افزایش سرمایه و تقسیم سود نقدی چیست؟
افزایش سرمایه چیست؟
شرکتها به هدف تأمین منابع موردنیاز طرحهای توسعهای یا اصلاح ساختار مالی، اقدام به افزایش سرمایه میکنند. به عبارت بهتر، یکی از روشهای تأمین مالی شرکت است.
بهمنظور افزایش سرمایه، لازم است تعدادی سهام جدید منتشر شود و سهامداران شرکت آنها را بخرند؛ بنابراین با تأمین مالی از طریق سهامداران، مبلغ موردنظر فراهم میشود.
انواع روشهای افزایش سرمایه
تفاوت انواع مختلف افزایش در محل تأمین سهام جدید است. بهطورکلی ۳ نوع افزایش سرمایه وجود دارد:
- افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها
- افزایش سرمایه از محل سود انباشته (سهام جایزه)
- افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها
با گذر زمان و اثرگذاری تورم بر کالاها و خدمات، قیمت داراییهای یک شرکت نیز تغییر خواهند کرد.بنابراین شرکتها این امتیاز را پیدا میکنند تا ارزش داراییهای ثابت مشهود همانند زمین، ساختمان، ماشینآلات و تجهیزات، سرمایهگذاریها و … را مورد تجدید ارزیابی قرار دهند.
همچنین شرایط رکودی میتواند استفاده از این نوع افزایش سرمایه را میسر کند. رکود حاکم بر شرکتها باعث کاهش حاشیه سود این بنگاهها و افت اعتبار آنها نزد نهادهای مالی خواهد شد. ازآنجاییکه حقوق صاحبان سهام شرکتها شاخص بسیار مهمی برای تعیین سقف اعتبار نزد بانکها است، شرکتها به فکر بالا بردن حقوق صاحبان سهام و افزایش سرمایه هستند.
با توجه به اینکه شرکتهای درگیر رکود، امکان افزایش سرمایه از محل آورده نقدی یا سود شرکتها ندارند، قانونگذار افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها را برای شرکتهای موردنظر پیشنهاد میدهد. با به روزرسانی دارایی شرکتها، سهام بیشتر از گذشته مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار میگیرد. با افزایش اعتبار شرکت نزد بانک، سهامداران عمده نیز برای نگهداری سهام ترغیب میشوند.
برای اطلاع از چگونگی سرمایه گذاری میتوانید این مطلب را مطالعه کنید.
افزایش سرمایه از محل سود انباشته
گاهی شرکت، از منابع داخلی خود جهت تأمین مالی استفاده میکند. همانطور که میدانید شرکت کل سودی را که در طی سال مالی به دست میآورد، تقسیم نمیکند، بخشی در حساب سود انباشته باقی میماند. باگذشت زمان، سودهای انباشته به میزان مطلوبی میرسد که میتواند منبعی برای تأمین مالی باشد.
در این روش نقدینگی جدیدی وارد شرکت نمیشود و صرفاً بخشی از سود انباشته بهحساب سرمایه شرکت وارد میشود و تعداد سهام افزایش مییابد. ازآنجاییکه شرکت این نقدینگی را از حساب سود انباشته برداشت میکند و سهامداران پولی بابت این تأمین مالی نمیپردازند، به سهام تعلق گرفته سهامداران، سهام جایزه میگویند.
معایب این روش آن است که مانند روش قبلی نقدینگی جدیدی وارد شرکت نمیشود. حسن آن نیز بهبود و تسهیل توسعه ساختار مالی شرکت است. همچنین نیازی به پرداخت مبلغ توسط سهامداران ندارد.
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی به این معنا است که منابع از بیرون شرکت و توسط سهامداران تأمین میشود. در مواقعی که شرکت نیاز به منابع جدید برای طرحهای توسعهای دارد اما سود انباشته مناسبی ندارد، ناچار به افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران است.
به دلیل اینکه این روش، نیازمند تأمین منابع جدید از سوی سهامداران فعلی شرکت است، شرکت حق استفاده و حضور در آن را ابتدا به سهامداران شرکت میدهد. به این صورت که اوراقی تحت عنوان «حق تقدم سهام» منتشر میشود و در اختیار سهامداران فعلی قرار میگیرد.
