پالیگان چیست؟ معرفی رمز ارز متیک
Polygon
پالیگان با ارائه راهکارهایی برای افزایش مقیاسپذیری اتریوم، رویکردی منحصر به فرد دارد که از سایر پروژهها متفاوت است. با تغییر استراتژی و ریبرندینگ Meta Network به Polygon، سرمایه قفلشده در این شبکه از ۴۰ میلیون دلار به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یافته است. یکی از ویژگیهای مهم Polygon، پشتیبانی از اکثر روشهای مقیاسپذیری است. همچنین، این شبکه امکان تعامل با زنجیرههای مختلف را فراهم میکند. در این مقاله، قصد داریم در مورد Polygon چیست، هدفهای آن چیستند، چگونه کار میکند و همچنین تیم، مشاوران، سرمایهگذاران، و نقشه راه Polygon را بررسی کنیم. علاوه بر این، به توکن MATIC و کیف پول مناسب برای نگهداری آن نیز خواهیم پرداخت.
پالیگان چیست؟
پروژه Matic در سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶) توسط چهار بنیانگذار هندی راهاندازی شد و در ۳۱ می سال ۲۰۲۰ (۱۱ خرداد ۱۳۹۹)، به طور رسمی از راهاندازی شبکه اصلی خود خبر داد. Polygon که پیش از این با نام شبکه متیک (Matic Network) شناخته میشد، پروتکلی برای ساخت و اتصال شبکههای بلاکچین سازگار با اتریوم است که قصد دارد محدودیتهای اتریوم را با استفاده از یک راه حل جدید زنجیرهای برطرف کند. پلیگان به جای اینکه مانند شبکه قبلی Matic از فناوری پلاسما برای پردازش معاملات برونزنجیرهای استفاده کند، برای همکاری بین بلاکچینها طراحی شده است. از طریق Polygon، توسعهدهندگان میتوانند بلاکچینهای از پیشتعیینشده را با توجه به نیازهای خود راهاندازی کنند.
پالیگان به زبان ساده یک راهکار مقیاسپذیری زنجیره جانبی یا لایه دو است که در کنار بلاکچین اتریوم فعالیت میکند و باعث افزایش سرعت تراکنشها و کاهش کارمزدها میشود.
از آنجاییکه شبکه اصلی اتریوم، به دلیل افزایش تقاضا با ازدحام و هزینههای بالای گس مواجه است، کاربران در حال بررسی جایگزینهایی مؤثر هستند. پلیگان علاوه بر عملکرد اصلی خود، از سایر راهکارهای مقیاسپذیری اتریوم به ویژه Optimistic Rollups ،ZkRollups و StarkWare’s Validium پشتیبانی میکند. این استراتژی از طریق یک SDK جدید پیادهسازی میشود که به توسعهدهندگان اجازه میدهد برنامههای غیرمتمرکز (dApps) خود را در زیرساختهای مقیاسپذیر اتریوم، بدون نیاز به انتخاب هیچ فناوری خاصی بسازند.
تغییر شبکه متیک (Matic) به پالیگان (Polygon)
شبکه Matic در فوریه ۲۰۲۱ (بهمن و اسفند ۱۳۹۹) اعلام کرد که نام تجاری خود را به پالیگان تغییر میدهد. در حالی که محصولات و توکن آن تا حد زیادی بدون تغییر باقی ماند، برند تجاری جدید نشان از یک تغییر استراتژیک برای تبدیل شدن به یک تجمیعکننده لایه دو داشت. استراتژی پالیگان اگر با موفقیت اجرا شود، میتواند تاثیرات عمدهای بر اکوسیستم اتریوم داشته باشد. اینکه این تغییر استراتژی چقدر میتواند موفق باشد، مسئلهای است که با گذر زمان بهتر میتوان در موردش قضاوت کرد.
هدف Polygon چیست؟
اتریوم به عنوان مهمترین پلتفرم برای ایجاد برنامههای مختلف شناخته میشود، اما با محدودیتهایی مانند توان پایین، تجربه کاربری ضعیف، کارمزد بالا و عدم حاکمیت کامل مواجه است. بسیاری از پروژهها، با اینکه هنوز از اتریوم استفاده میکنند، در حال بررسی بلاکچینهایی هستند که با اتریوم سازگار باشند.
