اتریوم Ethereum چیست؟
اتریوم Ethereum چیست؟
برای درک بهتر ارز دیجیتال اتریوم ابتدا نگاهی به نظام بانکداری می اندازیم. در دنیای امروز نهادهای مرکزی مانند بانک ها، از جمله نهادهایی هستند که تسلط نسبتا کاملی بر دارایی های افراد دارند. برای مثال اگر بخواهید دارایی های خود را در یک بانک قرار دهید، ابتدا برای باز کردن حساب نیاز دارید تا اطلاعات شخصی خود را در اختیار بانک ها قرار دهید. و اگر قصد انتقال پول از حساب خودتان به حساب دیگری را دارید ابتدا درخواست انتقال شما به بانک فرستاده میشود و در صورتی که بانک تایید کند که مبلغ پول مدنظر در حسابتان هست، آن را به حساب فرد مورد نظرتان انتقال میدهد. که تمامی این فرآیند با تاخیر اتفاق میافتد.همچنین شما می توانید برای دانلود دوره رایگان ارز دیجیتال، از خدمات مدرسه معین استفاده نمایید.
اینجاست که بلاک چین ارز دیجیتال اتریوم با هدف حذف واسطه هایی نظیر بانک ها و نهادهای مرکزی روی کار می آید. آیا می دانید ارز دیجیتال ترون چیست؟
بلاک چین ارز دیجیتال اتریوم و غیر متمرکز کردن همه چیز
گفتیم که یکی از اهداف بلاک چین اتریوم حذف نهادهای واسط مانند بانک ها میباشد. بطورکلی میتوان گفت هدف اصلی سازندگان ارز دیجیتال اتریوم در ابتدا غیرمتمرکز کردن همه چیز بود. یکی از اعضای تیم توسعه دهنده اتریوم در وایت پیپر این ارز گفته است که:
اتریوم ایجاد شد تا برای انجام امور زندگیمان به هیچ بانک، شرکت و نهاد دیگری بهجز خودمان نیاز نداشته باشیم.
وایت پیپر (Whitepaper) اتریوم در سال ۲۰۱۳ منتشر شد و در سال ۲۰۱۵ رسمن شبکه ارز دیجیتال اتریوم شروع به کار کرد. ایدهپرداز اصلی این پروژه، یک فرد روسی – کانادایی بهنام (Vitalik Buterin) است که از حامیان بیت کوین بود و با الهام از بیت کوین ایده «غیرمتمرکز کردنِ همه چیز» را ارائه داد.
منظور از غیرمتمرکز کردن همه چیز این است که دیگر نهاد واحدی نظارت بر روی دارایی های افراد و همینطور اطلاعات آن ها نداشته باشد. و بتوان به صورت دلخواه هر معامله ای انجام داد.
الگوریتم اجماع در ارز دیجیتال
الگوریتم اجماع اثبات کار یا همان Proof Of Work، الگوریتمی بود که شبکه بلاک چین ارز دیجیتال اتریوم در ابتدای کار از آن استفاده میکرد.
طبق این الگوریتم، فرایند ایجاد بلاک رقابتی است و هر کس بخواهد در کار ایجاد بلاکهای حاوی تراکنش سهیم باشد باید با قدرت پردازش سختافزارهای کامپیوتری یک معادله ریاضی پیچیده را حل کند. هر کس زودتر به جواب برسد، برنده این رقابت خواهد بود و پس از ایجاد بلاک پاداش دریافت میکند. این پاداش در شبکه ارز دیجیتال اتریوم، ارز دیجیتال اتر است. ماینرها همچنین کارمزد تراکنشها را دریافت میکنند. در حال حاضر پاداش استخراج هر بلاک ۲ واحد اتر است که تقریباً هر ۱۴ ثانیه به ماینرها تعلق میگیرد.
بنابراین، ماینرها (یا همان نودهای ماینینگ) مقدار زیادی قدرت پردازش به شبکه اختصاص میدهند که با قدرت چند ابر کامپیوتر برابری میکند. در این صورت اگر کسی بخواهد به شبکه حمله کند و یا تغییری در بلاک چین دهد، مجبور است قدرت پردازشی بیشتر از نیمی از ماینرها را داشته باشد که برای شبکههای بزرگی همچون ارز دیجیتال اتریوم به هیچ عنوان توجیه اقتصادی ندارد. بهعبارت دیگر، علاوه بر اینکه تهیه چنین قدرت پردازشی بسیار مشکل است، اگر کسی این قدرت پردازش را هم داشته باشد، خودش میتواند بهجای حمله به شبکه اتر استخراج کند و به پاداش زیادی برسد.