سهامدار در طی مهلت مقرر (۲ ماه پذیرهنویسی اوراق) مجاز است به دو روش اقدام کند:
پرداخت مبلغ اسمی سهام
در این حالت، سهامدار در افزایش سرمایه شرکت کرده و به ازای هر برگه سهمی که در اختیار دارد، مبلغ ۱۰۰ تومان بهحساب شرکت واریز مینماید. با این کار پس از طی شدن مراحل افزایش سرمایه، حق تقدم تبدیل به سهام عادی میشود و تعداد سهام شما نیز افزایش مییابد.
فروش حق تقدم
اگر سهامدار به هر علتی تمایل نداشته باشد حق تقدم خود را به سهم تبدیل کند، میتواند در بازه زمانی ۲ ماهه حق تقدمهای خود را به سرمایهگذاران دیگر بفروشد. این حق تقدمها مانند سهام در بورس قابل معامله هستند.پس از تمام شدن مهلت دوماهه، نماد حق تقدم متوقف شده و سهامدار نمیتواند آن را بفروشد.
شرکت ها در مورد فروش هم دو کار میتوانند انجام دهند:
- فروش با حفظ حق تقدم
- فروش با سلب حق تقدم
حق تقدم چیست؟
در افزایش سرمایه از نوع آورده نقدی ترتیبی اتخاذ شده تا کسانی که تا قبل از مجمع فوق العاده سهامدار شرکت مربوطه بودهاند نسبت به سایرین برای شرکت در افزایش سرمایه تقدم داشته باشند، به همین دلیلی سهامی از طرف شرکت منتشر میشود که به آنها سهام حق تقدم میگویند. نماد حق تقدم سهام شرکتها همان نماد سهام عادی شرکت است که حرف “ح” به آخر آن اضافه شده است.
حق تقدم و نماد سهم ها را در این مطلب می توانید مطالعه کنید.
سلب حق تقدم چیست؟
اگر فرد مبلغی بابت حق تقدم پرداخت نکند و در مهلت دوماهه نیز آن را نفروشد، شرکت پس از اتمام دوره پذیرهنویسی، گواهیهای باقیمانده را بهعنوان حق تقدم استفاده نشده در پذیرهنویسی عمومی به فروش رسانده و مبلغ حاصل از فروش را بهحساب سهامداران واریز میکند. گفتنی است افرادی که سهم مذکور را ندارند نیز میتوانند حق تقدم استفاده نشده را خریداری کنند و سهامدار شرکت شوند. به این حالت از افزایش سرمایه که سهامداران فعلی حق استفاده خود را به سهامداران جدید واگذار میکنند، سلب حق تقدم گفته میشود.
افزایش سرمایه از محل صرف سهام یا سلب حق تقدم
در انواع افزایش سرمایه این نوع در بازار بورس باب نیست و تا به الان از آن استفاده نشده است. صرف سهام یعنی فروش سهام به قیمتی بالاتر از قیمت اسمی سهم. یعنی وقتی شرکتها افزایش سرمایه میدهند، مبلغی بیش از قیمت ارزش اسمی سهام شرکت از سهامدار مطالبه میکنند. یعنی شرکت حق تقدم را بر اساس ارزش اسمی نمیدهد، بلکه مبلغی مازاد بر ارزش اسمی هم از سهامداران بابت افزایش سرمایه دریافت میکند.
چگونه از حق تقدم افزایش سرمایه استفاده کنیم؟
پس از برگزاری مجمع فوق العاده و تصمیم گیری در رابطه با افزایش سرمایه، آگهی مبنی بر مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام بر روی سایت کدال منتشر میشود.که در آن گفته شده هر سهامدار تا چه تاریخی فرصت دارد.
بهترین نوع افزایش سرمایه کدام میباشد؟
هر یک از روشهای ذکرشده، در شرایط مختلف پاسخگوی نیازهای شرکت است; بنابراین نمیتوان گفت بهترین روش کدام است. در نگاه کلی افزایش سرمایه از محل آورده مطلوبترین روش است. زیرا باعث ورود نقدینگی جدید به شرکت میشود؛ اما این روش برای همه شرکتها قابل اجرا نیست.