هدف پالیگان، ایجاد یک شبکه لایه ۲ برای بلاکچینهای سازگار با اتریوم است. چارچوب ماژولار پالیگان به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که با یک کلیک، شبکههای بلاکچینی از پیشتعیینشده را پیادهسازی کنند. این امکان به توسعهدهندگان این اجازه را میدهد که از فناوریها، استانداردها، زبانها و ابزارهای ایجاد شده، برای ایجاد شبکههای بلاک چین قابل تنظیم برای شرکتها استفاده کنند. همچنین، Polygon تعامل هر بلاک چین با بلاکچین دیگر را آسان میکند.
پلتفرم پالیگان قصد دارد اتریوم را به یک سیستم چند زنجیرهای تبدیل کند. این شبکه میخواهد بهجای اینکه بلاکچینهای مختلف به صورت جدا از یکدیگر عمل کنند، به عنوان شبکههایی در یک فضای گسترده و بهمپیوسته بهرهمند شوند. هدف بلندمدت آن ایجاد یک جهان باز و بدون مرز است که کاربران بتوانند بدون نیاز به واسطهها و گذر از موانع مختلف، به محصولات و خدمات غیرمتمرکز دسترسی پیدا کنند.
Polygon برای رسیدن به این اهداف از گواه اثبات سهام، زنجیره پلاسما، zk-Rollups و Optimistic rollups بهره میبرد.
نحوه کار پالیگان چگونه است؟
برای توصیف معماری Polygon میتوان آن را به عنوان یک سیستم چهار لایه تشکیل شده از لایه اتریوم، لایه امنیتی، لایه شبکههای Polygon و لایه اجرایی تعریف کرد. لایه اتریوم اصطلاحاً یک مجموعه از قراردادهای هوشمند است که کنترل مواردی مانند تراکنشها، استیکینگ، و ارتباط بین اتریوم و زنجیرههای مختلف Polygon را بر عهده دارند. لایه امنیتی در کنار اتریوم اجرا میشود و به زنجیرهها امکان میدهد از یک لایه امنیتی دیگر بهرهمند شوند. این دو لایه اختیاری هستند.
لایه شبکههای Polygon یک لایه اجباری است که اکوسیستم شبکههای بلاکچین ساختهشده بر روی پلیگان را تشکیل میدهد. این شبکهها انجمن انحصاری دارند که مسئولیت رسیدگی به اجماع محلی و تولید بلاک بر عهده آنهاست. لایه اجباری دیگر، لایه اجرایی یا پیادهسازی ماشین مجازی اتریوم (EVM) بر روی Polygon است که برای اجرای قراردادهای هوشمند استفاده میشود. زنجیرههای راهاندازیشده در Polygon به لطف قابلیت ارسال پیام، قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر و با زنجیره اصلی اتریوم هستند. این امکان استفاده از موارد جدید مانند ایجاد برنامههای غیر متمرکز و مبادله ارزش بین سیستم عاملهای مختلف را فراهم میکند.
اپراتورها در شبکه پلیگان علاوه بر پردازش و صحتسنجی تراکنشها مثل یک ماینر، میتوانند ورود و خروج کاربران را از زنجیره پلیگان تسهیل کنند. پلیگان برای امنیت شبکه خود، به مجموعهای از اعتبارسنجها (اپراتورهای شبکه) وابسته است که وظیفه اجرای فول نود، تولید بلاکها، اعتبارسنجی و مشارکت در اجماع و انجام بازرسیها در شبکه اصلی اتریوم را به عهده دارند. برای فعالیت بهعنوان اعتبارسنج در شبکه پلیگان، کاربران باید توکنهای MATIC خود را در قرارداد مدیریت سهام بلاکچین اصلی اتریوم، به عنوان وثیقه سپردهگذاری کنند.
پاداشها متناسب با سهام اعتبارسنجها میان آنها توزیع شده و موجودی پاداش هر کاربر در قرارداد هوشمندی مدام بهروز میشود. البته اعتبارسنجها در صورت انجام اعمال مخربی مانند امضای مضاعف (Double Signing) با جریمه و کم شدن میزان دارایی استیکشده خود مواجه میشوند. تا زمانی که دو سوم از اعتبارسنجهای شبکه بهدرستی به وظیفه خود عمل کنند، شبکه با دقت به کار خود ادامه خواهد داد.
