شاخص ترس و طمع ، کاربرد آن در تحلیل قیمت
شاخص ترس و طمع
شاخص ترس و طمع (Fear and Greed) احساسات بازار را نشان میدهد. معاملهگران در زمان رشد قیمت حریص میشوند در نتیجه آن احساس در بازار وجود میآید و بالعکس زمانی که بازار نزولی میشود، با دیدن تغییرات قیمتی منفی به صورت غیرمنطقی اقدام به فروش ارزهای دیجیتال خود میکنند. با شرکت در دوره هوش مالی به این دید می رسید که چه زمانی برای خرید و فروش مناسب تر است.
وجود شاخصهایی که با گرفتن دادههای اولیه، احساسات حاکم در بازار و وضعیت معاملهگران را ارزیابی میکنند، میتواند دید خوبی نسبت به روند فعلی و احتمالات پیشرو در اختیار فرد معاملهگر قرار دهد.
این شاخص توسط سیانان مانی (CNNMoney) به وجود آمد تا رفتارهای احساسی معاملهگران در بازارهای مالی را بررسی کند.
نمودار شاخص ترس و طمع در ارزهای دیجیتال
وقتی که شاخص در یک روند نزولی قرار دارد و توالی سقفها به سمت پایین است احساس ترس از ریزش بیشتر قیمت در معاملهگران و تحلیلگران بیشتر به نظر میرسد، که این باعث خروج سرمایه یا محافظه کاری بیشتر آنها در معاملات خود، میشود.
این امر باعث کاهش سرمایه جاری در بازار شده در نتیجه به کاهش نوسانات و ادامهدار شدن ریزش قیمت منجر میشود.
و برعکس آن، اگر نمودار شاخص ترس و طمع روندی صعودی داشته باشد و شروع به ساختن کفهای نموداری بالاتر از همدیگر کند نشان از کاهش ترس و افزایش ریسک پذیری آنها دارد.
حرکت صعودی شاخص باعث افزایش سرمایه تزریقی به بازار و خوشبینی تحلیلگران به آیندهی قیمت میشود و این روند افزایشی شاخص تا جایی ادامه پیدا میکند که نمودار به سمت محدودهی طمع شدید شروع به حرکت میکند. پس از قرار گرفتن در این ناحیه و با اشباع قیمت، نزول شروع میشود.
نحوه اندازهگیری شاخص ترس و طمع
رنج اندازهگیری این شاخص را بین صفر تا ۱۰۰ دسته بندی میکنند. اگر عدد به صفر نزدیک باشد نشانهی ترس در بازار و اگر به ۱۰۰ نزدیک باشد، بیانگر طمع در بازار است.
عوامل تاثیر گذار بر شاخص ترس و طمع به شرح زیر است:
-
نوسانات
نوسانات بازار برای مشاهده میزان تفییرات سهم در بازههای زمانی مشخص است. اگر رمز ارزی نوسانات زیادی دیده باشد، نمودار اندازهگیری شاخص ترس و طمع دچار تغییرات شدیدی خواهد شد.
-
حجم/ قدرت بازار
حجم یک معامله را صرفا بر اساس میزان پول معامله شده در آن بازار میسنجند. اگر در بازه زمانی مشخص مقدار کمی رمز ارز خریداری شده باشد حجم بازار کاهش داشته است.
در صورتی که افزایش خرید و فروش در همان بازار، نشانگر حجم معاملات بالا بوده است. تغییر در حجم معاملات بر fear and greed index تاثیر مستقیم دارد.
-
رسانه
شبکههای اجتماعی تاثیر قابل توجهی در ارزشگذاری روی بازار رمز ارزها دارند. اگر شما سال ۲۰۲۰ را بررسی کنید به راحتی میتوانید شاهد تاثیر شبکهی اجتماعی توییتر، بر شاخص ترس و طمع باشید.
-
تسلط
هنگامی که یک رمزارز بیشترین سهم بازار را در خرید و فروش در اختیار بگیرد، تسلط آن ارز در بازار بسیار زیاد خواهد بود.
