رکود جهانی چیست؟
رکود جهانی Global Recession
رکود جهانی به عقب ماندگی اقتصادی در کشورهای مختلف در سراسر جهان اشاره دارد. در حالی که رکود در یک زمان یک کشور را تحت تأثیر قرار می دهد، طولانی شدن آن به شدت بر سایر اقتصادهای مرتبط با کشور آسیب دیده تأثیر می گذارد. چنین رویدادهایی منجر به افزایش نرخ بیکاری و افزایش قیمت و مصرف کالاها مانند نفت، سرمایه گذاری سرانه و غیره می شود.
اگرچه یک رکود اقتصادی جهانی می تواند خوب باشد زیرا تأثیر آن بر برخی از کشورها با منابع مازاد، سطح ثروت را در سایر اقتصادها متعادل می کند، فعالیت اقتصادی در سراسر جهان به شدت مختل می شود. از دهه ۱۹۵۰ جهان شاهد چهار رکود بزرگ در سراسر جهان از جمله رکود جهانی در سال ۲۰۰۸ بوده است.
به طور خلاصه:
- رکود جهانی یک دوره طولانی افول اقتصادی در سراسر جهان است.
- صندوق بین المللی پول از چندین معیار برای تجزیه و تحلیل وقوع، مقیاس و تأثیر رکودهای جهانی استفاده می کند.
- رکودهای جهانی شامل رکودهای همزمان در بسیاری از اقتصادهای به هم پیوسته است.
- تأثیر یک رکود جهانی بر اقتصادهای فردی براساس عوامل متعددی از جمله میزان ارتباط و وابستگی آنها به اقتصاد جهانی متفاوت است.
درک رکود جهانی
رکود جهانی همانطور که از نامش پیداست کل جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، اگر تحت تأثیر رکود قرار گیرد، هر اقتصاد قوی با روابط تجاری و سایر ارتباطات با سایر کشورها احتمالاً به تدریج بر اقتصادهای مرتبط تأثیر می گذارد.
رکود نشان دهنده کاهش شدید فعالیت های اقتصادی است که منجر به آشفتگی مالی در اقتصاد می شود. وقتی برای مدت طولانی تری تمدید شود، به دلیل ارتباطات تجاری که در سراسر جهان به اشتراک می گذارند، سایر کشورها را تحت تأثیر قرار می دهد. علاوه بر این، سیستمهای مالی تحت کنترل بینالمللی نیز بر بازیگران جهانی در هنگام تماس با یکدیگر در طول رکود تأثیر میگذارند.
اجازه دهید نگاهی گذرا به نمودار تاریخچه رکود جهانی یا جدول زمانی زیر داشته باشیم:
Sl. خیر | رکودهای جهانی از دهه ۱۸۷۰ |
---|---|
۱ | افسردگی طولانی (۱۸۷۳-۱۸۷۹) |
۲ | رکود یا رکود ۱۸۸۲-۱۸۸۵ |
۳ | هراس ۱۸۹۳-۱۸۹۷ |
۴ | هراس ۱۹۰۷-۱۹۰۸ |
۵ | بحران بزرگ مالی ۱۹۱۴ |
۶ | رکود اقتصادی پس از جنگ جهانی اول (اوت ۱۹۱۸ – مارس ۱۹۱۹) |
۷ | رکود بزرگ (۱۹۲۹-۳۹) |
۸ | رکود ۱۹۳۸-۳۹ |
۹ | رکود اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم (فوریه ۱۹۴۵ – اکتبر ۱۹۴۵) |
۱۰ | رکود تحریم نفت (۱۹۷۳-۱۹۷۵) |
۱۱ | رکود دو شیب (۱۹۸۱-۸۲) |
۱۲ | رکود جنگ خلیج فارس (ژوئیه ۱۹۹۱-آوریل ۱۹۹۲) پس از بحران اقتصادی هند (آوریل ۱۹۹۰ – مارس ۱۹۹۱) |
۱۳ | رکود بزرگ ۲۰۰۷-۰۹ |
۱۴ | رکود COVID-19 2020 |
اگرچه رکود اقتصادی معایب خود را دارد، اما می تواند در ایجاد یا حفظ تعادل ثروت بین اقتصادها مثمر ثمر باشد. زمانی که یک ملت خاص دارای ثروت و منابع مازاد باشد و دیگران تا حد قابل توجهی فاقد آن باشند، باعث ایجاد عدم تعادل در اقتصاد جهانی می شود. رکودهای اقتصادی جهانی به خنثی کردن مازاد چیزهایی که برخی کشورها دارند، کمک می کند و وضعیت مالی بقیه کشورها را در سراسر جهان تثبیت و متعادل می کند.