لایه های شبکه متیک:
لایه اتریوم (Ethereum Layer): این لایه به بستر اتریوم متصل است و بر پایه آن ساخته شده است. این لایه ارتباط پالیگان با شبکه اتریوم را فراهم میکند و بهعنوان پایهای برای فعالیتها و تراکنشها در شبکههای پالیگان عمل میکند.
لایه امنیت (Security Layer): این لایه مسئولیت ایمنی و امانت دادهها و تراکنشها را بر عهده دارد. با توجه به اینکه پالیگان یک راهکار لایه دو بر پایه اتریوم است، لایه امنیت نقش مهمی در تضمین امانت و ایمنی اطلاعات دارد.
لایه پالیگان (Polygon Networks Layer): این لایه به عنوان هسته اصلی پروژه Polygon عمل میکند. در این لایه، امکان ایجاد شبکههای جانبی متعدد با امکانات مختلف ارائه شده و به افزایش مقیاسپذیری و بهبود کارایی در اکوسیستم بلاکچین میپردازد.
لایه اجرایی (Execution Layer): این لایه مسئول اجرای قراردادهای هوشمند و انجام تراکنشها است. با استفاده از لایه اجرایی، تنظیمات و عملکرد تراکنشها و قراردادهای هوشمند در شبکه پالیگان تعیین میشود.
ارتباط شبکه پالیگان با اتریوم
پل ارتباطی بین پالیگان و اتریوم از طریق پل میانزنجیرهای ایجاد میشود. این پل یک کانال دوطرفه است که از امنیت PoS و پلاسما بهره میبرد و ارتباط میان شبکه Polygon و اتریوم را فراهم میکند. با استفاده از این بریج، کاربران میتوانند توکنهای خود را بدون دخالت نهاد یا شخص و بدون ریسک محدودیتهای ناشی از نقدینگی بازار، میان این دو شبکه جابجا کنند. این پل سرعت بالای تراکنشها، عدم تمرکز، هزینه پایین و انعطافپذیری بالا را در تراکنشها به ارمغان میآورد.
برای انتقال توکنها از اتریوم به پالیگان، کاربر باید توکنهای خود را در قراردادی در بلاکچین اتریوم قفل کند و سپس توکنهای معادل با نسبت یک به یک در شبکه پالیگان ارسال و آنها را دریافت کند. همچنین، برداشت از پالیگان نیز شامل فرایند سوزاندن توکن در شبکه Polygon و آنلاک شدن توکنها در بلاکچین اتریوم است.
شبکه پالیگان به عنوان پل ارتباطی، از میان PoS Bridge و Plasma Bridge، پل اثبات سهام را توصیه میکند. زمان جابجایی دارایی از اتریوم به پالیگان معمولاً بین ۲۲ الی ۳۰ دقیقه است، اما زمان برداشت از Polygon روی پل PoS بین نیم تا شش ساعت ممکن است.
مزایا و معایب شبکه Polygon
پس از آشنایی با ماهیت کلی پروژه، بد نیست نگاهی دقیقتر به مزایا و معایب آن داشته باشید. بهویژه اگر قصد خرید یا تحلیل متیک را دارید، آشنایی با این نکات میتواند دید بهتری برای شما فراهم کند. ابتدا نگاهی به مزایای آن میاندازیم:
پردازش سریع تراکنشها: پالیگان به لطف مکانیزم اجماع و در کنار هم قرار دادن تراکنشها در یک بلوک، زمان مورد نیاز برای پردازش هر تراکنش را به شدت کاهش میدهد. متوسط زمان پردازش هر تراکنش در این شبکه حدود ۲٫۱ ثانیه است.
هزینه تراکنش پایین: برای انجام تراکنش نیازی به پرداخت هزینه بالایی نخواهید داشت و با حدود ۰٫۰۱ دلار میتوانید انتقال مورد نظر خود را انجام دهید. پرداخت این هزینه با استفاده از توکن متیک صورت میگیرد.