با بررسی تسلط آلت کوینها، متوجهی علاقهی عمومی به یک آلت کوین میشویم این امر میتواند باعث به وجود آمدن رفتار حریصانه در آن کوین شود.
-
نظرسنجیها
با استفاده از نظرسنجیهای هفتگی از سرمایهگذاران دربارهی اینکه بازار را چگونه ارزیابی میکنند، میتوان شمایی کلی از احساسات گروهی از سرمایهگذاران دریافت کرد.
-
تمایل یا ترند
با جستجو در اینترنت به سادگی میتوان تمایل کاربران به موضوعی خاص را پیدا کرد. به عنوان مثال اگر کلمه بیت کوین حجم زیادی از جستجو در فضای مجازی را در اختیار داشته باشد، شاخص ترس و طمع به سمت طمعکار بودن بیت کوین خواهد بود.
شاخص ترس و طمع و تحلیل تکنیکال
به این شاخص میتوان به عنوان یک اندیکاتور نگاه کرد، مانند اندیکاتور RSI نواحی اشباع خرید و فروش را مشاهده کرد و همچنین برای پیدا کردن نقاط ورود به بازار از روندها درآن استفاده کرد.
وارن بافت میگوید: “زمانی که همه طمع میکنند شما بترسید و زمانی که همه میترسند شما طمع کنید “
هدف استفاده از شاخص ترس و طمع
-
ابزاری برای مقابله با احساسات بازار
یکی از عوامل مهم نوسانات بازار، احساسات است. سرمایهگذاران با دانستن این موضوع و استفاده از fear and greed index میتوانند به نفع خود کار کنند. شاخص ترس و طمع دید کلی روند قمیتی را در بازار نشان میدهد.
برای مثال زمانی که fear and greed index بین ۵۱ تا ۱۰۰ باشد و طمع در بازار را نشان دهد شما با کاهش حجم معاملات میتوانید ریسک از دست دادن سرمایه خود را کاهش دهید، و بالعکس وقتی این شاخص بین صفر تا ۴۹ باشد که بیانگر ترس شدید در بازار استف خرید رمزارز سودآور است.
-
ابزاری برای تایید اقدامات
وقتی که رفتار بازار از ترس به طمع یا برعکس، تغییر پیدا میکند، شاخص ترس و طمع میتواند برای تأیید فرصتهای سرمایهگذاری یا خرپج از بازار مورد استفاده قرار گیرد.
چه احساسات دیگری جدای از ترس و طمع بر بازار تاثیر میگذارد؟
- نگرانی: نگران بودن بابت نداشتن کنترل کافی بر سرمایه و معاملات میتواند منجر به گرفتن تصمیمات اشتباه شود.
- هیجان: گاها بعد از آنکه یک سرمایهگذار عملکرد بسیار خوب خود را میبیند و سود سرشاری دریافت میکند، خطر پذیریاش بالا میرود و این امر باعث میشود که دست به انجام معاملات بیشتر بزند.
- خستگی: بعد از انجام دادن معاملاتی با حجم و نوسان بسیار کم، ممکن است سرمایهگذار وسوسه شود تا سفارشهای همیشگی خود را ببندد و معاملات جدیدی را شروع کند که در آنها تجربه و سررشتهای ندارد.
- ناامیدی: ناامیدی بابت جا ماندن از بازار.
- امیدواری: امیدواری بیش از اندازه و نپذیرفتن اشتباهات باعث میشود سرمایهگذار بدون توجه به تجربههای قبلی و سیگنالهایی که گرفته است، وسوسه شود و سرمایه خود را از دست بدهد.
مزایای شاخص ترس و طمع
تعداد زیادی از سرمایهگذاران استراتژی دقیقی را برای تحلیل، دنبال نمیکنند و بیشتر تابع احساسات و هیجانات خود هستند تا اهداف از پیش تعیین شده.
این مورد به خودی خود شاید تاثیری در تصمیمگیری سرمایهگذاران نداشته باشد اما با بررسی شاخص ترس و طمع میتوان تا حدودی شرایط بازار را تخمین زد.
