارزش بازار، نرخ انتقال بین حساب ها و … مختلف هست.
NFT ها چه فرقی با ارز های دیجیتالی دارن؟
NFT ها و ارز های دیجیتال در یک راستا هستن. با اینکه هر دوی اونا روی بلاک چین یکسان ذخیره میشن، ولی تفاوتشون اینه که ارز های دیجیتال قابل تعویض هستن. شما میتونی یک اتریوم رو با اتریوم دیگر تعویض کنی و ارزش اونا یکسان خواهد بود. NFT ها متفاوت هستن چون هر NFT یک امضای دیجیتالی منحصر به فرد در بلاک چین هست.
منظور از “رمز گذاری” در NFT چیست؟
رمز گذاری معمولا به فرآیند انتشار منحصر به فرد یک اثر هنری دیجیتال یا کالکشن بر روی بلاک چین برای اولین بار اشاره داره که اونا رو قابل خرید میکنه. از نظر فنی، رمز گذاری یک NFT زمانی که برای اولین بار در لیست فروش قرار میگیره، انجام نمیشه.بخاطر هزینه های مربوط به رمز گذاری، هنرمندان اغلب از فرآیندی به نام «رمز گذاری کند» استفاده میکنن.
وقتی از یک اثر هنری با استفاده از این روش در لیست فروش قرار میگیره، تا زمانی که خریداری نشه، در واقع رمز گذرای نمیشه. خریدار هزینه مربوط به تراکنش رو برای رمز گذاری آن به کیف پول خود پرداخت میکنه.
چه چیزی NFT رو اینقدر با ارزش میکنه؟
دلایلی زیادی برای خرید NFT ها وجود دارن.
- منحصر به فرد بودن: هر NFT در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد هست. شما نمیتونی NFT دیگری بسازی که با همون شماره رمز در همان قرارداد هوشمند باشه. که فقط یکی از آن توکن وجود خواهد داشت و توسط بلاک چین تایید میشه.
- حق چاپ: اگه از app استفاده میکنی ممکنه NFT شما دارای حق چاپ باشه. فروشنده حق چاپ کامل تجاری رو میده می تونی از تصویر و دارایی ذخیره شده در بلاک چین، استفاده کنی.
- کمیاب بودن: از اونجایی که منحصر به فرد هستن و نمیشه اونا رو کپی کرد، کمیاب هستن. اکثرا، تعداد بسیار کمی NFT از یک هنرمند یا فروشنده وجود دارد. به ندرت به ۱۰۰۰ NFT میرسه. پس میشه گفت یکی از معدود افراد در جهان هستی که دارای یک کالای کلکسیونی قابل فروش مجدد هستی.
- کلکسیونی بودن: این NFT ها قابلیت کلکسیون شدن دارن. شما میتونی اونا رو نگه داری و ارزش قیمتی اونا بالا میاد، چون راه های کمی برای کم ارزش کردن کلکسیون هست. خریدنشون برای فروش مجدد میتونه هزاران دلار برای شما درآمد داشته باشه.
- قابل دانلود بودن: اگر از app استفاده میکنی فقط مالک فعلی NFT میتونه فایل پیوست شده به اون رو دانلود کنه. باز کردن قفل برای مالک امکان پذیر هست. اگر NFT شما چیزی مثل دارایی های بازی، موسیقی، PDF یا موارد دیگه باشه که در داخل اون قفل شده باشه، ممکنه بخوای NFT رو فقط برای دانلود آهنگ، PDFو غیره خریداری کنی.
- تغییر ناپذیر بودن: هیچ کس نمیتونه ابرداده های روی توکن رو تغییر بده، هیچ کس نمیتونه تصویر شما یا توکن رو حذف کنه. همین باعث بالا رفتن ارزش اونا میشه.
- همیشگی بودن: NFT ها همیشگی هستن. از اونجایی که داده ها تغییر نمیکنن و از اونجایی که بلاک چین برای همیشه وجود داره. اگه اونو بخری، میتونی همیشه اون توکن رو داشته باشی یا دوباره بفروشی.
-منظورت اینه که مردم دوست دارن یک توییت جالب از من بخرن؟!
مخالفتی ندارم، ولی منظور من از مثال توییت، این نبوده! اصل مطلب اینه که NFT یک تکامل در نمایش مجموعه ای از آثار هنری است، با این تفاوت که بصورت دیجیتالی اجرا میشه.
وقتی از فروش یک توییت جالب صحبت میکنیم، با اینکه خیلی مسخره و غیر واقعی به نظر میاد، باید این رو در نظر بگیریم که چه کسی این کار رو انجام داده؟ یکی از موسسان توییتر؟ قطعا میتواند توییتش رو تا سقف ۳ میلیون دلار بفروشه!