در مورد شرکتهای زیان ده نیز روش تجدید ارزیابی داراییها بدون آنکه نیازی به نقدینگی جدید باشد، ساختار شرکت را سامان میدهد و از این حیث میتواند مطلوب باشد.
صرف سهام چیست؟
اگر شرکت به ازای هر برگه سهام مبلغی بیش از ارزش اسمی (که ۱۰۰ تومان در نظر گرفته میشود)، از سهامداران مطالبه کند، به آن افزایش سرمایه از روش صرف سهام گفته میشود.
در این روش، شرکت سهام خود را به مبلغی بیش از قیمت اسمی و از طریق پذیرهنویسی به فروش رسانده و تفاوت حاصل از قیمت فروش و قیمت اسمی سهام را، بهحساب اندوخته منتقل و یا در ازای آن سهام جدید، به سهامداران قبلی میدهد.
در افزایش سرمایه به روش صرف سهام به جای انتشار سهام عادی با ارزش اسمی، پذیرهنویسی سهام جدید ناشی از این عمل به قیمت بازار انجام میگیرد. منظور از صرف سهام، اضافه ارزش سهام یعنی مابهالتفاوت ارزش بازاری و اسمی سهام است.
سه کاری که شرکت میتواند در خصوص صرف سهام انحام دهد:
- انتقال اضافه ارزش به اندوخته شرکت
- تقسیم نقدی اضافه ارزش به سهامداری قبلی
- دادن سهام جدید به سهامداران قبلی
محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه
فرمول محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه از محل سود انباشته و تجدید ارزیابی داراییها
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران و مطالبات حال شده
حالا اگر افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران و مطالبات حال شده آنان باشد فرمول تغییر می کند.در این روش برای محاسبه قیمت تئوریک هر سهم پس از افزایش سرمایه، فرمول زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
مطالبات حال شده چیست؟
مطالباتی است که سهامداران از شرکت دارند و در زمانی که شرکت اقدام به افزایش سرمایه مینماید سهامداران بجای آوردن نقدینگی جدید از مطالباتشان کسر میشود. به سرمایه ایشان و بالطبع شرکت افزوده میشود این وقت است که لفظ مطالبات حال شده استفاده میشود.
معایب مطالبات حال شده
زمانبر است و تا سهامداران در افزایش سرمایه شرکت کنند و مبلغ بهحساب سرمایه وارد شود مدتی طول خواهد کشید. همچنین تعدادی زیادی از سهامداران مایل به پرداخت مبلغ حق تقدم نیستند. مزایای این روش ورود نقدینگی جدید و کمک به سودآوری بلندمدت شرکت است.
افزایش سرمایه به چه کسانی تعلق میگیرد؟
به سهامداری تعلق میگیرد که در تاریخ اجرای مصوبه مجمع عمومی فوقالعاده شرکت در این خصوص، مالک سهام شرکت باشد و اصطلاحاً در مجمع عمومی فوقالعاده افزایش سرمایه، شرکت کند.
قیمت سهم و ارزش دارایی پس از افزایش سرمایه چه تغییری میکند؟
محاسبه قیمت تئوریک، پس از افزایش سرمایه در هر یک از روشها قدری متفاوت است. ولی درنهایت، فارغ از نوع افزایش سرمایه، قیمت کاهش مییابد؛ زیرا تعداد سهام افزایشیافته و قیمت به تعداد زیادتری سهام تقسیم میشود.
همچنین ارزش دارایی افراد بعد از افزایش سرمایه تغییری نمیکند زیرا به همان میزان (درصد افزایش سرمایه) بر تعداد سهام سرمایهگذاران قبلی اضافه میشود.
- اگر پس از افزایش سرمایه، قیمت سهام بیشتر از قیمت بهدست آمده پس از افزایش سرمایه باشد، سود کردهایم.
- قیمت سهام کمتر از قیمت بهدست آمده پس از افزایش سرمایه باشد، ضرر کردهایم.
- سهام دقیقا در همان قیمتی که به دست آوردهایم باز شود، هیچ سود یا ضرری نداشتهایم.
