اتریوم چیست؟
آشنایی با اتریوم
در واقع اتریوم یا (Ethereum)، نسل دوم ارزهای دیجیتال است. این ارز تازه نفس، با هدف هوشمندسازی فرایندها و ایجاد فضایی برای اجرای برنامههای غیر متمرکز و خودکار ایجاد شد.
اتریوم در تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۱۵ و به سرپرستی جوان ۲۳ ساله روسی، «ویتالیک بوترین» پا به عرصه ارزهای دیجیتال گذاشت.
اتریوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است که توسعه دهندگان را قادر می سازد تا برنامه های غیر مترمکز خود را روی آن پیاده سازی کنند. همچنین اگر قصد انجام ترید با ارز دیجیتال اتریوم را نیز را دارید، توصیه می شود تا حتما در آموزش پرایس اکشن مدرسه معین شرکت نمایید.
ویتالیک بوترین؛ خالق اتریوم
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، برنامهنویسی روسی-کانادایی است که بهعنوان یکی از همبنیانگذاران اتریوم شناخته شده است.
بوترین بهعنوان یکی از همبنیانگذاران Bitcoin Magazine در ۲۰۱۱، فعالیت خود را در دنیای ارزهای دیجیتال شروع کرد. ویتالیک در اواخر ۲۰۱۳ با هدف ساخت اپلیکیشنهای غیر متمرکز اوراق سفید اتریوم را منتشر کرد.
بوترین ادعا کرد که از بیت کوین و تکنولوژی بلاک چین به جز کاربرد پولی میتوان در سایر اپلیکیشنها با کاربردهای دیگر نیز استفاده کرد اما برای این کار به زبانی اسکریپتی برای توسعهی این اپلیکیشنها نیاز بود، این کار باعث میشد سایر سرمایهها مانند سهام و املاک را بتوان وارد فضای بلاک چین کرد.
شباهت های اتریوم و بیت کوین
بلاک چین بیت کوین برای پیگیری مالکیت پول دیجیتال – بیت کوین – استفاده میشود. اما بلاک چین اتریوم برای اجرای کدهای برنامه نویسی برنامههای غیرمتمرکز طراحی شده است.
مانند بیت کوین، اتریوم نیز یک بلاک چین توزیع شده عمومی است. اگر چه تفاوتهای فنی زیادی بین این دو وجود دارد اما مهمترین تفاوت این دو اهداف و قابلیتهایشان است.
بیت کوین یک برنامه کاربردی خاص از فناوری بلاک چین است. در واقع بیت کوین با هدف ایجاد یک سیستم پرداخت جهانی، همتا به همتا و غیرمتمرکز ایجاد شده است.
برای درک بیشتر این موضوع، بلاک چین بیت کوین را سیستم عاملی در نظر بگیرید که فقط یک نرم افزار به نام بیت کوین روی آن اجرا میشود.
در نقطه مقابل، بلاک چین اتریوم را سیستم عاملی در نظر بگیرید که هزاران نرم افزار و سرویس مختلف میتوانند روی آن فعالیت کنند.
با این حساب، درک مفهوم «توکن» برایتان آسانتر خواهد شد. در واقع یک توکن، ارز برنامهای غیرمتمرکز است که خودش بلاک چین خصوصی ندارد و از بلاک چینهای دیگر مثل اتریوم استفاده میکند.
در بلاک چین اتریوم، به جای کار برای استخراج بیت کوین، ماینرها برای یک ارز دیجیتال رمزنگاری شده به نام «اتر» که شبکه را تامین میکند، کار میکنند.
اتر یک ارز دیجیتال تجاری و قابل حمل است که برای پرداخت هزینههای تراکنش نرم افراز مورد نظر، توسط توسعه دهندگان نرم افزار، مورد استفاده قرار میگیرد.
