سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال (Support & Resistance)
همانطور که میدانید قیمت یک سهم در نبرد خریداران و فروشندگان تعیین میشود. فشار خریداران قیمتها را به سمت بالا و فشار فروشندگان قیمتها را به سمت پایین سوق میدهد که این امر اشاره به سطوح حمایت و مقاومت در دوره تحلیل تکنیکال دارد.
هرگاه قیمتها افزایش مییابد، خریداران کنترل قیمت را به دست گرفته اند و زمانی که کاهش پیدا میکند، فروشندگان بر بازار مسلط شده اند.
در واقع داد و ستد قیمتها را تغییر میدهد و در نهایت جهت حرکت قیمتها برنده نبرد را مشخص میکند. خریداران به دنبال بالا کشیدن قیمت و فروشندگان به دنبال پایین کشیدن قیمت هستند. سمت و سوی جابه جایی قیمت نشان میدهد که کدام گروه برنده نبرد بوده است.
زمانی که خریداران تمایل به خرید دارند قیمتها رو به افزایش و زمانی که فروشندگان قصد فروش داشته باشند قیمتها رو به کاهش میگذارد؛ بنابراین قیمتها در یک داد و ستد توسط تقاضا کنندگان و عرضه کنندگان مشخص میشوند.
قیمتی که معامله در آن صورت میپذیرد، جایی است که خریداران و فروشندگان در آن داد و ستد به توافق میرسند.
این قیمت، توافق عمومی و انتظارات سرمایه گذاران را نمایان میسازد. خریداران در ذهن خود افزایش قیمت و فروشندگان نیز کاهش قیمت سهم را تصور میکنند.
در هر داد و ستد گروه خریداران حرکتهای رو به رشد سهم و فروشندگان حرکات کاهشی را تصور میکنند. تفاوت دیدگاه در مورد آینده قیمت سهم، انتظارات و پیش بینیها را بوجود میآورد و هر سرمایهگذار با تحلیل خود به گروه خریداران و فروشندگان ملحق میشود.
هر لحظه که سرمایه گذار تغییر عقیده دهد، جایگاه او نیز در تعیین قیمتها تغییر مییابد. ترازهای حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال از مهمترین مفاهیم در روانشناسی بازار و عرضه و تقاضا هستند.
این ترازها، سطوحی از قیمتها هستند که معامله گران تمایل به خرید سهام (در نزدیکی تراز حمایت) و فروش سهام خود (در نزدیکی تراز مقاومت) دارند.
وقتی که این خطوط روند شکسته شوند، به نظر میرسد که میزان عرضه و تقاضا و روانشناسی تغییرات قیمت سهام تغییر میکند و در این حالت ترازهای جدیدی برای حمایت و مقاومت تعیین میشود.
سطوح حمایت (سطوح تقاضا) Support
- در سطح حمایت تعداد خریداران (حجم تقاضا) از تعداد فروشندگان (حجم عرضه) بیشتر است.
- در این حالت فروشندگان تمایلی به عرضه سهام در زیر سطح حمایت ندارند و کنترل قیمت در دست خریداران است.
- معامله گران، سهام شرکت را در آن محدوده ارزنده ارزیابی میکنند.
- معامله گران معتقدند، قیمتها از ان سطح پایین تر نمیآید.
- از بهم پیوستن نقاط پایینی در یک دوره زمانی روی یک خط، سطح حمایت پدید میآید.
رسم خط حمایت سطوح حمایت
برای این که بتوانیم خط حمایت را رسم کنیم، نقاطی را که قیمت پس از برخورد به آنها رشد کرده، پیدا میکنیم. زمانی که نقاط حمایت را به هم وصل میکنیم، به وسیله آنها خطی ایجاد میشود که به آن خط حمایت میگوییم.
با این روش، میتوانیم هرگاه که قیمت به این نقاط رسید، خرید خود را انجام دهیم.
سطوح مقاومت (سطوح عرضه) Resistanceسطوح حمایت
- در آن تعداد فروشندگان (حجم عرضه) از خریداران (حجم تقاضا) بیشتر است. در این حالت خریداران تمایل به خرید سهام در بالای سطح مقاومت ندارند.
