عوامل رکود چیست؟
چه چیزی باعث رکود می شود؟
رکود ناشی از زنجیره ای از رویدادها در اقتصاد است، مانند اختلال در زنجیره تامین، یک بحران مالی یا یک رویداد جهانی. رکود نیز می تواند پس از یک دوره تورمی ایجاد شود. زمانی که تورم افزایش مییابد، بانکهای مرکزی نرخهای بهره را افزایش میدهند تا اقتصاد را با هدف کاهش تورم کاهش دهند.
با نرخ بهره بالاتر، احتمال رکود افزایش مییابد که منجر به اخراج کارکنان، مشاغل کمتر و کاهش هزینههای مصرفکننده و شرکتها میشود، از جمله اثرات دیگری که در کند شدن اقتصاد مشاهده میشود.
همانطور که شرکت ها و مصرف کنندگان در مورد اقتصاد مضطرب می شوند، پول خود را نگه می دارند و هزینه ها را کاهش می دهند. با تشدید رکود اقتصادی، کسبوکارها مجبور به تخصیص مجدد منابع، کاهش تولید، محدود کردن ضرر و اخراج کارکنان میشوند. روندهای دوران رکود شامل افزایش نرخ بیکاری و کاهش تولید ناخالص داخلی (GDP) برای دو فصل متوالی است.
به طور خلاصه:
- رکود روند کاهش همزمان فعالیت تجاری و مصرف کننده است که منجر به رشد منفی می شود که با تولید ناخالص داخلی (GDP) و سایر مجموعه های داده مانند نرخ بیکاری، رشد دستمزد و موارد مشابه اندازه گیری می شود.
- چندین نظریه رقیب برای علل رکود وجود دارد.
- عوامل مالی، روانی و اقتصادی واقعی می توانند باعث رکود شوند.
- رکود در سال ۲۰۲۰ تحت تأثیر کووید-۱۹ و دهه قبل از محرک های شدید پولی بود که اقتصاد را در برابر شوک های اقتصادی آسیب پذیر کرد.
- از نوامبر ۲۰۲۲، همانطور که توسط منحنی بازده معکوس مشهود است، احتمال رکود افزایش مییابد، به این معنی که سرمایهگذاران انتظار دارند نرخهای بهره کوتاهمدت بالاتر از نرخهای بلندمدت باشد، که نشاندهنده چشمانداز کوتاهمدت نزولی است که بهطور بالقوه نتیجه میدهد.
نشانه های رکود
تعریف استاندارد اقتصاد کلان از رکود، دو فصل متوالی رشد تولید ناخالص داخلی منفی است. هنگامی که این اتفاق می افتد، مشاغل خصوصی اغلب تولید را کاهش می دهند و سعی می کنند قرار گرفتن در معرض خطر سیستماتیک را محدود کنند. سطوح قابل اندازهگیری هزینهها و سرمایهگذاری احتمالاً کاهش مییابد، و فشار نزولی طبیعی بر قیمتها ممکن است با افت تقاضای کل رخ دهد. تولید ناخالص داخلی کاهش می یابد و نرخ بیکاری افزایش می یابد زیرا شرکت ها برای کاهش هزینه ها کارگران خود را اخراج می کنند.
در سطح اقتصاد خرد، شرکت ها در طول رکود، حاشیه سود کاهشی را تجربه می کنند. زمانی که درآمد چه از فروش و چه سرمایه گذاری کاهش می یابد، شرکت ها به دنبال کاهش فعالیت های کم کارآمد خود هستند. به عنوان مثال، یک شرکت ممکن است تولید محصولات کم حاشیه را متوقف کند یا پاداش کارکنان را کاهش دهد. همچنین ممکن است برای دریافت تخفیف موقت بهره با طلبکاران مذاکره مجدد کند. متأسفانه، کاهش حاشیه ها ممکن است مشاغل را مجبور به کاهش اشتغال برای کاهش بیشتر هزینه ها کند.
طیفی از عوامل مالی، روانی و اقتصادی واقعی در هر رکود معینی نقش دارند.
