الینور اوستروم که بود؟
الینور اوستروم Elinor Ostrom
الینور اوستروم یک دانشمند علوم سیاسی بود که در سال ۲۰۰۹ به همراه اولیور ویلیامسون اقتصاددان، اولین زنی بود که جایزه معتبر یادبود نوبل در علوم اقتصادی را دریافت کرد. اوستروم به دلیل تحقیقاتش در مورد تحلیل حاکمیت اقتصادی با تمرکز بر مدیریت منابع محدود مشترک در یک جامعه، این جایزه را دریافت کرد. از این منابع محدود به عنوان “مشترک” یاد می شود.
به طور خلاصه:
- الینور اوستروم یک دانشمند علوم سیاسی بود که در سال ۲۰۰۹ تاریخ ساز شد و اولین زنی شد که جایزه معتبر یادبود نوبل در علوم اقتصادی را دریافت کرد.
- اوستروم به دلیل تحقیقاتش در مورد تحلیل حاکمیت اقتصادی، با تمرکز بر مدیریت منابع محدود، که به عنوان “مشترک ها” در یک جامعه شناخته می شود، این جایزه را دریافت کرد.
- پروفسور دانشگاه ایندیانا نشان داد که منابع مشترک را می توان به طور موثر به صورت جمعی و بدون کنترل دولتی یا خصوصی مدیریت کرد.
سنین جوانی و تحصیل
الینور کلر آوان در ۷ آگوست ۱۹۳۳ در لس آنجلس کالیفرنیا به دنیا آمد و ۷۸ سال زندگی کرد تا اینکه در ۱۲ ژوئن ۲۰۱۳ بر اثر سرطان لوزالمعده درگذشت. او در کالج علوم سیاسی خواند و از دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس فارغ التحصیل شد. با مدرک دکتری در سال ۱۹۶۵، دو سال پس از ازدواج با همسرش، وینسنت اوستروم، اقتصاددان سیاسی کار آکادمیک خود را در دانشگاه ایندیانا آغاز کرد.
در طول سالها او در رتبههای بالاتر رفت و به عنوان استادیار شروع کرد و در نهایت به نقش آرتور اف. بنتلی، استاد علوم سیاسی و مدیر مشترک کارگاه آموزشی “تئوری سیاسی و تحلیل سیاست” ارتقا یافت. اوستروم که نزد خانواده، دوستان و همکارانش به “لین” معروف است، همچنین مدیر مؤسس مرکز مطالعات تنوع نهادی در دانشگاه ایالتی آریزونا بود.
دستاوردهای قابل توجه الینور اوستروم
الینور اوستروم چندین کتاب در طول زندگی حرفهای خود منتشر کرد، از جمله مدیریت بر عوام (۱۹۹۰)، درک تنوع نهادی (۲۰۰۵) و کار با هم: اقدام جمعی، عوام و روشهای چندگانه در عمل (۲۰۱۰).
اوستروم کمک زیادی به حوزه علوم سیاسی کرد، اگرچه این کار علمی برنده جوایز او بود که نشان می داد چگونه جوامع می توانند با موفقیت منابع مشترکی مانند آبراه ها، زمین های چرای دام و جنگل ها را از طریق حقوق مالکیت جمعی به اشتراک بگذارند که میراث او را به بهترین شکل تعریف کرد.
خرد متعارف اقتصادی میگوید که اموالی که در مالکیت مشترک هستند، تمایل به سوء مدیریت دارند، پدیدهای که به عنوان ” تراژدی عوام ” شناخته میشود. اوستروم توانست این نظریه محبوب را که در ابتدا توسط بوم شناس گرت هاردین بیان شده بود، رد کند و مکان های زیادی را در سراسر جهان ثبت کند که در آن جوامع به طور موفقیت آمیزی برای اداره منابع مشترک و اطمینان از پایدار ماندن آنها برای ساکنان فعلی و آینده همکاری کرده اند.
قانون اوستروم
قانون اوستروم ضرب المثلی است که نشان می دهد چگونه کار الینور اوستروم در اقتصاد چارچوب های نظری و مفروضات قبلی در مورد مالکیت، به ویژه عوام را به چالش می کشد. تحلیلهای دقیق اوستروم از نمونههای کارکردی مشترکات، دیدگاهی جایگزین از آرایش منابع ایجاد میکند که هم از نظر عملی و هم از لحاظ نظری امکانپذیر است. این قانون همنام به طور خلاصه توسط لی آن فنل به صورت زیر بیان شده است:
یک ترتیب منابع که در عمل کار می کند می تواند در تئوری کار کند.
جایزه نوبل اقتصاد
در سال ۲۰۰۹، اوستروم اولین زنی بود که جایزه یادبود نوبل را در علوم اقتصادی دریافت کرد. آکادمی سلطنتی علوم سوئد به استناد اوستروم «بهخاطر تحلیل او از حاکمیت اقتصادی» اشاره کرد و گفت که کار او نشان داده است که چگونه اموال مشترک میتواند با موفقیت توسط گروههایی که از آن استفاده میکنند مدیریت شود.