با این حال برای دستیابی به یک نتیجه منصفانه، لازم است با روی دیگر این شبکه نیز آشنا شویم. مهمترین نقاط ضعف پالیگان شامل موارد زیر میشود:
عدم استقلال: پالیگان یک راهکار لایه دو بوده و بر بستر شبکه اتریوم بنا شده است. درنتیجه اگر روزی به هر دلیلی آن دچار اختلال شده یا وجود نداشته باشد، Polygon نیز بیارزش خواهد بود.
استفادههای محدود ارز دیجیتال متیک : توکن Matic برای کنترل ایمنسازی فضای شبکه طراحی شده و هزینههای تراکنش با استفاده از آن پرداخت میشود؛ اما بر خلاف اغلب ارزهای دیجیتال مهم، این توکن برای خریدهای روزمره و خارج از شبکه مورد استفاده قرار نمیگیرد.
معرفی راهکارها و خدمات Polygon
پالیگان برای افزایش مقیاسپذیری از خدمات و راهحلهای مختلفی استفاده میکند که در ادامه به آنها نگاهی میاندازیم. تاکنون ۹ راهکار معرفی شدهاند که برخی از آنها اکنون قابل استفادهاند، برخی روی شبکه تستی قرار دارند و برخی در دست توسعه هستند. این راهکارها عبارتند از:
Polygon PoS: یک زنجیره جانبی اتریوم که با EVM سازگار است و امنیت آن توسط مجموعهای از ولیدیتورهای PoS و به صورت بدون نیاز به مجوز تامین میشود.
Polygon zkEVM: اولین راهکار متن باز مقیاسپذیری دانش صفر است که کاملاً با EVM سازگاری دارد و امنیت خود را از اتریوم میگیرد.
Polygon Supernets: سرویس نقطه به نقطه پالیگان برای ساخت و قدرتمندسازی بلاکچین اختصاصی کاربران است که پیچیدگیهای توسعه بلاکچین را کم میکند.
Polygon Avail: بلاکچینی ماژولار و عمومی است که دسترسی به دادههای تراکنش را برای زنجیرههای مستقل و راهکارهای مقیاسپذیری برونزنجیرهای فراهم میکند.
Polygon Zero: یک رولاپ دانش صفر با مقیاسپذیری بسیار بالا و کاملاً سازگار با اتریوم است که از یک سیستم اثبات بازگشتی بسیار سریع استفاده میکند.
Polygon Miden: ماشین مجازی تورینگ کامل و مبتنی بر zk-STARK است که سطحی از ایمنی را فراهم میکند و از ویژگیهای پیشرفتهای که در حال حاضر در اتریوم موجود نیستند، پشتیبانی میکند.
Polygon Nightfall: یکی از بهترین راهکارهای مقیاسپذیری است که برای کاهش هزینهها از رولاپهای آپتیمیستیک و برای پیادهسازی حریم خصوصی از رمزنگاری دانش صفر بهره میبرد.
Polygon Edge: یک چارچوب ماژولار و قابل توسعه برای ساخت شبکههای بلاکچین خصوصی یا عمومی سازگار با اتریوم است.
Hermez: یک رولاپ دانش صفر متن باز است که برای افزایش امنیت و انتقال کمهزینه توکنها روی اتریوم به کار میرود و مقیاسپذیری را از طریق پردازش گروهی تراکنشها در قالب یک تراکنش واحد پیادهسازی میکند.
به جز این موارد، پالیگان با کمک Polygon ID یک راهکار حریم شخصی نیز ارائه کرده است که یک سیستم هویت بلاک چینی با حریم خصوصی قابل برنامهریزی است و امکان ایجاد تعاملات قابل اعتماد با خدمات وب ۳ را فراهم میکند.
بررسی ارز MATIC
اگرچه پالیگان چشمانداز ارائهشده توسط شبکه متیک را به طرز چشمگیری تغییر داده است، اما هنوز هم از همان توکن کاربردی معروف خود به نام MATIC استفاده میکند که ابتدا فقط روی شبکه اتریوم و دارای استاندارد ERC20 بود. در حال حاضر رمزارز متیک دو کاربرد اصلی در پالیگان دارد:
پرداخت کارمزد: این توکن برای پرداخت کارمزد در فعالیتهای مختلف داخل شبکه استفاده میشود.
