لایه دوم اتریوم چیست؟
لایه دوم اتریوم
اتریوم دومین رمزارز شناخته شده پس از بیت کوین است. برای ایجاد یک سیستم مالی غیرمتمرکز کمک کرده است و بخش عمده ای از نوآوری در فضای کریپتو هنوز حول محور آن می چرخد. متاسفانه اتریوم قربانی موفقیت خود شده است. Mainnet Ethereum که ‘لایه اول’ نیز نامیده می شود، به طور مرتب بیش از ۱ میلیون تراکنش در روز را به خوبی پردازش می کند، اما تقاضا بسیار بیشتر از ظرفیت است. این امر باعث متراکم شدن شبکه می شود که به نوبه خود قیمت کارمزد را به سطوح گزاف سوق می دهد. بدین ترتیب به لایه دوم اتریوم رو آورد. با شرکت در دوره هوش مالی و آموزش ارزدیجیتال درباره رمز ارزها اطلاعات بیشتری کسب خواهید کرد.
با افزایش هزینه متوسط انتقال بر روی لایه اول، افراد بیشتر و بیشتری با استفاده از برنامه های غیرمتمرکز مانند مبادلات غیرمتمرکز یا بازارهای NFT، ارزشگذاری کرده و انتخاب بیشتری برای خود فراهم آوردند.
لایه دوم یک اصطلاح چتری برای توصیف راه حل هایی است که برای لایه اول می سازند تا مقیاس پذیری شبکه اتریوم را بهبود بخشند. به عبارت دیگر، لایه دوم اتریوم تلاشی است برای اینکه افراد بیشتری توانایی استفاده از شبکه اتریوم را داشته باشند.
چرا به لایه دوم اتریوم نیاز داریم؟
سه ویژگی مطلوب یک بلاک چین غیرمتمرکز بودن، ایمن بودن و مقیاس پذیر بودن آن است. سهگانه بلاک چین بیان میکند که یک معماری ساده بلاک چین تنها میتواند دو مورد از سه مورد را به دست آورد. یک بلاک چین امن و غیرمتمرکز می خواهید؟ شما باید مقیاس پذیری را قربانی کنید.
اتریوم با بیش از ۱ میلیون تراکنش در روز و تقاضای بالا برای هر یک از این تراکنش ها به ظرفیت فعلی شبکه رسیده است. موفقیت اتریوم و تقاضا برای استفاده از آن باعث شده است که قیمت بنزین به میزان قابل توجهی افزایش یابد.لایه دوم Ethereum
بنابراین نیاز به راه حل های مقیاس بندی نیز در تقاضا افزایش یافته است. اینجاست که شبکه های لایه ۲ وارد می شوند.
راهکار های مقیاس پذیری لایه دوم اتریوم
کانال ها (channels)لایه دوم اتریوم
کانال های وضعیت و کانال های پرداخت یکی از اولین راهکارهای مقیاس پذیری اتریوم هستند. اساساً کانال ها به فرد اجازه می دهند که مقدار نامحدودی از معاملات را با فرد دیگری انجام دهد، اما تنها اولین و آخرین معامله در زنجیره ی اصلی ثبت میشود. هر تراکنشی این مابین انجام شود در زنجیره ی فرعی اعتبارسنجی و تأیید میشود، که به طرزی فوق العاده سریع با هزینه های معامله بسیار پایین خواهند بود.
پلاسما (Plasma)
پلاسما چارچوبی است که اجازه ایجاد زنجیره های فرعی را می دهد تا از زنجیره اصلی اتریوم به عنوان لایه ای از اعتماد و داوری استفاده می کنند. زنجیره های فرعی تراکنش های سریع و کم هزینه را فراهم می کنند، اما تنها از تعداد محدودی از انواع تراکنش مانند نقل و انتقالات توکن و سوآپ ها حمایت می کنند. محاسبات عمومی پشتیبانی نمی شود.لایه دوم Ethereum
زنجیره های جانبی (Independent sidechain)
آنچه یک زنجیره جانبی را تشکیل می دهد می تواند یک موضوع به شدت مورد بحث در جامعه کریپتو باشد. می توان استدلال کرد که تمام راه حل های لایه دوم زنجیره جانبی هستند، اما برای این بخش، ما به طور خاص در مورد دو زنجیره مستقل صحبت می کنیم. این دو بوسیله یک میخ دو طرفه متصل میشوند و هردو زنجیره با دستگاه مجازی اتریوم (EVM) سازگار هستند.
فناوری پشت زنجیره های جانبی مستقل، به خوبی درک شده است. به همین دلیل، بسیاری از پروژه ها به عنوان یک راه سریع و عملی برای بهبود سرعت تراکنش و کاهش هزینه های تراکنش، به سمت زنجیره های جانبی مستقل حرکت کرده اند. زنجیره های جانبی مستقل مسئول امنیت خود هستند، به این معنی که زنجیره های جانبی به طور اجتناب ناپذیری نسبت به اتریوم امنیت کمتری دارند، زیرا کوچکتر هستند. همچنین تعداد کمتری از ماینرها/تأیید کنندهها در یک زنجیره جانبی به این معناست که هماهنگی و سرقت داراییها برای آنها امکانپذیرتر باشد.
xDAI یک نمونه برجسته از زنجیره جانبی مستقل اتریوم است. همچنین، بازی محبوب Axie Infinity نمونه خوبی از پروژه لایه ۱ است که برای تراکنش های سریع و مقرون به صرفه به یک زنجیره جانبی مستقل محور می شود.