- در این حالت خریداران تمایلی به خرید سهام در بالای سطح مقاومت ندارند و کنترل قیمت در دست فروشندگان است.
- معامله گران، فروش سهام شرکت را در آن محدوده ارزنده ارزیابی میکنند.
- معامله گران معتقدند، قیمتها از آن سطح بالاتر نمیرود.
- از بهم پیوستن نقاط بالایی در یک دوره زمانی روی یک خط، سطح مقاومت پدید میآید.
رسم خط مقاومت
برای این که بتوانیم خط مقاومت را رسم کنیم، نقاطی را که قیمت پس از برخورد به آنها ریزش کرده، پیدا میکنیم. زمانی که نقاط مقاومت را به هم وصل میکنیم خطی ایجاد میشود که به آن خط مقاومت میگوییم.
با این روش میتوانیم هرگاه که قیمت به این نقاط رسید، فروش را انجام دهیم.
دوره پشیمانی معامله گران حمایت و مقاومت در تحلیل کنیکال
سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال دائمی نیستند و با تغییر انتظارات سرمایه گذاران دگرگون میشوند. هرگاه سطوح حمایت و مقاومت شکسته شود، معامله گران به سمت سطوح جدید گرایش پیدا میکنند.
هر گاه پس از شکست سطوح حمایت و مقاومت قیمتها به نقطه شکست بازگشت نمایند، پدیده ای به نام پشیمانی معامله گران صورت میگیرد. قیمتها در این صورت به نرخهای پیش از شکست بازگشته و معامله گران از این داد و ستد پشیمان میشوند یا همه به این نتیجه میرسند که قیمت جدید قابل اتکا نیست.
نمونه ای از این دست شکسته شدن سطح حمایت و مقاومت بر اثر انتشار شایعه ای در مورد شرکت و ایجاد شرایط هیجانی در بازار و تکذیب آن پس از چند روز است. پس از واقع شدن این پدیده و شکست سطح مقاومت یا حمایت، سطح قیمتی جدید مورد توافق خریداران و فروشندگان قرار نمیگیرد و قیمت به سطح مقاومت (یا حمایت) قبلی باز میگردد.
پیش بینی رفتار قیمت در دوره پشیمانی معامله گران بسیار سخت است و ممکن است یکی از دو حالت زیر پیش آید.
- یا سرمایه گذاران قیمتهای جدید را قابل پذیرش نخواهند دانست که در این حالت قیمتها به سطح قبلی باز میگردد که غالبا با کاهش حجم معاملات توام است.
- یا سرمایه گذاران قیمتهای جدید را میپذیرند که در این صورت قیمت سهم به طور عادی به نفوذ خود ادامه میدهد که غالبا با افزایش حجم معاملات توام است.
عوامل بنیادی حمایت و مقاومت
عوامل بنیادی، یکی از مهمترین عواملی هستند که موجب ایجاد خطوط حمایت و مقاومت میشوند.
موسسات و شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری، هیچگاه سهام را بدون انجام تحقیقات زیاد، خریداری نمیکنند (ما هم باید مانند آنها عمل کنیم). آنها یک لیست قیمت برای خرید و فروش در بازار سرمایه دارند.
زمانی که قیمت سهم به قیمت خرید موردنظر آنها برسد آنها خرید میکنند و زمانی که قیمت سهم به قیمت موردنظر آنها برای فروش برسد، آن را میفروشند.
حجم معاملاتی که آنها دارند، بسیار بالا است. آنها باید حجمی را برای خرید انتخاب کنند که بسیار بالا نباشد و موجب نوسانات بالا در بازار سرمایه نشود.
به همین دلیل، آنها خرید یا فروش خود را طی چند روز یا چند هفته، زمانی که قیمت به سطح موردنظر آنها میرسد، انجام میدهند. به همین دلیل است که قیمت در بازار سهام، مانند پلهبرقی بالا و پایین میرود.
