نظریه مالتوسی رشد جمعیت چیست؟
نظریه مالتوسی رشد جمعیت Malthusian Economics
نظریه مالتوسی رشد جمعیت یک نظریه جامعهشناختی است که در اصل توسط توماس رابرت مالتوس برای توضیح آنچه بهعنوان خطرات افزایش جمعیت میدید ارائه شد.
مالتوس در طول انقلاب صنعتی بزرگ شد، زمانی که زندگی مردم به سرعت در حال تغییر بود، به گونه ای که قبلاً هرگز دیده نشده بود. نکته مهم این است که جمعیت بریتانیا و سایر کشورها همراه با صنعتی شدن به سرعت در حال افزایش بود. بسیاری از مردم، به ویژه در شهرها، در شرایط بسیار چالش برانگیزی زندگی می کردند.
.
درک نظریه مالتوسی
جمعیت و تامین مواد غذایی
توماس مالتوس این نظریه را مطرح کرد که جمعیت ها با پیشرفت هندسی رشد می کنند. پیشروی هندسی دنباله ای از اعداد است که در آن هر جمله بعد از اولین عبارت با ضرب قبلی در یک عدد ثابت و غیر صفر به نام نسبت مشترک پیدا می شود. به عنوان مثال، در دنباله ۲، ۱۰، ۵۰، ۲۵۰، ۱۲۵۰، نسبت مشترک ۵ است.
علاوه بر این، وی اظهار داشت که تولید غذا در پیشرفت حسابی افزایش می یابد. پیشروی حسابی دنباله ای از اعداد است که اختلاف بین عبارت های متوالی ثابت باشد. به عنوان مثال، در سری های ۲، ۵، ۸، ۱۱، ۱۴، ۱۷، تفاوت مشترک ۳ است. او این نتیجه را به دلیل قانون بازده کاهشی به دست آورد. از این رو میتوان نتیجه گرفت که رشد جمعیت سریعتر از عرضه غذا خواهد بود. این رشد نمایی جمعیت منجر به کمبود مواد غذایی خواهد شد.
کنترل جمعیت نظریه مالتوسی رشد جمعیت
سپس مالتوس استدلال کرد که از آنجایی که جمعیت بیشتری نسبت به در دسترس بودن غذا وجود خواهد داشت، بسیاری از مردم به دلیل کمبود غذا خواهند مرد. او این نظریه را مطرح کرد که این اصلاح در قالب چک های مثبت (یا چک های طبیعی) و چک های پیشگیرانه صورت می گیرد. این بررسیها منجر به فاجعه مالتوسی میشود که سطح جمعیت را به «سطح پایدار» برمیگرداند.
چک های مثبت یا چک های طبیعی
او معتقد بود که نیروهای طبیعی عدم تعادل بین عرضه غذا و رشد جمعیت را در قالب بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله و اقدامات انسانساز مانند جنگ و قحطی اصلاح میکنند.
بررسی های پیشگیرانه
برای اصلاح عدم تعادل، مالتوس همچنین استفاده از اقدامات پیشگیرانه را برای کنترل رشد جمعیت پیشنهاد کرد. این اقدامات شامل تنظیم خانواده، ازدواج دیرهنگام و تجرد است.
تله مالتوسیان
تله مالتوسیان (یا «تله جمعیت مالتوسی») این ایده است که سطوح بالاتری از تولید مواد غذایی ایجاد شده توسط تکنیکهای کشاورزی پیشرفتهتر، سطح جمعیت بالاتری را ایجاد میکند، که پس از آن منجر به کمبود مواد غذایی میشود، زیرا جمعیت بالاتری نیاز به زندگی در زمینهایی دارد که قبلاً چنین بوده است. برای رشد محصولات زراعی استفاده می شود.
مالتوس نظریه پردازی می کند، حتی از آنجایی که پیشرفت تکنولوژی به طور معمول منجر به افزایش درآمد سرانه می شود، این دستاوردها حاصل نمی شود زیرا در عمل پیشرفت باعث رشد جمعیت نیز می شود. هنگامی که جمعیت از آنچه منابع غذایی می تواند پشتیبانی کند فراتر رود، ظاهراً این یک بحران مالتوسی با قحطی گسترده و همچنین بیماری شایع ایجاد می کند. این منجر به کاهش جمعیت به سطوح قبلی می شود. با این حال، واقعیت این بوده است که رشد جمعیت خود بحرانی را که مالتوس پیشبینی کرده بود ایجاد نکرده است.
نقد نظریه مالتوسی رشد جمعیت
رشد جمعیت
پیشبینیهای تاریکی و عذابی که مالتوس ارائه میکند عملی نشده است. در اروپای غربی، جمعیت افزایش یافته است (نه به میزانی که مالتوس پیش بینی کرده بود) و تولید غذا نیز به دلیل پیشرفت های تکنولوژی افزایش یافته است.
تولید مواد غذایی
به لطف بسیاری از پیشرفت های تکنولوژیکی، تولید مواد غذایی در قرن گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است. اغلب، نرخ تولید مواد غذایی بیشتر از نرخ رشد جمعیت رشد کرده است. به عنوان مثال، در طول دهه ۱۹۳۰ در ایالات متحده، ۲۵٪ از جمعیت در بخش کشاورزی کار می کردند در حالی که کل تولید ناخالص داخلی کمتر از ۱۰۰ میلیارد دلار بود. امروزه کمتر از ۲ درصد از جمعیت در بخش کشاورزی کار می کنند، در حالی که کل تولید ناخالص داخلی بیش از ۱۴ تریلیون دلار است.
تجارت جهانی
در دسترس بودن محدود زمین در آن زمان، مبنای تئوری مالتوس در مورد محدودیت های تولید غذا بود. با این حال، به لطف جهانی شدن، ما میتوانیم کالاها و خدمات را با غذا مبادله کنیم، که این امر میزان مصرف مواد غذایی را افزایش میدهد.
محاسبات نظریه مالتوسی رشد جمعیت
مالتوس محاسباتی برای رشد هندسی جمعیت و رشد حسابی غذا ارائه نکرده است. از آن زمان، کارشناسان اشاره کرده اند که نرخ رشد با پیش بینی مالتوس سازگار نیست.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.