نظریه سمت عرضه چیست؟
نظریه سمت عرضه Supply-Side Theory
منتقدان استدلال می کنند که اقتصاد طرف عرضه اساساً ناقص است و تکیه بر عرضه به تنهایی باعث ایجاد تقاضا نمی شود. شواهد تجربی مکرراً شکست های خود را در عمل به عنوان سیاست نشان داده اند. با این حال، نظریه سمت عرضه همچنان ابزاری در محافل سیاست گذاری، به ویژه در ایالات متحده و بریتانیای کبیر است.
به طور خلاصه:
- اقتصاد طرف عرضه معتقد است که افزایش عرضه کالا به رشد اقتصادی یک کشور تبدیل می شود.
- در سیاست مالی طرف عرضه، کاهش مالیات، کاهش نرخ بهره و مقررات زدایی به افزایش تولید کمک می کند.
- سیاست مالی طرف عرضه در دهه 1970 به عنوان جایگزینی برای سیاست سمت تقاضای کینزی تدوین شد.
درک نظریه سمت عرضه
هدف اقتصاد طرف عرضه تقویت اقتصاد با اجرای سیاست هایی است که منجر به افزایش عرضه کالا و خدمات و متعاقب آن رشد اقتصادی می شود مانند:
- کاهش نرخ های مالیات بر درآمد شرکت ها برای تامین نقدینگی بیشتر شرکت ها برای سرمایه گذاری مجدد.
- کاهش نرخ استقراض سرمایه برای تشویق کسبوکارها برای برنامهریزی پروژههای جدید و سرمایهگذاری در داراییهای سرمایهای مانند ساختمانها و ابزارهای تولیدی.
- کاهش مقررات تجاری یا دولتی برای حذف زمان طولانی پردازش و الزامات گزارش غیر ضروری که اغلب تولید را خفه می کنند.
به طور جامع، هر سه متغیر مشوقهای افزایش یافته برای توسعه، سطوح بالاتر تولید و افزایش ظرفیت تولید را فراهم میکنند. در برخی موارد، اقتصاد طرف عرضه ممکن است بخشی از یک برنامه جهانی برای افزایش عرضه داخلی و مطلوبتر کردن محصولات داخلی نسبت به محصولات خارجی باشد.
اثر قطره چکان
طرفداران سیاست طرف عرضه استدلال میکنند که با هدف قرار دادن متغیرهای اقتصادی که تولید را تقویت میکنند، با تولید بیشتر و گسترش شرکتها، اثر کاهشی رخ میدهد، آنها کارگران بیشتری را استخدام میکنند و دستمزدها را افزایش میدهند.
تاریخچه نظریه طرف عرضه
منحنی لافر که توسط اقتصاددان آرتور لافر در دهه 1970 طراحی شد، از نظریه اقتصادی طرف عرضه حمایت کرد. منحنی رابطه مستقیم بین دریافتهای مالیاتی و هزینههای فدرال را نشان میدهد و استدلال میکند که از دست دادن درآمد مالیاتی با افزایش رشد اقتصادی مطابقت دارد. بنابراین، پول کمتری که از مشاغل و مصرف کنندگان جمع آوری می شود، انتخاب سیاست مالی بهتری است که منجر به تصویر اقتصادی بهتری می شود.
در دهه 1980، رئیس جمهور رونالد ریگان از نظریه سمت عرضه برای مبارزه با رکود تورمی که پس از رکود در اوایل دهه به وجود آمد، استفاده کرد. سیاست مالی ریگان که به نام ریگانومیکس نیز شناخته می شود ، بر کاهش مالیات، کاهش هزینه های اجتماعی و مقررات زدایی از بازارهای داخلی متمرکز بود.
3.5٪ متوسط تولید ناخالص داخلی تحت محرک های مالی دولت ریگان در سمت عرضه
این سیاست مالی طرف عرضه یعنی کاهش مالیات برای تقویت رشد اقتصادی در دهههای بعدی در میان روسای جمهور ایالات متحده محبوبیت داشت. در سالهای 2001 و 2003، رئیسجمهور جورج دبلیو بوش نیز کاهش مالیاتهای گستردهای را وضع کرد. این موارد برای درآمد عادی و همچنین سود سهام و سود سرمایه اعمال می شود.