صاحبنظران بازارهای مالی معتقدند بهتر است سرمایهگذاران شاخص ترس و طمع را همواره رصد کنند. در صورتی که این شاخص، در موقعیت ترس باشند فرصتی مناسب است برای خرید زیرا اکثر کاربران ترس از خرید دارند و به سمت فروش سهام خود میروند.
همچنین اگر شاخص طمع را نشان دهد میتوان در نظر گرفت که ارزش سهم مورد نظر، از قیمت واقعی خود فراتر رفته و وقت مناسبی است که سهم خود را بفروشیم.
این اندیکاتور میتواند دربارهی احساساتی که بر تصمیمگیری شما تاثیرگذار است هشدار دهد، زمانی که تریدرها تصمیماتی غیر منطقی و احساسی میگیرند، راه درستتری را به شما نشان دهد.
معایب شاخص ترس و طمع
شاخص ترس و طمع میتواند مفید باشد به شرط آنکه تنها ابزار تصمیمگیری در سرمایهگذاری نباشد، زیرا احساسات به تنهایی نمیتوانند ابزار مناسبی برای نتیجهگیری باشند.
این شاخص معمولا برای ورود در زمان مناسب به بازار استفاده میشود و با توجه به این استراتژی، برخی این شاخص را ابزاری مناسبی برای سرمایهگذاری نمیدانند.
برخی از منتقدین معتقدند ممکن است این شاخص باعث تشویق سرمایهگذاران به انجام معاملههای مکرر در مدت زمان کوتاه شود و این استراتژی در طول تاریخ سوددهی پایینی برای سرمایهگذاران خواهد داشت.
سایت شاخص ترس و طمع
برای مشاهدهی لحظهای شاخص ارزهای دیجیتال میتوانید از سایتهایی مانند بیت تولز (btctools) یا (alternative.me) استفاده کنید.
این سایتها در ۳ ساعت از شبانه روز میزان احساسات بازار مانند تمامی شاخصهای ترس و طمع ارز دیجیتال را جمع آوری کرده و ارائه میدهند.
شاخص ترس و طمع بیت کوین
این شاخص یکی از نوآورارانهترین اندیکاتورهای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال است. شاخص ترس و طمع بیت کوین سعی میکند با نسبت دادن یک عدد به شرایط بازار، احساسات معاملهگران را مانند یک کمیت اندازهگیری کند.
از ماه ژوئیه (تیر ماه) سال ۲۰۲۱، fear and greed index بازار ارز دیجیتال تنها از اطلاعات مربوط به بیت کوین استفاده میکند.
دلیل این امر ارتباط مستقیم رمز ارز BTC با بازار کریپتوکارنسی از لحاظ قیمت و بار احساسی بازار است.
سایت آماری Alternate.me در آینده برنامههایی را برای پوشش و بررسی سایر ارز های دیجیتال برتر از جمله اتریوم (ETH) و بایننس کوین (BNB) دارد.
مقیاس این شاخص به دستههای زیر تقسیم میشود:
- بازه صفر الی ۲۴: ترس مطلق در بازار (رنگ نارنجی)
- بازه ۲۵ الی ۴۹: همچنان ترس در بازار حاکم است (زرد رنگ یا کهربایی)
- بازه ۵۰ الی ۷۴: طمع سرمایه گذاران و معاملهگران (سبز کم رنگ)
- بازه ۷۵ الی ۱۰۰: بازار در حرص و طمع شدید غوطهور است (سبز پر رنگ)
آیا شاخص ترس و طمع بیت کوین مفید است؟
بله، این شاخص ممکن است نوسانات بزرگ فرصتی را برای ورود یا خروج دهد پیش از آنکه بقیه بازار روند را دنبال کنند.
با بررسی مارکت کپ کل بازار ارزهای دیجیتال در مقابل ارقام و حالات این شاخص، میتوان نمونهای کوچک از این مورد را مشاهده کرد.
هرچه حس طمع در بازار افزایش بیابد، ارزش مارکت کپ تا زمانی که به حداکثر خود نرسد، افزایش مییابد و در زمان اوج، احساسات حاکم در بازار بار دیگر به شدت کاهش پیدا میکند.