استیکینگ و تامین امنیت: کاربران متیک میتوانند توکنهای خود را به منظور استیکینگ (انباشتن) قرار دهند و با این کار، در تأمین امنیت شبکه نیز نقش داشته باشند.
به زودی قرار است که این رمزارز کاربرد حاکمیتی نیز در شبکه پالیگان داشته باشد و کاربران با داشتن این توکن، بتوانند پیشنهادهای خود را ارائه کرده و به سایر پیشنهادها رای دهند.
تعداد کل توکنهای MATIC ده میلیارد واحد در نظر گرفته شده و نحوه توزیع آن به شرح زیر است:
- ۳.۸ درصد برای فروش خصوصی.
- ۱۹ درصد برای فروش در عرضه اولیه صرافی بایننس.
- ۱۶ درصد برای تیم.
- ۴ درصد برای مشاوران.
- ۱۲ درصد برای عملیات شبکه.
- ۲۱.۸۶ درصد برای بنیاد.
- ۲۳.۳۳ درصد برای اکوسیستم.
مشارکتها و سرمایهگذارهای Polygon
بایننس، کوین بیس و مارک کوبان از اولین سرمایهگذاران پالیگان بودهاند و به گفته وبسایت کرانچبیس، ۴۸ سرمایهگذار مختلف در ۸ مرحله مختلف در این پروژه سرمایهگذاری کردهاند. برخی از این سرمایهگذاران عبارتند از Crowd Venture Capital و Steadview Capital که در بین آنها به چشم میخورند. در تاریخ ۷ فوریه ۲۰۲۲، پالیگان تحت رهبری سکویا (Sequoia Capital India) مبلغی حدود ۴۵۰ میلیون دلار از سرمایه جذب کرده است.
پروژهها و پروتکلهای مختلفی با پالیگان همکاری داشتهاند و بیش از ۱۹ هزار برنامه غیرمتمرکز روی پالیگان ایجاد شده است. برخی از همکاریهای مهم شامل:
- همکاری با دیسنترالند برای مقیاسپذیری تراکنشها.
- همکاری با Quarkchain در زمینه مقیاسپذیری لایه ۲ با تحقیق و توسعه روی زنجیره جانبی پلاسما.
- همکاری با شبکه انکر (Ankr Network) در ارائه خدمات رایانش ابری به برنامههای غیرمتمرکز پالیگان.
- همکاری با میکر برای حمایت از تیمهایی که برنامههای غیرمتمرکز روی زنجیره جانبی پالیگان میسازند و از دای استفاده میکنند.
- همکاری با Portis برای افزایش مقیاسپذیری و بهبود تجربه کاربری در برنامههای غیرمتمرکز.
این همکاریها نشان از جذب حمایت و همکاری با ارگانها و شرکتهای معتبر در حوزه بلاکچین و فناوری دارند.
نگاهی به تیم شبکه پالیگان
تیم بنیانگذار پالیگان قبل از ایجاد این پروژه، در اکوسیستم اتریوم فعالیت داشته است. با تغییر نام از Matic به Polygon، تیم اصلی بنیانگذاران، که از چهار توسعهدهنده هندی تشکیل شده بود، همچنان به کار خود ادامه داد و نیز نفرات جدیدی به تیم اضافه شدند. اعضای اصلی این تیم عبارتند از: Jaynti Kanani (مدیر عامل)، Sandeep Nailwal (مدیر ارشد عملیات)، Anurag Arjun (مدیر ارشد تدارکات) و Mihailo Bjelic (نایب رئیس تیم مهندسی).
در چارچوب استراتژی جدید، پروژه از همکاری با توسعهدهندگان و تاثیرگذاران مشهوری مانند هادسون جیمسون از بنیاد اتریوم، رایان شان آدامز موسس Mythos Capital، آنتونی ساسانو موسس EthHub، پت کیم از کوین بیس و جان لیلیک از تیم سابق ConsenSys به عنوان مشاوران بهرهمند شد. برخی از مشاوران، به تعبیر نیلوال، یکی از همبنیانگذاران، رویکرد پالیگان را مشابه کار پروتکل پولکادات بر روی اتریوم توصیف کردهاند، اگرچه این عنوان رسمی توسط تیم پذیرفته نشده است اما ممکن است هدف پروژه را به شکل بهتری نمایان کند.
