شاخص های اقتصادی چیست؟
شاخص های اقتصادی Economic indicators
شاخص های اقتصادی مجموعه داده ها یا نمایش های آماری جزئیات هستند که به نشان دادن و ارزیابی سلامت اقتصادی هر کشور کمک می کند. دانستن این عوامل تعیین کننده به افراد و نهادها کمک می کند تا با توجه به جهتی که به نظر می رسد اقتصاد به سمت آن حرکت می کند، تصمیمات سرمایه گذاری آگاهانه و عاقلانه تری اتخاذ کنند.
این دادهها توسط سازمانهای دولتی، شرکتهای غیرانتفاعی یا سایر نهادهای هوش تجاری از طریق نظرسنجیها و تحقیقاتی که هر از گاهی انجام میدهند جمعآوری میشوند. شاخص های اقتصادی نه تنها به ارزیابی سلامت یک فرد کمک می کند. اقتصاد بلکه به تحلیلگران اجازه می دهد تا تأثیر آن را در مقیاس جهانی درک کنند. این همان چیزی است که مطالعه این عوامل تعیین کننده را حیاتی تر می کند.
شاخص اقتصادی یک سری زمانی است که به تفسیر حرکت های مربوط به اقتصاد به عنوان یک کل یا بخشی از آن کمک می کند. برخی از نمونه ها عبارتند از:
- تولید ناخالص داخلی (GDP)
- نرخ بیکاری
- شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)
- تولید صنعتی
شاخصهای اقتصادی امکان تجزیه و تحلیل عملکرد اقتصادی و پیشبینی عملکرد آینده را فراهم میکنند و میتوان آنها را به سه دسته (بر اساس زمانبندی معمول در رابطه با چرخه تجاری) طبقهبندی کرد:
- شاخصهای پیشرو
- شاخصهای عقبافتاده
- شاخصهای همزمان
به طور خلاصه:
- شاخصهای اقتصادی تعیینکننده دادههای مالی هستند که جهت حرکت یک اقتصاد را نشان میدهند و در نتیجه به سرمایهگذاران کمک میکنند تصمیم بگیرند که آیا زمان مناسبی برای سرمایهگذاری است یا بهتر است منتظر بمانند.
- داده ها از منابع معتبر، از جمله ارگان های دولتی، آژانس های اطلاعات تجاری و غیره جمع آوری شده است.
- شاخص های پیشرو، عقب مانده و همزمان سه شاخص اقتصادی هستند که به درک سلامت یک اقتصاد کمک می کنند.
- برخی از این شاخص ها عبارتند از تولید ناخالص داخلی (GDP)، نرخ بیکاری، قیمت نفت خام، شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)، تولید ناخالص ملی (GNP)، نرخ بهره، قیمت سهام و غیره.
هدف
شاخص های اقتصادی توسعه به ارزیابی سرعت رشد یک اقتصاد کمک می کند. علاوه بر این، اگر رشد در جهت منفی باشد، نرخ انقباض را نشان می دهند. اگر عوامل تعیین کننده منعکس کننده تغییرات آینده باشند، به سرمایه گذاران کمک می کند تصمیم بگیرند که آیا زمان مناسبی برای انتخاب اوراق بهادار برای سرمایه گذاری یا معامله است یا خیر.
از سوی دیگر، اگر شاخصها به صورت موازی حرکت کنند، به تحلیلگران اجازه میدهند تا قبل از بدتر شدن وضعیت، مقدمات را فراهم کنند. با این حال، گاهی اوقات، تغییراتی را نشان می دهند که قبلاً در اقتصاد رخ داده است. در آن صورت، اطلاعات به ردیابی و شناسایی الگوهای خاص کمک می کند تا اقتصاد برای دفعات بعدی چنین رویدادهایی آماده بماند.
