اثر بین المللی فیشر چیست؟
اثر بین المللی فیشر International Fisher Effect
اثر بین المللی فیشر (IFE) توضیح می دهد که تفاوت در نرخ های بهره اسمی منعکس کننده نرخ ارز بین دو کشور است. اروین فیشر این نظریه را در دهه ۱۹۳۰ ارائه کرد. اروین یک اقتصاددان آمریکایی بود. این تئوری برای پیشبینی تغییرات لحظهای ارز استفاده میشود.
این نظریه ادعا می کند که اگر نرخ بهره اسمی داخلی یک کشور بالاتر از جفت تجاری آن باشد، احتمالاً نرخ ارز داخلی کاهش می یابد. این نظریه مفروضات خاصی را مطرح می کند که از سناریوهای دنیای واقعی منحرف می شود.
اثر بین المللی فیشر روشن می کند که تفاوت در نرخ های بهره اسمی منعکس کننده نرخ مبادله بین دو کشور است. بنابراین برای محاسبه و پیش بینی نرخ تورم یک کشور استفاده می شود. قبل از پرداختن به این موضوع، اجازه دهید ابتدا نرخ بهره اسمی را تعریف کنیم. در امور مالی و اقتصاد ، اصطلاح ” نرخ بهره اسمی” به نرخ بهره ای اطلاق می شود که برای تورم تعدیل نشده است. با این حال، ارتباط نزدیکی با تورم دارد. نرخ بهره اسمی نیز با افزایش تورم افزایش می یابد. به طور مشابه، هنگامی که کاهش تورم رخ می دهد، نرخ بهره اسمی به شدت کاهش می یابد.
بانک ها و مؤسسات مالی از نرخ های بهره اسمی برای بیان سود تحمیلی استفاده می کنند، به عنوان مثال، زمانی که بانکی وام خودرو را با سود ۱۰ درصد ارائه می دهد. منظور بانکدار نرخ بهره اسمی است. یعنی هزینه های پنهان، تورم و سایر هزینه ها را در نظر نمی گیرد. بنابراین نرخ بهره واقعی حاصل جمع نرخ بهره اسمی و نرخ تورم پیش بینی شده است. برای سرمایه گذاران، نرخ بهره واقعی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
به طورخلاصه:
- اثر بین المللی فیشر (IFE) بیان می کند که تفاوت در نرخ بهره اسمی بین کشورها می تواند برای پیش بینی تغییرات در نرخ ارز مورد استفاده قرار گیرد.
- طبق گزارش IFE، کشورهایی که نرخ بهره اسمی بالاتری دارند، نرخ تورم بالاتری را تجربه می کنند که منجر به کاهش ارزش پول در برابر سایر ارزها می شود.
- در عمل شواهد برای IFE مختلط است و در سالهای اخیر برآورد مستقیم حرکات مبادله ارز از روی تورم مورد انتظار رایجتر است.
کاربرد اثر بین المللی فیشر
تحقیقات تجربی آزمایش IFE نتایج متفاوتی را نشان داده است و به احتمال زیاد عوامل دیگری نیز بر تغییرات نرخ ارز تأثیر میگذارند. از نظر تاریخی، در زمانهایی که نرخهای بهره با مقادیر قابلتوجهی تعدیل میشدند، IFE اعتبار بیشتری داشت. با این حال، در سالهای اخیر انتظارات تورمی و نرخهای بهره اسمی در سراسر جهان به طور کلی پایین بوده و اندازه تغییرات نرخ بهره نیز نسبتاً کوچک است. نشانه های مستقیم نرخ تورم، مانند شاخص های قیمت مصرف کننده (CPI)، اغلب برای تخمین تغییرات مورد انتظار در نرخ ارز استفاده می شود.
فرمول
فرمول بین المللی اثر فیشر به شرح زیر است.
RR اسمی = (۱ + RR واقعی ) x (1 + نرخ تورم)
در این معادله،
- RR اسمی نشان دهنده نرخ بازده اسمی است.
- RR real نشان دهنده نرخ بازده واقعی است.
محاسبه
حال، اجازه دهید به محاسبه بین المللی اثر فیشر نگاهی بیندازیم.
اجازه دهید دو ارز را در نظر بگیریم: دلار آمریکا به روپیه هند. فرض کنید نرخ مبادله جفت ارز برای USD/INR 81.99 باشد. در این سناریو، نرخ بهره اسمی هند ۴ درصد و نرخ بهره اسمی آمریکا ۵ درصد است.
برای محاسبه نرخ نقدی آتی ، نرخ لحظه ای ارز فعلی در نسبت بهره فعلی خارجی و داخلی ضرب می شود.
بدین ترتیب:
- نرخ نقطه مورد انتظار آینده = ۸۱٫۹۹ (۱٫۰۴/۱٫۰۵)
- نرخ نقطه مورد انتظار آینده = ۸۱٫۲۰۹
نرخ مبادله لحظه ای آتی USD/INR 81.209 است. بنابراین، بر اساس نظریه فیشر، به دلیل کاهش نرخ ارز از ۸۱٫ در مورد روپیه هند ارزش آتی خود را از دست خواهد داد.