تاریخچه رکودهای جهانی
طبق گفته صندوق بینالمللی پول، تا سال ۲۰۲۰، چهار رکود جهانی از زمان جنگ جهانی دوم وجود داشته است که از سالهای ۱۹۷۵، ۱۹۸۲، ۱۹۹۱ و ۲۰۰۹ آغاز شد. با اجرای گسترده قرنطینه ها و اقدامات فاصله گذاری اجتماعی در طول شیوع COVID-19. این بدترین رکود جهانی ثبت شده از زمان رکود بزرگ است.
تأثیر و شدت تأثیر رکود جهانی بر یک کشور بر اساس عوامل متعددی متفاوت است. به عنوان مثال، روابط تجاری یک کشور با سایر نقاط جهان، مقیاس تأثیر را بر بخش تولید آن تعیین می کند. از سوی دیگر، پیچیدگی بازارهای آن و کارایی سرمایه گذاری تعیین می کند که صنعت خدمات مالی چگونه تحت تأثیر قرار می گیرد.
علل
عوامل متعددی می توانند باعث رکود جهانی شوند، از جمله، اما نه محدود به، جنگ، سقوط قیمت دارایی، سقوط قیمت انرژی و کالا، خشک شدن تقاضا، کاهش مصرف، کاهش دستمزدها، و کاهش عمومی اعتماد مصرف کنندگان و سرمایه گذاران و علاوه بر این، وضعیت به شدت بدتر می شود.
بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول (IMF)، تولید ناخالص داخلی سالانه سرانه (GDP) سرانه باعث رکود می شود. با این حال، برای اینکه تولید ناخالص داخلی رو به وخامت باعث یک بحران اقتصادی جهانی شود، باید با کاهش قابل توجه عوامل مؤثر بر اقتصاد از جمله تجارت، تولید، مبادلات سرانه و معاملات همراه باشد.
دفتر ملی تحقیقات اقتصادی (NBER) عواملی را برای تعیین اینکه آیا یک کشور در حال سقوط به سمت رکود است، بررسی می کند. این عوامل شامل درآمد واقعی تعدیل شده برای تورم، اشتغال، تولید، تولید ناخالص داخلی واقعی و خرده فروشی با توجه به تورم است. اقتصاد در صورتی فعال تلقی می شود که این عوامل کارآمد باشند و نشانه ای از نزول نداشته باشند. در غیر این صورت، احتمال رکود شناسایی می شود.
جلوه ها
از تشدید اعتبار تا افزایش نرخ بیکاری، رکود بر هر کشوری تأثیر منفی می گذارد و هنگامی که رکود جهانی است، تأثیر آن در چندین کشور به طور کلی مشاهده می شود.
رکود اقتصادی جهانی منجر به بیکاری بالا و کاهش دستمزدها می شود. در حالی که شرکتها تلاش میکنند خود را از زیانهای عمیق نجات دهند، کارگران بیکار میشوند. در نتیجه، نرخ بالاتر بیکاری و دستمزدهای کمتر، مصرف کنندگان را مجبور می کند از مخارج خودداری کنند و تأثیر کاهش رشد را بیشتر افزایش دهد.
علاوه بر این، سرمایه گذاران از سرمایه گذاری خودداری می کنند و سرمایه گذاری های موجود را بازخرید می کنند که منجر به سقوط قیمت دارایی های پرخطر می شود. در نتیجه، مؤسسات مالی با نکول های گسترده ای مواجه می شوند که به آنها آسیب می زند دارایی خالص و گاهی منجر به ورشکستگی می شود. علاوه بر این، داراییهای امن مانند طلا شاهد افزایش قیمت هستند زیرا سرمایهگذاران به دنبال این داراییها برای حفظ سرمایه خود هستند.
با توجه به تأثیر آشفتگی اقتصادی جهانی، تنظیم کننده ها نقاط ضعف را شناسایی کرده و مقررات جدیدی را برای جلوگیری از بحران های آینده ایجاد می کنند.