رول آپ ها (Rollups)
کالکشن ها با پردازش تراکنشها در لایه دوم کار میکنند، اما دادهها را به لایه اول ارسال میکنند. این به تراکنشها امکان میدهد بسیار سریعتر و ارزانتر باشند، اما همچنان از امنیت شبکه اصلی اتریوم بهرهمند شوند. دو نوع تجمیع وجود دارد: مجموعههای خوشبینانه و جمعآوریهای دانش صفر (ZK).لایه دوم اتریوم
رول آپ های خوش بینانه (Optimistic rollups): لایه اول فرض می کند که تراکنش ها به طور پیش فرض معتبر هستند و اعتبار تراکنش تنها زمانی محاسبه می شود که به چالش کشیده شود.
رول آپ های زد کی (ZK rollups): اثبات اعتبار تراکنش ها در لایه دوم محاسبه شده و به لایه اول ارسال می شود.
بزرگترین وجه تمایز بین خوش بینانه و ZK این است که جمعآوریهای خوش بینانه از فناوری رمزنگاری استاندارد استفاده میکنند. در حال حاضر یک شبکه عمومی زنده وجود دارد که مجموعه های خوش بینانه را پیاده سازی می کند. مجموعه های خوش بینانه با EVM سازگار هستند، بنابراین هر چیزی که در لایه اول ممکن است در لایه دوم امکان پذیر است. بزرگترین اشکال این است که به دلیل یک دوره چالش طولانی، زمان انتظار طولانی برای انتقال دارایی ها بین لایه ۱ و ۲ (هفت روز یا بیشتر) وجود دارد.
با گذشت زمان، به نظر میرسد که مجموعههای ZK جایگزین مجموعههای خوش بینانه به عنوان فناوری ترجیحی جمعآوری شوند. در واقع، Polygon (MATIC)، به عنوان مثال، فناوری ZK را در نقشه راه خود دارد.لایه دوم Ethereum
پروژه های لایه دوم Ethereum :
هر کاری که میتوانید در لایه ۱ اتریوم انجام دهید، میتوانید روی لایه ۲ نیز انجام دهید. بسیاری از dappها قبلاً شروع به مهاجرت به این شبکهها کردهاند یا به طور کلی از Mainnet صرف نظر کردهاند تا مستقیماً روی لایه ۲ مستقر شوند. از جمله:
BOBA یک مجموعه خوشبینانه است که در اصل از Optimism جدا شده است و یک راهحل مقیاسپذیر است که هدف آن کاهش هزینههای گاز، بهبود توان عملیاتی تراکنشها و گسترش قابلیتهای قراردادهای هوشمند است.
یکی از بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم،Arbitrum است که در راستای همکاری با شبکه اتریوم راه اندازی شده است. از دیگر قابلیت هایی که این نوع پروژه دارد این است که توسعه دهندگان می توانند که قراردادهای هوشمند را به صورت متقابل پردازش کنند. این پروژه دارای سه مولفه اصلی پردازش دهنده، اعتبار دهنده و EthBridge است از دیگر نکاتی که می توان برای این پروژه بیان کرد این است که توکن بومی و مخصوص به خود نداشته و اینطور به نظر می رسد که قصدی برای راه اندازی این توکن نداشته باشد. از دیگر مزیت هایی که می توان برای این پروژه بیان کرد، این است که از تجمیع زنجیره جانبی تراکنش ها یا فناوری رول آپ حمایت می کند.
راه حل Loopring با هدف ارائه ضمانت های امنیتی مشابه شبکه اصلی اتریوم برقرار است که با افزایش مقیاس پذیری، توان عملیاتی ۱۰۰۰ برابر افزایش یافته است و هزینه آن تنها از ۰٫۱٪ لایه اول کاهش می یابد.
هدف dYdX ایجاد یک صرافی قدرتمند و حرفهای برای تجارت داراییهای کریپتو است که در آن کاربران بتوانند واقعاً مالک معاملات خود و در نهایت خود صرافی باشند.
zkSync یک پلتفرم جمعآوری zk کاربر محور از Matter Labs است. این یک راه حل مقیاس پذیر برای اتریوم است که در حال حاضر در شبکه اصلی اتریوم وجود دارد. از پرداخت ها، مبادله توکن ها و استخراج NFT پشتیبانی می کند.
پلتفرم ZKSpace از سه بخش اصلی تشکیل شده است: با استفاده از فناوری ZK-Rollups به نام ZKSwap، یک سرویس پرداخت به نام ZKSquare و یک بازار NFT به نام ZKSea.
Optimistic Ethereum یک زنجیره جمعآوری خوشبینانه معادل EVM است. هدف آن سریع، ساده و ایمن بودن است. در بستر اوپتیمیسم امکان تعامل با کدهای خارج از زنجیره وجود دارد. یکی از نکات برجسته درباره Optimism همکاری مستقیم آن با Synthetix است.
برای مشاهده مطالب دیگر کلیک کنید.
برای مشاهده ویدئوها در یوتوب کلیک کنید.
برای مشاهده ویدئوها در آپارات کلیک کنید.
پیج اینستاگرام معین صادقیان کارشناس اقتصاد و مدرس بازارهای مالی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.