اندیکاتور RSI – اندازهگیری تغییرات در حرکت قیمت

شاخص قدرت نسبی (RSI) چیست؟
اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (RSI) یک اندیکاتور تحلیل تکنیکال است که توسط J. Welles Wilder توسعه یافته و جزو ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال، بعد از میانگین متحرک، قرار دارد. هدف از RSI اندازهگیری تغییرات در حرکت قیمت است. محدودههای استاندارد برای این اندیکاتور معمولاً 70 (اشباع خرید) و 30 (اشباع فروش) است، اما این محدودهها در عمل برای انواع مختلف بازارها ثابت نیستند.
نکات کلیدی:
- اندیکاتور RSI (شاخص قدرت نسبی) ابزاری در تحلیل تکنیکال است که برای اندازهگیری تغییرات در حرکت قیمت استفاده میشود.
- اگر اندیکاتور شاخص قدرت نسبی بالای 70 باشد، به معنای اشباع خرید است و اگر پایینتر از 30 باشد، به معنای اشباع فروش است.
- RSI در بازار بورس همچنین به شناسایی واگراییهای صعودی و نزولی که به ترتیب سیگنال معکوس صعودی و نزولی را میدهند، کمک میکند.
- سیگنالهای تولید شده توسط RSI باید با سایر اندیکاتورها و حرکات قیمتی تأیید شوند.
- RSI در بازارهای نوسانی که قیمت بین دورههای صعودی و نزولی تغییر میکند، معتبرتر است.
فرمول RSI
برای محاسبه RSI دو مرحله وجود دارد:
مرحله 1:
میانگین سود یا ضرر بهطور معمول به درصد سود یا ضرر در آن دوره اشاره دارد. معمولاً برای محاسبه مقدار اولیه RSI از 14 دوره استفاده میشود.
مرحله 2:
محاسبه اندیکاتور RS
با استفاده از فرمولهای بالا برای محاسبه RSI، میتوانید خط RSI را بر روی نمودار قیمت هر دارایی رسم کنید. این اندیکاتور زمانی که تعداد قیمتهای پایانی مثبت افزایش یابد، بالا میرود و زمانی که این تعداد کاهش یابد، پایین میآید. هنگامی که بازار به شدت در حال روند است، RSI نزدیک به 0 یا 100 خواهد بود.
اندیکاتور RSI چه اطلاعاتی به شما میدهد؟
RSI به ما در تحلیل سهام به روشهای زیر کمک میکند:
- اشباع خرید و فروش: RSI نشان میدهد که آیا سهام در وضعیت اشباع خرید یا فروش است. اگر RSI بالای 70 باشد، به معنای اشباع خرید است و اگر زیر 30 باشد، به معنای اشباع فروش است. وقتی سهام وارد منطقه اشباع خرید میشود، تاجر باید از موقعیت خرید خارج شود و وقتی وارد منطقه اشباع فروش میشود، میتواند یک موقعیت خرید جدید بگیرد.
- واگراییها: RSI به شناسایی واگراییهای صعودی و نزولی که سیگنال معکوس صعودی و نزولی را میدهند، کمک میکند. وقتی قیمتها به بالاترین حد خود میرسند ولی RSI پایینتر میرود، این نشانهای از معکوس شدن روند صعودی است. برعکس، وقتی قیمتها پایینتر میروند ولی RSI بالاتر میرود، نشاندهنده احتمال معکوس شدن روند نزولی است.
محدودیتهای اندیکاتور شاخص قدرت نسبی
مانند بسیاری از اندیکاتورها، سیگنالهای اندیکاتور RSI زمانی که روند بلندمدت را تأیید میکند، قابل اعتمادتر است. با این حال، ممکن است سیگنالهای نادرست نیز ایجاد کند. بنابراین، سیگنالهای تولید شده توسط RSI باید با سایر اندیکاتورها و حرکات قیمتی تأیید شوند.
وقتی بازار در حال روند است، RSI میتواند برای مدت طولانی در وضعیت اشباع خرید یا فروش باقی بماند. بنابراین، RSI در بازارهای نوسانی که قیمت بین دورههای صعودی و نزولی تغییر میکند، معتبرتر است.
برای کسانی که زمان کافی برای مطالعه نمودارهای تمامی اوراق بهادار را ندارند، بخش جستجو در اپلیکیشن StockEdge، که اکنون در نسخه وب نیز در دسترس است، راهی آسان برای پیگیری فرصتهای معاملاتی بر اساس سطح یا حرکت مطلق RSI فراهم میکند.
نظر خود را درباره محبوبترین اندیکاتور خود در بخش نظرات پایین بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.