حسابداری تورمی چیست؟
حسابداری تورمی Inflation Accounting
حسابداری تورمی روشی است که برای گزارش صورتهای مالی با در نظر گرفتن تأثیر افزایش یا کاهش شدید هزینههای کالاهای مختلف استفاده میشود که با توجه به شاخصهای قیمتی تعدیل میشود تا تصویر روشنی از وضعیت مالی شرکت، معمولاً در زمانهای تورمی ارائه شود.
معمولاً هنگامی که یک شرکت در یک محیط تورمی یا تورمی فعالیت می کند، اطلاعات تاریخی ممکن است دیگر مرتبط نباشد. از این رو، مقادیر تعدیل شده با تورم به طور دقیق منعکس کننده مقادیر فعلی خواهند بود.
به طور خلاصه:
- حسابداری تورمی عمل تعدیل صورتهای مالی با توجه به شاخص های قیمت است.
- اعداد برای منعکس کردن مقادیر فعلی در محیطهای کسبوکار ابر تورمی، دوباره بیان میشوند.
- استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS) ابرتورم را به عنوان قیمت ها، بهره و دستمزدهای مرتبط با افزایش ۱۰۰ درصدی یا بیشتر شاخص قیمت در طول سه سال تعریف می کند.
- IFRS و US GAAP الزامات مختلفی برای حسابداری تورمی دارند.
حسابداری تورمی چگونه کار می کند؟
هنگامی که یک شرکت در کشوری فعالیت می کند که در آن تورم یا کاهش قیمت قابل توجهی وجود دارد ، اطلاعات تاریخی صورت های مالی دیگر مرتبط نیست. برای مقابله با این موضوع، در موارد خاص، شرکت ها مجاز به استفاده از ارقام تعدیل شده بر اساس تورم هستند و اعداد را مجدداً برای انعکاس ارزش های اقتصادی فعلی بیان می کنند.
استاندارد بین المللی حسابداری (IAS) 29 که توسط استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS) به تصویب رسیده است، راهنمای واحدهایی است که واحد پول عملکردی آنها واحد پولی است. اقتصاد فوق تورمی است . IFRS ابرتورم را به عنوان قیمتها، بهره و دستمزدهای مرتبط با افزایش ۱۰۰ درصدی یا بیشتر از شاخص قیمت در طول سه سال تعریف میکند.
شرکتهایی که در این دسته قرار میگیرند ممکن است ملزم شوند که صورتهای خود را بهصورت دورهای بهروزرسانی کنند تا آنها را با شرایط اقتصادی و مالی جاری مرتبط کنند و صورتهای مالی مبتنی بر هزینه را با صورتهای منظم تعدیلشده در سطح قیمت تکمیل کنند.
انواع روش های حسابداری تورمی
به طور کلی دو نوع روش وجود دارد:
۱- قدرت خرید فعلی
در این روش، اقلام پولی و غیرپولی از هم جدا می شوند تا اقلام پولی فقط سود یا زیان خالص را ثبت کنند. در عین حال، اقلام غیر پولی به ارقام با یک ضریب تبدیل خاص که معادل یک قیمت خاص است به روز می شوند.
ضریب تبدیل تحت روش CPP = قیمت در دوره فعلی / قیمت در دوره تاریخی
۲- حسابداری بهای تمام شده جاری
بر اساس این روش، دارایی ها به جای بهای تمام شده تاریخی در طول تاریخ، به ارزش بازار منصفانه (FMV) ارزیابی می شوند دارایی ثابت خرید.
مثال ها
مثال ۱
اجازه دهید تصویری را در نظر بگیریم که در آن آقای جان تجهیزات را در ۱ ژانویه ۲۰۱۲ به قیمت ۵۰۰۰۰ دلار خریداری کرد. از آن روز، شاخص قیمت مصرف کننده در ۱۵۰ قرار گرفت، در حالی که از ۱ ژانویه ۲۰۱۹ ۳۰۰ را منعکس می کند. به همین دلیل، اکنون باید ارزش تجدید ارزیابی شده تجهیزات را تحت روش CPP منعکس کنیم.