علل رکود
تئوریهای اقتصادی مهم رکود بر عوامل مالی، روانی و اقتصادی اساسی تمرکز دارند که میتوانند منجر به آبشار شکستهای تجاری شوند که رکود را تشکیل میدهند. برخی از نظریه ها به روندهای بلندمدت اقتصادی نگاه می کنند که زمینه را برای رکود در سال های منتهی به آن فراهم می کند. برخی دیگر فقط به عوامل آشکاری که در شروع رکود ظاهر می شوند نگاه می کنند. بسیاری یا همه این عوامل مختلف ممکن است در هر رکود معینی نقش داشته باشند.
عوامل مالی می توانند به سقوط اقتصاد به رکود کمک کنند، مانند بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۸ ایالات متحده. افزایش بیش از حد اعتبار و بدهی وام های پرخطر و وام گیرندگان حاشیه ای می تواند منجر به افزایش ریسک در بخش مالی شود. گسترش عرضه پول و اعتبار در اقتصاد توسط فدرال رزرو و بخش بانکی می تواند این روند را به سمت افراط سوق دهد و حباب های قیمت دارایی های مخاطره آمیز را تحریک کند.
سرکوب مصنوعی نرخ های بهره در دوران رونق منجر به رکود می تواند ساختار روابط بین مشاغل و مصرف کنندگان را مخدوش کند. این اتفاق با اتخاذ پروژههای تجاری، سرمایهگذاریها و تصمیمهای مصرفی که به نرخ بهره حساس هستند، مانند خرید خانه بزرگتر یا راهاندازی یک توسعه بلندمدت تجاری پرمخاطره، بسیار جذابتر از آنچه که باید باشد، رخ میدهد. شکست این تصمیمها زمانی که نرخها برای انعکاس واقعیت افزایش مییابند، جزء اصلی شکستهای تجاری را تشکیل میدهد که رکودی مانند رکود ۲۰۰۷-۲۰۰۸ را تشکیل میدهند.
عوامل روانی رکود
عوامل روانشناختی نیز اغلب توسط اقتصاددانان به دلیل نقش آنها در رکود ذکر شده است. رونق بیش از حد سرمایه گذاران در سال های رونق اقتصاد را به اوج خود می رساند. بدبینی متقابلی که پس از سقوط بازار ایجاد میشود، حداقل اثرات عوامل اقتصادی و مالی واقعی را با نوسانات بازار تشدید میکند.
علاوه بر این، از آنجایی که تمام اقدامات و تصمیمات اقتصادی تا حدی همیشه آیندهنگر هستند، انتظارات ذهنی سرمایهگذاران، کسبوکارها و مصرفکنندگان اغلب در شروع و گسترش رکود اقتصادی دخیل است.
نرخ بهره
نرخ بهره یک پیوند کلیدی بین بخش صرفا مالی و ترجیحات و تصمیمات اقتصادی واقعی کسب و کارها و مصرف کنندگان است.
عوامل اقتصادی رکود
تغییرات واقعی در مبانی اقتصادی، فراتر از حسابهای مالی و روانشناسی سرمایهگذاران، نیز نقش مهمی در رکود دارد. برخی از اقتصاددانان رکود را صرفاً به دلیل شوک های اقتصادی اساسی ، مانند اختلال در زنجیره تامین، و آسیبی که می تواند به طیف گسترده ای از مشاغل وارد کند، توضیح می دهند.
شوکهایی که بر صنایع حیاتی مانند انرژی یا حملونقل تأثیر میگذارند، میتوانند تأثیرات گستردهای داشته باشند که باعث میشود بسیاری از شرکتها در سراسر اقتصاد به طور همزمان برنامههای سرمایهگذاری و استخدام را تعدیل کنند و با تأثیرات موجی بر کارگران، مصرفکنندگان و بازار سهام مواجه شوند.