افزایش سرمایه چطور رخ میدهد؟
پیشنهاد از طرف اعضای هیاتمدیره
در اولین قدم، هیاتمدیره شرکت، به مجمع عمومی فوقالعاده پیشنهاد میدهد که سرمایه شرکت افزایش پیدا کند. این آگهی در سامانه کدال با عنوان «پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه» درج خواهد شد. در این مرحله هنوز افزایش سرمایه قطعی نیست و باید سازمان بورس و سهامداران آن را بپذیرند. معمولا در این آگهی مشخص میشود که سرمایه قرار است به چه مبلغی، از چه محلی و به چه دلیلی افزایش یابد
همچنین در یک فایل ضمیمه میتوانید ببینید که سرمایه مورد نیاز برای چه مواردی به مصرف میرسد و این کار چه ریسکهایی به همراه دارد.
نظر حسابرس و بازرس قانونی
بعد از درج آگهی پیشنهاد هیاتمدیره، نوبت به بازرس و حسابرس قانونی میرسد که نظرشان را در مورد طرح توجیهی ارائهشده بیان کنند. نتیجه این بررسی آنها نیز در سامانه کدال افشا خواهد شد.
صدور مجوز
سازمان بورس با رؤیت مدارک و مستندات، مجوز لازم را صادر میکند. این آگهی با عنوان «اطلاعیه صدور مجوز افزایش سرمایه» بر روی سامانه کدال قرار میگیرد. حالا شرکت ۶۰ روز برای افزایش دادن سرمایه فرصت دارد. دقت کنید که افزایش سرمایه در این مرحله هنوز قطعی نیست.
تاییدیه سازمان بورس است
سازمان بورس با توجه به مستندات ارسالی بخشی یا همه افزایش سرمایه اعلام شده را تایید میکند. پس از آن اطلاعیه صدور مجوز افزایش سرمایه روی سایت کدال منتشر میشود که نشان میدهد سازمان بورس با آن موافقت کرده است.
مجمع عمومی فوقالعاده
در این مرحله یک آگهی در سامانه کدال با عنوان «آگهی دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده» درج میشود. معامله نماد بهطور موقت و برای برگزاری مجمع عمومی متوقف خواهد شد. سهامداران که طرح توجیهی را مطالعه کردهاند، در مجمع فوقالعاده حاضر میشوند. آنها به انجام یا عدم انجام افزایش سرمایه رای میدهند.
در صورت تصویب، «آگهی ثبت افزایش سرمایه» بر روی سامانه کدال مینشیند و نماد (با قیمت جدید) بازگشایی میشود. طبیعی است که افزایش سرمایه فقط در پرتفوی کسانی تغییر ایجاد میکند که در زمان برگزاری مجمع فوقالعاده، صاحب سهم بوده باشند. یعنی اگر روز قبل از بسته شدن نماد سهام را بفروشید یا بعد از بازگشایی آن را بخرید، هیچ تغییری در تعداد سهمهای شما رخ نمیدهد.
دامنه نوسان بعد از افزایش سرمایه
پس از برگزاری مجمع فوقالعاده برای افزایش سرمایه در شرکت، سهام، بدون دامنه نوسان قیمت بازگشایی میشود. قیمت سهام، ممکن است باتوجه به میزان عرضه و تقاضا:
- بیشتر از قیمت تئوریک بازگشایی شود.
- در همان قیمت تئوریک بازگشایی شود.
- کمتر از قیمت تئوریک بازگشایی شود.
زمان بازگشایی سهام بعد از افزایش سرمایه
برای اطلاع از زمان بازگشایی سهام بعد از افزایش سرمایه، میتوانیم به بخش “پیام ناظر سهمهای من” در سامانه معاملاتی کارگزاری خود مراجعه کنیم.
افت قیمت سهم به دلیل افزایش سرمایه
شرکتها گاهی افزایش سرمایه میدهند و به همین دلیل تعداد سهام آنها افزایش مییابد. وقتی تعداد سهام افزایش مییابد، قیمت هر سهم میشکند. سهام جدید ممکن است فورا به پرتفوی اضافه نشود و اضافه شدن سهام جایزه مدتی طول بکشد. اگر افزایش سرمایه از محل آورده نقدی باشد (حق تقدم به سهامداران تعلق بگیرد) تبدیل شدن حق تقدم به سهم، معمولا چندماه به طول میانجامد.
