صف خرید و صف فروش سهام چیست؟
صف خرید چیست؟
صف خرید: تقاضا برای خرید سهام یک شرکت در حداکثر قیمت مجاز وجود دارد. ولی هیچ فروشنده ای حاضر به فروش سهام خود نیست. نشان دهنده ی اقبال سرمایه گذاران به آن سهم می باشد. صف تقاضا زمانی تشکیل میشود که قیمت آخرین معامله یک سهم به سقف مجاز روزانه رسیده باشد و دیگر امکان قرار دادن سفارش در قیمت بالاتر وجود ندارد. یعنی قیمت سهم ۵ درصد رشد کرده باشد.
حال در صورتی که در سقف مجاز روزانه دیگر فروشندهای وجود نداشته باشد و افراد برای خرید سهم با یکدیگر در رقابت باشند، سفارشهای خرید در عدم عرضه انباشته شده و به صف خرید میانجامد. به عبارتی دیگر با فزونی تقاضا نسبت به عرضه سهام به صف خرید میروند. هر چه تعداد سهام در صف تقاضا بیشتر باشد در اصطلاح گفته میشود که صف طولانیتر است.
چگونه در صف خرید سهام بخریم؟
این سوالی است که شاید در روزهای صعودی بازار سهام ذهن بسیاری از معاملهگران تازهوارد بورسی را به خود مشغول کند. همانطور که اشاره شد صف خرید زمانی شکل میگیرد که تقاضا برای خرید یک سهم از میزان عرضه آن در سقف مجاز قیمت روزانه پیشی بگیرد.
در این حالت فروشنده چندانی وجود ندارد اما متقاضیان میتوانند سفارشهای خود را در سامانه معاملاتی ثبت کنند. در این شرایط افرادی که زودتر سفارشهای خود را در سیستم ثبت کردهاند از شانس بیشتری برای خرید سهام برخوردارند. به این ترتیب در صورت ثبت یک سفارش فروش در سقف قیمت، به صورت خودکار کسانی که جایگاه بالاتری در صف دارند، مالک سهم فروخته شده خواهند شد.
نفر چندم صف خرید هستم؟
برای اینکه متوجه جایگاه خود در صف خرید یک سهم شوید، لازم است به صفحه معاملات آنلاین کارگزاری خود مراجعه کنید.
نحوه استفاده و ثبت نام در کارگزاری های معتبر
صعود چندروزه سهام دارای صف خرید؟
در حال حاضر به اشتباه تصوری میان برخی سرمایهگذاران وجود دارد که میپندازند سهمی که به صف خرید رفته است ارزنده بوده و در روزهای آینده به روند صعودی خود ادامه میدهد.
این موضوع سبب میشود که شاهد طولانیتر شدن صفهای خرید باشیم. این در حالی است که صف تقاضا هیچگاه نمیتواند نشانه صعود سهم در روزهای آتی باشد. از این رو توصیه میشود بورسبازان از معاملات هیجانی در این سهام خودداری کنند.
صف فروش چیست؟
صف فروش: عرضه قابل توجه ای برای فروش سهام یک شرکت در حداقل قیمت مجاز وجود دارد ولی هیچ خریداری حاضر به خرید سهام مورد نظر نیست. وقتی برای سهمی صف فروش تشکیل می شود به معنای بی رغبتی سرمایه گذاران به آن سهم است. در این قیمت دیگر هیچ معاملهگری در سمت خرید سهام وجود ندارد و در عین حال امکان فروش سهم در قیمت پایینتر نیز وجود ندارد.
در نتیجه انباشته شدن سفارشهای فروش از سوی سهامدارنی در قصد نقد کردن سهام خود را دارند سبب میشود تا شاهد شکلگیری صف فروش در سهم مورد نظر باشیم.هر چه تعداد سهام در صف فروش بیشتر باشد در اصطلاح گفته میشود که صف سنگین است.
چگونه در صف فروش سهام بفروشیم؟
فروش سهام در صف فروش نیز همانند بخش خریداری سهم در صف خرید میتواند باشد. به این ترتیب سهامدار شرکتی که با افت حداکثری قیمت در معاملات روزانه مواجه شده و با غلبه عرضه بر تقاضا به صف فروش رفته است میتواند سفارش فروش خود را در سامانه معاملاتی ثبت کند.
در این حالت نیز کسانی که در جایگاه بالاتری در صف فروش قرار دارند یا نسبت به سایر سهامدران سفارش فروش خود را زودتر ثبت کردهاند از شانس بیشتری برای فروش سهم برخوردارند و با ثبت اولین سفارش خرید در سامانه بسته به حجم سفارش، از ابتدای صف فروش سهام فروخته شده و به متقاضی واگذار میشود.
-
مثال
حال تصور کنید اتفاق یا خبری منفی برای سهمی که قیمت روز قبل آن ۵۰۰ تومان بوده میافتد. چه اتفاقی رخ میدهد؟ روز جاری با توجه به محدودیت دامنه نوسان منفی ۵ درصدی کف قیمتی که میتوان سفارش گذاشت ۴۷۵ تومان است.