جزئیات به شرح زیر خلاصه می شود:
تاریخ | جزئیات | ارقام |
۱-ژانویه-۱۲ | خرید تجهیزات | ۵۰۰۰۰ دلار |
۱-ژانویه-۱۲ | شاخص قیمت مصرف کننده | ۱۵۰ |
۱-ژانویه-۱۹ | شاخص قیمت مصرف کننده | ۳۰۰ |
با استفاده از فرمول ضریب تبدیل:
ضریب تبدیل تحت روش CPP = قیمت در دوره جاری / قیمت در دوره تاریخی
(۳۰۰/۱۵۰=۲)
از این رو، ارزش گذاری مجدد تجهیزات تحت روش CPP برابر با ۲۵۰۰۰ دلار (۵۰۰۰۰ دلار) است.
مثال ۲
از داده های زیر، سود یا زیان خالص پولی را بر اساس روش CPP محاسبه کنید.
راه حل:
سود پولی ناشی از بدهی های نگهداری:
- Monetary gain on holding liabilities = ₹۸۶,۲۵۰ – ₹۶۰,۰۰۰
= ۲۶۲۵۰ روپیه
ارزش طبق بسته شدن ترازنامه = اعتبار + سپرده عمومی = ۶۰۰۰۰ روپیه
زیان پولی ناشی از نگهداری دارایی پولی
- زیان پولی ناشی از نگهداری دارایی پولی = ۷۰,۱۲۵ روپیه – ۴۹,۵۰۰ روپیه
= ۲۰۶۲۵ روپیه
محاسبه سود خالص پولی به شرح زیر است:
- سود خالص پولی = ۲۶,۲۵۰ تا ۲۰,۶۲۵ روپیه
= ۵۶۲۵ روپیه
مزایا
- نمای منصفانه: از آنجایی که دارایی ها پس از در نظر گرفتن و تعدیل تورم در مقادیر جاری نشان داده می شوند، ترازنامه نمایانگر دیدگاهی بی طرفانه از وضعیت مالی شرکت است.
- استهلاک دقیق: زمانی که ارزش واقعی دارایی ها نشان داده شود، استهلاک بر اساس ارزش اسمی دارایی ها محاسبه می شود و نه بهای تمام شده تاریخی آنها. از این رو، این روش جایگزینی آسان برای کسب و کار را تسهیل می کند زیرا ارزش دقیق و منصفانه با تورم نشان داده و نمایه می شود.
- ارزیابی معقول: هنگامی که ترازنامه های ۲ ساله ارائه می شود و با حسابداری تورمی تنظیم می شود، انجام مقایسه اساسی آسان و راحت می شود زیرا ارزش ها پس از در نظر گرفتن تورم منعکس می شوند. بنابراین، این مقادیر فعلی هستند و بر اساس هزینه تاریخی نیستند.
- بازتاب ارزش واقعی: از آنجایی که حسابداری تورمی سود جاری را بر اساس قیمت های جاری نشان می دهد، ارزش صحیح و به روز هر کسب و کار را منعکس می کند. از این رو صورت های مالی ارقام را مطابق با قیمت های فعلی با در نظر گرفتن تورم به روز می کند.
- بدون اغراق: در این روش، حساب سود و زیان درآمد کسب و کار را اغراق آمیز نمی کند.
- بررسی پرداخت سود سهام: بر اساس هزینه تاریخی، احتمال زیادی وجود دارد که سهامداران ممکن است ادعای پرداخت سود بیشتر داشته باشد. روش حسابداری تورمی به نگه داشتن چک کمک می کند زیرا سود سهام و مالیات بر خلاف ارقام کج محاسبه نمی شود.
معایب
- فرآیند بی پایان: تا زمانی که تورم وجود داشته باشد، تغییرات قیمت ها تا بی نهایت ادامه دارد کاهش تورم در اقتصاد. از این رو، این روند بی پایان است.
- پیچیده: این احتمال وجود دارد که محاسبات بیش از حد فرآیند را پیچیده تر کند. ممکن است تعدیل های زیادی وجود داشته باشد که تفسیر آنها برای افراد عادی دشوار باشد.
- ذهنیت: برخی قضاوتهای اختیاری و ذهنیت ممکن است دخیل باشند، زیرا تعدیلهای ارزشهای جاری به سادگی پویا نیستند.
- وضعیت تورمی باعث اغراق می شود: هنگامی که یک وضعیت کاهش تورم وجود دارد و قیمت ها کاهش می یابد، یک شرکت ممکن است استهلاک کمتری را اعمال کند. در نتیجه، ممکن است باعث افزایش بیش از حد سود کسب و کار شود که بدون شک مضر است.