۵ دلیل اصلی کاهش قیمت سهام
وقتی عملکرد یک شرکت از نظر سودآوری، فراتر از انتظار فعالان بازار باشد، معمولا قیمت سهام آن باید رشد کند.اما این موضوع همیشه اتفاق نمیافتد و حتی در بسیاری از مواقع که درآمد بالاتر از انتظار توسط شرکت گزارش میشود، قیمت سهم افت میکند.سرمایهگذاران باید دلایل این افت و کاهش قیمت سهام را بدانند، زیرا گاهی اوقات آن دلایل شاید آشکار نباشد.
فروش گسترده سهام توسط سهامدار عمده
برخی از حقوقیها که سهام یک شرکت را در اختیار دارند، یک محدوده قیمتی یا یک رویداد خاص را به عنوان یک هدف برای فروش قرار میدهند. مثلا ممکن است سیاستهای سهامدار عمده این باشد که اگر سود عملیاتی آن شرکت بطور مداوم افت کرد اقدام به فروش گسترده سهام کند.
چندنکته در خصوص فروش سهام توسط سهامدار عمده وجود دارد:
- حجم خرید و فروش سهامداران عمده معمولا بالاست.
زمانی که حجم معاملات آنها نسبت به تعداد کل سهام شرکت و نسبت به میزان سهامی که در اختیار دارند کم باشد، تاثیر مثبت یا منفی آن معامله نیز کمتر خواهد بود.
- روند معاملات آن سهامدار عمده را میتواند با کلیک روی نام شرکت در لیست سهامداران عمده مشاهده کرد، که آیا مرتب در حال فروش است یا اینکه این فروش موقتی انجام گرفته است.
- با خرید و فروش سهامدار عمده نمیتوان و نباید هیچ تصمیمی برای خرید و فروش گرفت.
معاملات سهامدار عمده ممکن است هزاران دلیل مختلف داشته باشد و همیشه نشاندهنده وجود اتفاقی خاص در یک شرکت نیست.
- گاهی اوقات پس از فروش گسترده سهام توسط سهامدار عمده و افت قیمت سهم، در صورتی که عوامل بنیادی شرکت و عملکرد آن مثل سابق باشد، معمولا قیمت سهم مجدد رشد میکند.
این موضوع نشان میدهد که افت قیمت صرفا به دلیل فروش گسترده سهم توسط سهامدار عمده بوده و وضعیت بنیادی شرکت تغییری نداشته است.
تحلیلها یا اخبار منفی
گاهی اوقات یک تحلیلگر یا خبرنگار یا یک رسانه که دارای مخاطبین بسیار زیاد است، در مورد وضعیت یک شرکت یا صنعت اخبار یا تحلیل منفی منتشر میکند. این اطلاعات (حتی اگر کمی منفی باشد) میتواند روی دید سرمایهگذاران و خوانندگان تاثیر بگذارد، مخصوصا آنهایی که سرمایهگذاری کوتاهمدت انجام میدهند و رفتارهای احساسیشان بیشتر است.
هرچقدر نفوذ آن رسانه و تحلیلگر یا خبرنگار بیشتر باشد و آن محتوا به دست افراد بیشتری برسد، تاثیرگذاری آن خبر بیشتر خواهد بود.
محقق نشدن شایعات
گاهی اوقات یک شرکت مطابق پیشبینیهایی که انجام داده، سود آوری دارد ولی این سودآوری که در گزارش مالی اعلام شده، شایعاتی که وجود داشته را محقق نمیسازد.
شایعات میتواند یک تخمین غیررسمی یا شنیده شده در بازار باشد که سود یک شرکت را حدس میزند. این چنین شایعاتی مخصوصا اگر بطور گسترده پخش شوند، تاثیر بیشتری روی قیمت سهام میگذارند.معمولا یک سرمایهگذار معمولی نمیتواند کاری در برابر این شایعات انجام دهد.