انواع شاخص های اقتصادی
سه نوع شاخص اقتصادی وجود دارد : شاخص های پیشرو، شاخص های عقب مانده و شاخص های همزمان
شاخص های پیشرو
شاخص های پیشرو پیش بینی کننده روندهای اقتصادی هستند. تحلیلگران از این داده ها برای پیش بینی تغییرات در چرخه تجاری استفاده می کنند. نمونه هایی از شاخص های پیشرو شامل موارد زیر است:
- قیمت سهام
- پروانه های ساختمانی
- میانگین مطالبات اولیه هفتگی برای بیمه بیکاری
- شاخصی از انتظارات مصرف کننده
شاخص های همزمان
شاخص های تصادفی همزمان با چرخه تجاری در نوسان هستند و وضعیت فعلی اقتصاد را منعکس می کنند. نمونه هایی از شاخص های همزمان شامل موارد زیر است:
- داده های تولید صنعتی
- داده های حقوق و دستمزد غیر کشاورزی
- داده های فروش تولید و تجارت
شاخص های عقب ماندگی
شاخص های عقب ماندگی پس از تکمیل روندهای اقتصادی و تغییرات در چرخه تجاری ظاهر می شوند. از آنها برای تجزیه و تحلیل اقتصاد به صورت گذشته یا تأیید سایر داده های اقتصادی استفاده کنید. نمونه هایی از شاخص های عقب ماندگی شامل موارد زیر است:
- میانگین مدت بیکاری
- میانگین نرخ اولیه که توسط بانک ها دریافت می شود
- تغییر در هزینه نیروی کار به ازای هر واحد تولید
ویژگی های شاخص های اقتصادی
یک شاخص اقتصادی ممکن است دارای یکی از سه ویژگی زیر باشد:
- دوره ای: شاخصی است که در جهتی مشابه اقتصاد حرکت می کند. به عنوان مثال، تولید ناخالص داخلی چرخه ای است زیرا اگر اقتصاد عملکرد خوبی داشته باشد، افزایش می یابد. اگر اقتصاد خوب نباشد (یعنی رکود)، تولید ناخالص داخلی کاهش می یابد.
- ضد چرخه ای: شاخصی است که در جهت مخالف اقتصاد حرکت می کند. به عنوان مثال، نرخ بیکاری کاهش می یابد اگر اقتصاد شکوفا شود.
- غیر چرخه ای: این شاخصی است که اصلاً ارتباطی با اقتصاد ندارد.
سوالات متداول
شاخص های اقتصادی پیشرو کدامند؟
شاخص های پیشرو همانطور که از نام آن پیداست نشان دهنده رشد یا انقباض اقتصادی است. این بدان معناست که این عوامل تعیین کننده تغییرات در اقتصاد را پیش بینی می کنند و به تحلیلگران اجازه می دهند برای شرایط خوب و بد پیش رو آماده شوند. برخی از نمونههای شاخصهای پیشرو عبارتند از فعالیتهای تولیدی یا ساختمانی، قیمت سهام، منحنیهای بازده و غیره.
از کدام شاخص ها برای اندازه گیری اقتصاد جهانی استفاده می شود؟
شاخص مدیران خرید جهانی (PMI)، اشتغال ایالات متحده، هزینه های مصرف کننده، صادرات، هزینه های مصرف شخصی، تورم منطقه یورو و غیره، برخی از شاخص هایی هستند که به اندازه گیری اقتصاد جهانی کمک می کنند.
تحلیل اقتصاد کلان چگونه از شاخص های اقتصادی استفاده می کند؟
شاخص های اقتصادی به ارزیابی عملکرد اقتصاد کلان و ثبات یک اقتصاد یا جهان کمک می کند. تحلیلگران با استفاده از این شاخصها، از آشفتگیهای اقتصادی گذشته و آینده آگاه میشوند و بر این اساس الگوها را شناسایی میکنند و آمادگی لازم را برای اجتناب از آن تا حد امکان انجام میدهند
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.