در سال 2017، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، لایحه مالیاتی را بر اساس اقتصاد طرف عرضه به تصویب رساند. قانون کاهش مالیات و مشاغل (TCJA) برای تحریک رشد، مالیاتها را اعم از درآمد و شرکتها کاهش داد. دولت ترامپ همچنین بر سیاست مالی طرف عرضه از طریق روابط تجاری متمرکز شد که تعرفه ها را بر تولیدکنندگان بین المللی افزایش داد تا فرصتی برای کسب و کارهای آمریکایی برای افزایش تولید ایجاد کند.
در سال 2022، لیز تراس به عنوان نخستوزیر حزب محافظهکار در بریتانیا انتخاب شد و به سرعت مجموعه گستردهای از سیاستهای مالی مربوط به عرضه، از جمله کاهشهای مالیاتی گسترده و برنامههای مخارج را اجرا کرد. با این حال، بازارها به سرعت واکنش نامطلوبی نشان دادند که منجر به کاهش ناگهانی و شدید ارزش پوند انگلیس به سطوح پایین تاریخی و همراه با افزایش تورم شد. مردم بریتانیا به سرعت نسبت به «توسونومیکس» از جمله واکنشهای منفی از درون حزبش ابراز بیزاری کردند و او پس از کمتر از یک ماه در مقام ریاست جمهوری مجبور به تغییر مسیر شد.
سمت عرضه در مقابل سمت تقاضا
تئوری سمت عرضه و نظریه سمت تقاضا دو رویکرد متفاوت را برای محرک های اقتصادی در تضاد قرار می دهند. نظریه سمت تقاضا یا نظریه کینزی در دهه 1930 توسط جان مینارد کینز توسعه یافت. این تئوری بر اساس این ایده که رشد اقتصادی از طریق تقاضا تحریک میشود، به دنبال توانمندسازی خریداران از طریق موارد زیر است:
- افزایش هزینه های دولت از طریق برنامه های عمومی، مانند مزایای بیکاری یا یارانه های بالاتر، یا ایجاد پروژه های زیربنایی برای ایجاد شغل و ارتقای تقاضای مصرف کننده و افزایش هزینه های مصرف کننده.
- افزایش عرضه پول در اقتصاد که در آن بانک های مرکزی اوراق بهادار دولتی را خریداری یا می فروشند و عرضه پول را گسترش می دهند. پول بیشتر در گردش منجر به کاهش نرخ بهره می شود، که این انگیزه برای مصرف کنندگان و کسب و کارها برای خرید کالا یا سرمایه گذاری در کسب و کارشان است.
به طور کلی، مطالعات متعدد از سیاستهای مالی طرف عرضه و تقاضا پشتیبانی میکنند. با این حال، مطالعات نشان دادهاند که به دلیل متغیرهای اقتصادی، محیطها و عوامل متعدد، تعیین دقیق اثرات با سطح اطمینان بالا و تعیین نتیجه دقیق هر یک از نظریهها یا مجموعهای از سیاستها دشوار است.
نقد نظریه طرف عرضه
منتقدان اغلب نقل میکنند که کاهش مالیات از طرف عرضه منجر به افزایش رشد اقتصادی نمیشود، طرف تقاضای اقتصاد را نادیده میگیرد و ممکن است به کسری بودجه بیشتر و ضعف ارز منجر شود. برخی همچنین استدلال میکنند که اقتصاد طرف عرضه صرفاً اقتصاد قطرهای است که به نفع ثروتمندان است و کار کمی برای طبقه فقیر و متوسط انجام میدهد.
در سالهای 2001 و 2003، کنگره دو کاهش سخاوتمندانه مالیاتی برای افراد ثروتمند را تصویب کرد و پایینترین رشد شغلی در نیم قرن اخیر را به دنبال داشت. شواهد نشان میدهد که آنها رشد اقتصادی را بهبود ندادهاند یا هزینههای خود را پرداخت نکردهاند، بلکه کسریها و بدهیها را افزایش دادهاند و به افزایش نابرابری درآمد کمک کردهاند.