عملکرد ضعیف شرکت
گاهی اوقات برای افت قیمت سهام یک دلیل بنیادی وجود دارد. سرمایهگذاران باید بطور محتاطانه صورتهای مالی را بررسی کنند تا ببینند تخمینها و پیشبینیهای انجام گرفته محقق خواهد شد یا نه. بررسی وضعیت اقتصادی شرکت اهمیت زیادی دارد، زیرا دیر یا زود این وضعیت در قیمت سهام آن منعکس خواهد شد. مخصوصا به حاشیه سود خالص و هزینههای عملیاتی باید دقت شود.
این دو مورد باید در گزارشهای سه ماهه و یک ساله در چند سال مالی بررسی شده و همچنین موجودی نقدی شرکت را در دورههای قبلی و فعلی بررسی نمود. در نهایت باید به بررسی نظرات مختلف تحلیلگران و رسانهها در مورد سود و وضعیت اقتصادی شرکت موردنظر پرداخت. زیرا ممکن است اطلاعاتی یافت شود که توسط شما نادیده گرفته شده یا به آن دقت نشده است.
تغییر در چشمانداز شرکت
همه شرکتهایی که در بورس پذیرفته شدهاند سالیانه باید یک مجمع عمومی برای تقسیم سود، تصویب صورتهای مالی و… تشکیل دهند. در این مجمع باید به سخنان هیئت مدیره در خصوص آینده و چشمانداز شرکت دقت کرد.
سرمایهگذاران باید هرگونه اظهارات و پیشبینیهای مثبت یا منفی که خلاف انتظار سرمایهگذاران است را به خاطر بسپارند، زیرا این موارد اثر خود را روی قیمت سهم خواهد گذاشت. سرمایهگذاران بهتر است گزارش فعالیت هیئت مدیره شرکت را پس از مجمع در سایت codal.ir یا سایت شرکت مطالعه کنند.
تقسیم سود نقدی چیست؟
شرکتهای حاضر در بورس موظفند در پایان هر سال مالی یک مجمع سالیانه برگزار و گزارشی از عملکرد خود منتشر کنند. نماد بورسی یک یا دو روز قبل از تشکیل جلسه مجمع، متوقف میشود و تا زمان بازگشایی، امکان خرید و فروش سهام آن نماد وجود نخواهد داشت.
این گزارشها از طریق وبسایت کدال در دسترس عموم خواهند بود. در مجمع سالیانه در مورد تقسیم سود هم بحث و گفتوگو صورت میگیرد. البته ممکن است هیچگونه سودی وجود نداشته باشد و شرکت با زیان مواجه شده باشد.
با فرض وجود سود، دو نوع تصمیمگیری وجود دارد:
- تقسیم سود بیشتر برای جلب رضایت مشتریان
- نگه داشتن درصد بیشتری از سود برای توسعه دادن شرکت
رویکردی که در نهایت انتخاب میشود تا حدود زیادی به وضعیت، شرایط و سابقه شرکت بستگی دارد. ممکن است عملکرد شرکت در یک سال مالی موفق بوده و منجر به سود شده باشد؛ اما در نهایت تصمیم بگیرند سودی را در میان سهامداران تقسیم نکنند و آن مبلغ را برای توسعه طرحهای شرکت به کار ببرند.
دو نوع کلی از شرکتها در بازار بورس فعال هستند:
شرکتهای رشدی
شرکتهای رشدی در مسیر رشد و توسعه قرار دارند. درآمدهای این شرکتها نسبت به گذشته در حال افزایش است و انتظار میرود روند رو به رشد خود را ادامه دهند. معمولاً شرکتهای رشدی درصد بیشتری از سود سهام را نزد خود نگه میدارند تا بتوانند نقدینگی لازم را برای طرحها و پروژههای جدید تأمین کنند و به رشد خود ادامه دهند.
شرکتهای ارزشی
شرکتهای ارزشی وضعیت جایگاه خود را در بازار تثبیت کردهاند و سودآوری مناسبی دارند. شرکتهای ارزشی در وضعیت تثبیتشدهای هستند و سوددهی خوبی دارند. آنها میخواهند با تقسیم سود بیشتر، سهامداران خود را راضی نگه دارند.