عوامل اقتصادی نیز وجود دارند که می توانند به بازارهای مالی مرتبط شوند. نرخ های بهره بازار نشان دهنده هزینه نقدینگی مالی برای کسب و کارها و ترجیحات زمانی مصرف کنندگان، پس انداز کنندگان و سرمایه گذاران برای مصرف فعلی در مقابل مصرف آتی است. علاوه بر این، سرکوب مصنوعی نرخ بهره توسط بانک مرکزی در طول سال های رونق قبل از رکود، بازارهای مالی و تصمیمات تجاری و مصرفی را مخدوش می کند. همه این عوامل ممکن است به مرور زمان باعث رکود شود.
به نوبه خود، ترجیحات مصرف کنندگان، پس انداز کنندگان و سرمایه گذاران محدودیت هایی را در مورد این که چنین رونق مصنوعی تحریک شده تا چه حد می تواند ادامه یابد، ایجاد می کند. اینها به صورت محدودیتهای اقتصادی بر رشد مداوم کمبود بازار کار ، تنگناهای زنجیره تامین و افزایش قیمت کالاها (که منجر به تورم میشود) آشکار میشوند. زمانی که منابع کافی برای پشتیبانی از همه طرحهای سرمایهگذاری تجاری در دسترس نباشد، ممکن است به دلیل افزایش هزینههای تولید، شکستهای تجاری رخ دهد. این وضعیت ممکن است برای سوق دادن اقتصاد به رکود کافی باشد.
تاثیر همه گیر COVID-19 بر اقتصاد
در فوریه ۲۰۲۰، دفتر ملی تحقیقات اقتصادی (NBER) اعلام کرد که بر اساس داده های خود، ایالات متحده به دلیل شوک اقتصادی ناشی از اختلال گسترده زنجیره تامین جهانی و داخلی و آسیب مستقیم به مشاغل در سراسر جهان، در رکود اقتصادی قرار گرفته است. صنایع این وقایع ناشی از اپیدمی COVID-19 و پاسخ بهداشت عمومی بود.۶
برخی از دلایل زمینهای رکود دو ماهه (مشکلات اقتصادی) در سال ۲۰۲۰، گسترش بیش از حد زنجیرههای تامین، موجودیهای کم حجم و مدلهای تجاری شکننده بود. بر اساس گزارش NBER، رکود مرتبط با بیماری همه گیر در آوریل ۲۰۲۰ به پایان رسید، اما مشکلات مالی ناشی از همه گیری هنوز بر آمریکایی ها تأثیر می گذارد.
خطرات فعلی رکود از نوامبر ۲۰۲۲
در شرایط فعلی، فدرال رزرو و سایر بانکهای مرکزی بزرگ به شدت نرخهای بهره را برای مبارزه با تورم افزایش میدهند که در ایالات متحده ۶٫۲ درصد است که بسیار بالاتر از هدف فدرال رزرو برای تورم حدود ۲ درصد است. فدرال رزرو از آوریل ۲۰۲۲ در هر جلسه ۰٫۷۵ درصد افزایش نرخ ها را افزایش داده است و از آن زمان به بعد نرخ هدف صندوق های فدرال را به ۳٫۷۵٪ تا ۴٫۰۰٪ رسانده است. در حال حاضر، بحث در مورد اینکه آیا ایالات متحده در حال حاضر در رکود به سر می برد یا اینکه آیا رکود اقتصادی در سال ۲۰۲۳ در راه است.
شایان ذکر است، تعدادی از عوامل برون زا مانند جنگ روسیه و اوکراین وجود دارد که می تواند منجر به افزایش قیمت نفت و گاز طبیعی و کاهش بیشتر ذخایر غلات شود. این به نوبه خود می تواند اقتصاد جهانی را بیشتر تضعیف کند که منجر به افزایش فشار بر ایالات متحده و سایر اقتصادهای بزرگ خواهد شد. این نوع عوامل باید با نزدیک شدن به فصل زمستان تحت نظارت قرار گیرند، جایی که ما عوامل فصلی را عمدتاً به عنوان نویز در نظر می گیریم و همچنان بر داده های کلیدی مصرف کننده و اشتغال تمرکز می کنیم.