نقشه راه پالیگان
برای آینده Polygon، نقشه راه رسمی ارائه نشده است؛ اما در سال ۲۰۲۱ به اتفاقات زیر شاهد بودیم:
- ریبرندینگ از Matic به Polygon
- راهاندازی پروتکلهای بزرگ دیفای
- افزایش سرمایهگذاری مارک کوبان به بیش از ۱۰ میلیارد دلار
- لانچ شدن Polygon Edge و Polygon Studios
- لانچ شدن Polygon Avail
- راهاندازی Polygon Miden براساس راهحل مقیاسپذیری zk-STARK
- راهاندازی Polygon Zero
در سال ۲۰۲۲ نیز شاهد راهاندازی Polygon ID در ماه مارس و حرکت به سمت کربن صفر در آوریل این سال بودیم. کربنزدایی به معنای کاهش تولید CO2 در پی فعالیتهای این بلاکچین و توجه بیشتر به تغییرات آبوهوایی است.
همچنین، با بررسی قسمتهای مختلف سایت و راهحلهای پالیگان، به موارد زیر اشاره میشود که در آینده قرار است انجام شوند:
- توسعه راهحل Polygon Avail
- توسعه راهحل Polygon Miden
- توسعه راهحل Polygon Zero
- توسعه راهکار Polygon zkEVM
- راهاندازی زنجیره سازمانی (Enterprise Chain)
- استفاده از توکن MATIC در حاکمیت این شبکه
بهترین صرافی برای خرید متیک
خرید ارز دیجیتال Matic تا حد بسیار زیادی شبیه خرید ارزهای دیگر در بازار رمزارزها میباشد. به عنوان یک کاربر ایرانی به دلیل تحریمهای اعمال شده، میتوانید ابتدا با خرید یک استیبلکوین مانند تتر (USDT) اقدام کنید و سپس این استیبلکوین را به یک صرافی خارجی که ارز دیجیتال Matic را پشتیبانی میکند، منتقل کرده و در آنجا تتر خود را با ارز دیجیتال Matic مبادله نمایید.
اگر شما نیز تمایل به خرید توکن Matic دارید، میتوانید این ارز دیجیتال را از طریق صرافی ایرانی معتبر مانند اکسولو تهیه کنید.
برای ثبت نام در صرافی اکسولو کلیک نمایید
- صرافی اکسولو (exolo)
- صرافی بایننس (Binance)
- صرافی یونی سواپ(Uniswap)
- صرافی هات بیت (hotbit)
- صرافی هیوبی (Huobi Global)
- صرافی کوین بیس (Coin base)
- صرافی بیترکس (Bittrex)
- صرافی کراکن (Kraken)
- صرافی پولونیکس (Poloniex)
کیف پول مناسب ارز دیجیتال متیک
توکن MATIC روی چندین شبکه مختلف از جمله پالیگان، اتریوم و بایننس اسمارت چین در دسترس است. برای نگهداری از این توکن، بهتر است به استاندارد آن توجه کرده و از کیف پولی استفاده نمایید که از آن پشتیبانی میکند. به عنوان مثال، بهترین کیف پولها برای نگهداری توکن MATIC در شبکه پالیگان شامل ولتهای سختافزاری مانند لجر و کیف پولهای نرمافزاری چون متامسک و تراست ولت میباشند.
جمع بندی
با توجه به پیشنهادهای ارائه شده توسط تیم متیک ، انتظار میرود که این شبکه به صورت گستردهتری توسعه یابد. با این حال، باید به این نکته نیز توجه کرد که متیک با رقبای قوی روبهرو است که ممکن است بر عملکرد آیندهای این تیم تأثیر بگذارد.
وجود رقبا و بهخصوص ظهور اتریوم2 که جهت حل مشکلات اتریوم در مراحل آتی طراحی شده است، میتواند به عنوان یک چالش برای شبکه متیک در آینده مطرح شود. با این حال، انعطافپذیری بیشتر شبکه متیک ممکن است این مشکلات را به حداقل برساند و تأثیر آنها را کاهش دهد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.