- صرفاً نظری: مفهوم حسابداری تورمی بیشتر به مماشات نظری تلقی می شود. به دلیل ذهنیتی که در آن وجود دارد، ممکن است بر اساس هوس و هوس افراد، پنجرهبندی خاص وجود داشته باشد.
- گران قیمت: این روش پرهزینه در نظر گرفته می شود و مشاغل معمولی ممکن است توانایی پرداخت آن را نداشته باشند.
محدودیت ها
- اگرچه روش حسابداری تورمی ممکن است برای شرکت مفید باشد، اما لزوماً برای شرکت اینطور نیست.مالیات بر درآمدمقامات، زیرا به دلیل استقبال کم در جامعه از آن امتناع می ورزند.
- تغییر در قیمت یک فرآیند مداوم است که نمی توان از آن جلوگیری کرد.
- این سیستم به دلیل تبدیل ها و محاسبات زیاد، محاسبات را پیچیده می کند.
CPP و CCA مختصر در حسابداری تورمی چیست؟
CPP مخفف قدرت خرید فعلی است. CCA مخفف حسابداری هزینه جاری است. این دو روش اصلی برای تعدیل ارقام صورتهای مالی در حسابداری تورمی هستند.
چگونه تورم را محاسبه می کنید؟
نرخ تورم درصدی به صورت CPI در پایان دوره تقسیم بر CPI در ابتدای دوره ضرب در ۱۰۰ محاسبه می شود.
به عنوان مثال، فرض کنید می خواهید نرخ تورم را بین ژانویه ۲۰۰۶ و ژانویه ۲۰۲۲ محاسبه کنید. طبق جدول شاخص قیمت مصرف کننده، ژانویه ۲۰۲۲ دارای CPI 281.148 و ژانویه ۲۰۰۶ دارای CPI 198.300 است.۶بنابراین فرمول محاسبه درصد تورم ۲۸۱٫۱۴۸ / ۱۹۸٫۳۰۰ × ۱۰۰ = ۱۴۱٫۷۷٪ است.
نتیجه
حسابداری تورمی در مواقع تورم یا کاهش تورم قابل توجه استفاده می شود. برای تنظیم اعداد حسابداری و صورتهای مالی به منظور منعکس کردن نمایش دقیق تری از هزینه ها و درآمدها در یک زمان معین استفاده می شود.
روشهای حسابداری تورمی تنها در صورتی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند که استانداردهای حسابداری مجاز باشند که بسته به محل گزارشگری و استانداردهای حسابداری مورد استفاده متفاوت است. دو روش اصلی حسابداری تورمی عبارتند از قدرت خرید جاری (CPP) و حسابداری هزینه جاری (CCA). هر دو روش می توانند تأثیرات بسیار مثبتی بر درک ارزش مالی واقعی یک شرکت داشته باشند.
سوالات متداول
نیاز به حسابداری تورمی چیست؟
دلایل نیاز به حسابداری تورمی عبارتند از:
- به شکل گیری ساختار صحیح عملیات مالی و موقعیت شرکت که توسط سیستم حسابداری معمول نشان داده می شود کمک می کند.
- از آنجایی که تورم بر شرکت ها/شرکت های مختلف تاثیر می گذارد، حسابداری تورمی می تواند تمایز بین شرکت ها/شرکت ها را فراهم کند.
- می تواند مقایسه ای از عملکرد شرکت ها/شرکت ها ارائه دهد.
- موقعیت واقعی مالی شرکت را نشان می دهد و از اغراق سود جلوگیری می کند.
- همچنین محاسبه استهلاک، ارائه اطلاعات دقیق مفید است و همچنین به بهبود تصمیم گیری کمک می کند.
ویژگی های حسابداری تورمی چیست؟
ویژگی های حسابداری تورمی به شرح زیر است:
- اعوجاج صورت های مالی را که هنگام استفاده از بهای تمام شده تاریخی رخ داده است، حذف می کند.
- اندازه گیری درآمد و هزینه را در مواجهه با تغییر مداوم قدرت خرید پول بهبود می بخشد.
- به بهبود فرآیند تصمیم گیری کمک می کند.
نام دیگر حسابداری تورمی چیست؟
نام دیگر حسابداری تورمی، حسابداری سطح قیمت است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.