سیستم اقتصادی مختلط چیست؟
سیستم اقتصادی مختلط Mixed Economic Systems
سیستم اقتصادی مختلط ترکیبی از هر دو ایدهآل سرمایهداری و سوسیالیستی است که امکان حفاظت از داراییهای خصوصی را فراهم میکند. در حالی که همزمان اجازه آزادی در استفاده از سرمایه همراه با مداخله فدرال در تصمیمگیری اقتصادی برای دستیابی به اهداف اجتماعی شامل حمایت از تجارت، محرکهای مالی در قالب یارانههای تجاری، اعتبار مالیاتی نمونههای رایجی از نفوذ فدرال است و در نتیجه اجازه میدهد.
اصطلاح اقتصاد مختلط پس از جنگ جهانی دوم در بریتانیا مطرح شد، حتی اگر بسیاری از سیاستهای مرتبط با آن در آن زمان برای اولین بار در دهه ۱۹۳۰ پیشنهاد شد. بسیاری از هواداران با حزب کارگر بریتانیا مرتبط بودند.
- اقتصاد مختلط، اقتصادی است که با برخی عناصر بازار آزاد و برخی عناصر سوسیالیستی سازماندهی شده است، که در زنجیره ای بین سرمایه داری ناب و سوسیالیسم خالص قرار دارد.
- اقتصادهای مختلط معمولاً مالکیت خصوصی اکثر ابزارهای تولید را حفظ می کنند و دولت از طریق مقررات مداخله می کند.
- اقتصادهای مختلط صنایع منتخبی را که ضروری تلقی می شوند یا کالاهای عمومی تولید می کنند اجتماعی می کنند.
- همه اقتصادهای تاریخی و مدرن شناخته شده نمونه هایی از اقتصادهای مختلط هستند، اگرچه برخی از اقتصاددانان اثرات اقتصادی اشکال مختلف اقتصاد مختلط را نقد کرده اند.
سیستم اقتصادی مختلط چگونه کار می کند؟
برای درک اینکه چگونه اقتصادهای مختلط کار می کنند، مهم است که ابتدا بفهمیم هر یک از اقتصاد بازار، فرماندهی و اقتصاد سنتی چگونه کار می کنند:
- اقتصاد سنتی: سیستمی است که در آن تولید و توزیع کالا بر اساس اعتقادات، آداب و رسوم، فرهنگ و سنت های قدیمی هدایت می شود.
- اقتصاد دستوری: یا فرماندهی سیستمی است که در آن دولت برای تولید، فرآیند، کمیت و قیمت کالا در یک کشور تصمیم گیری می کند.
- اقتصاد بازار : به شکلی از سیستم اقتصادی اشاره دارد که در آن کسب و کارها و مصرفکنندگان اقتصاد را با حداقل مداخله دولت هدایت میکنند.
انواع اقتصاد مختلط
به طور کلی سه نوع اقتصاد مختلط وجود دارد:
- کنترل جزئی ایالت: مالکیت عوامل تولید مانند یک کارخانه، ماشین آلات، کارخانه در اختیار نهادهای خصوصی است و دولت نقش نظارتی را ایفا می کند.
- کنترل کامل دولت: دولت مستقیماً بر عملکرد نهادها تأثیر می گذارد. دولت پول خود را در تجارت سرمایه گذاری می کند و تنها مسئول فعالیت های شرکت ها است که خطر ضرر را تحمل می کند و مالک آن است.
- کنترل عمومی – خصوصی: سرمایه گذاری مشترک بین بازیکنان دولتی و خصوصی کشورهای غربی اولین نوع اقتصاد مختلط هستند، در حالی که کشورهای آسیایی مانند هند دومین نوع اقتصاد مختلط هستند.
ویژگی های سیستم های اقتصادی مختلط
ویژگی های اقتصاد مختلط به شرح زیر است:
- از مالکیت خصوصی محافظت می کند.
- این اجازه می دهد تا قیمت ها توسط بازار آزاد و اصول تعیین شود.
- انگیزه آن منافع شخصی افراد است.
- دولت را قادر می سازد که هم از مردم و هم از بازار محافظت کند.
- دولت نقش مهمی در ارتش، تجارت خارجی و حمل و نقل داخلی دارد.
کارکرد دولت در سایر بخش ها با اولویت های شهروندان تعیین می شود. در موارد خاص، دولت یک استراتژی مرکزی برای رهبری اقتصاد ایجاد می کند. در برخی از اقتصادهای مختلط، دولت مجاز است بخشهایی با اهمیت بالا را در اختیار داشته باشد. هوافضا، تولید انرژی و حتی بانکداری نمونه هایی از آنها هستند
مزایای سیستم های اقتصادی مختلط
مزایای یک سیستم اقتصادی مختلط به شرح زیر است:
- اقتصاد مختلط از آزادی شخصی محافظت می کند. در اقتصاد مختلط، مردم مصرف، حرفه، شرکت و فکر را انتخاب می کنند.
- اقتصاد مختلط با فراهم کردن فرصتهای برابر برای اشتغال و تحصیل، اختلاف درآمد بین بخشهای جامعه را کاهش میدهد. در نتیجه، تقریباً توزیع عادلانه ملی وجود دارد.
- اقتصاد مختلط امکان برنامه ریزی و کنترل مرکزی را فراهم می کند بنابراین، از تحولات اقتصادی جلوگیری می شود.
