سود مرکب و زیان مرکب چیست؟
سود مرکب (compound interest)
سود مرکب را میتوان اینگونه محاسبه کرد که علاوه بر سودی که به اصل سرمایه اضافه می شود، سودی که به خود سودها هم اضافه میشود را در نظر میگیریم. تاثیر این نوع سود در بلند مدت مشخص تر است. نکته ی مهم این است که در صورت داشتن سرمایه ی پایدار میتوان از آن استفاده کرد. در نتیجه با توجه به اصل پایداری، به هیچ عنوان نباید به سرمایه ی اولیه و سودهای آن دست زد.
اگر به سرمایه های کوچک خود توجه کنید میتوانید از آن سود مرکب ایجاد کنید، سرمایه ی کوچک خود را باید در مسیر سرمایه گذاری قرار دهید. (جهت اطلاعات درباره سرمایه گذاری و چگونگی سرمایه گذاری در بورس به مطالب موجود در سایت مراجعه کنید).
در کتاب “اثر مرکب” از “دارن هاردی” اشاره شده است هر تغییر مثبت کوچک می تواند به نتایج بزرگ در آینده منتهی شود.میزان نرخ این سود با دوره تناوب رابطه مستقیم دارد و هرچه دوره بیشتر باشد، نرخ نیز به همان اندازه بیشتر میشود. از طریق های مختلف مانند سرمایه گذاری در بخش صادرات، خرید و فروش ارز، طلا، ملک و …. میتوان به سود رسید تا سودِ سود را به سرمایه اولیه اضافه کرد و به سود مرکب دست یافت.
سود مرکب به طور خلاصه یعنی سود از سودِ دورهی زمانی پیشین
در محاسبه سود مرکب علاوه بر محاسبه سودی که به اصل سرمایه تعلق میگیرد٬ سودی که به خود سودها تعلق میگیرد هم در نظر گرفته میشود. رسیدن به سود مرکب نیاز به صبر دارد.
سود مرکب= موجودی اولیه+ سود روزهای گذشته سود مرکب
مثال از سود مرکب
دوره زمانی |
دوره یکم |
دوره دوم |
دوره سوم |
مبلغ اول دوره |
۱۰میلیون تومان |
۱۱میلیون تومان |
۱۲۱۰۰۰۰۰ |
سود ثابت ۱۰% |
۱میلیون تومان |
۱۱۰۰۰۰۰ |
۱۲۱۰۰۰۰ |
جمع |
۱۱میلیون تومان |
۱۲۱۰۰۰۰۰ |
۱۳۳۱۰۰۰۰ |
توضیح جدول:این دورهها میتونن یک ماهه یک ساله یا هر زمانی باشن پولی که شما در دورهی بعدی میذارید جمع پول دورهی قبلی شماست.زیان مرکب
جهت تهیه ی ویدئو برای توضیحات بیشتر به این صفحه مراجعه فرمایید.
لینک یوتیوب برای دیدن ویدئو به صورت رایگان.
عوامل موثر در قدرتمند عمل کردن سود مرکب
سود مرکب زمانی عملکرد خود را نشان می دهد که چرخه ی سوددهی چندین بار تکرار شود و مسلما در ابتدای کار، میزان سود چشمگیری به دست نمی آید. اما برخی عوامل باعث تشدید این امر می شوند.زیان مرکب
-
فرکانس:
دوره های ترکیبی مکرر نتایج چشمگیرتری به همراه دارند. موقع باز کردن حساب پس انداز، دنبال حساب هایی باشید که هرروز ترکیب شوند. ممکن است فقط ماهانه پرداخت های بهره به حسابتان واریز شود، اما محاسبات هنوز هم می تواند به صورت روزانه انجام شود. این در حالی است که بعضی از حساب ها فقط ماهانه یا سالانه سود مرکب را محاسبه می کنند.
-
زمان:
سود مرکب در دوره های طولانی تر نتایج چشمگیرتری را نشان می دهد، بنابراین بهتر است حساب های پس انداز طولانی مدت را برگزینید.زیان مرکب
-
نرخ بهره:
نرخ بهره به این معنی است که حساب سریع تر رشد میکند، اما سود مرکب می تواند بر نرخ بالاتر بهره غلبه کند. مخصوصا در دوره های طولانی، یک حساب کاربری با سود مرکب اما نرخ پایین تر می تواند تراز بالاتری نسبت به یک حساب معمولی داشته باشد.
-
واریز وجه:
بهتر این است که به سپرده پس اندازتان دست نزنید و حتی با واریز وجه بیشتر آن را تقویت کنید. اگر به فکر برداشت وجه هستید باید بدانید که با این کار تاثیر سود مرکب را بر سرمایه تان کاهش خواهید داد.
-
مبلغ سپرده اولیه:
میزان پولی که با آن شروع میکنید اصلا مهم نیست. سود مرکب بر هر میزان مبلغی متناسب با خودش تاثیر میگذارد. درست است که وجه های کلان تاثیرات سود مرکب را بهتر و بیشتر نشان می دهد اما پس اندازهای کوچک هم بخاطر اثر گوله برفی از این عمر مستثنی نیستند فقط به زمان بیشتری نیاز دارند.
