نظریه انسان اقتصادی چیست؟
نظریه انسان اقتصادی Economic Man Theory
نظریه انسان اقتصادی (مرد اقتصادی) این ایده است که افراد بر اساس آنچه فکر می کنند رفاه آنها به حداکثر می رسد و بیشترین سود مالی را برای آنها به ارمغان می آورد تصمیم می گیرند.
به طور خلاصه:
- نظریه انسان اقتصادی این ایده است که مردم همیشه تصمیمات منطقی می گیرند که به نفع خودشان باشد.
- تئوری انسان اقتصادی پایه ای را برای درک چگونگی تصمیم گیری های مالی افراد فراهم می کند و برای توضیح طیف گسترده ای از رفتارهای اقتصادی استفاده شده است.
- یکی از ایرادات نظریه انسان اقتصادی این است که فرض میکند یک فرد همیشه فقط برای منافع شخصی خود عمل میکند. در واقعیت، افراد نیز احتمالاً بر اساس احساسات یا سوگیری های شناختی تصمیم می گیرند.
تعریف و مثال هایی از نظریه انسان اقتصادی
نظریه انسان اقتصادی یک اصل اساسی علم اقتصاد است که بیان می کند افراد منطقی هستند و همیشه به نفع خود عمل می کنند. به عبارت دیگر، افراد بر اساس آنچه معتقدند بیشترین سود را برای خود به همراه خواهد داشت، تصمیمات مالی می گیرند.
به عنوان مثال، اگر فرصت دارید ۵۰ دلار پس انداز کنید یا ۵۰ دلار را به یک موسسه خیریه اهدا کنید، نظریه انسان اقتصادی پیشنهاد می کند که ۵۰ دلار را پس انداز کنید زیرا از نظر مالی بیشترین کمک را به شما می کند. این “عقلانی” اختیاری از این دو است که نفع شخصی شما را به حداکثر می رساند.
توجه داشته باشید در حالی که این اصطلاح ممکن است امروز منسوخ و مغرضانه جنسیتی به نظر برسد، نظریه مرد اقتصادی برای همه جنسیتها و نه فقط مردان قابل استفاده است.
نظریه انسان اقتصادی چگونه کار می کند؟
نظریه مرد اقتصادی فرض میکند که همه انسانها صرفاً با نفع شخصی برانگیخته میشوند، به این معنی که همیشه تلاش میکنند تا ثروت خود را به حداکثر برسانند. اولین بار توسط اقتصاددان فقید آدام اسمیت معرفی شد. نظریه انسان اقتصادی می تواند برای توضیح طیف گسترده ای از رفتارهای اقتصادی، از جمله انتخاب مصرف کننده، عرضه نیروی کار و تصمیمات مالی استفاده شود.
به عنوان مثال، وقتی تصمیم می گیرید که کدام محصول را به عنوان مصرف کننده بخرید، معمولاً مواردی مانند قیمت، کیفیت و راحتی را در نظر می گیرید. اگر دو کالا کاملاً یکسان باشند اما در دو قیمت متفاوت فروخته شوند، «مرد اقتصادی» گزینه ارزانتر را انتخاب میکند زیرا به نفع آنهاست.
توجه داشته باشید نمونه دیگری از نظریه مرد اقتصادی را می توان در نیروی کار مشاهده کرد. شاید بتوان استدلال کرد که «مرد اقتصادی» به عنوان یک کارمند، ساعات کاری را انتخاب می کند که بالاترین دستمزد یا بیشترین مزایا را ارائه دهد حتی اگر به معنای کار کردن در کل ساعات بیشتر باشد اگر پول اضافی به دست آمده به نفع کارمند باشد.
در نهایت، میتوانید استدلال کنید که سرمایهگذاران نیز رفتار منطقی را تحت تئوری انسان اقتصادی نشان میدهند. وقتی سهام میخرید، شرط میبندید که ارزش سهام افزایش مییابد و سود کسب خواهید کرد. این تصمیم مبتنی بر این انتظار است که سرمایهگذاری که اکنون انتخاب میکنید بیش از هر جایگزین دیگری برای شما سودمند باشد.
مزایا
نظریه مرد اقتصادی توضیح می دهد که چگونه انسان ها میل ذاتی برای بهبود وضعیت فعلی خود دارند. “مرد اقتصادی” در شما ممکن است شما را تشویق کند که در مورد افزایش حقوق در محل کار، پس انداز برای بازنشستگی، ایجاد ارزش خالص یا سایر اقدامات برای بهبود وضعیت خود مذاکره کنید.
نقد
در حالی که نظریه انسان اقتصادی یک اصل تثبیت شده در اقتصاد نئوکلاسیک است و یک نظریه اساسی در مورد اینکه چرا شما انتخاب های خاصی را انجام می دهید ارائه می دهد، انتقاداتی دارد.
فرضیه نظریه انسان اقتصادی
نظریه انسان اقتصادی فرض می کند که مردم همیشه عقلانی و در راستای منافع شخصی خود عمل می کنند. با این حال، تحقیقات علمی ثابت می کند که این مورد نیست. در عوض، بیشتر مردم در واقع بر اساس احساسات، سوگیری های شناختی و هنجارهای اجتماعی تصمیم می گیرند تا عقلانیت.
به عنوان مثال نوسانات بازار سهام را در نظر بگیرید. وقتی می بینید که پورتفولیوی خود فرو می رود، ممکن است به احساساتی مانند ترس واکنش نشان دهید و دارایی های خود را بفروشید. این یک تصمیم غیرمنطقی خواهد بود که برخلاف منافع شخصی شماست. با این حال، افراد بی شماری همیشه این کار را انجام می دهند.
تطبیق ۴۰۱ (k) یک شرکت مثال دیگری است. تئوری مرد اقتصادی فرض میکند که شما همیشه وقتی فرصتی به شما داده میشود، از مسابقه شرکت استفاده میکنید، زیرا پول رایگان است. اگر کارفرمای شما ۵۰٪ با کمک های شما مطابقت دارد، این یک بازگشت فوری ۵۰٪ پول شما است.
در زندگی واقعی، افراد زیادی هرگز از این امتیاز شرکت استفاده نمی کنند. شاید آنها مسائل مبرم تری داشته باشند مانند صورتحساب، مراقبت از کودک، یا هزینه های مراقبت بهداشتی که به نفع خودشان است یا از سوی دیگر آنها می توانند توسط یک انگیزه عاطفی هدایت شوند که به جای پس انداز، آن پول را اکنون خرج کنند.
محدودیت های زمان و اطلاعات در نظریه انسان اقتصادی
تئوری انسان اقتصادی همچنین نشان میدهد که مردم در هنگام تصمیمگیری، اطلاعات کاملی در مورد همه گزینههای در دسترس دارند و همیشه یک تصمیم روشن وجود دارد. اما همیشه اینطور نیست. هنگام تصمیم گیری، گاهی اوقات شما بین دو گزینه به ظاهر خوب گیر کرده اید و ممکن است زمان جمع آوری تمام اطلاعات را نداشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.