اقتصاد اجتماعی چیست؟
اقتصاد اجتماعی Social Economics
اقتصاد اجتماعی یک علم اجتماعی و شاخه ای از اقتصاد است که بر رابطه بین رفتار اجتماعی و اقتصاد تمرکز دارد. اقتصاد اجتماعی به عنوان علم اجتماعی نیز شناخته می شود. اقتصاد اجتماعی در درجه اول به تعامل بین فرآیندهای اجتماعی و فعالیت اقتصادی در یک جامعه می پردازد. اقتصاد اجتماعی ممکن است تلاش کند تا چگونگی رفتار یک گروه اجتماعی خاص یا طبقه اجتماعی-اقتصادی را در یک جامعه، از جمله اقدامات آنها به عنوان مصرف کننده، توضیح دهد.
اقتصاد اجتماعی تلاش می کند تا با استفاده از اطلاعات حوزه هایی مانند تاریخ، فلسفه، جامعه شناسی و علوم سیاسی، چگونگی تأثیر عوامل اجتماعی بر فعالیت اقتصادی در جامعه را توضیح دهد. از اطلاعات مناطق مختلف استفاده می کند تا بررسی کند که چگونه بر رفتار مصرف کننده تأثیر می گذارد، روندهای خرید را شکل می دهد و بر فعالیت های دیگر در تجارت و اقتصاد تأثیر می گذارد.
نکته جالب توجه این است که نظریههای اقتصادی اجتماعی با توجه به در نظر گرفتن عواملی که معمولاً در اقتصاد سنتی یا جریان اصلی روی آنها متمرکز نمیشوند، مانند اثرات محیطی بر ثروت و رفتار مصرف در جامعه، تا حدودی غیرمتعارف هستند.
به طور خلاصه:
- اقتصاد اجتماعی یک علم اجتماعی و شاخه ای از اقتصاد است که بر رابطه بین رفتار اجتماعی و اقتصاد تمرکز دارد.
- اقتصاددانان اجتماعی ممکن است ابزار سایر علوم اجتماعی مانند روانشناسی یا جامعه شناسی را به عاریت بگیرند.
- نظریه های اقتصاد اجتماعی اغلب عواملی را در نظر می گیرند که خارج از تمرکز جریان اصلی اقتصاد هستند، از جمله تأثیر محیط زیست و اکولوژی بر مصرف و ثروت.
- اقتصاد اجتماعی ممکن است تلاش کند تا چگونگی رفتار یک گروه اجتماعی خاص یا طبقه اجتماعی-اقتصادی را در یک جامعه، از جمله اقدامات آنها به عنوان مصرف کننده، توضیح دهد.
- اقتصاددانان اجتماعی ممکن است عوامل و تصمیماتی را که به سطح تحصیلات، نتایج سلامتی، یا مشارکت در جرم یا خشونت مرتبط است، بررسی کنند.
تأثیر اقتصاد اجتماعی
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، عوامل اجتماعی-اقتصادی ممکن است نابرابری های پیرامون ثروت، تحصیلات یا موقعیت را نشان دهد. این عوامل زمینه ای ممکن است در تصمیمات زندگی یک فرد، مانند انتخاب شغل یا خانواده، نقش داشته باشند. برخی از این روابط اجتماعی-اقتصادی در زیر توضیح داده شده است:
خانواده ها
همبستگی قوی بین وضعیت اجتماعی-اقتصادی و ساختار خانواده و همچنین نتایج دیگر مانند شیوه های فرزندپروری و رشد دوران کودکی وجود دارد. خانواده های تک والد بیشتر کم درآمد هستند و خانواده های کم درآمد بیشتر از خشونت خانگی و بی توجهی به کودکان رنج می برند. این نابرابری ها همچنین در پیامدهای بدتر سلامتی بعداً در زندگی ظاهر می شوند.