اتریوم و بیت کوین چه تفاوتی با هم دارند
کاربرد اصلی بیت کوین، استفاده از آن بهعنوان ذخیرهی ارزش و ارز مجازی است؛ یعنی میتوان در بیت کوین سرمایهگذاری کرد و شاهد افزایش قیمت آن در طول زمان بود یا مانند ارز از آن برای خرید و فروش استفاده کرد.
از اتریوم (اتر) نیز میتوان مانند بهعنوان ذخیرهی ارزش و ارز مجازی استفاده کرد؛ اما علاوه بر این موارد، شبکهی غیر متمرکز اتریوم امکان ساخت و اجرای اپلیکیشن، قرارداد هوشمند و سایر انواع تراکنش را روی شبکه فراهم میکند؛ درحالیکه بیت کوین این عملکردها را در اختیار نمیگذارد.
با توجه به ماهیت اتریوم، این شبکه تراکنشها را بسیار سریعتر پردازش میکند.
بلاکهای جدید در شبکه بیت کوین هر ۱۰ دقیقه مورد تأیید قرار میگیرند؛ درحالیکه در شبکهی اتریوم این کار هر ۱۲ ثانیه یکبار انجام میشود. پیشرفتهای آیندهی شبکهی اتریوم میتوان این زمان کمتر کند.
از طرفی در تعداد کوینهای قابل ساخته شدن اتر محدودیتی وجود ندارد؛ اما حداکثر تعداد ۲۱ میلیون است که بیت کوین را به سرمایهای ضد تورم تبدیل میکند.
آینده ی مشترکی برای بیت کوین و اتریوم، می توان رقم زد؟
بیت کوین در ارزهای دیجیتال پیشگام است، این شبکه نوعی نرم افزار روی یک بلاک چین است. با این حال، بیت کوین فقط یک نرم افزار است.
دکتر “گاوین وود” از بنیان گذاران اتریوم می گوید: (تصور کنید در خیابان هستید و می خواهید تاکسی بگیرید. از اسنپ درخواست خودرو میکنید و یک ماشین خودران – بدون راننده – شما را سوار میکند. تاکسی شما را به یک پمپ بنزین میبرد و هزینه سوخت را از پول مسافرهای قبلیاش پرداخت میکند. سپس شما را به مقصدتان میرساند و کرایه سفرتان هم از کیف پول الکترونیکی شما پرداخت میشود. در زمانی که تاکسی در حال رساندن شما به مقصد است، به صورت خودکار هزینه بیمه سالیانه و بدهی ماهانه مالک خود را هم میپردازد. بعد از پیاده کردن شما هم به یک تعمیرگاه میرود تا عیبهای احتمالی اتومبیل را تعمیر کند.)
شاید با خودتان فکر کنید که اینها صحنهای از یک فیلم علمی و تخیلی باشند، اما این آینده جهان است. قراردادهای هوشمند میتوانند آینده جهان را بسازند.
ماشین مجازی اتریوم چیست؟
ماشین مجازی اتریوم یا (EVM) یک نرم افزار کاملا تورینگ است و روی شبکه اتریوم اجرا میشود.
این سیستم صرف نظر از زبان برنامه نویسی به هر میزان که کاربر بخواهد زمان و حافظه در اختیارش قرار میدهد.
ماشین مجازی اتریوم روند ایجاد برنامههای بلاک چینی را بسیار آسانتر و کارآمدتر از همیشه میکند.
به جای اینکه برای هر برنامه یک بلاک چین ایجاد کنید میتوانید از بلاک چین اتریوم برای هزاران برنامه بهره بگیرید.
کاربردهای اتریوم در چه زمینه ای است؟
پلتفرم اتریوم، توسعه دهندگان را قادر میسازد تا برنامههای کاربردی غیر متمرکز را ایجاد و راه اندازی کنند.
یک برنامه غیر متمرکز یا به اختصار «Dapp» میتواند بدون نیاز به واسطهها و با استفاده از توزیع جمعی یک عمل مخصوص را انجام دهد.