صورت های سود و زیان
فعالیت های شرکت اعم از تولیدی، خدماتی، پیمان کاری، سرمایه گذاری و… باعث ایجاد جریانی از درآمدها و هزینه ها می شود که طبق اصول حسابداری از این جریان ها صورت سود و زیان تهیه می شود. صورت سود و زیان گزارشی است که نتایج عملیات موسسه ای را در طی یک دوره ی مالی نشان می دهد. گزارش سود یا زیان خالص ناشی از فعالیت های عملیاتی مبنایی برای تصمیمات سرمایه گذاری و سایر تصمیمات است.
برای مثال سود خالص هر سهم که درآمد هر سهم نیز نامیده می شود، کاربردی وسیع در تصمیمی در تصمیم گیری های مرتبط با سرمایه گذاری در اوراق بهادار دارد. سرمایه گذاران برای ارزیابی سودآوری آتی و دور نمای جریان نقدی شرکت و همچنین، ارزیابی منافع آتی که از طریق سود سهام و افزایش قیمت سهام عاید آن ها خواهد شد، تاکید فراوانی بر اطلاعات یود گزارش شده دارند.
دو صورت از گزارش سود یا زیان
- روش تک مرحله ای: در این روش ابتدا همه ی درآمدها و در ادامه همه ی هزینه ها در زیر آن آورده می شود. حاصل تفاضل آنها سود یا زیان قبل از کسر مالیات است.
- روش دو مرحله ای: در این روش ابتدا درآمدهای عملیاتی و سپس هزینه های عملیاتی در زیر آن آورده می شود. تفاضل این دو آیتم سود یا زیان ناویژه را بدست می دهد. در ادامه درآمدهای غیر عملیاتی و هزینه های غیرعملیاتی آورده می شود. حاصل تفاضل این دو آیتم را سود یا زیان بعد از کسر مالیات یا سود یا زیان ویژه به دست می آید.
نکته: مهمترین بخش سود یا زیان بخش پایانی آن یعنی سود یا زیان ویژه است.زیان مرکب
تفاوت سود مرکب و سود ساده
در محاسبه ی سود ساده فقط اصل سرمایه و سودی که به آن تعلق میگیرد مهم است. در این مدل از سود ساده، بهره ای که در هر دوره به دست می آید فقط از سرمایه گذاری اولیه است.
نحوه سرمایه گذاری در بازار بورس.
چگونگی حفظ سرمایه در برابر تورم.
ضریب فزاینده پول
ضریبی است که قدرت افزایش حجم پول را بر اساس فعالیت بانک های تجاری نشان می دهد. به تعبیر دیگر، نشانگر آن است که در ازای هر واحد پایه پولی، حجم پول چقدر تغییر می کند.
زیان مرکب (Compound losses)
زیان فزاینده یا مرکب یعنی برای جبران زیان باید درصد بالاتری سود کرد. زیان فزاینده یعنی جبران زیان پیشین با درصدهای بالاتر.
زیان فزاینده= موجودی اولیه – ضرر روزهای گذشته
برای مثال بسیاری از افرادی که تازه وارد بورس شده اند، تصور می کنند اگر در سهمی مثلا ۲۰درصد ضرر کنند، به خیال خودشان این سهم را با ۲۰% ضرر می فروشند و با خرید سهامی دیگر، زمانی که قیمت ۲۰% رشد کرد ضرر معامله ی قبلی آنها جبران می شود. اما واقعیت این است که شما در سهم دیگر باید ۲۵درصد سود کنید تا بتواند ضرر قبلی را جبران کنید.
ضرر باید از کل موجودی آن کسر شود، نه فقط از موجودی اولیه، و موجودی کل شامل ضرر روزهای گذشته هم می شود.
مثال: اگر سرمایهی شما در بورس، در ۱۵ روز متوالی ۵% مثبت بخورد، ۱۰۷ درصد به اصل پول اضافه میشود و این معجزه سود مرکب است که در نگاه اول به آن توجهی نمیشود. جالبتر این است که اگر سرمایهی شما در بورس، در ۱۵ روز متوالی ۵% منفی بخورد، تنها ۵۱ درصد از پول شما کسر میشود!
نتیجه گیری
با توجه به مطالب گفته شده متوجه میشویم نحوه محاسبه سود در بازدهی کسب شده در سرمایه گذاری بسیار تاثیر گذار است. بسیاری از سرمایه گذاران با گذاشتن سرمایه ی خود در بخش های مختلفی که سود بیشتری نسبت به سایر گزینه ها داشته باشد یا سود کسب شده خود را مجدد سرمایه گذاری کنند ثروت خود را افزایش داده اند. سرمایه گذاری بر روی اصل سرمایه و نگهداری سود بر روی اصل پول، همان استفاده از سود مرکب است.زیان مرکب
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.