مفسران بازار همچنین استدلال کرده اند که سیاست های طرف عرضه مسئول روند رو به رشد شرکت ها برای خرید سهام هستند . بازپرداخت زمانی اتفاق میافتد که شرکتها به جای سرمایهگذاری در کارخانهها، تجهیزات، سرمایهگذاریهای نوآورانه یا کارمندان، پول نقدی را که از مالیاتهای کمتر به دست میآورند، به جیب سهامداران خود برمیگردانند. در سال 2018، شرکت های آمریکایی بیش از 1.1 تریلیون دلار برای خرید مجدد سهام خود به جای سرمایه گذاری در کارخانه ها و تجهیزات جدید یا پرداخت بیشتر به کارگران خود هزینه کردند.
سیاست سمت تامین چیست؟ نظریه سمت عرضه
سیاست سمت عرضه (SSP) به اقداماتی اشاره دارد که دولت ها برای افزایش دسترسی یا مقرون به صرفه بودن کالاها و خدمات انجام می دهند، همراه با اصلاحات مالیاتی سخاوتمندانه، که به کاهش مالیات و تغییرات در قوانین مالیاتی اشاره دارد که ممکن است رفتار تولیدی را تشویق یا منع کند.
انتقادات اصلی نظریه سمت عرضه چیست؟
انتقاد اصلی به نظریه سمت عرضه این است که عواملی مانند تورم، نرخ بهره و سطح بیکاری را در نظر نمی گیرد. علاوه بر این، برخی از منتقدان استدلال میکنند که سیاستهای سمت عرضه همیشه منجر به افزایش تقاضا برای کالاها و خدمات نمیشود و کاهش مالیات به تنهایی نمیتواند به نتایج واقعی رشد بلندمدت پایدار دست یابد.
چگونه اقتصاد جانبی عرضه با اقتصاد کینز مقایسه می شود؟
برخی از اقتصاددانان استدلال می کنند که نظریه طرف عرضه بیشتر با اقتصاد کینزی مشترک است تا با اقتصاد کلاسیک زیرا هر دو نظریه بر چگونگی تأثیر تقاضای کل بر نتایج اقتصادی تمرکز دارند. با این حال، در حالی که اقتصاد کینزی به شدت به مداخله دولت (مانند سیاست مالی یا سیاست پولی) متکی است، نظریه طرف عرضه به جای آن بر نیروهای بازار تأکید دارد.
علاوه بر این، در حالی که اقتصاد کلاسیک اساساً بر آنچه افراد می توانند تولید کنند (و بنابراین آنچه می توانند بفروشند) تمرکز می کند، نظریه طرف عرضه نیز آنچه را که کسب و کارها می توانند تولید کنند (و در نتیجه آنچه می توانند بفروشند) در نظر می گیرد. بنابراین، در نهایت، ممکن است گفته شود که نظریه طرف عرضه تاکید بیشتری بر پویایی بازار نسبت به نظریه کینزی دارد.
برخی از پیامدهای سیاست جانبی عرضه چیست؟
برخی از طرفداران طرف عرضه استدلال میکنند که سیاستگذاران میتوانند از اصول آن استفاده کنند تا اقتصادها نرخ رشد کلی سریعتری را بدون تجربه فشارهای تورمی بیش از حد تجربه کنند. برخی دیگر پیشنهاد میکنند که به دلیل افزایش درآمد حاصل از مالیاتهای بالاتری که از درآمدهای بالا وضع میشود و افزایش سرمایه ناشی از افزایش داراییها، میتواند به کاهش سطح بدهی دولت در طول زمان کمک کند.
از برخی جهات، تئوری سمت عرضه از نظر افزایش تولید موفق بوده است – اما این همیشه به سطوح بالاتری از رفاه برای همه ترجمه نشده است. تاکید آن بر مقررات زدایی ممکن است منجر به بی ثباتی مالی در مواقع بحران شود و اتکای آن به کاهش مالیات به عنوان مکانیزمی برای تحریک رشد ممکن است نابرابری درآمد را در طول زمان تشدید کند.
نتیجه نظریه سمت عرضه
تئوری سمت عرضه یک نظریه اقتصاد کلان است که بر اهمیت افزایش تولید از طریق کاهش مالیات شرکت ها، مقررات زدایی و نرخ پایین استقراض سرمایه برای تقویت رشد اقتصادی تاکید می کند. منتقدان این نظریه استدلال میکنند که این نظریه مبتنی بر مفروضات ناقصی است و به عوامل مهمی مانند تلاشهای سیاست سمت تقاضا نمیپردازد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.