- روند بازار، در نقطه حمایت تغییر میکند، زیرا فشار خرید، قیمت را بالا میبرد. این فشار خرید، از طریق شرکتها، بانکها یا پول هوشمند انجام میشود؛ زیرا آنها سفارشات خود را در حجم بالا انجام میدهند. زمانی که خرید آنها تمام شود، دیگر نقطه حمایتی وجود نخواهد داشت.
- روند بازار، در نقطه مقاومت تغییر میکند، زیرا فشار فروش، قیمت را پایین میکشد. زمانی که فروش شرکتها، بانکها یا پول هوشمند تمام شود، دیگر نقطه مقاومتی وجود نخواهد داشت.
بنابراین، هر چهقدر تعداد برخورد قیمت به خط مقاومت بیشتر شود، احتمال کمتری وجود دارد که ادامه پیدا کند؛ زیرا این معاملهگران بزرگ، سفارشات خود را تکمیل کردهاند.
۲ روش برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت
از طریق ۲ روش زیر، میتوانیم به درستی نقاط حمایت و مقاومت را تشخیص دهیم. اینگونه، معاملات موفق و سودمندی خواهیم داشت.
-
بررسی داده های گذشته سطوح حمایت
قیمتها و الگوهای گذشته، برای شناسایی خطوط حمایت و مقاومت بسیار مفید هستند. مهم است که الگوهای گذشته قیمت را از چند دوره زمانی تا زمان حال بررسی کنیم. اینگونه، زمانی که این نقاط دوباره ظاهر میشوند، میتوانیم آنها را شناسایی کنیم.
به یاد داشته باشید که همیشه و تنها نمیتوانیم به دادههای تاریخی اعتماد کنیم؛ زیرا شرایط در بازارهای مالی، به سرعت تغییر میکند. به همین دلیل، بهتر است به آنها به عنوان یک ابزار کمکی نگاه کنیم.
دادههای تاریخی دیگری که به ما در شناسایی سطوح مقاومت و حمایت کمک میکنند، سطوح حمایت و مقاومت قبلی هستند. معمولا معاملهگران، از حمایتها و مقاومتهای گذشته، به عنوان نشانهای برای ورود به بازار یا خروج از آن استفاده میکنند. البته حمایت و مقاومتهای قبلی، معیارهای قطعی بازار نیستند.
نمودار نماد یا ارز مورد نظر را در نرمافزار معاملاتی مانند متاتریدر یا مفیدتریدر باز میکنیم. نقاطی را که در گذشته قیمت مکررا به آنها واکنش نشان داده و تغییر کرده است، مشخص میکنیم.
- اگر میخواهید معاملات کوتاهمدت انجام دهید، بهتر است نمودار قیمتی مربوط به ۳ تا ۶ ماه گذشته را بررسی کنید.
- اگر میخواهید معاملات بلندمدت انجام دهید، بهتر است نمودار قیمتی مربوط به ۱۲ تا ۱۸ ماه گذشته را بررسی کنید.
-
اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال سطوح حمایت
اندیکاتورهای قابل اعتمادی وجود دارند که به طور گسترده و عموما برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت، مورد استفاده قرار میگیرند.
اندیکاتورهای زیر، بهترین اندیکاتورهایی هستند که برای شناسایی مناطق عرضه و تقاضا در تایمفریمهای مختلف، استفاده میشوند:
- میانگین متحرک
- فیبوناچی
- پیوت پوینت
شکسته شدن خطوط حمایت و مقاومت
زمانی که قیمت از سطح حمایت یا مقاومت خود عبور میکند، میگوییم این خط شکسته شده است.
پس از مدتی که قیمت روند رنج را طی میکند، ممکن است شکست رخ دهد و روند صعودی یا نزولی را شروع کند. برخی معاملهگران ممکن است به محض مشاهده شکست، خرید یا فروش را انجام دهند.
اما شکست حمایت و مقاومت، همیشه معتبر نیست و ممکن است فقط جهشی کوتاه داشته باشد و دوباره به سطح حمایت و مقاومت خود باز گردد. در این مواقع، بهتر است منتظر بمانیم و معاملات خود را بالاتر از مقاومت و پایینتر از حمایت انجام دهیم؛ زیرا ممکن است شکست قیمت، کاذب باشد.