تحصیلات
کودکانی که وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایینتری دارند، تمایل دارند با سطوح پایینتر خواندن و رشد زبانی و همچنین مهارتهای اجتماعی پایینتر وارد مدرسه شوند. در سالهای بعد، این کمبودها ممکن است خود را در سطوح پایینتر موفقیت تحصیلی و در نهایت در درآمدهای پایینتر زمانی که به سن بلوغ میرسند نشان دهند.
وضعیت قومی و اقلیت
بین وضعیت اجتماعی-اقتصادی و عضویت در اقلیت های بومی یا قومی دیگر، به ویژه آنهایی که در طول تاریخ از تبعیض رنج برده اند، همبستگی قوی وجود دارد. عضویت در برخی از گروههای اقلیت ممکن است با سطوح بالاتر بیکاری یا سوء مصرف مواد و همچنین سلامت روحی و جسمی ضعیفتر مرتبط باشد.
خشونت اقتصاد اجتماعی
اگرچه خشونت بین فردی می تواند در هر سطح اجتماعی-اقتصادی رخ دهد، افرادی که از پیشینه های اجتماعی-اقتصادی پایین تر هستند، به ویژه در سال های شکل گیری خود، بیشتر در معرض خشونت قرار می گیرند. قرار گرفتن در معرض خشونت می تواند بر نتایج تحصیلی و شغلی افراد تأثیر منفی بگذارد و خشونت خانگی نیز یکی از دلایل اصلی بی خانمانی است.
نمونه ای از اقتصاد اجتماعی
وضعیت اجتماعی و اقتصادی یک فرد می تواند به طور قابل توجهی بر پیشرفت تحصیلی و امنیت مالی آنها تأثیر بگذارد. فردی از یک طبقه اجتماعی مرفه احتمالاً فرصت بیشتری برای دستیابی به تحصیلات عالی خواهد داشت و ممکن است از آن انتظار می رود که چنین هدفی را دنبال کند، در حالی که افراد خانواده های کم درآمد معمولاً فرصت های یکسانی در دسترس ندارند.
برای مثال، خانوادههای کمدرآمد ممکن است نتوانند برای شرکت فرزندانشان در ورزشهای گروهی، کلاسهای موسیقی، یا تدریس خصوصی هزینهای بپردازند، که میتواند آنها را به سمت دستیابی به آیندهای مرفه سوق دهد و همچنین اعتمادبهنفس فزایندهای برای آنها ایجاد کند تا کارهای بیشتری را انجام دهند. همچنین، این کودکان ممکن است در مدارس پر ازدحام تحصیل کنند که در آن آموزش با بودجه کافی یا کم کار است.
تکمیل تحصیلات عالی به احتمال زیاد پتانسیل درآمد آنها را افزایش می دهد و همچنین فرصت هایی را برای تعامل با افراد دارای موقعیت اجتماعی مشابه یا پیشرفته تر و ایجاد شبکه های اجتماعی مفید فراهم می کند.
در مقابل، تحصیلات عالی ممکن است برای فردی که در سطح فقر یا کمتر از آن قرار دارد قابل دستیابی نباشد . بسیاری از مطالعات نشان داده اند که کودکان خردسال از خانواده هایی که در سطح فقر یا زیر سطح فقر قرار دارند، مهارت های تحصیلی را کندتر از کودکان طبقات اجتماعی مرفه توسعه می دهند. وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین تر نیز به رشد شناختی ضعیف، زبان، حافظه، پردازش اجتماعی-عاطفی و در نتیجه درآمد و سلامت ضعیف در بزرگسالی مرتبط است.
علاوه بر این، سیستمهای مدارس در جوامعی که عمدتاً توسط افراد در سطح فقر یا کمتر از آن پرجمعیت میشوند، اغلب منابع کافی ندارند، که بر پیشرفت تحصیلی و نتایج دانشآموزان تأثیر منفی میگذارد. مهارتها و پیشرفت تحصیلی ضعیف، همراه با نرخ بالای ترک تحصیل، میتواند بر پیشرفت تحصیلی کودکان در دراز مدت تأثیر بگذارد.