مثال
رکود سال ۲۰۰۹ از نظر تأثیر آن بر جهان و کاهش تولید ناخالص داخلی بدترین رکود بود. رکود اقتصادی از دسامبر ۲۰۰۷ تا ژوئن ۲۰۰۹ ادامه یافت و کشورهای توسعه یافته به ویژه ایالات متحده را به شدت تحت تأثیر قرار داد. تولید ناخالص داخلی این کشور ۴٫۳ درصد کاهش یافت، قیمت مسکن ۱۷٫۳ درصد کاهش یافت و نرخ بیکاری در اکتبر ۲۰۰۹ به ۱۰ درصد رسید.
رکود سال ۲۰۰۹، که به رکود بزرگ نیز معروف است، به دلیل سقوط بازار املاک و مستغلات در ایالات متحده، همه اقتصادهای بزرگ در سراسر جهان را به نوعی تحت تأثیر قرار داد. علاوه بر این، نکول های گسترده در بازار مسکن باعث شدوام مسکن فرعیبحرانی که منجر به فروپاشی کامل اقتصاد می شود.
در رونق مسکن در ایالات متحده قبل از این دوره، بانک ها به شدت به وام گیرندگان با اعتبار پایین وام دادند، بدون توجه به ظرفیت بازپرداخت. بانکهای سرمایهگذاری بزرگ این وامها را از بانکها خریدند و آنها را بستهبندی کردنداوراق بهادار سرمایه گذاری، و آنها را به سرمایه گذاران در سراسر جهان فروخت. زمانی که وام گیرندگان نکول کردند، اوراق بهادار مبتنی بر این وامها بیارزش شد و سرمایهگذاران در سراسر جهان متحمل زیانهای سنگین شدند.
آیا رکود جهانی در راه است؟
اگرچه رکود جهانی با توجه به درآمد واقعی یک اقتصاد و سایر عوامل مرتبط شناسایی می شود، روند شناسایی رکود اقتصادی همیشه یکسان نیست. به عنوان مثال، رکود جهانی ۲۰۲۲، همانطور که اغلب از آن یاد می شود، هیچ نشانه ای از چنین کاهشی را نشان نمی دهد، اما گفته می شود که نشان دهنده رکود آینده است.
در حالی که به نظر می رسید رکودهای اقتصادی جهانی در سال های ۱۹۷۵، ۱۹۸۲، ۱۹۹۱، ۲۰۰۹ و ۲۰۲۰ این نشانه ها را نشان می دهد رکود جهانی بعدی ، همانطور که در سال ۲۰۲۲ نشان داده شد، فاقد این نشانه ها است. رشد رسمی جهانی ثبت شده در سال ۲۰۲۲ ۳٫۶ درصد است که با آنچه انتظار می رود مغایرت دارد. از سوی دیگر، سوابق نشان می دهد که بهبود اقتصادی، تا حدودی شبیه به بهبودی که در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ نشان داده شده است.
اگرچه بسیار مهم است که بگوییم آیا رکود اقتصادی بعدی قرار است جهان را درگیر کند، انتظار میرود که هر کشوری برای مقابله با این تاثیر آماده باشد.
سوالات متداول
رکود جهانی چیست؟
رکود جهانی کاهش شدید فعالیت های اقتصادی است که چندین کشور را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و به طور کلی با بدتر شدن شاخص های اصلی اقتصادی از جمله تجارت، تولید، سرمایه گذاری سرانه و مصرف سرانه همراه است.
چگونه برای رکود جهانی بعدی آماده شویم؟
راه های مختلفی برای آماده شدن برای رکودهای اقتصادی آینده جهانی یا مقابله با اثرات بدتر وجود دارد. برخی از آنها شامل داشتن درآمد اضافی و صندوق اضطراری است که در صورت لزوم می توان آن را برداشت کرد. علاوه بر این، سرمایه گذاران می توانند در برنامه های بلندمدت سرمایه گذاری کنند و سبد سرمایه گذاری متنوعی داشته باشند. توصیه می شود که شهروندان با داشته های خود زندگی کنند و برای تحمل خطراتی که ممکن است به دلیل رکودهای اقتصادی جهانی ایجاد شود آماده باشند.
آخرین رکود جهانی چه زمانی بود؟
آخرین رکود اقتصادی جهانی مربوط به سال ۲۰۲۰ بود که به دلیل COVID-19 ایجاد شد. این بیماری همهگیر منجر به آشفتگی مالی نامطلوب شد که بر فعالیتهای اقتصادی همه کشورهای بزرگ از جمله ایالات متحده، چین، بریتانیا، هند و غیره که تحت تأثیر ویروس کرونا هستند تأثیر گذاشت.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.