ممکن است بگویید اگر در زیر حمایت بفروشیم، ضرر میکنیم و اگر در بالای مقاومت خرید کنیم، سهم را گرانتر خریدهایم. در خرید ضرر نمیکنیم؛ زیرا اگر شکست معتبر باشد قیمت باز هم رشد خواهد داشت.
اما برای این که در قیمت بهتری خرید کنیم یا با ضرر کمتری بفروشیم، میتوانیم منتظر پولبک قیمت به سطح حمایت یا مقاومت قبلی بمانیم.
تشخیص شکست حمایت و مقاومت
برای تشخیص صحیح شکست حمایت و مقاومت، به دو کندل نیاز داریم:
- کندل شکست
- کندل تثبیتی
به کندلی که از خط حمایت یا مقاومت عبور میکند، کندل شکست میگوییم.
کندل تثبیت، کندلی است که بعد از کندل شکست میآید و کاذب یا معتبر بودن شکست را مشخص میکند.
کندل شکست و کندل تثبیت، در شکست مقاومت باید هر دو مثبت و در شکست حمایت، هر دو منفی باشند.
فراموش نکنید که اگر شکست معتبر حمایت یا مقاومت رخ دهد، حداقل به اندازه فاصله بین خط حمایت و مقاومت، افزایش یا ریزش رخ میدهد.
چرا حمایت و مقاومت شکسته می شود؟
معمولا حمایت و مقاومت، به علت رفتار معاملهگران شکسته می شود.
در نقطه مقاومت قبلی، بسیاری از معاملهگران برای کسب سودهای کم، معاملات خود را بستند و فروش انجام دادند. با این تفکر که در نقطه مقاومت، قیمت ریزش میکند.
اما این اتفاق، رخ نداد و قیمت افزایش یافت. معاملهگرانی که فروختهاند، از کسب سود بیشتر محروم شدهاند. حال آنها هم مایل به خرید مجدد هستند. بنابراین، در این نقطهی جدید، تقاضا افزایش یافته و خریداران بیشتر از فروشندگان میشوند.
در نقطه حمایت، معاملهگران شروع به خرید میکنند. با این تفکر که قیمت پس از برخورد به خط حمایت، افزایش خواهد یافت و آنها سود خواهند کرد. اما این اتفاق رخ نداد و قیمت باز هم ریزش کرد.
معاملهگران که خود را در ضرر میبینند، شروع به فروش میکنند. اینگونه تعداد فروشندگان بیشتر از خریداران شده و عرضه از تقاضا بیشتر میشود.
تبدیل سطح حمایت و مقاومت به یکدیگر
وقتی حمایت یا مقاومت شکسته میشود، قانون تغییر میکند. یعنی:
- زمانی که قیمت خط مقاومت خود را میشکند، خط مقاومت تبدیل به خط حمایت میشود.
- زمانی که قیمت خط حمایت خود را میشکند، خط حمایت تبدیل به خط مقاومت میشود.
شکست فیک
شکست فیک در حمایت و مقاومت، زمانی رخ میدهد که قیمت در این مناطق شکسته میشود؛ اما خریدار یا فروشنده واقعی وجود ندارد که موجب شکست حقیقی در حمایت یا مقاومت شود.
معمولا سطوح حمایت و مقاومت قویتر، پس از شسکت هم موجب ایجاد سطوح جدید قوی میشوند. حجم معاملات، تاثیر زیادی بر معتبر یا کاذب بودن شکست حمایت و مقاومت، ندارد.
شکست معتبر در خط مقاومت
شکست معتبر در مقاومت زمانی رخ میدهد که:
- کندل شکست، کاملا بالای خط مقاومت قرار بگیرد.
- بیشتر از ۵۰% از کندل شکست بالای خط مقاومت قرار بگیرد. بدنه کندل تثبیتی هم کاملا بالای خط مقاومت باشد.
- بیشتر از ۵۰% از کندل شکست بالای خط مقاومت قرار بگیرد. اگر کندل تثبیتی منفی باشد، باید منتظر کندل تثبیتی بعدی باشیم. اگر کندل سوم مثبت باشد و تمام بدنه آن بالای خط مقاومت قرار بگیرد، شکست معتبر خط مقاومت رخ داده است.