رکود چیست؟
رکود زمانی است که فعالیت اقتصادی برای یک دوره زمانی منفی می شود، نرخ بیکاری افزایش می یابد و فعالیت مصرف کنندگان و کسب و کار به دلیل انتظارات از محیط رشد ضعیف در پیش رو کاهش می یابد. در حالی که این یک چرخه معیوب است، اما بخشی عادی از چرخه تجاری کلی است و تنها سوال این است که رکود چقدر عمیق و طولانی ممکن است ادامه یابد.
آیا رکود برای ماه های آینده پیش بینی می شود؟
با توجه به چندین شاخص بازار، یعنی منحنی بازده معکوس، به نظر می رسد بازار در چشم انداز رکود در شش تا نه ماه آینده قیمت گذاری کند. با این حال، با توجه به پایان سفت شدن فدرال رزرو در ماه های آینده، ما معتقدیم که می توان از رکود جلوگیری کرد، اگرچه رشد کندتر قطعاً در پیش است.
سرمایه گذاران مشتاقانه منتظر سیگنال مشخصی از سوی فدرال رزرو هستند که به پایان چرخه انقباض خود نزدیک می شود. با توجه به زیان های بازار سهام از سال تا به امروز، به نظر می رسد که بازارها قبلاً با نرخ پایانی ۵ درصد قیمت گذاری کرده اند، بنابراین افزایش بیشتر نرخ ها نباید تأثیر منفی فوق العاده ای بر بازارهای اصلی داشته باشد.
با این حال، اگر تورم سرسختانه باقی بماند و فدرال رزرو مجبور به افزایش نرخ های بالاتر از ۵ درصد شود، این محاسبات می تواند تغییر کند چیزی که در حال حاضر بازار به قیمت های فعلی توجه نمی کند.
چرا فدرال رزرو در صورت پیش بینی رکود به افزایش نرخ بهره ادامه می دهد؟
فدرال رزرو دارای وظایف دوگانه است:
- برای حفظ تورم در حدود ۲ درصد یا کمتر
- برای قوی نگه داشتن رشد اشتغال و هدف گذاری برای اشتغال کامل
در حالی که بازار کار همچنان نشانههای انعطافپذیری را نشان میدهد، تورم از محدوده هدف ۲ درصدی فدرال رزرو فاصله زیادی دارد. برای مبارزه با تورم، فدرال رزرو از سلاح اصلی خود یعنی نرخ بهره استفاده کرده است تا اقتصاد را ترمز کند و امیدواریم در این فرآیند تورم را کاهش دهد.
چنین سیاستی ممکن است منجر به درد کوتاه مدت (رشد آهسته تر/بیکاری بیشتر) برای کل اقتصاد ایالات متحده شود، اما در درازمدت، مهار تورم در سریع ترین زمان ممکن و حفظ اعتبار فدرال رزرو برای مبارزه با تورم ضروری است. افزایش نرخ بهره فدرال رزرو احتمالاً در سه ماهه آینده کاهش می یابد زیرا فدرال رزرو سیاست تا به امروز و تأثیر آن بر تورم را بررسی می کند.
نتیجه
رکود ناشی از عوامل متعددی است که معمولاً نرخ بهره بالاتر به عنوان عامل اصلی رکود ذکر می شود. در حال حاضر، بازار همچنین نگران رویدادهای غیرمعمولی مانند جنگ روسیه و اوکراین و تأثیر آن بر قیمت انرژی و کالاها است که باعث افزایش تورم شده است. برای مبارزه با تورم، فدرال رزرو و سایر بانک های مرکزی به شدت نرخ بهره را افزایش داده اند تا تورم را به هدف خود یعنی حدود ۲ درصد کاهش دهند.
در افزایش نرخ های بهره کوتاه مدت که اکنون بین ۳٫۷۵ تا ۴٫۰۰ درصد است، فدرال رزرو ممکن است بیش از حد تهاجمی باشد و از نرخ بهره ای که برای پایین آوردن تورم مناسب است فراتر رود و اقتصاد را وارد رکود کند. امید به یک فرود نرم است، جایی که نرخ بهره به سطحی برسد که تورم را کاهش دهد و از رکود جلوگیری کند. جایگزین، فرود سخت است، جایی که فدرال رزرو نرخ بهره را بیش از حد افزایش می دهد و باعث رکود می شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.