-واقعا مردم NFT ها رو به عنوان یک مجموعه ی آثار هنری قبول دارن؟
من مطمئنم برخی افراد امیدوارن که اینطور باشه. مثل شخصی که تقریبا ۳۶۰۰۰۰ دلار بابت ۵۰ ثانیه ویدیوی ساخته شده توسط خانم گریمز، هزینه می کنه. یا فردی که مبلغ ۶ میلیون دلار برای ویدیوی بیپل خرج می کنه. در واقع یکی از آثار بیپل در حراجی کریستی، بسیار معروف…
-معذرت می خوام، من حواسم نبود! داشتم روی کلیپ بیپل کلیک راست میکردم که دانلودش کنم. همون کلیپی رو که یه نفر بابتش میلیون ها دلار پول داده!!
عجب!! ولی آره اینجاست که یکم داستان ضایع میشه. شما میتونی یه فایل دیجیتالی رو هرچقدر که می خواهی کپی کنی، از جمله هنر هایی که شامل مجموعه های NFT هستن!اما NFT ها طوری طراحی شده اند که نمیشه مالکیت اونا رو کپی کرد. ( اگرچه هنرمند درست مثل آثار هنری فیزیکی، همچنان میتونه حق تکثیر و حق تولید مثل اثر رو حفظ کنه.)
طبق مقررات مجموعه های هنری فیزیکی، هر کسی میتونه یک پرینت شناخته شده از اثر رو بخره. اما فقط یک نفر میتونه مالکیت اثر اصلی رو داشته باشه.
-بیپل اینطور به نظر نمیرسه!
نظرت در مورد اثر روح گوچی ۳۶۰۰ دلاری چیه؟ نمیذاری حرفام تموم شه که! این عکس بیپل در حراجی کریستی به قیمت ۶۹ میلیون دلار فروخته شد، که ارزشش ۱۵ میلیون دلار بیشتر از نقاشی معروف Nympheas در سال ۲۰۱۴ ست.
در کل هدف از NFT ها چیه؟
به این بستگی داره که تو جز کدوم دسته باشی، هنرمند یا خریدار؟
-من هنرمندم!
اول اینکه من مفتخرم از آشناییت. ادامه بده! احتمالا NFT ها برای شما جذاب میتونه باشه. چون از این طریق میتونی هنری از خودت رو بفروشی که بازاری واسش نیست! اگه یک ایده ی خلاقانه و جذاب واسه استیکر دیجیتالی داشته باشی، چکار میکنی؟
قطعا اونو داخل پلتفرم iMassage App Store نمیفروشی! همچنین NFT ها این قابلیت رو دارن که بشه از فروش هربار این اثر، درصدی به خودت برسه. مطمئن باش که اگر هنرت اونقد ارزشش بالا بره و معروف بشه، قطعا سود خوبی به جیب میزنی.
-من خریدارم!
خب، یکی از مزیتهای واضح خریدن هنر این هست که شما میتونی به لحاظ مالی از آرتیست موردعلاقهی خودت حمایت کنی. این دربارهی NFTها هم صدق میکنه(چون اصولا خیلی بیشتر از یک استیکر تلگرام ترندی هستن).
و همچنین خریداری یک NFT، اغلب یک حق استفادهی اولیه به شما میده؛ مثل توانایی پست کردن اون عکس بصورت آنلاین یا گذاشتنش به عنوان عکس پروفایلت. به علاوه، حق این رو دارید که بگید این اثر مال شماست و حتی یک پشتوانهی امن بلاک چینی داره.
-نه منظورم اینه که من جمع آوری میکنم (Collector)!
هعی… باشه! NFT ها مثل هر دارایی که تفکری پشتش باشه، وقتی اون رو میخری میتونی امیدوار باشی که ارزشش به مرور زمان بالا میره و میتونی اون رو با سودش بفروشی.
این مکالمه داره خسته م میکنه!!
کیف پول NFT چیه؟ و چرا بهش نیاز هست؟
یک کیف پول کریپتو مانند MetaMask، کریپتو و محل دارایی های شما رو در بلاک چین دخیره میکنه. این دروازه ای برای برنامه های بلک چین است، چون شما رو به ابزار های لازم برای خرید، ذخیره و مبادله NFT مجهز میکند.
برای خرید یا ایجاد NFT به یک کیف پول کریپتو نیاز داری تا ارز دیجیتال رو ذخیره کنی و تراکنش ها رو در بلاک چین اتریوم پردازش کنی.
-کدام کیف پول های ارز دیجیتال مناسب ترند؟
همه ی کیف های ارز دیجیتال ویژگی های متفاوتی دارن، چند نکته که میتونه به انتخاب کیف پول NFT کمکتون کنه رو بازگو میکنم:
- کاربر پسند بودن: NFT ها تا الان مفهمومی پیچیده دارن، بنابراین توصیه میشه کیف پولی انتخاب بشه که پنل کاربری پیچیده ای نداشته باشه. و راه اندازی و قابلیت استفاده رو راحت تر کنه.