با توجه به انتشار خبر منفی در خصوص آن سهم، فشار زیادی برای فروشش ایجاد خواهد شد و عرضه سهم بر تقاضای آن فزونی خواهد یافت. این وضعیت را به گونهای تصور کنید که فروشندهها باید برای رهایی از کاهش قیمت سهمشان در آینده برای فروش سهم خود از یکدیگر سبقت بگیرند و قیمت پیشنهادی برای فروش خود را مرتب کاهش دهند.
حالا به نظر شما فروشندگان تا کجا میتوانند قیمت خود را کاهش دهند؟ تا منفی ۵ درصد یا همان ۴۷۵ تومان؟ به طور طبیعی اگر در قیمت ۴۷۵ تومان خریداری وجود نداشته باشد، فروشندگان در کف قیمت ۴۷۵ تومان با یکدیگر رقابت میکنند. هر کسی که زودتر سفارش خود را در کف قیمت قرار دهد در اولویت معامله قرار میگیرد. اگر حجم زیادی سهام در قیمت کف سفارش گذاشته شود و خریداری نباشد، صف فروش ایجاد خواهد شد.
نکتههای صف خرید و صف فروش
حتما یادتان باشد اگر یک سهمی صف خرید داشت دلیلی بر رشد روزهای بعد آن سهم نیست و اگر سهمی هم در منفی کامل، صف فروش داشت، دلیلی بر افت سهم در روزهای آتی نیست. سهمهای زیادی در بازار با صف خرید و صف فروش وجود داشتند اما روز بعد روند حرکتی آنها برعکس شده است. بنابراین توصیه میکنیم برای خرید و فروش فقط صف خرید و صف فروش سهام را ملاک قرار ندهید.
یک موضوع مهم در صف خرید و صف فروش که حتما باید در نظر داشته باشید، ارسال سفارش آنلاین است. در ارسال سفارش، گزینهای با عنوان «حجم نمایشی» در سامانه معاملات آنلاین کارگزاریتان مشاهده خواهید کرد. تحت هیچ عنوان نباید برای ارسال سفارش سهمهایی که صف خرید و صف فروش هستند، حجم نمایشی قرار دهید.
چرا؟ به این دلیل که اگر مثلا بخواهید ۱۰۰ هزار سهم را در صف فروش بفروشید و حجم نمایشی را ۴۰ هزار سهم بذارید، پس از معامله این ۴۰ هزار سهم، باقی مانده سهامتان – همان ۶۰ هزار سهم دیگر – به آخر صف فروش منتقل خواهند شد.
بنابراین منطقی نیست که از گزینه حجم نمایشی در سهامی که صف فروش یا صف خرید هستند استفاده کنید.
حداکثر و حداقل قیمت مجاز روزانه چیست؟
در بورس تهران، سهام شرکتها در یک روز نمیتوانند بیش از ۵ درصد مثبت و یا ۵ درصد منفی نوسان کنند. البته استثناهایی وجود دارد، مثلا اگر یک نماد قبلا بسته شده ممکن است در زمان بازگشایی بدون دامنه نوسان باز شود. اما بطور کلی نمادها در بورس نمیتوانند در یک روز معاملاتی، بیش از ۵ درصد رشد یا ۵ درصد افت داشته باشند (این ۵ درصد، نسبت به قیمت پایانی دیروز محاسبه میشود).
بازه قیمت مجاز امروز، هم در سایت tsetmc.com و هم در زمان ارسال سفارش در فرم سفارشات آنلاین قابل مشاهده است.
برای اطلاع از سایت tsetmc.com و نحوه ی کار کردن با آن میتوانید این مطلب را مطالعه فرمایید.
در فرم سفارش عناوینی چون قیمت حداکثری سهام و همچنین قیمت حداقلی سهام در قسمت فرم سفارش قابل مشاهده است. صف خرید و همین طور صف فروش همیشه و در همه حال در بازار بورس وجود ندارد و این طور هم نیست که همه نمادها در بازار بورس یا صف خرید قفلی داشته باشند یا در ازدیاد صف فروش قرار بگیرند، بلکه احتمال دارد گاهی اوقات این اتفاق نیز افتد و به همین خاطر اتفاقی مداوم و همیشگی نیست.
اگر هم قصد استارت زدن سرمایهگذاری در بازار بورس را دارید، نخستین قدم این هست که میبایستی افتتاح حساب به صورت کاملا رایگان را در یکی از کارگزاریها مطرح انجام انجام دهید.
ترفند های مهم صف خرید بورس چیست؟
در این بخش قرار است که با هم درباره ۵ ترفند صف خرید بورس آشنا شویم و بفهمیم که با چه راهکارهایی میشود دریافت که سهمی در صف خرید است یا خیر؟
- از طریق سایت سازمان بورس
- از طریق اپلیکشنهایی مثل ایزی تریدر و سیگنال
- مشاهده اطلاعات سهم در سایت رهاورد
- از روش تابلوخوانی نماد و بررسی وضعیت پولبک سهم
- مشاهده اطلاعات سهام در پرتفوی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.