برای مثال بیت کوین یک Dapp است که کاربران میتوانند توسط آن داراییهای دیجیتالی به اسم بیت کوین را به صورت همتا به همتا منتقل کنند.
مزایای پلتفرم غیرمتمرکز اتریوم
چون برنامههای غیر متمرکز در بلاک چین اجرا میشوند، در نتیجه از تمام ویژگیهای بلاک چین نیز میتوانند استفاده کنند.
-
غیر قابل تغییر بودن
واسطهها و افراد ثالث نمیتواند هیچ تغییری در داده ها ایجاد کنند.
-
غیرقابل دستکاری و نفوذ
برنامهها بر اساس اجماع شبکه فعالیت میکنند. بنابراین امکان سانسور، نفوذ به شبکه یا حذف دادهها وجود ندارد.
-
امن
بدون نهاد مرکزی و تضمین شده توسط رمزنگاریها است.
-
همیشه فعال
برنامهها هرگز متوقف نمیشوند و هیچ کس قادر به جلوگیری از فعالیت آنها نیست.
-
شبکهای بزرگ و در دسترس
اتریم دارای جامعهای بزرگ و جهانی است که دارای بزرگترین اکوسیستم در بین بلاک چینها و رمزارزها است.
-
عملکردهای گسترده
از اتریوم علاوه بر استفاده بهعنوان ارزی دیجیتال، میتوان برای انجام سایر تراکنشهای مالی، اجرای قراردادهای هوشمند و ذخیرهی داده برای اپلیکیشنهای شخص ثالث استفاده کرد.
-
نوآوری مداوم
جامعهای گسترده از توسعهدهندگان اتریوم که بهطور مداوم در حال یافتن راهی برای ارتقای شبکه و توسعهی اپلیکیشنهای جدید هستند.
به دلیل محبوبیت اتریوم، این بلاک چین شبکهای ترجیح دادهشده نسبت به سایر بلاک چینها برای ساخت اپلیکیشنهای جدید، هیجانانگیز و غیر متمرکز و البته گاهی اوقات ریسکی است.
-
پرهیز از واسطهها
شبکهی غیر متمرکز اتریوم به کاربران این قول را میدهد که واسطههای شخص ثالث را حذف کند برای مثال وکیلهایی قراردادها را مینویسند و تفسیر میکنند، بانکهایی که واسط انجام تراکنشهای مالی هستند یا سرویسهای هاستینگ وب، شبکهی اتریوم تمامی این خدمات را ارائه و این واسطهها را حذف خواهد کرد.
هر خدمت متمرکزی میتواند توسط اتریوم غیرمتمرکز شود. خدمات بزرگی مثل پرداختها، بیمه، رایگیری و بسیاری از خدماتی که اکنون توسط واسطهها انجام میشوند، با بلاک چین تمرکز زدایی خواهند شد.
معایب اتریوم
-
افزایش هزینههای کارمزد
محبوبیت در حال رشد اتریوم باعث بالا رفتن هزینههای کارمزد شده است. کارمزدهای تراکنش اتریوم یا «گس» در فوریه ۲۰۲۱ (بهمن ۱۳۹۹) رکوردی ۲۳ دلاری را ثبت کرد که این مقدار اگر ماینر باشید عالی و اگر از شبکه استفاده میکنید وحشتناک است.
در بیت کوین، شبکه به تأییدکنندگان تراکنش کارمزد میپردازد اما در اتریوم خود مشارکتکنندگان در تراکنش نیز باید هزینه کارمزد بپردازند.
-
تورم بالقوه
اگرچه اتریوم دارای محدودیت صدور ۱۸ میلیون اتر در سال است؛ اما محدودیتی در حداکثر کوینهای قابل ایجاد وجود ندارد.
این ممکن است بدین معنی باشد که اتریوم برای سرمایهگذاری بیشتر شبیه دلار عمل میکند و مانند بیت کوین نیست که دارای حداکثر تعداد کوین مشخص است.