کوچ ارز دیجیتال اتریوم
در سال های اخیر بخاطر مشکلاتی که الگوریتم اثبات کار داشت شبکه بلاک چین ارز دیجیتال اتریوم کم کم به الگوریتم اثبات سهام یا همان PRoof Of Stake روی آورد. راهاندازی کامل اتریوم ۲.۰ چند فاز اصلی داشت و میتوان گفت که حداقل تا پایان سال ۲۰۲۰، استخراج اتریوم ادامه داشت. پس از کوچ کامل اتریوم به اثبات سهام، از آنجایی که تجهیزات ماینینگ منسوخ شد، استخراجکنندگان مجبور شدند ارزهای دیجیتال دیگر را استخراج کنند و یا اینکه تجهیزات خود را بفروشند و اترهایشان را سهامگذاری کنند.
در روش اثبات سهام، افراد برای مشارکت در کار اعتبارسنجی تراکنشها و ایجاد بلاک، باید ارز دیجیتال اتریوم بخرند و در یک کیف پول به شبکه اختصاص دهند. به این ترتیب، میتوانند در کار تأیید تراکنشها مشارکت کنند و واحدهای جدید ارز دیجیتال (اتر) دریافت کنند. مشارکتکنندگان کارمزد تراکنشهای شبکه را برای خود برمیدارند. طبق این رویکرد، برای مشارکت در شبکه دیگر نیاز به خرید سختافزارهای گرانقیمت نیست.
شباهت ها و تفاوت های اتریوم و بیت کوین
شباهت های این دو بلاک چین عبارتند از:
-
ارز دیجیتال اتریوم هم مانند بیت کوین بلاک چین مستقل خودش را دارد
-
اتریوم هم مانند بیت کوین عمومی و بدون نیاز به مجوز است
-
این بلاک چین در ابتدا مبتنی بر الگوریتم اثبات کار (استخراج) بود
-
این بلاک چین هم مانند بیت کوین ارز دیجیتال خودش را دارد
تفاوتهای این دو بلاک چین عبارتند از:
-
سرعت تراکنش ها در این بلاک چین بالاتر است
-
امکان اجرای قراردادهای هوشمند بر روی این شبکه وجود دارد
-
تعداد واحدهای اتر نامحدود خواهد بود
گس (GAS) چیست؟
میدانیم که برای انجام هر تراکنش در شبکه ارز دیجیتال اتریوم باید کارمزد پرداخت شود. گس (سوخت) همان کارمزد شبکه اتریوم است که بهصورت اتر از کاربر دریافت میشود.
گس را میتوان مانند بنزین در دنیای حقیقی در نظر گرفت. بنزین سوخت خودرو است و اگر بخواهید خودروی بنزینی شما حرکت کند، باید برای خودروی خود با پرداخت پول (اتر)، بنزین (گس) بخرید. در شبکه ارز دیجیتال اتریوم هزینهای که برای گس پرداخت میکنید به ماینرهای اتریوم تعلق میگیرد.
در مورد گس با دو مفهوم سروکار داریم:
- گس لیمیت (Gas limit)
- گس پرایس (Gas price)
سخن پایانی
در پایان با دانستن این موضوع باید به شما بگوییم که انواع ارز های دیجیتال با استفاده از شبکه بلاک چین به هم وصل شده اند و یکی از آنها اتریوم می باشد. شبکه اتریوم اکنون جدا شده است و یک شبکه مستقل را تشکیل داده است. به همین دلیل کاملا غیرمتمرکز بوده و می توان جز یک شبکه عالی برای انجام انواع معاملات آن را در نظر گرفت.
سوالات متداول
- ارز دیجیتال اتریوم را چه کسی راه اندازی کرد؟
وایت پیپر نخستین بار ارز دیجیتال اتریوم را راه اندازی کرد. - اتریوم در چه صرافی هایی وجود دارد؟
در اکثر صرافی های ارز دیجیتال امکان خرید این ارز وجود دارد. - در چه سالی ارز دیجیتال اتریوم معرفی شد؟
اتریوم نخستین بار در سال ۲۰۱۳ منتشر شد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.