حسابداری مالیات بر درآمد چیست؟
حسابداری مالیات بر درآمد Income Tax Accounting
حسابداری مالیات بر درآمد برای شناسایی مالیات بر درآمد قابل پرداخت در دفاتر و تعیین هزینه های مالیاتی دوره جاری الزامی است. باید قبل یا بعد از پایان سال مالی پرداخت شود و بر این اساس در دفاتر شناسایی شود. بین ارزش شناسایی شده در صورتهای مالی برای گزارشگری مالی و ارزش شناسایی شده برای اهداف مالیاتی تفاوت وجود دارد.
شرایط کلیدی در حسابداری برای مالیات بر درآمد
برای درک حسابداری مالیات بر درآمد، ابتدا باید معنای اجزای زیر را درک کنیم:
- سود حسابداری: سود حسابداری به معنای سود است که پس از در نظر گرفتن کلیه درآمدها و هزینه ها اما قبل از مالیات در صورت سود و زیان نشان داده می شود.
- سود مشمول مالیات: سود مشمول مالیات به معنای سودی است که طبق قوانین مالیاتی به دست می آید و طبق قانون مالیاتی باید بر آن مالیات پرداخت شود.
- مالیات جاری: مالیات جاری مالیات قابل پرداخت یا پرداختی بر سود مشمول مالیات بر اساس نرخ مالیات قابل اعمال در سال جاری است.
- مالیات معوق: مالیات معوق مالیاتی است که به دلیل تفاوت های زمانی ایجاد می شود. تفاوت های موقت / زمانی تفاوت بین مبلغ دفتری دارایی ها و بدهی ها در صورت مالی و تعداد دارایی ها و بدهی های منتسب به پایه مالیاتی است.
برای درک اصطلاحات بالا، اجازه دهید مثالی بزنیم:
اگر در ابتدای سال یک دارایی به ارزش 1000 دلار خریداری کنیم و نرخ استهلاک طبق هدف گزارشگری مالی 10% و طبق قانون مالیاتی 20% باشد و سود قبل از استهلاک و مالیات 500 دلار باشد.
- سود حسابداری خواهد بود (500 دلار – استهلاک طبق حسابداری (1000 دلار * 10٪ = 100 دلار) یعنی 400 دلار.
- سود مشمول مالیات (500 دلار – استهلاک بر حسب مالیات (1000 دلار * 20٪ = 200 دلار)) یعنی 300 دلار خواهد بود.
- مالیات فعلی بر روی 300 دلار * نرخ مالیات قابل پرداخت خواهد بود.
- مالیات معوق از تفاوت موقت، یعنی تفاوت بین استهلاک طبق حسابداری و استهلاک بر حسب مالیات، ایجاد می شود. در مثال بالا، مالیات معوق 100 دلار است.
مدخل مجله حسابداری مالیات بر درآمد
1. تأمین مالیات بر درآمد: تأمین مالیات بر درآمد ثبت شده در دفاتر از طریق بدهکار سود و زیان a/c که تحت بدهی در ترازنامه نشان داده می شود.
2. پیش پرداخت مالیات بر درآمد: پیش پرداخت مالیات بر درآمد در زیر دارایی ها در ترازنامه نشان داده می شود.
دارایی های مالیات معوق و بدهی های مالیات معوق
مالیات معوق دو نوع است – دارایی های مالیات معوق و بدهی های مالیات معوق.
شماره 1 – دارایی های مالیات معوق (DTA) – DTA زمانی ایجاد می شود که سود دفتری کمتر از سود محاسبه شده به ازای هر مالیات باشد. این را با مثال زیر درک می کنیم. به عنوان مثال، X Ltd. دارای سود طبق صورت سود و زیان 5000 دلار قبل از اعمال اثر استهلاک است و نرخ استهلاک 20٪ برای هر هدف گزارشگری مالی و 10٪ برای هر هدف مالیات بر درآمد است.
سود بر اساس صورت های مالی – 5000 دلار – (5000 دلار * 20%) = 4000 دلار
سود بر اساس هدف مالیاتی – 5000 دلار – (5000 دلار * 10٪) = 4500 دلار
از آنجایی که سود مالیاتی بیشتر از سود دفتری است. بنابراین، اکنون باید مالیات بیشتری بپردازیم و در آینده مالیات کمتری به وجود خواهد آمد و DTA (4500 – 4000 دلار) خواهد بود * نرخ مالیات
#2 – بدهی های مالیات معوق (DTL) – DTL زمانی ایجاد می شود که سود دفتری بیش از سود محاسبه شده بر اساس مالیات باشد. این را با مثال زیر درک می کنیم.
به عنوان مثال، X Ltd. پس از در نظر گرفتن سود قابل دریافت 500 دلار، 5000 دلار سود دارد، اما طبق مالیات بر درآمد، سود هنگام دریافت مشمول مالیات است.
- سود طبق صورت مالی – 5000 دلار
- سود بر اساس هدف مالیاتی – 5000 دلار – 500 دلار = 4500
از آنجایی که سود مالیاتی کمتر از سود دفتری است، اکنون باید مالیات کمتر و در آینده مالیات بیشتری بپردازیم و به همین دلیل DTL ایجاد می شود و DTL (5000 تا 4000 دلار) * نرخ مالیات خواهد بود.
شناسایی مالیات معوق
داراییهای مالیاتی معوق با بستانکار کردن سود و زیان در دفاتر شناسایی میشوند و بدهیهای مالیاتی معوق با بدهکار سود و زیان شناسایی میشوند.
نوشته های مجله به شرح زیر است:
مزایا
اگر یک واحد تجاری در حال انجام حسابداری مالیاتی باشد، به آنها کمک می کند تا اظهارنامه مالیاتی را ارائه کنند.
این باعث صرفه جویی در زمان یک واحد تجاری برای انجام محاسبات هنگام تسلیم اظهارنامه مالیاتی می شود.
یک واحد تجاری می تواند برنامه ریزی مالیاتی انجام دهد.
با حفظ تنها یک سیستم حسابداری می توانید در هزینه نیروی انسانی و هزینه نرم افزار حسابداری صرفه جویی کنید.
معایب
فقط یک واحد تجاری کوچک می تواند فقط حسابداری مالیاتی را حفظ کند.
تصویر درستی از هزینه و فایده عملیاتی به دست نمی دهد.
شرکت هایی که باید حساب های خود را حسابرسی کنند نمی توانند فقط از روش حسابداری مالیات بر درآمد پیروی کنند.
نتیجه
پس از خواندن مطالب بالا، ما فهمیدیم که بین سود حسابداری و سود مشمول مالیات تفاوت وجود دارد. قبل از رسیدن به سود بر حسب مالیات بر درآمد، باید مفاد مالیات بر درآمد را درک کرده و سود مشمول مالیات را محاسبه کنیم. فرض کنید یک واحد تجاری در پایان سال از یک سیستم حسابداری مالیاتی پیروی می کند. در این صورت، نیازی به محاسبه سود مشمول مالیات آنها نیست، اما این فقط به سازمانهایی محدود می شود که قانون شرکتها در آنها قابل اجرا نیست و نیازی به نگهداری دفاتر حسابداری طبق استاندارد حسابداری نیست.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.