این شاخص در یافتن یک فرصت خرید و پیشبینی فروش در بازار بسیار مفید واقع شده است. شما با استفاده از این اندیکاتور میتوانید به بررسی این موضوع که آیا احساسات شما در راستای بازار است یا فراتر از حد آن قرار گرفته بپردازید.
آیا از شاخص ترس و طمع میتوان برای بلندمدت استفاده کرد؟
این شاخص در تحلیل بلند مدت به خوبی کار نمیکند. در دوران صعودی یا نزولی بازار، چندین چرخه ترس و طمع به وجود میآید. این جابجاییها برای استفاده معاملهگران نوسانگیر مفید است.
جهت دستیابی به چشم انداز بلند مدت بازار باید سایر جوانب را نیز تجزیه و تحلیل کرد.
احساس ترس هنگام سرمایهگذاری
احساس ترس در سرمایهگذاری میتواند بسیار سود آور باشد، زیرا این حس از طمع قویتر است و میتواند محرک قویتری برای رفتارهای ناگهانی باشد.
-
ترس از تکرار اشتباهات مشابه
ترس یکی از قدرتمندترین محرکها برای تمایل به بهبود و عملکرد بهتر است. با پایین آمدن قیمتها احساس ترس بر سرمایهگذاران غلبه میکند و ممکن است برای از دست ندادن بیشتر سرمایه، داراییهای خود را حتی زیرقیمت بفروشند. ماندن و ادامه مسیر طبق برنامهریزیهای قبلی میتواند در اجتناب از این اتفاق مفید باشد.
-
ترس از اشتباه کردن
ترس از اشتباه کردن فرصت کسب تجربه را از سرمایهگذاران میگیرد. شرایط هر فردی با دیگری متفاوت است و هر فردی در زندگی درگیریهای مختلفی را تجربه میکند و میزان تحمل استرس برای هر شخص نیز متفاوت است. شکست و تمرین بیشتر، شانس یادگیری بیشتری را فراهم میکند و میتوان دید بهتری برای تصمیمهای آینده ایجاد کند.
چگونه بر احساس ترس و طمع غلبه کنیم؟
بهترین راه برای غلبه با این حس، برنامه ریزی معاملاتی و پایبند ماندن به آن است. برنامه ریزی برای انجام هر معامله میتواند از اقدامات احساسی جلوگیری کند.
اقداماتی که ممکن است در نتیجه نوسانات بیدلیل بازار انجام شوند و خارج از برنامه انجام شوند عبارتاند از: انحراف از سطح بهینۀ، حذف حد ضرر یا دو برابر کردن آن.
از دیگر راههای غلبه بر حس ترس و طمع، میتوان به کاهش حجم معاملات است، داشتن سابقه معاملات و استفاده از تجربه دیگران اشاره کرد.
با توجه به تمام موارد گفته شده در رابطه با شاخص ترس و طمع باید توجه داشت که تمام ابزارهای تحلیلی و شاخصها تنها وسیلهای برای پیشبینی روند ارزهای دیجیتال محسوب میشوند و عاری از خطا یا قابل اطمینان صددرصدی نیستند.
فومو چیست؟
Fear Of Missing Out این اصطلاح در واقع یعنی ترس از دست دادن که موجب ایجاد طمع در افراد میشود.
برای مثال شما میشنوید که قیمت بیت کوین دو برابر شده است، احساس عقب افتادن از دیگران و ترس در شما به وجود میآید و شما اقدام به خرید بیت کوین میکنید بدون در نظر گرفتن دیگر فاکتورها یا نگاه کردن به تحلیلهای گذشتهی خود. این عکس العمل شما نسبت بازار ارزهای دیجتال را فومو می گویند.
معاملهگران اغلب در زمان رشد قیمتها حریص میشوند که در نتیجه آن احساس فومو در بازار وجود میآید و بالعکس زمانی که بازار نزولی میشود، با دیدن تغییرات قیمتی منفی به صورت غیرمنطقی اقدام به فروش ارزهای دیجیتال خود میکنند.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
هی من دقیقا به خاطر طمع باعث شد صد دلار پولم را از دست بدم