نمونه هایی از عوامل اجتماعی و اقتصادی چیست؟
وضعیت اجتماعی-اقتصادی علاوه بر درآمد، عوامل دیگری مانند سطوح تحصیلی، امنیت مالی، عوامل محیطی و ادراکات ذهنی از وضعیت و طبقه اجتماعی را نیز در بر می گیرد.
رفاه اجتماعی و اقتصادی چیست؟
رفاه اجتماعی-اقتصادی به معنای ترکیبی از عوامل اجتماعی و اقتصادی است که بهترین نتایج را برای سلامت و رفاه یک فرد ایجاد می کند. اگرچه درآمد بالا به شدت ضروری نیست، اما سطح کافی از امنیت مالی عامل مهمی در سلامت روانی و جسمی و همچنین نتایج تحصیلی است.
چگونه وضعیت اجتماعی و اقتصادی را محاسبه می کنید؟
به گفته کمیته ملی آمار حیاتی و سلامت، سه معیار کلیدی برای تعیین وضعیت اجتماعی-اقتصادی یک فرد وجود دارد: درآمد، تحصیلات و شغل. علاوه بر این، انجمن روانشناسی آمریکا نیز ملاحظات اندازه خانواده را توصیه میکند، زیرا تعداد افراد و افراد وابسته در یک خانواده تأثیر زیادی بر امنیت مالی خانواده دارد. همچنین ممکن است عوامل ذهنی مانند پرستیژ شغلی یا ادراک ذهنی فرد از طبقه اجتماعی در نظر گرفته شود.
چه درآمدی به عنوان وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین در نظر گرفته می شود؟
اگرچه درآمد تنها عنصر در وضعیت جامعه شناختی یک فرد نیست، اما معیار مهمی برای سنجش توانایی فرد برای به دست آوردن نتایج بهتر سلامت و تحصیل است. در ایالات متحده، وزارت مسکن و توسعه شهری (HUD) سطوح درآمد را به عنوان درصدی از درآمد متوسط منطقه (AMI) می سنجد. خانواده ای که کمتر از ۸۰ درصد AMI درآمد داشته باشد، کم درآمد و خانواده ای که کمتر از ۵۰ درصد AMI درآمد داشته باشد، درآمد بسیار پایین در نظر گرفته می شود. از این دسته بندی ها برای تخصیص کوپن مسکن و سایر کمک ها استفاده می شود
اقتصاد اجتماعی و طبقات اجتماعی
اقتصاد اجتماعی به شدت بر نظریه های جامعه شناسی تکیه دارد تا توضیح دهد که چگونه اعضای طبقات اجتماعی-اقتصادی مختلف ممکن است اولویت های متفاوتی را هنگام تصمیم گیری مالی برای خود و خانواده هایشان اتخاذ کنند. طبقات اجتماعی-اقتصادی به گروه هایی از افراد با موقعیت اجتماعی مشابه در جامعه اطلاق می شود که به شدت تحت تأثیر عواملی مانند تحصیلات، درآمد، حرفه و پیشینه خانوادگی مانند سطح تحصیلات و درآمد والدین و سایر بستگان- قرار دارند.
با تنوع و جهانی شدن روزافزون جامعه ما، عواملی مانند قومیت و میراث نیز نقش مهمی در تأثیرگذاری بر طبقات اجتماعی-اقتصادی ایفا میکنند، زیرا اعضای اقلیتهای قابل مشاهده و سایر گروههای محروم از لحاظ تاریخی در مقایسه با همتایان قفقازی خود با موانعی برای آموزش و برخی مشاغل مواجه بودند.
با بازگشت به عوامل اساسی تر، برخی از طبقات اجتماعی-اقتصادی نیز برای خرید برخی کالاها یا خدمات با موانعی روبرو هستند، زیرا به دلیل درآمد کمتر قادر به پرداخت آن نیستند. کالاها یا خدمات ممکن است شامل مراقبت های پزشکی پیشرفته، غذای سالم و مغذی، یا یافتن یک محیط زندگی امن و راحت باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.