- سازگاری با زنجیره متقابل: بلاک چین اصلی برای NFT ها، اتریوم هست. پس اکثر کیف پول ها با این بلاک چین سازگار هستن. با این حال اگه میخوای با شبکه های دیگه خرید و فروش انجام بدی، به کیف پولی احتیاج داری که دارای سازگاری زنجیر ای باش.
- پشتیبانی از چند دستگاه: اگه کیف پول شما از چندین دستگاه پشتیبانی کنه، کیف پول خوبی محسوب میشه. چند کیف پول خوب که به شما برای شروع کار، کمک میکند:
- MetaMask
- Coinbase Wallet
- Alpha Wallet
- Enjin
- Trust Wallet
-آیا میتونم از NFT خود با کیف پول فیزیکی محافظت کنم؟
بله، اگه قصد داری NFT رو برای مدت زمان طولانی نگه داری، بهتر که اونا رو با یک کیف پول سخت افزاری محافظت کنی.کیف پول های سخت افزاری بسیار ایمن تر از کیف پول های کریپتو هستن، چون یک هکر برای هک کردن دستگاه نیاز به دسترسی فیزیکی داره.
۴ نکته کلیدی برای راه اندازی موفق پروژه NFT
برنامه ریزی: قبل از راه اندازی پروژه، برای برنامه ریزی آن لازمه چند سوال رو ازت خودت بپرسی.
- پروژه چیست؟ آیا کارت های تجاری ست؟ یا کلکسیون شخصیت هاست؟ و یا آثار هنری منحصر به فرد؟…
- چه زمانی پروژه آغاز میشه؟ مهمه چون مخاطبان شما اولویت دارن و مطمئن باشی که از زمان پروژه آگاه باشن و برایش هیجان داشته باشن.
- پروژه کجا قرار میگیره؟ opensea توصیه میشه. چون ساده ترین و کاربر پسند ترین پلتفرم برای انتشار پروژه رو داره. و قابل اعتماد جامعه ست.
داستان: پروژه های زیادی در بازار وجود دارن که صرفا فقط عکس و فیلم هستن. برای متمایز شدن، مهمه که یک داستان منحصر به فرد برای پروژه داشته باشی که کلکسیونر ها رو هیجان زده کنی.
پروژه رو انحصاری کن: موفق ترین پروژه ها در تعداد NFT ها محدودیت ایجاد کردن. داشتن مقداری ثابت به NFT ها فرصت بیشتری برای حفظ ارزش شون میده.
بازار یابی: مهم ترین بخش برای اجرای پروژه NFT شما، بازار یابی هست. از طریق رسانه های اجتماعی و اینفلوئنسر هاست. باید در Discord، Twitter و Instagram پروفایل ایجاد کنید.
با اینفلوئنسر ها در twitter و Instagram در ارتباط باشید.
اکثر اینفلوئنسر ها جامعه ی وفاداری دارن که از اونا پیروی میکنن و به توصیه ها و نظراتشون اعتماد دارن. بهتر است از مخاطبانی دعوت کنید که با ارز های دیجیتال آشنایی دارن و با نحوه خرید NFT آشنایی دارن.
سازماندهی یک Giveaway از یک NFT نوظهور از یک کالکشن ، روش بسیار محبوب در فضای NFT هست. با اجرای یک Giveaway، میتونی به سرعت کانال های اجتماعی خودت رو رشد بدی و جامعه ای پیرامون پروژه ی خودت بسازی.
از قبل تبلیغات بسازی. هدف اکثر پروژه های NFT اینه که حداقل ۱۰ روز قبل از پایان کار، شروع به تبلیغات کنن. با تبلیغات هیجان جامعه ی ایجاد شده رو بالا میبری.
اگر بخواهم یک برنامه تلویزیونی را تماشا کنم که به نوعی با NFT مرتبط است، چنین چیزی هست؟
باورت بشه یا نه، شما گزینه هایی داری! استیو آئوکی روی یک نمایشی کار میکنه که بر اساس یک شخصیت NFT به نام Dominion X ساخته شده. سایت این نمایش می گوید: این یک سریال چندین قسمتی خواهد بود که روی بلاک چین راهاندازی شده است (اولین ویدیوی کوتاه در OpenSea است) و صدها NFT در حال حاضر با نمایش در ارتباط ند.
همچنین نمایشی به نام «گربههای سنگی» وجود داره (بله! درباره گربههایی است که اوج میگیرند، و بله! میلا کونیس، کریس راک، و جین فوندا از ستاره هاش هستن)، که از NFT بهعنوان نوعی سیستم بلیط استفاده میکنه. در حال حاضر، تنها یک قسمت در دسترس است، اما یک Stoner Cat NFT (که به نام TOKen نامیده میشه) برای تماشای آن لازم است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.