-
مسیر سخت یادگیری برای توسعهدهندگان
اتریوم برای توسعهدهندگانی که میخواهند از پردازش متمرکز به شبکههای غیر متمرکز مهاجرت کنند، ممکن است مشکل باشد. در ادامه بیشتر با زبان برنامهنویسی کاربردی در اتریوم آشنا خواهیم شد.
-
آیندهای نامشخص
اتریوم بهطور مداوم در حال متحول شدن و بهتر شدن است و توسعهی اتریوم ۲٫۰ نیز نوید عملکرد بهتر و بهرهوری بیشتری را میدهد؛
اما این بهروزرسانی اصلی در شبکه باعث ایجاد عدم قطعیت برای اپلیکیشنها و معاملات کنونی در حال انجام میشود. تأییدکنندگان زیادی برای اتریوم ۲٫۰ موردنیاز است،
سؤال این است که آیا مهاجرت به اتریوم ۲٫۰ کارساز است؟ برای این امر، کارهای زیادی باید انجام شود.
ضعف برنامههای غیر متمرکز
-
عامل انسانی
کد قراردادها توسط برنامه نویسان نوشته میشود. به همین دلیل، احتمال اشتباه وجود دارد. اگر قرارداد هوشمند در بلاک چین ثبت شود، دیگر نمیتوان آن را تغییر داد.
مثال خوبی از خطای انسانی پروژه «DAO» است. اشتباههای برنامه نویسان در کدنویسی مشکلات زیادی را به وجود آورد؛ به طوری که برخی هکرها از اشتباههای برنامه نویسی سو استفاده کردند و ۶۰ میلیون دلار را به سرقت بردند.
-
وضعیت قانونی
در حال حاضر، قراردادهای هوشمند توسط همه دولتها مورد قبول نیستند. بنابراین اگر نهادهای دولتی تصمیم به ایجاد یک چارچوب قانونی برای قراردادهای هوشمند داشته باشند، مسائل جدیدی به وجود خواهد آمد.
-
هزینههای پیاده سازی
قراردادهای هوشمند بدون برنامه نویسی قابل اجرا نیستند. باید یک یا چند برنامه نویس ماهر داشته باشید تا قراردادهای هوشمند به خوبی تنظیم شوند.
البته چند ماه پیش سرویسهایی برای ایجاد قراردادهای هوشمند توسط کاربران عادی ایجاد شده است. به این ترتیب کاربران خواهند توانست با چند کلیک بعضی از قراردادهای هوشمندشان را تنظیم کنند.
البته این سرویسها هنوز به صورت آزمایشی فعالیت میکنند.
راههای به دست آوردن اتریوم
رمزارز اتر را میتوان به چندین روش به دست آورد و از آن برای سرمایهگذاری یا ترید استفاده کرد:
-
خرید یا مبادلهی اتریوم
تقریبا تمام صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی یا خارجی امکان خرید اتریوم بهصورت مستقیم یا از طریق خرید تتر را فراهم کردهاند.
همچنین در صورت داشتن سایر رمزارزها، میتوان با مبادله در صرافیهای یادشده یا صرافیهای غیر متمرکز (DEX) اتر را به دست آورد. برای خرید اتر لزومی به خرید یک اتر کامل نیست و میتوان کسری از آن را خریداری کرد.
-
استخراج اتریوم
یکی از روشهای به دست آوردن اتر استخراج توسط کارت گرافیک است. در این روش با نصب نرمافزار استخراج اتریوم روی کامپیوتر، میتوان در ازای تأیید تراکنشهای شبکه، کارمزد بهصورت اتر دریافت کرد؛
اما احتمالا این کار پس از اجرایی شدن اتریوم ۲ دیگر امکانپذیر نباشد. در ادامه بیشتر به این موضوع میپردازیم.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
1 دیدگاه
اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.