تورشتاین وبلن کیست؟
تورشتاین وبلن Thorstein Veblen
تورشتاین وبلن یک اقتصاددان و جامعه شناس بود که بیشتر به خاطر ابداع اصطلاح « مصرف آشکار » در کتابش «نظریه طبقه اوقات فراغت» در سال 1899 شناخته شده است.
وبلن به رابطه بین اقتصاد، جامعه و فرهنگ علاقه مند بود. او نظم اجتماعی را تجزیه و تحلیل کرد و معتقد بود که مردم برای نشان دادن وضعیت اقتصادی و دستاوردهای خود به دیگران خرید می کنند.
وبلن عادات مصرفی ثروتمندان را مورد انتقاد قرار داد و ارزش های آنها را زیر سوال برد. او اصطلاحات «ضایعات آشکار» و «تقلید مالی» (تلاش برای برآوردن یا فراتر رفتن از وضعیت مالی دیگران) را ابداع کرد. او همچنین مدرسه اقتصاد نهادی را تأسیس کرد. وبلن از سال 1857 تا 1929 زندگی می کرد.
به طور خلاصه:
- تورشتاین وبلن اقتصاددانی بود که به خاطر کمک هایش به توسعه اقتصاد نهادگرایانه آمریکا مشهور بود.
- وبلن بیشتر به دلیل توسعه مفهوم مصرف آشکار یا مصرف بیش از حد به خاطر نشان دادن موقعیت اجتماعی شناخته شده است.
- نظریه های وبلن مفهوم کالای وبلن را ایجاد کرد که به محصولی اشاره دارد که تقاضای آن با افزایش قیمت افزایش می یابد زیرا مصرف کنندگان آن را یک نماد وضعیت انحصاری می دانند.
- وبلن معتقد بود که محدودیت های تولید توسط کسب و کارها برای افزایش سود به مشکلاتی مانند بیکاری کمک می کند.
- نظریه های وبلن به پایه اصلی نقدهای قرن بیستم از مصرف گرایی و سرمایه داری انتفاعی تبدیل شد.
آشنایی با تورشتاین وبلن
وبلن خوب
به دلیل تجزیه و تحلیل Veblen، ما مفهوم کالای Veblen را داریم ، محصولی که تقاضای آن با افزایش قیمت افزایش می یابد زیرا مصرف کنندگان آن را یک نماد وضعیت انحصاری در نظر می گیرند – به عبارت دیگر، محصولی که به طور قابل توجهی مصرف می شود.
کالاهای Veblen اقلامی لوکس و طراحی با هویت برند قوی هستند. آنها در فروشگاه های معمولی فروخته نمی شوند و بسیار مورد علاقه هستند. مصرف کنندگان به دلیل قیمت های بالاتر، آنها را ارزشمندتر می دانند.3نمونه هایی از کالاهای وبلن ساعت های رولکس یا آخرین مدل آیفون هستند.
یک کالای Veblen محصولی با کیفیت بالا است که در تضاد با یک کالای Giffen است – یک محصول پایینتر با جایگزینهای محدود.
قیمت این کالاها به قدری بالاست که فقط قشر بسیار مرفه می توانند آن را بخرند. هر چه قیمت کالاها بالاتر باشد، احتمال کمتری وجود دارد که مصرفکنندگان دیگر بتوانند آنها را بخرند و خریداران شروع به درک آنها به عنوان راهی برای نشان دادن ثروت و موفقیت بزرگ میکنند. اگر قیمت یک کالای Veblen کاهش یابد، تقاضا کاهش می یابد زیرا مصرف کنندگان آگاه از وضعیت آن را کمتر انحصاری می بینند.
مصرف آشکار
وبلن این مصرف آشکار را به دلیل هزینه واقعی زیاد تولید کالاهای وبلن ذاتاً بیهوده می دانست. اگر بتوان از ابزارهای کمهزینهتر برای نشان دادن وضعیت اجتماعی استفاده کرد، آنگاه منابع مصرفشده توسط تولید کالاهای Veblen میتواند به جای آن برای تولید کالاها و خدمات ضروریتر مورد استفاده قرار گیرد.
وبلن همراه با مصرف آشکار، فعالیتهای خیریه افراد غنی و آشکار را مورد انتقاد قرار داد (زمان غیر کاری که به فعالیتهای مصرف اختصاص مییابد) که عنوان کتابش از آن گرفته شده است. نظریه وبلن بخش مهمی از نقد مصرف گرایی است.
تولید و اقتصاد تورشتاین وبلن
وبلن به موازات انتقاد خود از فرهنگ مصرف، از تولید برای سود به عنوان ضایع کننده انتقاد می کرد، هم از این جهت که مصرف آشکار را تشویق می کند و هم از این جهت که اغلب شامل کاهش تولید مولد به منظور افزایش قیمت ها و سود می شود. او معتقد بود که محدودیتهای تولید توسط کسبوکارها برای افزایش سود به مشکلاتی مانند بیکاری کمک میکند.