سرمایه گذاران فعلی دلار آمریکا نرخ بهره کمتری برای آن دریافت خواهند کرد، اما زمانی که ارزش دلار آمریکا افزایش یابد (در رابطه با روپیه هند) سود کسب خواهند کرد.
مزایا و معایب
مزایا و معایب اثر فیشر بین المللی در زیر آمده است.
- سرمایه گذاران آن را مفید می دانند، زیرا به آنها کمک می کند تا نرخ بازده واقعی سرمایه گذاری را تعیین کنند.
- به عنوان شاخصی برای پیش بینی تورم آینده (یک کشور) استفاده می شود. تحلیلگران از تغییر در نرخ بهره برای تعیین پیش بینی نرخ تورم استفاده می کنند.
حالا بیایید به معایب نگاه کنیم.
- فرض بر این است که سرمایه جریان آزاد دارد. هنگامی که این اتفاق نمی افتد، پیش بینی ها از شرایط بازار واقعی منحرف می شوند.
- نرخ بازده اسمی را نمی توان دقیق ترین شاخص نرخ ارز دانست. با این وجود، حتی اگر بانک های مرکزی سعی در کنترل آن دارند، موفقیت متوسطی داشته اند.
- بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که این روش محاسبه تورم فاقد دقت است. اما باز هم، اتکای آشکار به نرخ های بازار محدودیت است. بازارها بی ثبات هستند. آنها طبق تعریف غیر قابل پیش بینی هستند. استفاده از نرخ های بازار برای پیش بینی تورم می تواند به نتایج مثبت کاذب منجر شود.
اثر بین المللی فیشر و برابری نرخ بهره
- نظریه بین المللی فیشر تفاوت در نرخ بهره اسمی بین دو کشور را روشن می کند. از سوی دیگر، برابری نرخ بهره سناریویی است که در آن تنزیل آتی در همان زمان، ارز با بهره بالاتر، تفاوت بین نرخ های بهره دو کشور را جبران می کند.
- نظریه بین المللی فیشر ادعا می کند که نرخ های بهره بالا منجر به تورم بالا می شود. برابری نرخ بهره ادعا می کند که یک سرمایه گذار نمی تواند با سرمایه گذاری در یک کشور خارجی که سود بالاتری برای سپرده ها و سرمایه گذاری ها ارائه می دهد، درآمد بیشتری کسب کند.
- تئوری بین المللی فیشر نرخ آتی ارز خارجی را دلیل تفاوت در نرخ بهره ذکر می کند. در مقایسه، مفهوم برابری نرخ بهره، نابرابری بین نرخ های نقدی ارز خارجی را تعریف می کند.
ارتباط اثر بین المللی فیشر
در کوتاه مدت، اثر بین المللی فیشر به عنوان یک متغیر غیرقابل اعتماد برای تخمین حرکات قیمت یک ارز به دلیل وجود سایر عوامل موثر بر نرخ ارز در نظر گرفته می شود . این عوامل همچنین بر پیش بینی نرخ بهره اسمی و تورم تأثیر دارند.
با این حال، در بلندمدت، IFE به عنوان متغیر قابل اعتمادتری برای تعیین تأثیر تغییرات نرخ بهره اسمی بر تغییرات نرخ ارز در نظر گرفته می شود.
تفاوت بین اثر فیشر و اثر بین المللی فیشر
- اثر فیشر تغییر در نرخ های بهره اسمی را برای نشان دادن تورم نشان می دهد. این مفهوم را با مبادله ارز مرتبط نمی کند. در مقابل، نظریه بین المللی فیشر، عدم شباهت نرخ مبادله ارز را با نرخ بهره اسمی دو کشور مرتبط می کند.
- اثر فیشر توضیح می دهد که نرخ بازده واقعی برابر با نرخ اسمی منهای تورم است. IFE به سادگی این مفهوم را به بازارهای ارز گسترش می دهد.
- اثر فیشر ادعا می کند که معیارهای پولی نرخ بهره واقعی را دیکته می کنند. از سوی دیگر، IFE ادعا می کند که نرخ آتی ارز خارجی باعث تفاوت در نرخ بهره می شود.
سوالات متداول
مفروضات اثر بین المللی فیشر چیست؟
مفروضات IFE به شرح زیر است:
- فرض می کند که نرخ بهره پایین تر منعکس کننده نرخ تورم پایین است.
- این نظریه جریان آزاد نقدینگی را در همه زمانها فرض میکند.
- باید در مورد نرخ های بهره کوتاه مدت دقیق تر باشد.
چرا معادله بین المللی نظریه فیشر مهم است؟
این معادله به دلایل زیر اهمیت دارد:
- نرخ بازده واقعی را تعیین می کند.
- سرمایه گذاران از این روش برای سنجش نرخ بهره اسمی مورد نیاز برای دستیابی به اهداف سرمایه گذاری خود استفاده می کنند.
- معامله گران ارز از IFE برای درک دلیل تغییرات قیمت ارز استفاده می کنند.
چه زمانی و چه کسی اثر فیشر را اختراع کرد؟
اروین فیشر این نظریه را در دهه ۱۹۳۰ مطرح کرد. او یک اقتصاددان آمریکایی بود. اثر فیشر و فرضیه بین المللی فیشر دو مفهوم مجزا هستند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.