اوستروم و الیور ای. ویلیامسون جایزه ۱۰ میلیون کرون سوئدی (۹۹۰۰۰۰ یورو؛ ۱٫۴۴ میلیون دلار) را برای کار جداگانه خود در حکومت اقتصادی به اشتراک گذاشتند. همانطور که او در مورد جوایز پولی قبلی انجام داده بود، اوستروم جایزه خود را به کارگاهی که به تأسیس آن کمک کرد اهدا کرد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد گفت: “تحقیقات اوستروم این موضوع را از حاشیه به خط مقدم توجه علمی رساند… با نشان دادن اینکه چگونه منابع رایج جنگل ها، شیلات، میادین نفتی یا چراگاه ها می توانند با موفقیت توسط افرادی که استفاده می کنند مدیریت شوند. آنها به جای دولت ها یا شرکت های خصوصی” کار اوستروم در این زمینه خرد متعارف را به چالش کشید و نشان داد که منابع مشترک را می توان با موفقیت بدون مقررات دولتی یا خصوصی سازی مدیریت کرد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد در اعطای جایزه نوبل برای تحلیل حاکمیت اقتصادی به اوستروم خاطرنشان کرد که کار او «درسهای جدیدی درباره مکانیسمهای عمیقی که همکاری را در جوامع انسانی حفظ میکند، به ما میآموزد». حتی اگر انتخاب اوستروم (به همراه اولیور ویلیامسون از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی) برای برخی عجیب به نظر می رسید، برخی دیگر آن را واکنشی مناسب به ناکارآمدی بازار آزاد می دانستند که در بحران مالی ۲۰۰۸ برجسته شد.
کتاب های الینور اوستروم
- اوستروم الینور (۱۹۹۰). حاکمیت بر عوام: تکامل نهادها برای اقدام جمعی . کمبریج، انگلستان: انتشارات دانشگاه کمبریج. شابک ۹۷۸-۰-۵۲۱-۴۰۵۹۹-۷.
- اوستروم، الینور؛ شرودر، لری؛ وین، سوزان (۱۹۹۳). مشوق های نهادی و توسعه پایدار: سیاست های زیرساختی در چشم انداز بولدر: Westview Press. شابک ۹۷۸-۰-۸۱۳۳-۱۶۱۹-۲.
- اوستروم، الینور؛ واکر، جیمز؛ گاردنر، روی (۱۹۹۴). قوانین، بازیها و منابع مشترک . آن آربور: انتشارات دانشگاه میشیگان. شابک ۹۷۸-۰-۴۷۲-۰۶۵۴۶-۲.
- اوستروم، الینور؛ واکر، جیمز (۲۰۰۳). اعتماد و عمل متقابل: درس های بین رشته ای از تحقیقات تجربی . نیویورک: بنیاد راسل سیج. شابک ۹۷۸-۰-۸۷۱۵۴-۶۴۷-۰.
- گیبسون، کلارک سی. اندرسون، کریستر؛ اوستروم، الینور؛ شیواکومار، سوجای (۲۰۰۵).معضل سامری: اقتصاد سیاسی کمک به توسعه . بورسیه آنلاین آکسفورد. شابک ۹۷۸-۰-۱۹۹-۲۷۸۸۵-۵.
- اوستروم الینور (۲۰۰۵). درک تنوع نهادی پرینستون: انتشارات دانشگاه پرینستون.شابک ۹۷۸-۰-۶۹۱-۱۲۲۳۸-۰.
- اوستروم الینور؛ کانبور، راوی ؛ گوها-خاسنوبیس، باسودب (۲۰۰۷). پیوند اقتصاد رسمی و غیررسمی: مفاهیم و سیاست ها آکسفورد: انتشارات دانشگاه آکسفورد. شابک ۹۷۸-۰-۱۹-۹۲۳۷۲۹-۶.
- اوستروم الینور؛ هس، شارلوت (۲۰۰۷). درک دانش به عنوان یک امر مشترک: از تئوری تا عمل . کمبریج، ماساچوست: MIT Press. شابک ۹۷۸-۰-۲۶۲-۵۱۶۰۳-۷.
- اوستروم، الینور؛ پوتیت، امی آر. یانسن، مارکو آ (۲۰۱۰). کار با هم: اقدام جمعی، روش های مشترک و چند روش در عمل . پرینستون: انتشارات دانشگاه پرینستون. شابک ۹۷۸-۰-۶۹۱-۱۴۶۰۴-۱.
- اوستروم الینور؛ لام، وای فانگ; پرادان، پراچاندا؛ شیواکوتی، گانش (۲۰۱۱). بهبود آبیاری در آسیا عملکرد پایدار یک مداخله نوآورانه در نپال . چلتنهام، انگلستان: ادوارد الگار. شابک ۹۷۸-۰-۸۵۷-۹۳۸۲۶-۸.
- کول، دانیل اچ. اوستروم، الینور (۲۰۱۱). املاک در زمین و سایر منابع . کمبریج، MA: موسسه سیاست زمین لینکلن. شابک ۹۷۸-۱-۵۵۸۴۴-۲۲۸-۳.
- اوستروم الینور؛ چانگ، کریستینا؛ پنینگتون، مارک؛ تارکو، ولاد (۲۰۱۲). آینده عوام فراتر از شکست بازار و مقررات دولتی . لندن: موسسه امور اقتصادی. شابک ۹۷۸-۰-۲۵۵-۳۶۶۵۳-۳.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.