اقتصاد نهادی قدیمی آمریکا، که بخشی از آن توسط وبلن پایه گذاری شده است، نباید با اقتصاد نهادی جدید مرتبط با اقتصاددان داگلاس نورث و دیگران اشتباه گرفته شود، که بر این موضوع تمرکز دارد که چگونه کنش اقتصادی فردی منطقی تحت تأثیر محیط نهادی قرار می گیرد.
کمک بزرگ دیگر وبلن، توسعه اقتصاد نهادی آمریکا بود. وبلن با رد دیدگاه ایستا از جریان اصلی اقتصاد، که بر کنش فردی و تعادل بازار متمرکز بود، در عوض معتقد بود که رفتار اقتصادی بر اساس فرآیندی از تکامل تاریخی نهادهای اجتماعی از نظر اجتماعی تعیین می شود. غرایز بیولوژیکی و تمایلات روانی انسان به نوبه خود این نهادهای اجتماعی را شکل می دهند.
زندگی و حرفه تورشتاین وبلن
وبلن که در آمریکا از مهاجران نروژی به دنیا آمد، فردی بیگانه و ناسازگار با رفتارهای غیرعادی و دیدگاه های جایگزین بود. او اقتصاد نئوکلاسیک، مارکسیسم، فلسفه پراگماتیست و اقتصاد لسهفر را رد کرد. او می خواست اقتصاد را با جامعه شناسی و تاریخ ادغام کند تا نشان دهد چگونه این رشته تحت تأثیر زیست شناسی و روانشناسی انسان قرار گرفته است.
طولانی ترین شغل وبلن از سال 1892 تا 1906 در دانشگاه شیکاگو بود، جایی که او به عنوان دستیار تدریس شروع کرد و پیشرفت کرد تا محقق، استادیار و سردبیر مجله اقتصاد سیاسی شود. تجارب او در دانشگاه باعث شد تا در کتاب دیگری تحت عنوان آموزش عالی در آمریکا از سیستم آموزش عالی انتقاد کند.
در دهه 1930، زمانی که رکود اقتصادی آمریکا را وادار به ارزیابی مجدد سرمایه داری و مصرف کرد، شهرت وبلن افزایش یافت و کتاب هایش بلعیده شدند. بسیاری بر این باور بودند که ریشههای افسردگی جهانی را میتوان در نوشتههای او از دهههای قبل یافت. برخی می گویند نوشته های او امروز هم ارز دارند.
نتیجه
تورشتاین وبلن اقتصاددان و جامعه شناس بود که مصرف انسان را مورد بررسی قرار داد. علاقه او به درک چگونگی تعامل اقتصاد، فرهنگ و جامعه با یکدیگر بود. مبنای اصلی او این بود که افراد برای نشان دادن ثروت و جایگاه خود در جامعه تصمیمات اقتصادی میگیرند، نه تصمیمگیریهای اقتصادی که هدفمندتر هستند، ایدهای که او آن را «مصرف آشکار» ابداع کرد.
سوالات متداول
تئوری کلاس اوقات فراغت چیست؟
کتاب تئوری کلاس فراغت نوشته وبلن است. جنبههای مختلف اقتصاد و رفتار انسانی را پوشش میدهد و بر ایده تغییر در جامعه از اقتصاد تولید به اقتصاد مصرف تأکید میکند. ایده این است که رهبران جامعه قدرت و جایگاه خود را نه با رهبری یا خلق، بلکه با اسراف آشکار نشان می دهند.
آیا اوقات فراغت آشکار با مصرف آشکار تفاوت دارد؟
بین اوقات فراغت آشکار و مصرف آشکار تفاوت وجود دارد. مصرف آشکار بر خرید کالاها و خدمات برای نشان دادن ثروت متمرکز است در حالی که اوقات فراغت آشکار بر رفتارها و فعالیت هایی متمرکز است که ثروت را نشان می دهد.
مشاغل صنعتی و مالی چیست؟
مشاغل صنعتی و مالی دو مقوله متفاوتی هستند که نهادهای اقتصادی مدرن در آن قرار می گیرند. مشاغل پولی به مشاغلی می پردازد که تحت مالکیت و تملک قرار می گیرند در حالی که مشاغل صنعتی تحت عنوان صنایع دستی و تولید قرار می گیرند.
دوگانگی وبلن چیست؟ تورشتاین وبلن
دوگانگی وبلن به فناوری و نهادها می پردازد. استفاده از فناوری بر اساس نهاد است. برخی از مؤسسات از فناوری برای مقاصد «تشریمی» استفاده میکنند – به عبارت دیگر، بیهوده. وبلن معتقد بود که موسسات باید از فناوری به شیوه ای ابزاری تر استفاده کنند، روشی که هدفمند باشد. دوگانگی در وجود طبقه اجتماعی نهفته است که از فناوری به جای ابزاری، تشریفاتی استفاده می کند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.