سوآپ نرخ بهره چیست؟
سوآپ نرخ بهره Interest Rate Swap
سوآپ نرخ بهره یک توافق قراردادی بین دو طرف برای مبادله پرداخت های بهره است. متداولترین نوع ترتیبات سوآپ نرخ بهره، قراردادی است که در آن طرف A موافقت میکند که بر اساس نرخ بهره ثابت به طرف B پرداخت کند و طرف B موافقت میکند که بر اساس نرخ بهره شناور به طرف A پرداخت کند. تقریباً در همه موارد، نرخ شناور به یک نرخ مرجع گره خورده است.
سوآپ نرخ بهره مبادله یک مجموعه از جریان های نقدی با مجموعه ای دیگر است. از آنجایی که آنها خارج از بورس (OTC) معامله می کنند، قراردادها بین دو یا چند طرف مطابق با مشخصات مورد نظر آنها است و می تواند به روش های مختلف سفارشی شود. اگر شرکتی بتواند به راحتی با یک نوع نرخ بهره وام بگیرد، اما نوع دیگری را ترجیح می دهد، معمولاً از سوآپ استفاده می شود.
به طور خلاصه:
- سوآپ نرخ بهره قراردادهای آتی هستند که در آن یک جریان از پرداخت های بهره آتی بر اساس مبلغ اصلی مشخص با جریان دیگری مبادله می شود.
- سوآپ نرخ بهره می تواند به منظور کاهش یا افزایش نوسانات نرخ بهره، نرخ های ثابت یا شناور را مبادله کند.
- معاوضه نرخ بهره گاهی اوقات سوآپ وانیلی ساده نامیده می شود، زیرا آنها اصلی ترین و اغلب ساده ترین ابزارهای مبادله ای بودند.
.
انواع سوآپ نرخ بهره
سه نوع مختلف سوآپ نرخ بهره وجود دارد: ثابت به شناور، شناور به ثابت و شناور به شناور.
ثابت به شناور
به عنوان مثال، شرکتی به نام TSI را در نظر بگیرید که می تواند اوراق قرضه ای را با نرخ بهره ثابت بسیار جذاب برای سرمایه گذاران خود منتشر کند. مدیریت شرکت احساس می کند که می تواند جریان نقدی بهتری را از نرخ شناور بدست آورد. در این حالت، TSI می تواند با یک بانک طرف قرارداد مبادله ای انجام دهد که در آن شرکت یک نرخ ثابت دریافت می کند و یک نرخ شناور می پردازد.
سوآپ به گونهای طراحی شده است که با سررسید و جریان نقدی اوراق قرضه با نرخ ثابت مطابقت داشته باشد و دو جریان پرداخت با نرخ ثابت خالص شوند. TSI و بانک شاخص نرخ شناور ترجیحی را انتخاب می کنند که معمولاً LIBOR برای سررسید یک، سه یا شش ماهه است. سپس TSI LIBOR به علاوه یا منهای اسپردی را دریافت می کند که هم شرایط نرخ بهره در بازار و هم رتبه اعتباری آن را منعکس می کند.
صرافی بین قاره ای، مرجع مسئول LIBOR، انتشار USD LIBOR یک هفته ای و دو ماهه را پس از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ متوقف خواهد کرد. همه LIBOR دیگر پس از ۳۰ ژوئن ۲۰۲۳ متوقف خواهند شد.
شناور به ثابت
شرکتی که به وام با نرخ ثابت دسترسی ندارد، ممکن است با نرخ شناور وام بگیرد و برای دستیابی به نرخ ثابت وارد یک سوآپ شود. تاریخهای بازنشانی، بازنشانی و پرداخت وام با نرخ شناور در سوآپ منعکس شده و خالص میشوند. بخش با نرخ ثابت سوآپ به نرخ استقراض شرکت تبدیل می شود.
شناور به شناور
شرکتها گاهی برای تغییر نوع یا مدت شاخص نرخ شناور که پرداخت میکنند، مبادله میکنند. این به عنوان مبادله پایه شناخته می شود. برای مثال، یک شرکت می تواند از LIBOR سه ماهه به LIBOR شش ماهه مبادله کند یا به این دلیل که نرخ جذاب تر است یا با سایر جریان های پرداخت مطابقت دارد. یک شرکت همچنین میتواند به شاخص دیگری مانند نرخ وجوه فدرال، اوراق تجاری یا نرخ قبوض خزانهداری تغییر وضعیت دهد.