علاوه بر خرید در حمایتها، خرید در زمان شکست مقاومت هم جذاب است. اما دقیقا همان زمانی که خط مقاومت شکسته میشود، نباید معامله کنیم؛ بلکه باید منتظر کندل تثبیتی باشیم. پس از این رویداد، برای معاملات خود تصمیم میگیریم.
شکست کاذب در خط مقاومت
اگر موارد زیر رخ دهد، میگوییم شکست مقاومت، کاذب بوده است:
- شکست با کندل مثبت انجام شود؛ اما این شکست، با شاخ کندل انجام شود. این شاخ بزرگ، به علت خرید هیجانی در نقاط نزدیک به مقاومت، به وجود میآید.
- شکست با بدنهی کندل منفی انجام شود.
شکست معتبر در حمایت
شکست معتبر در حمایت زمانی رخ میدهد که:
- کندل شکست، کاملا زیر خط حمایت قرار بگیرد.
- بیشتر از ۵۰% از کندل شکست زیر خط حمایت قرار بگیرد. بدنه کندل تثبیتی هم کاملا بالای خط مقاومت باشد.
- بیشتر از ۵۰% از کندل شکست زیر خط حمایت قرار بگیرد. اگر کندل تثبیتی منفی باشد، باید منتظر کندل تثبیتی بعدی باشیم. اگر کندل سوم مثبت باشد و تمام بدنه آن زیر خط حمایت قرار بگیرد، شکست معتبر خط حمایت رخ داده است.
شکست کاذب در حمایت سطوح حمایت
اگر موارد زیر رخ دهد، میگوییم شکست حمایت، کاذب بوده است:
- شکست با کندل منفی انجام شود؛ اما این شکست، با دم کندل انجام شود. این دم بزرگ، به علت فروش هیجانی در نقاط نزدیک به حمایت، به وجود میآید.
- شکست با بدنهی کندل مثبت انجام شود.
حمایت و مقاومت در فارکس سطوح حمایت
یکی از کاربردهای حمایت و مقاومت در فارکس، تعیین نقاط استاپ لاس است.
برای قراردادن استاپ لاس با حمایت و مقاومت، بهتر است استاپ لاس را کمی بالای خط مقاومت و کمی پایینتر از خط حمایت قرار دهیم. با این روش، اگر شکست معتبر خط حمایت یا مقاومت رخ دهد، معامله در بهترین نقطه بسته میشود.
قبل از ورود به هر معامله، باید میزان سودی را که انتظار داریم و میزان معقولی از ضرر را در نظر بگیریم.
چرا اعداد رند معمولا خاصیت مقاومتی بیشتری دارند؟
زیرا اعداد رند معمولا بهتر در حافظه انسان باقی می ماند و همانطور که گفتیم علت وجود سطوح حمایت و مقاومت در واقع به دلیل همین حافظه جمعی معامله گران می باشد.
چرا مقاومت هایی که از تعداد زیادی قله/دره تشکیل شده باشند از اعتبار بیشتری برخور دارند؟
زیرا تعداد افرادی که دارای تجربه مشابهی نسبت به آن عدد مشخص هستند بیشتر می شود و این افراد در دفعات بعدی واکنش مشابهی را بر روی همان عدد مشخص از خود نشان می دهند.
چرا سطوح حمایت و مقاومت در تایم فریم های بلندمدت معتبرتر هستند؟
زیرا تعداد افرادی که دارای خاطره یکسانی نسبت به یک سطح مشخص قیمت هستند افزایش میابد. بطور کلی هرچه مدت زمان عمر یک سطح مقاومت بیشتر بشود میزان قدرت و اعتبار آن نیز افزایش خواهد یافت.
برای مشاهده مطالب دیگر کلیک کنید.
برای مشاهده ویدئو های دیگر در یوتوب کلیک کنید.
برای مشاهده ویدئو های دیگر در آپارات کلیک کنید .
پیج اینستاگرام معین صادقیان کارشناس اقتصاد و مدرس بازار سرمایه
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
1 دیدگاه
اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.