تأثیر پرداخت سود نقدی بر قیمت سهام چیست؟
اگر تصمیم مجمع مبنی بر تقسیم سود نقدی باشد، نماد شرکت موردنظر بدون محدودیت ۵ درصدی دامنه نوسان باز میشود؛ اما قبل از آن، مبلغ سود از قیمت هر سهم کم میشود. درواقع آخرین قیمت سهام را در روز قبل از مجمع در نظر میگیرند و سود را از آن کسر میکنند.
در مرحله بعدی، قیمت را میزان عرضه و تقاضا مشخص خواهد کرد و محدودیت نوسان هم وجود ندارد. هر چه تمایل به فروش بیشتر باشد، قیمت کمتر میشود و هر چه خریداران بیشتری وجود داشته باشند، قیمت افزایش مییابد.
سود نقدی سهام به چه کسانی تعلق میگیرد؟
هر کسی که در زمان برگزاری مجمع، سهام در اختیار داشته باشد، مشمول سود خواهد شد. تفاوتی ندارد که یک روز قبل از مجمع سهم را خریدهاید یا از مدتها قبل روی سهام آن شرکت سرمایهگذاری کردهاید. سود به ازای هر سهم تقسیم میشود و هر شخصی که سهام بیشتری داشته باشد، سود بیشتری خواهد برد.
سود سهام چه زمانی در اختیار سهامداران قرار میگیرد؟
هر شرکت تا ۸ ماه پس از برگزاری مجمع فرصت دارد سود نقدی را در میان سهامداران تقسیم کند. اطلاعات مربوط به زمانبندی پرداخت و جزئیات دیگر را میتوانید در وب سایت کدال مشاهده کنید. بدیهی است که هر چه زمان پرداخت سود کوتاهتر باشد، سهامداران راضیتر خواهند بود و تمایل به خرید سهم بیشتر میشود.
نحوه محاسبه قیمت سهم بعد از تقسیم سود نقدی سالیانه
سود تقسیمی تصویب شده در مجمع – قیمت سهم روز قبل از مجمع = قیمت سهم در روز بازگشایی بنابراین قیمت سهم پس از بازگشایی برابر با قیمت روز قبل از مجمع منهای سود تقسیمی خواهد بود. اما قیمت سهم بعد از بازگشایی بر اثر میزان عرضه و تقاضای فروشندگان و خریداران دستخوش تغییر شده و در قیمتهای بالاتر یا پایینتر مورد معامله قرار می گیرد.
در نتیجه افزایش سرمایه خوب است یا بد
تورم، شوکهای ارزی، روند صعودی قیمتها و نیز بالا بودن نرخ سود بانکی، مهمترین دلایل افزایش سرمایه شرکتها محسوب میشود. بهطورکلی تصمیم به افزایش سرمایه، اقدامی مطلوب در راستای تأمین منافع آتی سهامداران است؛ زیرا به بهبود وضعیت یا رشد تولید و سودآوری شرکت میانجامد.
همانطور که در روشهای مختلف اشاره شد، افزایش سرمایه به لحاظ ظاهری، دارایی سهامدار را تغییر نمیدهد و صرفاً باعث شکستن و کاهش قیمت میشود. اما افزایش سرمایه بهجز اثرات بنیادی، اثرات روانی نیز بر قیمت تابلو خواهد داشت.
با انتشار خبر افزایش سرمایه، اقبال به سهم افزایش مییابد و تا زمان ثبت افزایش سرمایه، شرکت میتواند موردتوجه سهامداران قرار گیرد و بازدهی قیمتی نصیب آنان کند. این اتفاق، تأییدی بر درست بودن رفتار سهامداران نیست و میتواند صرفاً یک رفتار هیجانی باشد.
همچنین افزایش سرمایه بهتنهایی نمیتواند ملاکی برای ارزنده بودن سهام یک شرکت باشد. عاملی که در افزایش سرمایهها باعث مثبت شدن یک سهم میشود، انتظار مثبت و اطمینان سهامداران نسبت به محقق شدن عملیات اجرایی مدنظر شرکت است. بنابراین سهامداران باید به شرایط کلی شرکت، منطق افزایش سرمایه و درصد آن توجه کنند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.