مزایا
- آنها را می توان در هر زمان در طول قرارداد اجرا کرد.
- می توان از آنها برای پوشش دادن تعهدات با نرخ شناور دیگر استفاده کرد.
- اگر سوآپ با نرخ های کمتر از نرخ های سوآپ از پیش تعیین شده انجام شده باشد، وام گیرنده می تواند به دنبال غرامت باشد.
معایب
- صندوق های تامینی و سایر سرمایه گذاران از سوآپ نرخ بهره برای سفته بازی استفاده می کنند. آنها ممکن است ریسک را در بازارها افزایش دهند زیرا از حساب های اهرمی استفاده می کنند که فقط به یک پیش پرداخت کوچک نیاز دارند.
- آنها ریسک قرارداد خود را با مشتقه دیگری جبران می کنند. این به آنها امکان می دهد ریسک بیشتری را بپذیرند زیرا در صورت مخالفت بازار با آنها نگران پول کافی برای پرداخت مشتقه نیستند.
- اگر آنها برنده شوند، پول نقد میکنند. اما اگر شکست بخورند، میتوانند عملکرد کلی بازار را با نیاز به تعداد زیادی معاملات در آن واحد بر هم بزنند.
نرخ سوآپ چقدر است؟
اکنون که فهمیدید تراکنش مبادله چیست، بسیار مهم است که بفهمید چه چیزی به عنوان “نرخ مبادله” شناخته می شود. نرخ سوآپ، نرخ پای ثابت سوآپ است که در بازار آزاد تعیین می شود. بنابراین نرخی که بانکهای مختلف برای این ابزار اعلام میکنند به نرخ سوآپ معروف است. این نشاندهنده دیدگاه بازار است و اگر شرکت معتقد باشد که میتواند جریانهای نقدی را با خرید سوآپ تثبیت کند یا با انجام این کار سود پولی به دست آورد، آن را دنبال میکند. بنابراین نرخ مبادله نرخ بهره ثابتی است که گیرنده در ازای عدم قطعیت درخواست می کند که به دلیل شناور بودن معامله وجود دارد.
منحنی swap چیست؟
نمودار نرخ سوآپ در تمام سررسیدهای موجود به عنوان منحنی سوآپ شناخته می شود. این بسیار شبیه به منحنی بازده هر کشوری است که در آن نرخ بهره غالب در طول دوره تصدی بر روی یک نمودار رسم شده است. از آنجایی که نرخ سوآپ معیار خوبی برای درک نرخ بهره، نقدینگی بازار واعتبار بانکیحرکت، منحنی سوآپ به صورت مجزا برای معیار نرخ بهره بسیار مهم می شود.
به طور کلی، منحنی بازده دولتی و منحنی مبادله شکل مشابهی دارند. با این حال، گاهی اوقات بین این دو تفاوت وجود دارد. تفاوت بین این دو به عنوان ‘swap spread’ شناخته می شود. از نظر تاریخی، این تفاوت مثبت بود، که نشان دهنده ریسک اعتباری بالاتر در بانک ها در مقایسه با یک کشور مستقل بود. با این حال، با در نظر گرفتن سایر عوامل نشاندهنده نقدینگی عرضه-تقاضا، اسپرد آمریکا در حال حاضر برای سررسیدهای طولانیتر منفی است. لطفا برای درک بهتر به نمودار زیر مراجعه کنید.
منحنی سوآپ شاخص خوبی از شرایط بازار درآمد ثابت است. منعکس کننده وضعیت اعتبار بانکی و دیدگاه نرخ بهره بالا از فعالان بازار است. در بازارهای بالغ، منحنی سوآپ جایگزین منحنی خزانه داری به عنوان معیار اصلی قیمت و تجارت شده است.اوراق قرضه شرکتیو وام این یک معیار اولیه در شرایط خاص است زیرا بیشتر بازار محور است و شرکت کنندگان بزرگتر بازار را در نظر می گیرد.