- اقتصاد مختلط به اقتصادهای فقیر کمک می کند تا توسعه اقتصادی سریع و متوازن داشته باشند.
- قیمت گذاری و توزیع عادلانه کالاها و خدمات را ترویج می کند زیرا نهادهای دولتی بازار را تنظیم می کنند. از تکمیل مناسب پشتیبانی می کند و از قیمت گذاری غارتگرانه اجتناب می کند.
معایب سیستم های اقتصادی مختلط
معایب یک سیستم اقتصادی مختلط به شرح زیر است:
- در یک اقتصاد مختلط، حفظ تعادل بازار به دلیل منافع عمومی و خصوصی دشوار است.
- مشکلات فساد،رشوه، بازار سیاه، خویشاوند گرایی در اقتصاد مختلط رواج دارد.
- کنترل بیش از حد دولت در اقتصاد مختلط مانع از رشد صنایع بخش خصوصی می شود.
کدام کشورها Mixed Economic Systems دارند؟
کشورهایی که اقتصاد مختلط دارند عبارتند از: ایالات متحده آمریکا، انگلستان، سوئد، ایسلند و هند
اقتصاد مختلط در مقابل بازارهای آزاد
سیستمهای اقتصادی مختلط، سیستمهای آزاد نیستند، زیرا دولت در برنامهریزی استفاده از برخی منابع مشارکت دارد و میتواند بر کسبوکارها در بخش خصوصی کنترل داشته باشد. دولت ها ممکن است با وضع مالیات بر بخش خصوصی و با استفاده از وجوه حاصل از مالیات برای پیشبرد اهداف اجتماعی، به دنبال توزیع مجدد ثروت باشند.
حمایت از تجارت، یارانه ها، اعتبارات مالیاتی هدفمند، محرک های مالی و مشارکت های دولتی-خصوصی نمونه های رایج مداخله دولت در اقتصادهای مختلط هستند. اینها به طور اجتناب ناپذیری باعث ایجاد انحرافات اقتصادی می شوند، اما ابزاری برای دستیابی به اهداف خاصی هستند که ممکن است علیرغم تأثیر تحریف کننده خود موفق شوند.
کشورها اغلب در بازارها مداخله می کنند تا صنایع هدف را با ایجاد تجمعات و کاهش موانع ورود در تلاش برای دستیابی به مزیت نسبی ارتقا دهند. این امر در میان کشورهای آسیای شرقی در استراتژی توسعه قرن بیستم که به عنوان رشد مبتنی بر صادرات شناخته می شود رایج بود و این منطقه به یک مرکز تولید جهانی برای صنایع مختلف تبدیل شده است.
برخی از کشورها به تخصص در منسوجات رسیده اند، در حالی که برخی دیگر به دلیل ماشین آلات شناخته شده اند و برخی دیگر مرکز قطعات الکترونیکی هستند. این بخشها پس از حمایت دولتها از شرکتهای جوان به دلیل دستیابی به مقیاس رقابتی و ترویج خدمات مجاور مانند حمل و نقل، به شهرت رسیدند.
اقتصادهای مختلط در مقابل سوسیالیسم
سوسیالیسم مستلزم مالکیت مشترک یا متمرکز بر وسایل تولید است. طرفداران سوسیالیسم بر این باورند که برنامه ریزی مرکزی می تواند به نفع بیشتری برای تعداد بیشتری از مردم دست یابد.
سوسیالیست ها اعتماد ندارند که نتایج بازار آزاد به کارایی و بهینه سازی ارائه شده توسط اقتصاددانان کلاسیک دست یابد، بنابراین سوسیالیست ها از ملی شدن همه صنایع و سلب مالکیت از کالاهای سرمایه ای خصوصی، زمین ها و منابع طبیعی حمایت می کنند. اقتصادهای مختلط به ندرت تا این حد افراط می کنند، در عوض، آنها فقط موارد انتخابی را شناسایی می کنند که در آنها مداخله می تواند به نتایجی دست یابد که بعید به نظر می رسد در بازارهای آزاد به دست آید.
چنین اقداماتی می تواند شامل کنترل قیمت، توزیع مجدد درآمد و تنظیم شدید تولید و تجارت باشد. تقریباً در سطح جهانی، این امر همچنین شامل اجتماعی شدن صنایع خاصی، معروف به کالاهای عمومی ، است که ضروری تلقی می شوند و اقتصاددانان معتقدند بازار آزاد ممکن است به اندازه کافی عرضه نشود، مانند خدمات عمومی، نیروهای نظامی و پلیس، و حفاظت از محیط زیست. با این حال، برخلاف سوسیالیسم خالص ، اقتصادهای مختلط معمولاً مالکیت خصوصی و کنترل وسایل تولید را حفظ می کنند.
در نتیجه
یک اقتصاد مختلط دارای بسیاری از ویژگی های مطلوب سرمایه داری و سوسیالیسم و همچنین برخی از معایب آنها است. این نوع اقتصاد به دولت این امکان را می دهد که ضمن بهره مندی از بهره وری اقتصاد مبتنی بر بازار، کالاهای عمومی و یک شبکه ایمنی اولیه را فراهم کند. در عمل، اکثر کشورهای جهان دارای اقتصادهای مختلط هستند، اگرچه برخی بیشتر بازار محور و برخی دیگر بیشتر دولتی هستند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.