قرارداد سوآپ چگونه کار می کند؟
هنگامی که قرارداد سوآپ برقرار می شود، مبلغ کل نرخ بهره ثابت برابر با جریان نقدی نرخ بهره شناور پیش بینی شده در نظر گرفته می شود. با این حال، نرخ های بهره شناور در نوسان است و در نهایت می تواند زیان هایی را برای گیرنده جریان نقدی وارد کند. اگر سوآپ نرخ بهره بیسود شود، طرف مقابل میتواند سوآپهای متقابل را برای کاهش ریسک نرخ بهره مبادله کند.
چگونه در سوآپ نرخ بهره سرمایه گذاری کنیم؟
برای سرمایه گذاران و خزانه داران شرکت ها، سوآپ نرخ بهره یک ابزار مالی ضروری است. در زیر روش های سرمایه گذاری در سوآپ نرخ بهره آورده شده است.
- مدیریت پورتفولیو: سوآپ نرخ بهره به تنظیم میزان بهره و کاهش خطرات نوسانات نرخ بهره کمک می کند. مدیران ریسک می توانند با تغییر نرخ بهره به ازای هر نیاز، نوسانات را کاهش داده و سود را افزایش دهند. علاوه بر این، سوآپهای نرخ بهره نیز میتوانند به عنوان ابزار سرمایهگذاری با درآمد ثابت کمتر نقد شوند.
- امور مالی شرکت: شرکتهایی که وامهای مرتبط با MIBOR یا سایر بدهیهای نرخ شناور دارند، میتوانند هنگام دریافت جریان نقدی شناور، سوآپ نرخ بهره را وارد کرده و نرخ ثابتی را بپردازند.
- مدیریت ریسک: موسسات مالی و بانک ها معاملات بزرگ را در قالب وام، سرمایه گذاری و قراردادهای مشتقه پردازش می کنند. سوآپ نرخ بهره به جبران ریسک نوسان نرخ بهره برای چنین معاملاتی کمک می کند.
سوآپ نرخ بهره به شرکت ها و سرمایه گذاران کمک می کند تا ریسک های نرخ بهره را به حداقل برسانند. با مبادله نرخهای بهره ثابت و شناور، مدیران ریسک میتوانند معاملات سودآوری داشته باشند و در عین حال جریان نقدی بهینه را بر اساس نیازهای شرکت حفظ کنند. مبادله نرخ بهره همچنین می تواند فرصت هایی را برای سرمایه گذاری های با درآمد ثابت با نقدینگی کم ارائه دهد.
چرا به آن “مبادله نرخ بهره” می گویند؟
سوآپ نرخ بهره زمانی اتفاق میافتد که دو طرف پرداختهای بهره آتی را بر اساس مبلغ اصلی مشخص شده مبادله کنند (یعنی مبادله کنند). یکی از دلایل اصلی استفاده مؤسسات مالی از سوآپ نرخ بهره، محافظت در برابر زیان، مدیریت ریسک اعتباری یا سفته بازی است. سوآپ نرخ بهره در بازارهای خارج از بورس (OTC) معامله می شود که برای مطابقت با نیازهای هر طرف طراحی شده است، با رایج ترین سوآپ، نرخ مبادله ثابت برای نرخ شناور، همچنین به عنوان “سوآپ وانیلی” شناخته می شود.
نمونه ای از مبادله نرخ بهره چیست؟
در نظر بگیرید که شرکت A 10 میلیون دلار اوراق قرضه ۲ ساله منتشر کرد که دارای نرخ بهره متغیر از نرخ پیشنهادی بین بانکی لندن (LIBOR) به اضافه ۱٪ است. بگویید که LIBOR 2٪ است. از آنجایی که شرکت نگران است که نرخ بهره افزایش یابد، شرکت B را می یابد که موافقت می کند به شرکت A نرخ سالانه LIBOR به اضافه ۱% را به مدت دو سال بر اساس اصل فرضی ۱۰ میلیون دلار بپردازد.
شرکت الف در ازای آن به مدت دو سال نرخ ثابت ۴% را به ارزش فرضی ۱۰ میلیون دلار به این شرکت می پردازد. اگر نرخ بهره به میزان قابل توجهی افزایش یابد، شرکت الف سود خواهد برد. برعکس، اگر نرخ بهره ثابت بماند یا کاهش یابد، شرکت B سود خواهد برد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.